Οι ομάδες εργασίας υψηλών επιδόσεων είναι απαραίτητες για τον τρόπο με τον οποίο οι περισσότεροι οργανισμοί οργανώνουν και εκτελούν την εργασία τους, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ανώτερη απόδοση, η οποία μεταφράζεται σε σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Αυτό που διακρίνει τις ομάδες υψηλής απόδοσης από άλλες ομάδες είναι ότι μια ομάδα είναι κάτι περισσότερο από μια συλλογή ανθρώπων που απλώς ακολουθούν εντολές. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, μια ομάδα υψηλών επιδόσεων χρειάζεται επίσης:

  • Μια βαθιά αίσθηση του σκοπού και της δέσμευσης προς τα μέλη της ομάδας και την αποστολή.
  • Σχετικά πιο φιλόδοξους στόχους απόδοσης από ό,τι οι μέσες ομάδες.
  • Αμοιβαία υπευθυνότητα και σαφή κατανόηση των ευθυνών των μελών έναντι της ομάδας και των ατομικών υποχρεώσεων.
  • Ένα ποικίλο φάσμα εμπειρογνωμοσύνης που συμπληρώνει τις ικανότητες των άλλων μελών της ομάδας.
  • Αλληλεξάρτηση και εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών.

Η χρήση ομάδων εργασίας είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλους τους τύπους οργανισμών σε όλο τον κόσμο. Οι ομάδες εργασίας υψηλής απόδοσης πλεονεκτούν έναντι της εργασίας μεμονωμένων ατόμων, επειδή κάθε μέλος μπορεί να προσφέρει νέες ιδέες, ταλέντο και απόψεις. Επιπλέον, οι ομάδες εργασίας υψηλών επιδόσεων εκτελούν προβλέψιμα τη στρατηγική, επιτυγχάνουν τους στόχους και χρειάζονται ελάχιστη εποπτεία από τη διοίκηση, επειδή είναι εξουσιοδοτημένες και υπεύθυνες για τη λειτουργική τους δραστηριότητα και λογοδοτούν για τις επιδόσεις τους. Οι αμοιβές και τα κίνητρα συνδέονται συνήθως με την επίτευξη ομαδικών και ατομικών στόχων, αντίστοιχα, με μεγαλύτερη έμφαση στη συλλογική απόδοση της ομάδας. Επειδή η ανώτερη ομαδική απόδοση αποτιμάται τόσο πολύ, οι ομάδες αυτές δεν ανέχονται περιθωριακούς και χαμηλής απόδοσης ατομικούς συντελεστές.

Επιχειρηματική υπόθεση

Η χρήση ομάδων έχει επεκταθεί δραματικά ως απάντηση στις ανταγωνιστικές προκλήσεις και τις τεχνολογικές αλλαγές. Οι ομαδικές δομές επιτρέπουν την εφαρμογή πολλαπλών δεξιοτήτων, κρίσεων και εμπειριών που είναι οι πλέον κατάλληλες για έργα που απαιτούν ποικίλες γνώσεις και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Οι ομάδες μπορούν να εκτελούν ταχύτερα, να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις, να επιλύουν πιο σύνθετα προβλήματα και να κάνουν περισσότερα για την ενίσχυση της δημιουργικότητας και την ανάπτυξη δεξιοτήτων από ό,τι ένα άτομο. Η χρήση τους αυξάνει επίσης την παραγωγικότητα και το ηθικό- οι καλά λειτουργούσες ομάδες μπορούν να ξεπεράσουν τα άτομα και ακόμη και άλλους τύπους ομάδων εργασίας.

Υπάρχουν τέσσερις βασικοί λόγοι για τους οποίους οι ομάδες λειτουργούν:

  1. Μια ομάδα ατόμων φέρνει συμπληρωματικές δεξιότητες και εμπειρίες που υπερβαίνουν τις ικανότητες ενός μεμονωμένου ατόμου.
  2. Οι ομάδες υποστηρίζουν την επίλυση προβλημάτων σε πραγματικό χρόνο και είναι πιο ευέλικτες και ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις.
  3. Οι ομάδες παρέχουν μια μοναδική κοινωνική διάσταση που ενισχύει τις οικονομικές και διοικητικές πτυχές της εργασίας.
  4. Οι ομάδες υψηλών επιδόσεων γενικά διασκεδάζουν περισσότερο στην εργασία τους από ό,τι οι ομάδες ή τα άτομα με χαμηλές επιδόσεις.

Χαρακτηριστικά των ομάδων εργασίας υψηλής απόδοσης

Παρόλο που δεν υπάρχει απλό μέτρο αποτελεσματικότητας της απόδοσης των ομάδων και καμία ομάδα δεν είναι πανομοιότυπη, φαίνεται να υπάρχει μια κοινή αντίληψη για το τι κάνει μια ομάδα να λειτουργεί αποτελεσματικά. Οι ομάδες εργασίας υψηλής απόδοσης αποτελούνται γενικά από έναν συνδυασμό σκοπού και στόχων, ταλέντου, δεξιοτήτων, δεοντολογίας απόδοσης, κινήτρων και παρακίνησης, αποτελεσματικότητας, ηγεσίας, συγκρούσεων, επικοινωνίας, εξουσίας και ενδυνάμωσης, καθώς και κανόνων και προτύπων.

ΣΚΟΠΌΣ, ΣΤΌΧΟΙ ΚΑΙ ΡΌΛΟΙ ΤΗΣ ΟΜΆΔΑΣ

Οι ομάδες υψηλών επιδόσεων είναι συνεργιστικές κοινωνικές οντότητες που εργάζονται για την επίτευξη ενός κοινού στόχου ή στόχων-βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων. Συχνά αποτελούν παράδειγμα απόλυτης δέσμευσης στην εργασία και μεταξύ τους. Τα μέλη της ομάδας εργάζονται καλύτερα όταν οι ρόλοι τους είναι σαφείς: Γνωρίζουν πώς να κάνουν τη δουλειά τους και γιατί την κάνουν. Κάθε μέλος πρέπει να κατανοεί και να υποστηρίζει το νόημα και την αξία της αποστολής και του οράματος της ομάδας. Η αποσαφήνιση του σκοπού και η σύνδεσή του με το ρόλο και τις αρμοδιότητες του καθενός ενισχύει το δυναμικό της ομάδας, όπως και η συμπερίληψη στόχων “έκτασης” που αυξάνουν την πρόκληση που είναι απαραίτητη για την παρακίνηση των μελών της ομάδας.

ΤΑΛΈΝΤΟ, ΔΕΞΙΌΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΌ ΉΘΟΣ

Οι ομάδες υψηλών επιδόσεων ξεκινούν με την πρόσληψη και τη διατήρηση των καλύτερων ταλέντων τους, ενώ βοηθούν γρήγορα τα μέλη με χαμηλές επιδόσεις να βρουν άλλες θέσεις εργασίας. Το ηθικό συνήθως αυξάνεται καθώς αυξάνονται οι επιδόσεις. Μετά την επιλογή του ταλέντου, είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι τα μέλη της ομάδας διαθέτουν συμπληρωματικές δεξιότητες (π.χ. τεχνικές δεξιότητες, δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, λήψης αποφάσεων και διαπροσωπικές δεξιότητες). Τα μέλη της ομάδας πρέπει να επιδεικνύουν διαρκή δέσμευση για άριστη απόδοση, να επιδεικνύουν ειλικρίνεια και αμοιβαίο σεβασμό και να θεωρούν τους εαυτούς τους και τους οργανισμούς τους υπόλογους τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο.

ΚΊΝΗΤΡΑ, ΚΊΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ

Τόσο τα νομισματικά όσο και τα μη νομισματικά συστήματα που ενθαρρύνουν την υψηλή απόδοση έχουν θετικό αντίκτυπο στην τακτική υλοποίηση των στόχων της ομάδας. Μακροπρόθεσμα, τα εσωτερικά κίνητρα, όπως η προσωπική ικανοποίηση από την εργασία και η εργασία σε ενδιαφέροντα έργα, παρέχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην απόδοση. Επιπλέον, η πίστη στον εαυτό και τις ικανότητές του ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναλαμβάνουν περισσότερα στρατηγικά ρίσκα για την επίτευξη των στόχων της ομάδας.

ΗΓΕΣΙΑ

Οι ηγέτες με υψηλές επιδόσεις συνοδεύουν γενικά ομάδες εργασίας με υψηλές επιδόσεις. Οι βασικές ηγετικές ιδιότητες περιλαμβάνουν την ικανότητα α) να διατηρούν τον σκοπό, τους στόχους και την προσέγγιση συναφή και ουσιαστική- β) να δημιουργούν δέσμευση και εμπιστοσύνη- γ) να διασφαλίζουν ότι τα μέλη της ομάδας βελτιώνουν συνεχώς τις δεξιότητές τους- δ) να διαχειρίζονται τις σχέσεις από έξω με έμφαση στην άρση των εμποδίων που μπορεί να εμποδίζουν την απόδοση της ομάδας- ε) να παρέχουν ευκαιρίες στους άλλους χωρίς να επιδιώκουν τα εύσημα- και στ) να μπαίνουν στα χαρακώματα και να κάνουν την πραγματική δουλειά που απαιτείται. Υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι οι αποτελεσματικοί ηγέτες ομάδων εστιάζουν στον σκοπό, τους στόχους, τις σχέσεις και την ακλόνητη δέσμευση για αποτελέσματα που ωφελούν τον οργανισμό και κάθε άτομο.

ΣΎΓΚΡΟΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑ

Η διαχείριση των συγκρούσεων αποτελεί ουσιαστικό μέρος του να γίνεις μια ομάδα υψηλής απόδοσης. Ανοιχτή επικοινωνία σε τέτοιες ομάδες σημαίνει εστίαση στην καθοδήγηση αντί για την καθοδήγηση και εστίαση στην ικανότητα άμεσης αντιμετώπισης των θεμάτων ανοιχτά και ειλικρινά. Το κλειδί για την απόδοση της ομάδας είναι οι ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας ανά πάσα στιγμή για την παροχή κινήτρων, τη διατήρηση του ενδιαφέροντος και την προώθηση της συνεργασίας.

ΕΞΟΥΣΊΑ ΚΑΙ ΕΝΔΥΝΆΜΩΣΗ

Οι εξουσιοδοτημένες ομάδες εργασίας αυξάνουν την ιδιοκτησία, παρέχουν την ευκαιρία ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων, ενισχύουν το ενδιαφέρον για το έργο και διευκολύνουν τη λήψη αποφάσεων. Οι ερευνητές αναφέρονται στην ιδανική κατάσταση ως “χαλαρή-σφιχτή”, έτσι ώστε να κατασκευάζονται συγκεκριμένα όρια λήψης αποφάσεων με αρκετό περιθώριο για τα άτομα να κάνουν ενδυναμωμένες επιλογές.

ΚΑΝΌΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΌΤΥΠΑ

Όπως οι κανόνες που διέπουν τη συμπεριφορά της ομάδας, έτσι και οι νόρμες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ανάπτυξης και της απόδοσης της ομάδας. Οι νόρμες για ομάδες υψηλής απόδοσης περιλαμβάνουν ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας, έγκαιρη επίλυση συγκρούσεων, τακτική αξιολόγηση τόσο της ατομικής όσο και της ομαδικής απόδοσης, υψηλά επίπεδα σεβασμού μεταξύ των μελών, συνεκτικό και υποστηρικτικό ομαδικό περιβάλλον, ισχυρή εργασιακή ηθική που επικεντρώνεται στα αποτελέσματα και κοινή αναγνώριση των επιτυχιών της ομάδας. Το κλειδί είναι ότι οι ομάδες με υψηλές επιδόσεις συζητούν και συμφωνούν πραγματικά για τους κανόνες λειτουργίας τους – πρότυπα που κάθε μέλος της ομάδας συμφωνεί να τηρεί και για τα οποία καθιστά ο ένας τον άλλον υπόλογο.

Κοινά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ομάδες εργασίας υψηλής απόδοσης

Δεδομένης της σημασίας της ομαδικής εργασίας στη σημερινή οικονομία, οι εμπειρογνώμονες έχουν επικεντρωθεί στη χρήση τεκμηριωμένων οργανωτικών ερευνών για να εντοπίσουν τα καθοριστικά χαρακτηριστικά των ομάδων υψηλής απόδοσης.

Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις για την περιγραφή των ομάδων υψηλής απόδοσης, ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά φαίνεται να αποτελούν ισχυρούς δείκτες μιας ομάδας που δεν λειτουργεί στο απόγειό της ή που χρειάζεται παρέμβαση:

  • Μη συμμετοχική ηγεσία. Τα μέλη της ομάδας αποτυγχάνουν να χρησιμοποιήσουν ένα δημοκρατικό στυλ ηγεσίας που εμπλέκει και δεσμεύει τα μέλη της ομάδας.
  • Κακή λήψη αποφάσεων. Τα μέλη της ομάδας λαμβάνουν αποφάσεις πολύ γρήγορα χωρίς ένα μείγμα ορθολογικών και διαισθητικών μεθόδων λήψης αποφάσεων.
  • Σπάνια επικοινωνία. Οι γραμμές επικοινωνίας είναι κλειστές και σπάνιες.
  • Η διαφορετικότητα δεν εκτιμάται. Τα μέλη της ομάδας δεν εκτιμούν την ποικιλομορφία των εμπειριών και του υπόβαθρου των συναδέλφων τους, με αποτέλεσμα την έλλειψη διαφορετικών απόψεων και λιγότερο επιτυχημένη λήψη αποφάσεων και λύσεων.
  • Έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Τα μέλη της ομάδας δεν εμπιστεύονται πλήρως το ένα το άλλο ή την ομάδα ως οντότητα.
  • Αδυναμία διαχείρισης των συγκρούσεων. Η μη ανοιχτή και διαφανής αντιμετώπιση των συγκρούσεων και το να αφήνετε να συσσωρεύονται μνησικακίες μπορεί να καταστρέψει το ηθικό της ομάδας.
  • Έλλειψη σαφήνειας στόχων. Τα μέλη της ομάδας δεν είναι βέβαια για τους ρόλους τους και τους απώτερους στόχους της ομάδας, με αποτέλεσμα την έλλειψη δέσμευσης και εμπλοκής.
  • Κακώς καθορισμένοι ρόλοι και αρμοδιότητες. Τα μέλη της ομάδας δεν είναι ξεκάθαρα σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν (και τι δεν πρέπει να κάνουν) για να επιδείξουν τη δέσμευσή τους στην ομάδα και να υποστηρίξουν την επιτυχία της ομάδας.
  • Ζητήματα σχέσεων. Οι δεσμοί μεταξύ των μελών της ομάδας είναι αδύναμοι, γεγονός που επηρεάζει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητά τους.
  • Αρνητική ατμόσφαιρα. Μια συνολική κουλτούρα της ομάδας που δεν είναι ανοιχτή, διαφανής, θετική και προσανατολισμένη στο μέλλον έχει ως αποτέλεσμα την αποτυχία απόδοσης σε υψηλά επίπεδα.

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou