Η λήψη αποφάσεων είναι μια βασική δεξιότητα που θα χρησιμοποιήσετε σε όλη τη διάρκεια της καριέρας σας. Όταν παίρνετε μια σημαντική απόφαση ή αισθάνεστε ότι έχετε πάρα πολλές επιλογές, μπορεί να αισθάνεστε αναποφάσιστοι. Η κατανόηση αυτής της ιδέας και του πώς να την κατακτήσετε μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια πιο αποτελεσματική και σίγουρη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Γιατί είναι σημαντικό να ξεπεραστεί η αναποφασιστικότητα;

Είναι σημαντικό να ξεπεράσετε την αναποφασιστικότητα γιατί μπορεί να καθυστερήσει τη λήψη αποφάσεων ή να προκαλέσει αδράνεια. Η λήψη αποφάσεων είναι μια κρίσιμη δεξιότητα στην επαγγελματική σας ζωή, επειδή μπορεί να επηρεάσει την καριέρα σας, όπως να αποφασίσετε εάν θα αποδεχτείτε μια προσφορά εργασίας.

Ανάλογα με τον ρόλο σας στην εργασία, μπορεί επίσης να λάβετε αποφάσεις που επηρεάζουν τους συναδέλφους ή τον οργανισμό σας. Η εξάλειψη της αναποφασιστικότητας στην καριέρα σας, σας κάνει να αισθάνεστε πιο σίγουροι και αποτελεσματικοί στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και σας βοηθά να αποδώσετε καλύτερα στη δουλειά, να δημιουργήσετε ισχυρότερες σχέσεις και να βελτιώσετε τη συνολική σας αυτοπεποίθηση.

1. Αναγνωρίστε τα αποτελέσματα της αναποφασιστικότητας

Σκεφτείτε πώς η έλλειψη λήψης αποφάσεων μπορεί να επηρεάσει εσάς και άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα εάν οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε νέο λογισμικό για την επιχείρησή σας και η λήψη υπερβολικού χρόνου μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα της ομάδας σας. Μόλις αναγνωρίσετε τις πιθανές συνέπειες της αδράνειάς σας, μπορεί να σας παρακινήσει να εστιάσετε σε αυτόν τον στόχο και να κάνετε μια επιλογή.

2. Εστιάστε στα οφέλη κάθε επιλογής

Εξετάζοντας τα οφέλη κάθε επιλογής, μπορείτε να προσδιορίσετε ποια επιλογή αντιπροσωπεύει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με βάση τα θετικά που παρέχει. Ο εντοπισμός των πιθανών θετικών αποτελεσμάτων της απόφασής σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο σίγουροι ότι κάνατε τη σωστή επιλογή. Για παράδειγμα, εάν αποφασίζετε μεταξύ δύο πιθανών ευκαιριών εργασίας, μπορείτε να σκεφτείτε τα πιθανά οφέλη από τη λήψη της θέσης που προσφέρει υψηλότερο μισθό ή της θέσης που προσφέρει μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

3. Κατανοήστε το εύρος των αποφάσεών σας

Η κατανόηση του πόσο μεγάλο αντίκτυπο μπορεί να έχουν οι αποφάσεις σας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την αναποφασιστικότητα σας. Μερικές φορές, μια απόφαση που μπορεί να φαίνεται σημαντική σε εύρος μπορεί να είναι μικρή στην πραγματικότητα, αλλά η αίσθηση του μεγάλου αντίκτυπου μπορεί να σας εμπόδιζε από το να πάρετε την απόφαση. Η διεξαγωγή λεπτομερούς έρευνας και ανάλυσης μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο άνετα και σίγουροι για την απόφασή σας με βάση τις επιπτώσεις της.

Aφιερώνοντας χρόνο για να ερευνήσετε το κόστος και τις επιπτώσεις μιάς απόφασης μπορεί να σας δείξει ότι το κόστος είναι πιο ελάχιστο από το αναμενόμενο και μπορείτε να ολοκληρώσετε την εργασία σε λίγες μόνο εβδομάδες.

4. Καταγράψτε κάθε επιλογή

Μερικές φορές, είναι καλό να χρησιμοποιείτε οπτικές αναπαραστάσεις για να κατανοήσετε τις επιλογές σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια λίστα υπέρ και κατά για να αναφέρετε λεπτομερώς κάθε επιλογή. Τα οφέλη και τις πιθανές προκλήσεις της. Αυτή η μέθοδος σάς επιτρέπει να συνδέετε και να οπτικοποιείτε ιδέες και αποτελέσματα, βοηθώντας σας να λαμβάνετε πιο προσεκτικές αποφάσεις.

Μπορεί επίσης να βελτιώσει την εστίασή σας κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, επειδή σας επιτρέπει να σκεφτείτε και να σκιαγραφήσετε διαφορετικές πτυχές κάθε επιλογής. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μπορεί να εντοπίσετε ή να μάθετε κάτι που δεν είχατε συνειδητοποιήσει πριν.

5. Δημιουργήστε προσωπικές προθεσμίες

Ο καθορισμός προθεσμιών μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την αναποφασιστικότητα, επειδή παρέχει έναν τρόπο να θεωρήσετε τον εαυτό σας υπεύθυνο. Ορισμένες αποφάσεις μπορεί να έρθουν με υπάρχουσες προθεσμίες, όπως η αποδοχή ή η απόρριψη μιας προσφοράς εργασίας.

Δώστε στον εαυτό σας ρεαλιστικές προθεσμίες που σας επιτρέπουν να ερευνήσετε τις επιλογές σας και τα πιθανά αποτελέσματά τους. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, μπορείτε να μοιραστείτε τις προθεσμίες σας για βελτιωμένη λογοδοσία. Γνωρίζοντας ότι οι άλλοι παρακολουθούν την πρόοδό σας ή βασίζονται στην απόφασή σας εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου μπορεί να σας παρακινήσει να αναλάβετε δράση.

6. Εργαστείτε για την αυτοπεποίθησή σας

Εάν δεν είστε σίγουροι για τον εαυτό σας, μπορεί να δυσκολευτείτε να αισθανθείτε σίγουροι για τις αποφάσεις που παίρνετε. Μπορείτε να βρείτε πολλές δραστηριότητες ή τεχνικές για να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας, όπως να αφιερώσετε χρόνο για να εξασκηθείτε στη φροντίδα του εαυτού σας και να εστιάσετε στις θετικές σας ιδιότητες. Όταν αντιμετωπίζετε αρνητικές σκέψεις, αντικαταστήστε τις με αυτοεπιβεβαιώσεις που αναδεικνύουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα σας.

Για παράδειγμα, όταν αισθάνεστε αμφιβολίες για μια απόφαση, σκεφτείτε τις προηγούμενες αποφάσεις που έχετε πάρει και τα θετικά αποτελέσματα που παρείχαν. Όταν αναγνωρίζετε αυτές τις επιτυχίες, μπορεί να είναι πιο εύκολο να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας και τις ικανότητές σας στη λήψη αποφάσεων.

7. Εξασκηθείτε σε τεχνικές διαχείρισης του άγχους

Το να νιώθετε άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αναποφασιστικότητα, επειδή καθιστά πιο δύσκολο να επικεντρωθείτε στις επιλογές σας και στα πιθανά αποτελέσματα. Υπάρχουν πολλές τεχνικές διαχείρισης του στρες που πρέπει να δοκιμάσετε, όπως η ποιοτική ξεκούραση τη νύχτα ή η εκτέλεση ασκήσεων αναπνοής.

Η κατανόηση του τρόπου διαχείρισης του άγχους σας μπορεί να βοηθήσει την απόδοσή σας στην εργασία, βοηθώντας σας να νιώσετε ανανεωμένοι και με καθαρό μυαλό. Εξαλείφοντας την απόσπαση της προσοχής του άγχους, μπορείτε να εστιάσετε στις αποφάσεις που είναι πιθανό να πάρετε και να αναλύσετε τις επιλογές σας πιο διεξοδικά.

8. Χρησιμοποιήστε τη διαδικασία της διαγραφής

Μπορεί να αντιμετωπίσετε αναποφασιστικότητα όταν έχετε πολλές επιλογές στη διάθεσή σας. Η διαδικασία εξάλειψης/διαγραφής, θα σάς βοηθήσει να περιορίσετε τις επιλογές σας ορίζοντας παραμέτρους και εξαλείφοντας οτιδήποτε δεν ευθυγραμμίζεται με αυτές.

Για παράδειγμα, εάν κάνετε μια αλλαγή σταδιοδρομίας, μπορείτε να ορίσετε παραμέτρους που σχετίζονται με τον μισθό, το πρόγραμμα, το εργασιακό περιβάλλον ή τις δεξιότητες που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Στη συνέχεια, μπορείτε να συγκρίνετε κάθε καριέρα με τις παραμέτρους σας και να εξαλείψετε τις επιλογές που δεν συνάδουν.

9. Ζητήστε βοήθεια

Η αναζήτηση καθοδήγησης από τους συναδέλφους, τους φίλους ή τα μέλη της οικογένειάς σας μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο σίγουροι για τις αποφάσεις σας. Όταν εμπιστεύεστε άλλους ανθρώπους, σας επιτρέπει να αναγνωρίζετε διαφορετικές οπτικές γωνίες και να εισαγάγετε τα οφέλη ή τις επιπτώσεις που δεν σκεφτήκατε αρχικά. Εάν συμφωνούν με τη διαδικασία σκέψης σας, μπορεί επίσης να σας κάνει να νιώσετε περισσότερη υποστήριξη και άνεση όταν παίρνετε την τελική σας απόφαση.

10. Κάντε ένα διάλειμμα

Μερικές φορές, βοηθάει να κάνετε ένα διάλειμμα από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να επιστρέψετε σε αυτήν όταν αισθάνεστε πιο ξεκούραστοι ή χαλαροί. Για παράδειγμα, εάν επιλέγετε μεταξύ χορηγών για την επερχόμενη εκδήλωση σας, μπορείτε να πάτε για τρέξιμο ή περπάτημα. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και μπορεί να βελτιώσει τη διανοητική σας διαύγεια.

11. Κατανοήστε τα συναισθήματα που συνδέονται με κάθε απόφαση

Τα συναισθήματά σας μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Μάθετε να αναγνωρίζετε και να αναλύετε αυτά τα συναισθήματα για να κατανοήσετε την επίδρασή τους στη διαδικασία. Εάν μια επιλογή σας δίνει μια έντονη αρνητική συναισθηματική αντίδραση, μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξετε διαφορετικά. Εν τω μεταξύ, μια επιλογή που σας κάνει να αισθάνεστε ενθουσιασμένοι υποδηλώνει έναν δυνητικά καλύτερο δρόμο.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager