Η συμβολή στην αύξηση της περιεκτικότητας στο χώρο εργασίας σας δεν απαιτεί απαραίτητα μια εκτεταμένη εκστρατεία ένταξης της ποικιλομορφίας. Επίσης, δεν απαιτεί να είστε σε θέση εξουσίας. Ο καθένας από εμάς μπορεί να αποφασίσει να είναι ένας συνάδελφος χωρίς αποκλεισμούς και να κάνει μικρές ενέργειες καθημερινά για να βελτιώσουμε την κουλτούρα του χώρου εργασίας μας.

Κάνοντας μικρές αλλαγές στη δική σας συμπεριφορά, μπορείτε να δημιουργήσετε ανάλογες θετικές επιπτώσεις στην εμπειρία των συναδέλφων σας στο χώρο εργασίας. Παρόμοια με τις μικρές καταθέσεις που κερδίζουν τόκους σε ένα μακροπρόθεσμο λογαριασμό ταμιευτηρίου, οι ενέργειές σας θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις μακροπρόθεσμα. Το κλειδί είναι να εντοπίσετε αλλαγές συμπεριφοράς που μπορείτε να εκτελέσετε επανειλημμένα και να μετατρέψετε σε συνήθειες ώστε να γίνονται αυτόματα και χωρίς ιδιαίτερη σκέψη.

Η ένταξη σε έναν οργανισμό σημαίνει αποδοχή και εκτίμηση των ταλέντων και των ιδιοτήτων κάθε συναδέλφου χωρίς επιβολή. Όταν συμβαίνει αυτό, όχι μόνο οι εργαζόμενοι είναι πιο ευτυχισμένοι στην εργασία, αλλά ο οργανισμός επωφελείται από τις μοναδικές γνώσεις τους και την αυξημένη παραγωγικότητα.

Εδώ είναι επτά μικρές ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να είστε ένας πιο περιεκτικός συνάδελφος και να βοηθήσετε στην προώθηση ενός άνετου και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος για όλους.

1. Επισημάνετε τις συνεισφορές των άλλων.

Η ορατότητα στην εργασία επιτρέπει στα άτομα να επιδείξουν τις ικανότητές τους, να είναι γνωστά στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και να οικοδομήσουν σχέσεις. Η έρευνα επικυρώνει ότι οι συνεισφορές των μειονεκτουσών ομάδων, όπως οι ασιατικές μειονότητες στις δυτικές χώρες, παραβλέπονται συστηματικά.

Προσδιορίστε έναν εξαιρετικά ικανό συνάδελφο που μπορεί να μην είναι ορατός και επισημάνετε τα επιτεύγματά του αναγνωρίζοντας δημόσια τη συμβολή του και ενθαρρύνοντάς τον να μιλήσει και να παρουσιάσει σε συναντήσεις.

2. Χρησιμοποιήστε αντωνυμίες.

Η συμπερίληψη των αντωνυμιών σας όταν παρουσιάζετε τον εαυτό σας στις συναντήσεις είναι μια μικρή ενέργεια που σηματοδοτεί ότι είστε σύμμαχος σε συναδέλφους που μπορεί να αγωνίζονται να εκφράστούν με αντωνυμίες με τις οποίες συχνά δεν ταυτίζονται. Κανονικοποιεί επίσης την πρακτική για τους άλλους συναδέλφους σας.

3. Χρησιμοποιήστε περιεκτική γλώσσα 

Η έρευνα έχει δείξει ότι η χρήση γλώσσας χωρίς αποκλεισμούς φύλου στην εργασία συνδέεται με καλύτερη ευημερία για τους εργαζόμενους που ταυτίζονται ως LGBTQ+, οπότε βεβαιωθείτε ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείτε είναι ουδέτερη ως προς το φύλο. 

4. Αξιολογήστε το λεξιλόγιό σας.

Πολλές κοινές λέξεις στην αργκό έχουν άλλες συνειρμήσεις ή προέλευση και πρέπει να αποφεύγονται. Για παράδειγμα, κοινή χρήση των όρων “φυλετισμός” ή “φυλετική νοοτροπία” για να περιγράψει τη συμπεριφορά εκτός ομάδας βασίζεται σε ένα φυλετικό στερεότυπο των ιθαγενών κατά τη διάρκεια των αποικιακών χρόνων. Αξιολογήστε ενεργά το λεξιλόγιό σας για όρους που αποξενώνουν τους άλλους.

5. Γιορτάστε με τους συναδέλφους σας.

Ένας διαφορετικός χώρος εργασίας αποτελείται από ανθρώπους με διάφορα υπόβαθρα που γιορτάζουν διαφορετικές γιορτές, είτε είναι θρησκευτικές (όπως το Eid για τους μουσουλμάνους) είτε ιστορικές (όπως το Pride ή το Black History month). Το να επιτρέπετε σε άλλους να γιορτάζουν αυτές τις περιστάσεις και να συμμετέχουν σε οργανωμένες εκδηλώσεις είναι ένας θαυμάσιος τρόπος αναγνώρισης του ατόμου. Ακόμα καλύτερα, γιορτάζοντας αυτές τις περιστάσεις μαζί με τους συναδέλφους σας θα τους κάνει να αισθάνονται αποδεκτοί και να ενισχύει το ηθικό τους, εκτός από την οικοδόμηση ψυχολογικής ασφάλειας.

6. Γίνετε δημιουργικοί σχετικά με τη σύνδεση της ομάδας.

Ενώ συγκεντρώνετε δραστηριότητες ομαδικής σύνδεσης, λάβετε υπόψη τη διαθεσιμότητα και το ενδιαφέρον όλων των μελών της ομάδας σας. Εάν κάθε κοινωνική εκδήλωση είναι ποτά σε μια παμπ το βράδυ, αυτό μπορεί να εμποδίσει τη συμμετοχή ορισμένων γονέων, τηλεργαζομένων και ατόμων που δεν πίνουν αλκοόλ. Αντ ‘ αυτού, εξετάστε δραστηριότητες όπως εικονικές συνομιλίες καφέ, εθελοντική εργασία ή και διαδικτυακά παιχνίδια. Η διασφάλιση ότι όλοι συμμετέχουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες ομαδικές δραστηριότητες θα βοηθήσει την ομάδα να συνδεθεί πραγματικά και να διασκεδάσει μαζί.

7. Να είστε περίεργοι.

Προγραμματίστε καφέδες και γεύματα με συναδέλφους που έχουν διαφορετικό υπόβαθρο από εσάς. Χωρίς να είστε ενοχλητικοί, να ενδιαφέρεστε για τη ζωντανή εμπειρία τους μέσα και έξω από το γραφείο. Χρησιμοποιήστε ό, τι μαθαίνετε για να επινοήσετε επιπλέον μικρές ενέργειες για να αποτελείτε έναν/μια συνάδελφο χωρίς αποκλεισμούς.

Η ένταξη στο χώρο εργασίας δεν είναι μια στατική, ή μεμονομένη πράξη. Είναι μια συνεχώς εξελισσόμενη εμπειρία που απαιτεί τη συμβολή κάθε εργαζομένου ανεξάρτητα από τα χρόνια εργασίας του στον οργανισμό για να κάνει ο ένας τον άλλον να αισθάνεται συμπεριλαμβανόμενος. Για να προωθήσετε την ένταξη γύρω σας, διαμορφώστε και ασκήστε τακτικά συμπεριφορές χωρίς αποκλεισμούς μέχρι να γίνουν συνηθισμένες και αυτόματες. Ξεκινώντας με αυτές τις μικρές ενέργειες θα μπορέσετε σε μεταγενέστερο στάδιο να μεταμορφώσετε το επίπεδο συμμετοχής στην ομάδα σας.

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou