Η Παγκόσμια Ημέρα Ευγνωμοσύνης γιορτάζεται στις 21 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Αυτή η ημέρα έχει σκοπό να μας υπενθυμίσει τη σημασία της έκφρασης χειρονομιών ευχαριστίας και εκτίμησης.

Όπως είναι λογικό, μερικές φορές μπορεί να παρασυρθούμε από τις πολυάσχολες ζωές μας και να παραμελήσουμε να δείξουμε πόσο ευγνώμονες είμαστε για τους ανθρώπους γύρω μας. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι από τη στιγμή που διαπράττεται μια απλή πράξη καλοσύνης για κάποιον, δεν χρειάζεται να εκδηλώνετε αυτό το είδος καλοσύνης επανειλημμένα. Αλλά αν το κάνετε, θα κάνει τον κόσμο καλύτερο. Εξάλλου, είναι ο κόσμος μας και πρέπει να ζούμε σε αυτόν!

Μάθετε για την Παγκόσμια Ημέρα Ευγνωμοσύνης

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευγνωμοσύνης έχει σχεδιαστεί για να συγκεντρώσει ολόκληρο τον κόσμο σε μια ημέρα που έχει να κάνει με την ευγνωμοσύνη. Η Παγκόσμια Ημέρα Ευγνωμοσύνης ενώνει οργανώσεις, πολίτες και γενικότερα τα άτομα στο να μοιράζονται την ευγνωμοσύνη τους με διάφορους τρόπους.

Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να νιώθουν ότι τους εκτιμούν για ό,τι κάνουν. Υπάρχουν επίσης πολλά άλλα οφέλη που σχετίζονται με την ευγνωμοσύνη. Γνωρίζατε ότι είναι πραγματικά καλό και για τη δική σας υγεία; Το να είσαι ευγνώμων έχει ως αποτέλεσμα μια ολόκληρη σειρά από συναισθηματικά και σωματικά οφέλη. Για παράδειγμα, μπορείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να μειώσετε τα επίπεδα στρες και να βελτιώσετε τον ύπνο σας με το να είστε ευγνώμονες.

H ευγνωμοσύνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης και στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Αν όλα αυτά δεν ήταν αρκετά, μπορείτε να βελτιώσετε τις επαγγελματικές και κοινωνικές σας δεξιότητες. Ποιος ήξερε ότι η έκφραση ευγνωμοσύνης θα μπορούσε να προσφέρει τόσα πολλά εκπληκτικά οφέλη;

Ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Ευγνωμοσύνης

Η εκτίμηση είναι μια παγκόσμια πρακτική σήμερα και μια προσωπική πρακτική που μπορούμε όλοι να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή μας αλλά χρονολογείται από το 1965. Η Παγκόσμια Ημέρα Ευγνωμοσύνης επινοήθηκε από τον Sri Chinmoy, έναν πνευματικό ηγέτη και δάσκαλο διαλογισμού. Η σύλληψη της ιδέας του έγινε σε ένα δείπνο για την Ημέρα των Ευχαριστιών στην αίθουσα διαλογισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Στο δείπνο, ο Chinmoy πρότεινε την ιδέα μιας παγκόσμιας γιορτής ευγνωμοσύνης. Κάθε άτομο στο δείπνο δεσμεύτηκε να διοργανώνει μια εκδήλωση στη χώρα καταγωγής του κάθε χρόνο σε αυτές τις διακοπές, και όλοι πέρασαν το υπόλοιπο βράδυ συζητώντας πώς θα μπορούσαν να διαδώσουν τη νέα γιορτή. Το επόμενο έτος, το 1966, πολλές χώρες τήρησαν την πρώτη ετήσια Παγκόσμια Ημέρα Ευγνωμοσύνης στις 21 Σεπτεμβρίου και έκτοτε η ημέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο.

Το 1977, η Spiritual League, μια ομάδα οπαδών του Chinmoy που διηύθυνε την αίθουσα διαλογισμού στα κεντρικά γραφεία του στη Νέα Υόρκη, ζήτησε να εγκριθεί ένα ψήφισμα για την αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας Ευγνωμοσύνης. Εκπρόσωποι από το Αρχηγείο ήταν παρόντες για να τιμήσουν τον Chinmoy κατά τη διάρκεια της ειδικής τελετής. 

Δραστηριότητες για την Παγκόσμια Ημέρα Ευγνωμοσύνης

  1. Γράψτε και στείλτε ευχαριστήρια σημειώματα

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να δείξετε ευγνωμοσύνη είναι γράφοντας γράμματα, κάρτες ή email σε σημαντικά άτομα στη ζωή σας. Μπορείτε να γράψετε για οτιδήποτε σας έρχεται στο μυαλό οι αγαπημένες σας αναμνήσεις μαζί, τι σας δίδαξαν, πόσα σημαίνουν για εσάς, κ.λπ. Μην ανησυχείτε αν δεν είναι εύγλωττο να είστε απλά ειλικρινείς. 

  1. Δείξτε ευγνωμοσύνη σε όλους

Δείξτε ευγνωμοσύνη σε όλους όσους συναντάτε σήμερα και πείτε τους ότι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ευγνωμοσύνης. Δείξτε εκτίμηση στους ανθρώπους που συνεισφέρουν θετικά στη ζωή σας με διαφορετικούς τρόπους. Θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε άτομο, οι γονείς σας, ο τεχνικός, οι συλλέκτες σκουπιδιών ή ακόμα και ο σεφ ή οι σερβιτόροι στο αγαπημένο σας εστιατόριο.

  1. Δείξτε εκτίμηση στον εαυτό σας

Δεν είστε τέλειοι, αλλά μπορείτε να είστε ευγνώμονες για τα καλά πράγματα στον εαυτό σας. Γράψτε όλα τα καλά σας γνωρίσματα ή πράξεις. Δεν χρειάζεται να είναι μεγάλα πράγματα. Μπορούν να είναι απλά ή σύνθετα. 

5 Οφέλη της ευγνωμοσύνης

  1. Μας κάνει πιο χαρούμενους.
  2. Ενισχύει τα θετικά μας συναισθήματα.
  3. Μειώνει την ανυπομονησία.
  4. Μειώνει την αρτηριακή σας πίεση.
  5. Κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν ευχάριστα απέναντι μας.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager