Σίγουρα έχετε ακουστά την εταιρεία Walt Disney, σαν παιδιά έχετε παρακολουθήσει εκατοντάδες ταινίες και κινούμενα σχέδια που αποτελούσαν παραγωγή της. Η ταινίες της Disney εξιχρονίζονται χρόνο με τον χρόνο και ταυτόχρονα πολλές διατηρούν την “vintage” αξία τους. Ακόμα και αν είστε πλέον γονείς, τα παιδιά σας έχουν παρακολουθήσει άπειρες ταινίες και κινούμενα σχέδια ή έχουν ακόμα παίξει παιχνίδια που σχεδιάστηκαν από την εταιρεία. 

Είναι σίγουρα δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι δεν ονειρευτήκατε ποτέ ή ακόμα τα παιδιά σας, ένα ταξίδι στην Disneyland που ακόμα πρόκειται για ονειρεμένο προορισμό τόσο για παιδιά όσο και ενήλικες. 

Ωστόσο, αναρωτηθήκατε ποτέ ποιος βρίσκεται πίσω από αυτή την κολοσσιαία αυτοκρατορία της World Disney, με ποιο τρόπο απέκτησε ώσα απέκτησε ή τι χρειάστηκε να θυσιάσει; Ας δούμε πιο κάτω ποιός πραγματικά ήταν ο πατέρας και ιδρυτής της Walt Disney. 

O Walt Disney ήταν ένας  Αμερικανός τηλεοπτικός παραγωγός, διάσημος ως πρωτοπόρος των ταινιών κινουμένων σχεδίων και ως δημιουργός χαρακτήρων κινουμένων σχεδίων όπως ο Μίκυ Μάους και ο Ντόναλντ Ντακ. Σχεδίασε και έχτισε επίσης την Disneyland, ένα τεράστιο λούνα παρκ που άνοιξε κοντά στο Λος Άντζελες το 1955, και πριν από το θάνατό του είχε αρχίσει να χτίζει ένα δεύτερο τέτοιο πάρκο, το Walt Disney World, κοντά στο Ορλάντο της Φλόριντα. Η Disney Company την οποία έχει ο ίδιος ιδρύσει,  έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους ψυχαγωγίας στον κόσμο. 

Αρχική Πορεία 

Ο Walter Elias Disney ήταν ο τέταρτος γιος του Elias Disney, ενός ξυλουργού, αγρότη και εργολάβου οικοδομής, και της συζύγου του, Flora Call, που ήταν δασκάλα σε δημόσιο σχολείο. Όταν ο Walt ήταν βρέφος, η οικογένεια μετακόμισε σε ένα αγρόκτημα κοντά στο Marceline του Μιζούρι, μια τυπική μικρή πόλη του Midwestern, η οποία λέγεται ότι έδωσε την έμπνευση και το πρότυπο για την Main Street, ΗΠΑ, της Disneyland. Εκεί ο Walt ξεκίνησε τη σχολική του εκπαίδευση και έδειξε αρχικά γούστο και ικανότητα στο σχέδιο και τη ζωγραφική με παστέλ και ακουαρέλες.

Ο ανήσυχος πατέρας του εγκατέλειψε σύντομα τις προσπάθειές του στη γεωργία και μετακόμισε την οικογένεια στο Κάνσας Σίτι του Μιζούρι, όπου αγόρασε μια πρωινή εφημερίδα και ανάγκασε τους μικρούς γιους του να τον βοηθήσουν στην παράδοση των εγγράφων.

 Ο Γουόλτ είπε αργότερα ότι πολλές από τις συνήθειες και τους καταναγκασμούς της ενήλικης ζωής του προήλθαν από τις πειθαρχίες και τις ταλαιπωρίες του να βοηθά τον πατέρα του στη διαδρομή παραδώσεων. Στο Κάνσας ο νεαρός Γουόλτ άρχισε να σπουδάζει κινούμενα σχέδια σε μια σχολή αλληλογραφίας και αργότερα παρακολούθησε μαθήματα στο Ινστιτούτο Τέχνης του Κάνσας και στη Σχολή Σχεδίου.

Το 1917 οι Disney μετακόμισαν πίσω στο Σικάγο και ο Walt μπήκε στο γυμνάσιο McKinley, όπου τράβηξε φωτογραφίες, έκανε σχέδια για το σχολικό έντυπο και σπούδασε γελοιογραφία, γιατί ήλπιζε να πετύχει τελικά μια δουλειά ως σκιτσογράφος εφημερίδων. Η πρόοδός του διακόπηκε από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον οποίο συμμετείχε ως οδηγός ασθενοφόρου για τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Επιστρέφοντας στο Κάνσας Σίτι το 1919, βρήκε περιστασιακή απασχόληση ως σχεδιαστής και μελάνης σε εμπορικά στούντιο τέχνης, όπου συνάντησε τον Ub Iwerks, έναν νεαρό καλλιτέχνη του οποίου τα ταλέντα συνέβαλαν πολύ στην πρώιμη επιτυχία του Walt.

Τα πρώτα κινούμενα σχέδια

Δυσαρεστημένοι με την πρόοδό τους, o Disney και ο Iwerks ξεκίνησαν ένα μικρό δικό τους στούντιο το 1922 και απέκτησαν μια μεταχειρισμένη κινηματογραφική μηχανή με την οποία γύρισαν διαφημιστικές ταινίες κινουμένων σχεδίων ενός και δύο λεπτών για διανομή στις τοπικές εταιρείες. Έκαναν επίσης μια σειρά από σκίτσα κινουμένων σχεδίων που ονομάζονταν Laugh-O-grams και την πιλοτική ταινία για μια σειρά επτά λεπτών παραμυθιών που συνδύαζαν ζωντανή δράση και κινούμενα σχέδια, το Alice in Cartoonland.

Ένας διανομέας ταινιών της Νέας Υόρκης εξαπάτησε τους νεαρούς παραγωγούς και η Disney αναγκάστηκε να κηρύξει πτώχευση το 1923. Μετακόμισε στην Καλιφόρνια για να ακολουθήσει καριέρα κινηματογραφιστή, αλλά η έκπληξη της επιτυχίας της πρώτης ταινίας Alice ανάγκασε τον Disney και τον αδελφό του Roy. (δια βίου επιχειρηματικός συνεργάτης) να ανοίξουν ξανά το κατάστημα στο Χόλιγουντ.

Με τον Roy ως διευθυντή επιχείρησης, η Disney ξανάρχισε τη σειρά Alice, πείθοντας τον Iwerks να έρθει μαζί του και να βοηθήσει στη σχεδίαση των καρτούν. Εφηύραν έναν χαρακτήρα που ονομαζόταν Oswald the Lucky Rabbit, υπέγραψαν συμβόλαιο για τη διανομή των ταινιών με 1.500 $ η καθεμία και εγκαινίασαν ευνοϊκά τη μικρή τους επιχείρηση. Το 1927, λίγο πριν από τη μετάβαση στον ήχο στις κινηματογραφικές ταινίες, ο Disney και ο Iwerks πειραματίστηκαν με έναν νέο χαρακτήρα, ένα χαρούμενο, ενεργητικό και άτακτο ποντίκι που ονομάζεται Μίκυ.

Είχαν σχεδιάσει δύο μικρού μήκους ταινίες, που ονομάζονταν Plane Crazy και Gallopin’ Gaucho, που επρόκειτο να παρουσιάσουν τον Μίκυ Μάους όταν το The Jazz Singer, μια ταινία με τον δημοφιλή τραγουδιστή Al Jolson, έφερε την καινοτομία του ήχου στις ταινίες. Αναγνωρίζοντας πλήρως τις δυνατότητες ήχου σε ταινίες κινουμένων σχεδίων, η Disney παρήγαγε γρήγορα ένα τρίτο καρτούν Μίκυ Μάους εξοπλισμένο με φωνές και μουσική, με τίτλο Steamboat Willie.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα του Μίκυ Μάους και της κοπέλας του, Μίνι, επιβεβαίωσε τη γεύση του κοινού για τη φαντασίωση μικρών πλασμάτων με την ομιλία, τις δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ανθρώπων. (Ο ίδιος ο Disney παρείχε τη φωνή για τον Μίκυ μέχρι το 1947.) Αυτή η δημοτικότητα οδήγησε στην εφεύρεση άλλων χαρακτήρων, όπως ο Ντόναλντ Ντακ και τα σκυλιά Πλούτο και Γκούφι. Το 1933 η Disney παρήγαγε μια μικρού μήκους ταινία, Τα τρία γουρουνάκια, το οποίο έφτασε στη μέση της Μεγάλης Ύφεσης που κατέστρεψε οικονομικά τις ΗΠΑ.

Η αντιμετώπισή του στο παραμύθι με το μικρό γουρουνάκι που εργάζεται σκληρά και χτίζει το σπίτι του από τούβλα ενάντια στο βουητό και το φούσκωμα ενός απειλητικού λύκου ταίριαζε στην ανάγκη για σθένος μπροστά στην οικονομική καταστροφή και το τραγούδι του “Who’s Afraid of the Big Bad wolf» ήταν ένας χαρούμενος χλευασμός της αντιξοότητας. Ήταν σε αυτήν την περίοδο των οικονομικών δυσκολιών στις αρχές της δεκαετίας του 1930 που ο Disney αγάπησε πλήρως τον εαυτό του και τα κινούμενα σχέδια του στο κοινό σε όλο τον κόσμο και η επιχείρηση του άρχισε να κερδίζει χρήματα παρά την ύφεση.

Κινούμενα σχέδια μεγάλου μήκους

Ο Walt Disney δεν ήταν ποτέ από αυτούς που ξεκουραζόταν ή έμενε στάστημος. Είχε από καιρό σκεφτεί την παραγωγή ταινιών κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους. Το 1934 άρχισε να εργάζεται σε μια εκδοχή του κλασικού παραμυθιού “Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι” (1937), ένα έργο που απαιτούσε μεγάλη οργάνωση και συντονισμό των ταλέντων στο στούντιο και ένα έργο για το οποίο η Disney διέθετε μια μοναδική ικανότητα. Ενώ συμμετείχε ενεργά σε όλες τις φάσεις της δημιουργίας στις ταινίες του, λειτούργησε κυρίως ως συντονιστής και λήπτης των τελικών αποφάσεων παρά ως σχεδιαστής και καλλιτέχνης.

Η Χιονάτη αναγνωρίστηκε ευρέως από τους κριτικούς και το κοινό ως ένα διασκεδαστικό και συναισθηματικό είδωλο. Εμψυχώνοντας ουσιαστικά ανθρώπινες φιγούρες στους χαρακτήρες της Χιονάτης, του Πρίγκιπα και της Κακής Βασίλισσας και σχηματίζοντας καρικατούρες με ανθρώπινες φιγούρες στους επτά νάνους, η Disney έφυγε από το πεδίο και τις τεχνικές των μικρού μήκους και έτσι απέδειξε την αποτελεσματικότητα του animation ως μέσο για δημιουργία ιστοριών μεγάλου μήκους.

Σημαντικές ταινίες και τηλεοπτικές παραγωγές

Μια απεργία από τους εμψυχωτές της Disney το 1941 ήταν μια σημαντική οπισθοδρόμηση για την εταιρεία. Πολλοί κορυφαίοι animators παραιτήθηκαν και θα περνούσαν πολλά χρόνια πριν η εταιρεία παράγει κινούμενα σχέδια που ανταποκρίνονται στην ποιότητα των κλασικών της αρχών της δεκαετίας του 1940. Η εισβολή της Disney σε ταινίες για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βοήθησε το στούντιο να τελειοποιήσει μεθόδους συνδυασμού ζωντανής δράσης και κινουμένων σχεδίων. 

Το στούντιο της Disney εκείνη την εποχή είχε καθιερωθεί ως μια μεγάλη επιχείρηση και άρχισε να παράγει μια ποικιλία ταινιών ψυχαγωγίας. Μια δημοφιλής σειρά, που ονομαζόταν True-Life Adventures, περιλάμβανε κινηματογραφικές ταινίες με βάση τη φύση, όπως το Seal Island (1948), το Beaver Valley (1950) και το The Living Desert (1953). Το στούντιο της Disney άρχισε επίσης να κάνει ρομάντζα κινουμένων σχεδίων πλήρους μήκους, όπως η Σταχτοπούτα (1950), η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων (1951) και ο Πίτερ Παν (1953), και παρήγαγε χαμηλού προϋπολογισμού ταινίες ζωντανής δράσης.

Disneyland

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 η Disney είχε ξεκινήσει σχέδια για την κατασκευή ενός τεράστιου λούνα παρκ κοντά στο Λος Άντζελες. Όταν άνοιξε η Disneyland το 1955, μεγάλο μέρος της διάθεσης της Disney προς το νοσταλγικό συναίσθημα και τη φαντασία ήταν εμφανές στο σχεδιασμό και την κατασκευή της. Σύντομα έγινε πολυσήμαντο αξιοθέατο για τουρίστες από όλο τον κόσμο. Ένα δεύτερο πάρκο της Disney, το Walt Disney World, κοντά στο Ορλάντο της Φλόριντα, το οποίο ήταν υπό κατασκευή τη στιγμή του θανάτου του, άνοιξε το 1971.

Κληρονομιά

Η φαντασία και η ενέργεια του Ντίσνεϋ, το ιδιαίτερο χιούμορ και το χάρισμά του να εναρμονίζεται με τις ιδιότητες του λαϊκού γούστου τον ενέπνευσαν να αναπτύξει πολυαγαπημένες παραγωγές για «παιδιά όλων των ηλικιών» σε όλο τον κόσμο.

 Αν και κάποιοι επέκριναν το συχνά την δημιουργία της εικόνας ενός ιδεατού ανθρώπου και τον κατηγόρησαν ότι δημιούργησε ένα εικονικό στιλιστικό μονοπώλιο στα αμερικάνικα κινούμενα σχέδια που αποθάρρυνε τους πειραματισμούς, δεν υπάρχει αμφιβολία για τα φανταστικά του επιτεύγματα. Το επίτευγμά του ως δημιουργού ψυχαγωγίας για ένα σχεδόν απεριόριστο κοινό και ως εξαιρετικά ευρηματικός έμπορος των προϊόντων του μπορεί δικαίως να συγκριθεί με τους πιο επιτυχημένους βιομήχανους στην ιστορία την ανθρωπότητας. 

Η Walt Disney σήμερα κατέχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 203,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ το 2021, σημείωσε καθαρό εισόδημα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager