Ο κατώτατος μισθός αποτέλεσε ένα αμφιλεγόμενο πολιτικό ζήτημα από την εμφάνιση του στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν τον κατώτατο μισθό μια επιβλαβή απόφαση που επηρεάζει τόσο τους εργοδότες όσο και τους εργαζόμενους. 

Οι περισσότεροι και γνωστότεροι οικονομολόγοι κατά καιρούς, υποστήριζαν ότι σε μια ελεύθερη αγορά εργασίας βασισμένη στην προσφορά και τη ζήτηση, η ύπαρξη προκαθορισμένων νόμων για τους μισθούς των εργαζομένων με κρατική επεμβατικότητα, θα ήταν ιδιαίτερα επιβλαβής για την κρατική οικονομία. 

Σήμερα, είναι αρκετά εύκολο για τους εργοδότες να επικοινωνούν με εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες στις οποίες οι εργοδότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους. 

Ας δούμε πιο κάτω τις 10 χώρες με τον χαμηλότερο ελάχιστο μισθό στον κόσμο:

  1. Αίγυπτος 

Κατώτατος μισθός: $174 (€148,13)

Ο κατώτατος μισθός στην Αίγυπτο είναι περίπου 174 δολάρια το μήνα χάρη στον συνδυασμό του χαμηλού κόστους ζωής και του πολύ υποτιμημένου νομίσματος. Είναι ένα αρκετά χαμηλό εισόδημα ακόμη και για την Αφρική και έτσι, πολλοί Αιγύπτιοι μπαίνουν στην ελεύθερη αγορά για να μπορέσουν να κερδίσουν περισσότερα χρήματα.

  1. Βενεζουέλα 

Κατώτατος μισθός: $20 (€17,03)

Η Βενεζουέλα παρουσιάζει πραγματικά μια πολύ ενδιαφέρουσα κατάσταση. Αυτό το έθνος της Νότιας Αμερικής είναι πλούσιο σε πόρους και έχει πολλές οικονομικές δυνατότητες, αλλά η κακή πολιτική και μια διεφθαρμένη κυβέρνηση κατέστρεψαν την οικονομία τους. Επί του παρόντος, αντιμετωπίζουν τον χειρότερο υπερπληθωρισμό στον κόσμο. Με το υποτιμημένο τους νόμισμα, πολλοί Βενεζουελανοί καταφεύγουν σε διαδικτυακές θέσεις εργασίας που πληρώνουν σε ξένο νόμισμα (κυρίως δολάρια ΗΠΑ).

  1. Αλβανία

Κατώτατος μισθός: $279 (€237.52)

Η περίπτωση της Αλβανίας είναι επίσης πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς, είναι εξαιρετικά καλά τοποθετημένη γεωγραφικά, οι φορολογικές τους πολιτικές είναι ελκυστικές και γενικά, το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ καλό παρά το χαμηλό κόστος ζωής. Ο ελάχιστος μισθός της Αλβανίας είναι επίσης πολύ χαμηλός για μια ευρωπαϊκή χώρα. 210 δολάρια ΗΠΑ το μήνα δεν είναι αρκετά για πολλούς, οπότε δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε ανθρώπους με δύο ή τρεις διαφορετικές δουλειές. Αυτός είναι ίσως ο κύριος λόγος για τον οποίο υπάρχει μεγάλος πληθυσμός ελεύθερων επαγγελματιών που προωθούν τις δεξιότητες και τις υπηρεσίες τους στον υπόλοιπο κόσμο.

  1. Μαλαισία

Κατώτατος μισθός: $283 (€240,92)

Η Μαλαισία είναι γνωστή για το άνοιγμα της σε ξένες επενδύσεις. Προσφέροντας ένα από τα μεγαλύτερα και φθηνότερα εργατικά δυναμικά στον κόσμο, πολλές μεγάλες εταιρείες αποφάσισαν να επενδύσουν στη Μαλαισία και το χαμηλό κόστος της για να βελτιώσουν την κερδοφορία τους. Η επιστήμη της πληροφορικής, το μάρκετινγκ και η διοίκηση επιχειρήσεων είναι μερικοί από τους κύριους τομείς στους οποίους οι Μαλαισιανοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον κόσμο μέσω του Διαδικτύου.

  1. Νότια Αφρική

Κατώτατος μισθός: $217 (€184,82)

Η Νότια Αφρική είναι μια άλλη ακμάζουσα αγορά για τους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις διαδικτύου. Με πληθυσμό 50 εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί ζουν από διαδικτυακές δουλειές με εργοδότες από το εξωτερικό. 

Σήμερα, δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε ολόκληρα γραφεία ελεύθερων επαγγελματιών να αναζητούν καλύτερους μισθούς προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στο διαδίκτυο σε ξένους. Μερικές από τις πιο προσοδοφόρες ελεύθερες θέσεις εργασίας για τους Νοτιοαφρικανούς είναι μηχανικοί λογισμικού, διευθυντές πωλήσεων, διαχειριστές λογαριασμών και αναλυτές δεδομένων.

  1. Μαρόκο

Κατώτατος μισθός: $310 (€263,91)

Το Μαρόκο έχει μία από τις καλύτερες οικονομίες στην Αφρική, αλλά τα τελευταία χρόνια, η διαδικτυακή ανεξάρτητη κοινότητά του έχει αναπτυχθεί σημαντικά. Με τόσα εξαιρετικά πανεπιστήμια, πολλοί Μαροκινοί είναι μορφωμένοι επαγγελματίες. Οι Μαροκινοί διαπρέπουν στον κλάδο της φιλοξενίας, αλλά επίσης προσφέρουν συχνά τις υπηρεσίες τους στο μάρκετινγκ, τις πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη μηχανική μέσω ελεύθερων πλατφόρμων.

  1. Ιράν

Κατώτατος μισθός: $73 (€62,15)

Όπως και η Βενεζουέλα, το Ιράν αντιμετωπίζει επίσης υποτίμηση του νομίσματος ως αποτέλεσμα κακών πρακτικών διακυβέρνησης και η κυβέρνηση έχει καθιερώσει ακόμη και επίσημες συναλλαγματικές ισοτιμίες ως μια τελευταία προσπάθεια να αποτρέψει περαιτέρω υποτίμηση. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία μιας μαύρης αγοράς ξένου νομίσματος, η οποία πωλεί 1 δολάριο για 110.000 ιρανικά ριάλ.

  1. Ουκρανία 

Κατώτατος μισθός: $140 (€119,18)

Η Ουκρανία είναι ένα ακόμη συναρπαστικό και πολλά υποσχόμενο έθνος που επιβραδύνθηκε από τη διαφθορά και την κακή πολιτική, αλλά παρά το δύσκολο παρελθόν και το παρόν, έχει ακόμα πολλά να προσφέρει. Σήμερα, η Ουκρανία έχει έναν από τους χαμηλότερους ελάχιστους μισθούς στην Ευρώπη με 140 $ ανά μήνα (ελαφρώς περισσότερα από 110 ευρώ).

Την ίδια ώρα, οι Ουκρανοί συνεχίζουν να αναζητούν νέους τρόπους για να ευημερήσουν και όσοι αποφασίσουν να μείνουν στη χώρα τους καταφεύγουν να γίνονται ελεύθεροι επαγγελματίες. Μια έρευνα σε Ουκρανούς έδειξε ότι το 68% των ατόμων που αναζητούν εργασία θέλουν να εργαστούν από το σπίτι τους.

  1. Πακιστάν

Κατώτατος μισθός: $113 (€96,20)

Από τις χώρες σε αυτόν τον κατάλογο, το Πακιστάν έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ελεύθερων επαγγελματιών. Με πληθυσμό άνω των 193 εκατομμυρίων, αυτό το έθνος της Μέσης Ανατολής προσφέρει ένα τεράστιο εργατικό δυναμικό όπως η Ινδία, η Κίνα και οι Φιλιππίνες και απασχολούνται σε ξένες εταιρείες που χρειάζονται πολλά χέρια για κατασκευή προϊόντων. 

Οι Πακιστανοί ισχυρίζονται ότι είναι δύσκολο να βρουν μια εργασία πλήρους απασχόλησης στη χώρα τους που να πληρώνει καλά. Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα για το Πακιστάν είναι ότι πάνω από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού μπορούν να μιλούν αγγλικά, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές εταιρείες από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναθέτουν τις εργασίες τους σε πακιστανικά τηλεφωνικά κέντρα όπως ακριβώς κάνουν και στην Ινδία.

  1. Ινδία

Κατώτατος μισθός: $62 (€52,78)

Με πληθυσμό 1,3 δισεκατομμύρια, μία από τις κύριες εξαγωγές τους είναι η εξωτερική ανάθεση εργασιών. Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ινδία είναι διάσημη για τα τηλεφωνικά κέντρα και τις δεξιότητές της στους τομείς της επιστήμης των υπολογιστών και της ανάπτυξης λογισμικού. 

Επίσης, λόγο του ότι τα αγγλικά αποτελούν επίσημη γλώσσα στην Ινδία, οι ξένες εταιρείες ανέκαθεν ενδιαφέρονταν να συνεργαστούν με Ινδούς και τελικά, το να γνωρίζουν πώς να συνεργάζονται με άλλες χώρες έγινε σημαντικό μέρος της ινδικής κουλτούρας.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager