Από τη βελτιστοποίηση της θερμοκρασίας έως την εξασφάλιση άφθονου χώρου, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικά βήματα για να διασφαλίσετε ότι ο χώρος του γραφείου σας μπορεί να οδηγήσει σε πιο παραγωγικό εργατικό δυναμικό.

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά όσο πιο ευχάριστο και ελκυστικό βρίσκουν οι εργαζόμενοι το εργασιακό τους περιβάλλον, τόσο περισσότερο απολαμβάνουν την εργασία τους. Οι εργαζόμενοι στους οποίους αρέσει ο χώρος εργασίας τους, είναι πιο παραγωγικοί, συνεργάσιμοι και ευφάνταστοι. 

Όταν είμαστε στη δουλειά, το περιβάλλον μας δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά που μπορούμε να δούμε αλλά στα πάντα, από τη μυρωδιά μέχρι τη θερμοκρασία του γραφείου, μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην παραγωγικότητά μας.

Στην πραγματικότητα, μικρές λεπτομέρειες όπως η θερμοκρασία ενός γραφείου μπορεί να αποτελέσει θέμα έντονης αντιπαράθεσης, διαιρώντας το εργατικό δυναμικό σε εικονικούς “εμφύλιους πολέμους” για τον έλεγχο του κλιματισμού. Σύμφωνα με έρευνες, η ιδανική θερμοκρασία γραφείου βρίσκεται μεταξύ 22 και 24 °C.

  1. Δημιουργία ζωνών εργασίας

Σχεδιάστε ευχάριστους και ήσυχους χώρους στα γραφεία σας ή επιλέξτε ένα εξωτερικό χώρο που επιτρέπει στους υπαλλήλους να συναντιούνται και να εργάζονται ως ομάδα, ενισχύοντας τη συνεργασία όταν είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα, το Τμήμα Πωλήσεων θα πρέπει να βρίσκεται μαζί στον ίδιο χώρο εργασίας, έτσι ώστε κάθε εργαζόμενος να μπορεί να αναπτύξει τις λειτουργίες του με τους συναδέλφους του όποτε απαιτείται.

  1. Ενθαρρύνετε την αλληλεπίδραση μεταξύ των εργαζομένων μέσω συνεργατικών χώρων εργασίας

Κατανοούμε ότι οι χώροι συνεργασίας είναι όλα τα γραφεία ανοιχτού χώρου των οποίων ο κύριος στόχος είναι να προωθήσουν τη συνεργασία μεταξύ ομάδων. Ανάλογα με τη διανομή που επιλέγουμε για το γραφείο, μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Για παράδειγμα, η επιλογή ευέλικτων επίπλων και η τοποθέτησή τους σε κατάλληλο μέρος είναι ουσιαστικής σημασίας για την αύξηση της παραγωγικότητας και τον σχεδιασμό συνεργατικών χώρων εργασίας που ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των εργαζομένων. Κάθε έπιπλο συνεργασίας πρέπει να προσαρμόζεται στον τύπο της εργασίας που εκτελείται στο γραφείο, καθώς και στους τόνους, τα υλικά και την εργονομία του.

  1. Ορίστε βασικές και μη εργασίες

Όταν φτάνουμε στο γραφείο, είναι σημαντικό να εκτελέσουμε πρώτα τις πιο πολύπλοκες εργασίες, καθώς αυτή είναι η στιγμή που είμαστε πιο δραστήριοι, ξύπνιοι και με καθαρό μυαλό. Από την άλλη πλευρά, οι τελευταίες ώρες της εργάσιμης ημέρας μπορούν να αφιερωθούν σε εργασίες που είναι λιγότερο χρονοβόρες και απλούστερες.

  1. Διάλογος και ομαδική εργασία

Υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι στο γραφείο με τους οποίους μερικές φορές θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουμε συναντήσεις, να συντονίσουμε έργα ή να συνεργαστούμε. Είναι επομένως σημαντικό να διατηρούμε στενή και προσωπική επαφή μαζί τους. Σε τελική ανάλυση, μοιραζόμαστε πολλές ώρες εργασίας: είναι αυτές οι ανησυχίες, οι εμπειρίες και οι μοναδικές στιγμές που μοιράζονται με τους συναδέλφους μας.

  1. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να προγραμματίσετε την εβδομάδα σας

Αυτό είναι απαραίτητο και διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Όλα έχουν να κάνουν με την έναρξη της εβδομάδας σωστά με την κατανόηση και την οργάνωση των καθημερινών εργασιών. Ομοίως, ο προγραμματισμός της εβδομάδας μας στο γραφείο όχι μόνο θα μας βοηθήσει να γίνουμε πιο παραγωγικοί, αλλά θα μας δώσει επίσης αυτοπεποίθηση.

  1. Κάνετε διαλείμματα

Κάνοντας διαλείμματα πέντε λεπτών κάθε φορά που ολοκληρώνουμε μια σημαντική εργασία, μπορεί νας μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε και να επιστρέψουμε στα καθήκοντά μας πολύ πιο παραγωγικοί. Θα πρέπει επίσης να κάνουμε ένα διάλειμμα περίπου 15-20 λεπτών για φαγητό και για να συζητήσουμε με τους συναδέλφους μας.

  1. Σταματήστε το multitasking

Ο καθένας θέλει να αποδώσει όσο καλύτερα μπορεί στη δουλειά του. Ωστόσο, είναι κάτι παραπάνω από αποδεδειγμένο ότι η πολλαπλή εργασία δεν έχει συνήθως τα καλύτερα αποτελέσματα. Πάρτε το χρόνο σας για να ολοκληρώσετε κάθε εργασία, να την επανεξετάσετε, να κάνετε την έρευνά σας και να προσπαθήσετε να επιτύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όταν αφιερώσουμε τον απαραίτητο χρόνο σίγουρα θα πετύχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

  1. Δημιουργήστε έναν καθαρό και τακτοποιημένο χώρο εργασίας

Μια καλή διάταξη γραφείου με ευέλικτα έπιπλα είναι ζωτικής σημασίας για να είστε παραγωγικοί. Χρησιμοποιώντας συρτάρια ή ντουλάπια για να οργανώσετε όλα τα αρχεία στο γραφείο, να αποθηκεύστε τακτοποιημένα τις ηλεκτρονικές συσκευές όπως φορητούς υπολογιστές ή tablet μπορεί να συμβάλει στη γενική ευημερία του γραφείου αλλά την γενικότερη διατήρηση της παραγωγικότητας. Το να είναι τακτοποιημένα τα γραφεία επιτρέπει στους εργαζόμενους να βρίσκουν τα έγγραφα και τις πληροφορίες με πολύ πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο.

  1. Απολαύστε τη δουλειά σας

Όταν απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε, είμαστε πολύ πιο χαρούμενοι και αυτό μεταδίδεται στο αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Το να είμαστε καλοί επαγγελματίες δεν σημαίνει ότι χάνουμε το πάθος μας για αυτό που κάνουμε. Βεβαιωθείτε ότι θυμάστε καθημερινά γιατί κάνετε αυτό που κάνετε, γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο ρόλο και ποιες είναι οι προκλήσεις που θέλετε να αντιμετωπίσετε. Κάντε την καθημερινότητα σας στην δουλειά μια περιπέτεια.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager