• Πάνω από τους μισούς ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες το 2021, δείχνουν τα νέα δεδομένα.
  • Η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Ιρλανδία σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία, αναφέρει η Eurostat.
  • Η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Πολωνία είχαν το χαμηλότερο μερίδιο.
  • Η ψηφιακή ένταξη που θα βοηθήσει 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως είναι ο βασικός στόχος της EDISON Alliance, μιας πρωτοβουλίας του World Economic Forum.

Προώθηση ψηφιακών δεξιοτήτων

Με 79% η καθεμία, η Ολλανδία και η Φινλανδία έχουν την υψηλότερη βαθμολογία σε βασικές συνολικές ψηφιακές δεξιότητες. Ακολουθεί η Ιρλανδία, με 70%. Η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Πολωνία παρουσιάζουν το χαμηλότερο μερίδιο βασικών συνολικών ψηφιακών δεξιοτήτων, με 28%, 31% και 43% αντίστοιχα.

Η Eurostat αναφέρει ότι οι ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν βασικό δείκτη στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή δεκαετία. Αυτό περιγράφει το όραμα της ΕΕ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό έως το 2030. Στους στόχους περιλαμβάνονται τουλάχιστον το 80% των πολιτών της ΕΕ ηλικίας μεταξύ 16 και 74 ετών που έχουν τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες έως το 2030.

Οι βασικές ψηφιακές δεξιότητες

Παραδείγματα δεξιοτήτων παιδείας για τα δεδομένα περιλαμβάνουν την εύρεση πληροφοριών στο διαδίκτυο για αγαθά ή υπηρεσίες ή την ανάγνωση διαδικτυακών εφημερίδων, εξηγεί η Eurostat.

Οι δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας περιλαμβάνουν την αποστολή και λήψη email καθώς και τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι δεξιότητες δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου περιλαμβάνουν τη χρήση λογισμικού επεξεργασίας κειμένου ή υπολογιστικών φύλλων και την επεξεργασία φωτογραφιών, βίντεο ή αρχείων ήχου. Οι δεξιότητες ασφάλειας σχετίζονται με πράγματα όπως ο περιορισμός της πρόσβασης στο προφίλ ή το περιεχόμενο σε ιστότοπους κοινωνικών μέσων και η αλλαγή των ρυθμίσεων του προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο. Οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων περιλαμβάνουν τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου, τη διαχείριση διαδικτυακών τραπεζικών λογαριασμών και υποχρεώσεων και την εγκατάσταση λογισμικού ή εφαρμογών.

Ψηφιακό όραμα ένταξης

Το όραμα της EDISON Alliance είναι να βοηθήσουμε όλους να συμμετέχουν οικονομικά στην ψηφιακή οικονομία. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του World Economic Forum που ξεκίνησε το 2021 για να επιταχύνει την ψηφιακή ένταξη.

Η συμμαχία λέει ότι 2,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι (37% του κόσμου) δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Μέχρι το 2025, η EDISON Alliance ελπίζει να βελτιώσει 1 δισεκατομμύριο ζωές παγκοσμίως επιταχύνοντας ψηφιακές λύσεις στον τομέα της υγείας, των οικονομικών και της εκπαίδευσης που είναι προσιτές και προσβάσιμες.

Το Reskilling Revolution είναι μια άλλη πρωτοβουλία του World Economic Forum που ελπίζει να προσφέρει σε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους καλύτερη εκπαίδευση, δεξιότητες και θέσεις εργασίας έως το 2030. Ξεκίνησε το 2020 με εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων της Βραζιλίας, της Γαλλίας και της Ινδίας, το έργο αυτό στοχεύει να βοηθήσει τους εργαζομένους στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων για αλλαγή που βασίζεται στην τεχνολογία στον χώρο εργασίας.

Εκτός από τις τεχνολογικές δεξιότητες όπως τα δεδομένα και το cloud computing, υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη ανάγκη για διαπροσωπικές δεξιότητες όπως η δημιουργικότητα και η συνεργασία, καθώς και εξειδικευμένες δεξιότητες που σχετίζονται με τις πωλήσεις, την εκπαίδευση, τους ανθρώπινους πόρους και άλλους τομείς.
Δείτε περισσότερα σχετικά με το Reskilling Revolution εδώ (add link when published).

Δημοσιεύθηκε από admin