Υπάρχουν λάθη και υπάρχουν… ΛΑΘΗ που μπορείς να κάνεις συντάσσοντας το βιογραφικό σου. Και είναι ικανά, είτε πρόκειται για απροσεξίες, είτε για υπερβολική ‘δημιουργικότητα’, να σου στερήσουν τη θέση. Ίσως από την πλευρά του υποψήφιου να μην φαντάζει κάτι τρομερό, από την πλευρά των Υπευθύνων Προσλήψεων ωστόσο, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε το κοινό της ergodotisi σε θέματα βιογραφικών, επιστρατεύσαμε την Μικαέλα Πέτρου, Υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού της Digital Tree, και της ζητήσαμε να μας πει τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι στα βιογραφικά τους. Μας είπε τα εξής:

1ο Λάθος – Ορθογραφία – Γραμματική

Για έναν Υπεύθυνο Προσλήψεων, τα ανορθόγραφα βιογραφικά είναι ότι χειρότερο. Όταν τελειώσεις με τη σύνταξη του βιογραφικού σου, δώσε το σε ένα φίλο ή μια φίλη –του οποίου/ας εμπιστεύεσαι τις γνώσεις- να το διαβάσει και να σου προτείνει τις απαραίτητες διορθώσεις.

2ο Λάθος – Άσχετη εμπειρία

Δεν χρειάζεται να αναφέρεις θέσεις – ιδίως θέσεις στις οποίες δεν  έμεινες αρκετό καιρό- όταν αυτές είναι εντελώς άσχετες με τη θέση στην οποία αιτείσαι τώρα. Εκτός κι αν μπορείς φυσικά να βρεις έναν τρόπο να τις συνδυάσεις. Αν όμως δεν συνδυάζονται, τότε δεν χρειάζεται να τις αναφέρεις. Κατ’ ακρίβεια, απόφυγε το.

3ο Λάθος – Μεγάλη έκταση

Εάν μια σελίδα νοιώθεις ότι δεν είναι αρκετή, τότε πήγαινε και σε δεύτερη. Μείνε ως εκεί όμως. Βιογραφικά πάνω από 2 σελίδες θεωρούνται μεγάλα σε έκταση και δεν λειτουργούν υπέρ σου.

4ο  Λάθος – Design

Η καλύτερη στρατηγική που μπορείς να ακολουθήσεις στο σχεδιασμό του βιογραφικού σου, είναι η ‘απλότητα και επαγγελματικότητα’. Σίγουρα θα μείνεις στο μυαλό του Υπευθύνου Προσλήψεων με ένα φανταχτερό βιογραφικό με περίεργα χρώματα και σχέδια, αλλά κατά πάσα πιθανότητα όχι για τον επιθυμητό λόγο.

5ο Λάθος – Απουσία προσαρμογής

Κάθε θέση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να τονίσεις στο βιογραφικό σου, πριν το στείλεις. Χωρίς να προσαρμόσεις ανάλογα το βιογραφικό σου πριν το στείλεις σε διαφορετικές θέσεις εργασίας, δεν έχεις τη δυνατότητα να τονίσεις τις σχετικές ικανότητές σου, οπόταν οι πιθανότητες πρόσληψης σου μειώνονται.

stunning lifestyle imagery for modern creatives... check out another scenery / perspective

6ο Λάθος – Απουσία οργάνωσης

Το πολύ και άσκοπο κείμενο και η απουσία των bullet points δημιουργούν μια αίσθηση απουσίας οργάνωσης και κάνουν το βιογραφικό σου κουραστικό στο μάτι.

7ο Λάθος – Άσχετα ενδιαφέροντα

Μην βάζεις ενδιαφέροντα, απλά επειδή πρέπει να δείξεις κάποια ενδιαφέροντα. Η λίστα των ενδιαφερόντων σου πρέπει να είναι σε θέση να ενδυναμώσει τις πιθανότητες πρόσληψης σου. Για παράδειγμα, εάν αιτείσαι για τη θέση του βιβλιοθηκάριου, το διάβασμα βιβλίων είναι σχετικό με τη θέση για την οποία αιτείσαι και καλό είναι να μπει.

8ο Λάθος – Ανεπίσημο ύφος

Όπως αναφέραμε και πριν, η καλύτερη στρατηγική είναι η απλότητα και επαγγελματικότητα. Απλός σχεδιασμός, επίσημο, επαγγελματικό ύφος.

9ο Λάθος – Απουσία σημαντικών πληροφοριών

Είναι κρίσιμο να αναφέρεις οτιδήποτε σχετίζεται με τη συγκεκριμένη θέση. Εάν για παράδειγμα αιτείσαι για τη θέση του Content Writer, είναι σημαντικό να αναφέρεις ότι διατηρείς και το δικό σου Blog, εάν το διατηρείς.

10ο Λάθος – Περιττές πληροφορίες

Δεν χρειάζεται να αναφέρεις τη διεύθυνση του σπιτιού σου, το τηλέφωνο οικείας, δεύτερο κινητό τηλέφωνο, φωτογραφία (αν δεν είναι αναγκαία). Το email σου και ένα τηλέφωνο για να επικοινωνήσουν μαζί σου, είναι αρκετά.

Δείτε το σχετικό βίντεο

 

*Θα ακολουθήσει νέο άρθρο σχετικά με το πώς είναι διαμορφωμένο ένα σωστό βιογραφικό.

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Head of Ergodotisi, ergodotisi.com

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *