Οι εργοδότες δουλεύουν σκληρά για να προσδιορίσουν ποιος υποψήφιος ταιριάζει καλύτερα στην ομάδα με βάση την εμπειρία, τις γνώσεις, τα προηγούμενα επιτεύγματα και την κουλτούρα που υπάρχει στον οργανισμό. Για να μάθει περισσότερα σχετικά με τους υποψηφίους, ένας εργοδότης μπορεί να ρωτήσει τον καθένα τι φέρνει στο τραπέζι και είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι να απαντήσετε.

Γιατί οι εργοδότες ρωτούν τι φέρνετε στο τραπέζι

Όταν κάνετε αίτηση για μια θέση, συνήθως υπάρχουν πολλοί άλλοι υποψήφιοι που ελπίζουν να εξασφαλίσουν την θέση για τον εαυτό τους. Εάν ένας μεγάλος αριθμός έχει φτάσει στο στάδιο της συνέντευξης, τότε έχετε κάποιο ανταγωνισμό. 

Τι σας κάνει μοναδικό/η

Ένας διευθυντής προσλήψεων μπορεί να σας ρωτήσει τι φέρνετε στο τραπέζι με σκοπό να μπορέσει να ακούσει απευθείας από εσάς πώς είστε διαφορετικοί. Το πώς μιλάτε για τον εαυτό σας θα δείξει πέραν από την εκπαίδευση και την εμπειρία σας, αλλά και την προσωπικότητά σας στον εργασιακό χώρο.

Τι σας ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό

Η μοναδική σας οπτική σχετικά με το ρόλο και το τι έχετε κάνει στο παρελθόν θα είναι μια καλή αφετηρία για τον πιθανό εργοδότη να συγκρίνει τις ιδιότητες των υποψηφίων. Θέλουν επίσης να μάθουν τι είναι αυτό που θα σας κάνει κατάλληλους για την θέση και την κουλτούρα της εταιρείας. 

Πώς όμως απαντούμε στην ερώτηση “Τι νεο φέρνετε στην εταιρεία;”

Ξεκινήστε κάνοντας καταιγισμό ιδεών πώς θα απαντούσατε σε αυτήν την ερώτηση, εστιάζοντας σε τυχόν σπάνιες ιδιότητες ή δεξιότητες που μπορεί να έχετε και από τις οποίες πιστεύετε ότι θα ωφεληθεί ο οργανισμός. Θα ήταν καλό επίσης να αναφερθείτε σε συγκεκριμένες εργασίες ή πρότζεκτ στα οποία έχετε συμμετάσχει και να ενημερώσετε τον υπεύθυνο προσλήψεων πώς οι δεξιότητές σας συνέβαλαν στην επιτυχία του πρότζεκτ αυτού. 

1. Κατανοήστε τι θέλει ένας εργοδότης

Μπορείτε να αρχίσετε να απαντάτε σε αυτήν την ερώτηση καταλαβαίνοντας πρώτα τι αναζητά ένας εργοδότης. Ελέγξτε τις συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά στην περιγραφή της θέσης εργασίας. Ανατρέξτε σε κάθε γραμμή της περιγραφής εργασίας και επιλέξτε αυτές που ταιριάζουν περισσότερο με την εμπειρία σας. Στη συνέχεια, για καθένα από αυτά, σημειώστε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να περιγράψετε πώς μπορείτε να συμπληρώσετε αυτήν την περιγραφή θέσης με βάση τα χρόνια εμπειρίας σας ή τις δεξιότητες που έχετε τελειοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια.

Για παράδειγμα, αν παρατηρήσετε ότι ο εργοδότης αναφέρει συνεχώς την ομαδική εργασία στην περιγραφή της θέσης εργασίας του, αυτό είναι κάτι που μπορείτε να τονίσετε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

2. Κάντε ένα διάλειμμα πριν απαντήσετε

Ακόμα κι αν έχετε εξασκηθεί στην απάντηση στην ίδια ερώτηση, κάντε μια παύση πριν απαντήσετε. Κάντε αυτό για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας εν συντομία τι σας κάνει να ξεχωρίζετε από τους άλλους υποψηφίους και να επιτρέψετε στον εαυτό σας να προσαρμόσει την εξασκημένη απάντησή σας με βάση αυτά που μπορεί να έχετε μάθει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης μέχρι τώρα. Εάν κάνετε μια παύση, δίνεται επίσης στον συνεντευκτή την εντύπωση ότι παίρνετε την ερώτηση στα σοβαρά και θέλετε να δώσετε μια διεξοδική και αληθινή απάντηση που θα τον βοηθήσει να σας καταλάβει περισσότερο.

3. Κάντε την απάντησή σας σχετική με την συγκεκριμένη θέση

Κατά τη διαμόρφωση της απάντησής σας, βεβαιωθείτε ότι σχετίζεται με τη θέση εργασίας για την οποία κάνετε αίτηση. Για παράδειγμα, εάν κάνετε αίτηση για να εργαστείτε ως ρεσεψιονίστ σε δικηγορικό γραφείο, ο εργοδότης μπορεί να εκτιμήσει τις ικανότητές σας στον οργανισμό και τη διαχείριση χρόνου σε σχέση με τη δημιουργικότητά σας.

Παρόλο που οι δεξιότητές σας στη δημιουργικότητα μπορεί να έχουν κάποια θέση στο δικηγορικό γραφείο, μπορεί επίσης να μην είναι το κορυφαίο ταλέντο που αναζητά ο εργοδότης. Για να προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα, εξηγήστε τι σχετίζεται συγκεκριμένα με τις δεξιότητες οργάνωσης και διαχείρισης χρόνου σας με τη δουλειά και είναι διαφορετικό ή καλύτερο από τους άλλους υποψηφίους.

4. Εστιάστε στις ανάγκες του εργοδότη

Εάν είστε κατάλληλος υποψήφιος, το πιθανότερο είναι ότι καταλαβαίνετε τι αναζητά ο εργοδότης πέρα ​​από αυτό που έχει γράψει στην περιγραφή της θέσης εργασίας. Θα θελήσετε να αντιμετωπίσετε αυτές τις ανάγκες και να δείξετε πώς έχετε την ικανότητα να τις καλύψετε λόγω της εκπαίδευσης, της εμπειρίας και των δεξιοτήτων που θα φέρετε στη θέση. Σκεφτείτε γιατί δημοσιεύουν αυτή τη θέση εργασίας και τι μπορεί να λέει αυτό για το πώς λειτουργεί το γραφείο τους αυτήν τη στιγμή.

5. Αναδείξτε τα δυνατά σας σημεία

Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης να ενημερώσετε τον εργοδότη για τα δυνατά σας σημεία, αλλά να είστε προσεκτικοί ώστε να μην το κάνετε μιλώντας άσχημα για τους προηγούμενους συναδέλφους ή τους προϊσταμένους σας. Επίσης, φροντίστε να μην αναφέρετε αδυναμίες που μπορεί να έχουν οι άλλοι υποψήφιοι. Προβάλετε εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας και περιγράψτε την προηγούμενη εμπειρία σας με τρόπο που να αναδεικνύει τις ισχυρές δεξιότητές σας και τα χαρακτηριστικά σας, χωρίς να μιλήσετε αρνητικά για κανένα άτομο ή προηγούμενο εργοδότη.

6. Δώστε έμφαση στο πώς τα δυνατά σας σημεία μεταφράζονται σε όφελος για την εταιρεία 

Είναι ένα πράγμα να λέτε ότι είστε εξαιρετικός στην επικοινωνία, αλλά διαφορετικό ότι λόγω των επικοινωνιακών σας δεξιοτήτων, μπορέσατε να αυξήσετε τις πωλήσεις κατά 25% κάθε τρίμηνο. Ενημερώστε τον υπεύθυνο προσλήψεων πως πιθανόν να συμβάλουν τα δυνατά σας σημεία στην εταιρεία, καθώς και τι πρέπει να περιμένει συγκεκριμένα για την επιχείρηση, επειδή αναλαμβάνετε τον ρόλο σας με ορισμένες δεξιότητες και συγκεκριμένη εμπειρία. Βοηθήστε τον εργοδότη να οραματιστεί πώς θα συνεισφέρετε στην ομάδα πρακτικά.

7. Να είστε συνοπτικοί

Αυτή η ερώτηση είναι μία από τις πολλές που μπορεί να σας κάνει ένας υπεύθυνος προσλήψεων κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης. Είναι σημαντικό να παρέχετε λεπτομέρειες, αλλά να είστε σύντομοι στην απάντησή σας, ώστε να μην αφιερώσετε πολύ χρόνο. Μια καλά μελετημένη απάντηση που είναι συνοπτική θα έχει θετικό αντίκτυπο στον υπεύθυνο προσλήψεων και θα σας αφήσει χρόνο να συνεχίσετε να συζητάτε άλλες πτυχές της θέσης και να απαντάτε σε πρόσθετες ερωτήσεις.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager