Ο Reed Hastings είναι ένας Αμερικανός επιχειρηματίας που γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1960. Είναι ο πρόεδρος, ο συνιδρυτής και ο Διευθύνων Σύμβουλος της διάσημης πλατφόρμας ροής Netflix. Η εταιρεία έχει περισσότερους από 221,6 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως. Προσφέρει πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές μέσω συμφωνιών διανομής και τον δικό της οίκο παραγωγής, το Netflix Originals.

Πρώιμη Ζωή

Ο Reed Hastings γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1960 στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης από τον Wilmont Reed Hastings, δικηγόρο του Υπουργείου Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας στη διοίκηση Nixon, και την Joan Amory Loomis, μια γυναίκα που κατάγεται από μια οικογένεια υψηλής κοινωνίας στη Βοστώνη.

Ο Reed φοίτησε στο Buckingham Browne & Nicholas School στο Cambridge της Μασαχουσέτης. Έχει πτυχίο Bachelor of Arts στα Μαθηματικά από το Bowdoin College. Ο ίδιος συμμετείχε στην εκπαίδευση αξιωματικών του Σώματος Πεζοναυτών μέσω της τάξης αρχηγών διμοιρίας. Πέρασε πολλά από τα φοιτητικά του καλοκαίρια στους πεζοναύτες. 

Από το 1983 έως το 1985 δίδαξε μαθηματικά στο λύκειο. Μετά από αυτό, απορρίφθηκε από το MIT και πήγε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ για να ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό του στην επιστήμη υπολογιστών. Ο Reed Hastings αποφοίτησε το 1988.

Έμπνευση από το Blockbuster

Το 1997, χρεώθηκε με ένα πρόστιμο 40 δολαρίων για μια καθυστερημένη ενοικίαση DVD από την Blockbuster: τότε συνειδητοποίησε ότι ο χώρος ενοικίασης DVD χρειαζόταν τομές και ότι υπήρχε μια αγορά για την οποία αξίζει να παλέψεις. Συνέχισε ιδρύοντας το Netflix αργότερα εκείνο το έτος με τον Marc Randolph. Το Netflix ξεκίνησε για πρώτη φορά ως υπηρεσία ενοικίασης DVD-by-mail που δεν χρέωνε τυχών καθυστερήσεις στην επιστροφή. Το μόνο που έπρεπε να κάνει κάποιος πελάτης ήταν να πληρώνει μια συνδρομή και θα μπορούσατε να νοικιάσει το DVD που θα είχε ταχυδρομική παράδοση. Θα μπορούσατε να το κρατήσετε για έναν ολόκληρο μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι έχετε μια μηνιαία συνδρομή σε λειτουργία.

Τότε το Blockbuster ήταν ο μεγαλύτερος παίκτης σε αυτόν τον χώρο. Στην κορύφωση του Blockbuster το 2004, η εταιρεία είχε πάνω από 9.000 καταστήματα στις ΗΠΑ και απασχολούσε πάνω από 60.000 άτομα. Στην πραγματικότητα, το Blockbuster είχε τόση επιρροή σε αυτόν τον χώρο που ο Reed Hastings πήγε σε αυτούς το 2000 για να προσφέρει το 49% του μεριδίου του Netflix ώστε να μπορέσουν να γίνουν συνεργάτες. Το Netflix θα γινόταν τότε ο διαδικτυακός βραχίονας ενοικίασης του Blockbuster. Δυστυχώς, ο Reed Hastings απορρίφθηκε καθώς η Blockbuster δεν πίστευε ότι το διαδικτυακό μοντέλο θα λειτουργούσε.

Η προώθηση και ανάδυση του Netflix

Ο Ριντ συνέχισε να προωθεί το Netflix ως το αουτσάιντερ στον χώρο ενοικίασης με μια καλύτερη συμφωνία που ήταν πιο προσιτή και αποτελεσματική. Ήταν το 2005 που οι Blockbuster άρχισαν να βλέπουν τι είχαν απορρίψει. Το Netflix είχε συγκεντρώσει πάνω από 4,5 εκατομμύρια μηνιαίους συνδρομητές. Το 2010, ακριβώς όταν διαφαινόταν η πτώση του Blockbuster, το Netflix είχε αυξηθεί σε 16 εκατομμύρια συνδρομητές. Προς τα τέλη του 2010 που η Blockbuster υπέβαλε αίτηση πτώχευσης λόγω χρέους, ζημιών και ανταγωνισμού από υπηρεσίες ροής κατά παραγγελία όπως το Netflix και το Redbox.

Καθώς το Netflix συνέχισε να χτίζει το όνομά του ως ο νέος “mega player” στο χώρο, άρχισε να παράγει τις δικές του ταινίες και σειρές. Η πρώτη σειρά που δημιούργησε ήταν το House of Cards, η οποία παρήγαγε περιεχόμενο 6 σεζόν. Έχει προταθεί για 9 Primetime Emmy Awards και κέρδισε 3. Μόνο η επιτυχία αυτής της σειράς τριπλασίασε την αξία του Netflix. Τώρα είναι μια εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 166,80 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την καθαρή αξία της εταιρείας να αυξάνεται στα 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως λόγω του μεριδίου του στο Netflix.

Καθώς το Netflix μεγάλωνε, ο Χέιστινγκς εγγράφηκε στο Giving Pledge, ένα κίνημα που ξεκίνησε από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς για να αναγκάσει τους πλούσιους να δεσμεύσουν μέρος ή όλο τον πλούτο τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς σε όλο τον κόσμο. Είναι επίσης παθιασμένος και ειλικρινής για τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στις ΗΠΑ. 

Η εταιρική κουλτούρα στην Netflix 

Η εταιρική κουλτούρα στο Netflix είναι σημαντική. Ο Διευθύνων Σύμβουλος υποστήριξε ότι δεν πρέπει να υπάρχει δικαιολογία για παραμόρφωση κουλτούρας καθώς η εταιρεία μεγαλώνει. Βρήκε έναν τρόπο να διατηρήσει την κουλτούρα στο Netflix επιτρέποντας σε όλους να εμπλακούν στη διαδικασία σκέψης για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί καλύτερα η κουλτούρα ώστε να ενσωματωθούν όλοι σε μια αναπτυσσόμενη εταιρεία.

Το Netflix δεν είναι μια μικρή επιχείρηση σε αριθμό εργαζομένων. Στην πραγματικότητα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη Silicon Valley με πάνω από 2.000 άτομα προσωπικό στα κεντρικά του γραφεία. Ωστόσο, η ίδια η κουλτούρα που υπήρχε όταν ξεκίνησαν για πρώτη φορά συνέχισε να εξελίσσεται με την αύξηση των μελών της ομάδας. Η αύξηση του προσωπικού δεν σημαίνει αλλαγή κουλτούρας όπως εξηγεί ο ίδιος ο Hastings. 

Το Netflix έχει διατηρήσει την ελευθερία των εργαζομένων στην προσέγγιση λήψης αποφάσεων για τη λειτουργία της εταιρείας. Αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος της κουλτούρας της εταιρείας. Διατήρησαν ή βελτίωσαν το εργασιακό περιβάλλον και τις συνθήκες από την ύπαρξη ανοιχτής πολιτικής διακοπών έως το να επιτρέπουν στους εργαζόμενους να έχουν τα κατοικίδια τους στο γραφείο. 

Προσωπική ζωή

Ο Reed Hastings είναι παντρεμένος με την Patricia Ann Quillin και έχουν δύο παιδιά. Ζουν στη Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια. Το 2020, ο Hastings και η σύζυγός του δώρισαν 30 εκατομμύρια δολάρια στην GAVI για να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία εμβολίων COVAX COVID-19.

Τον Μάρτιο του 2022, ο Hastings δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στην Razom, έναν ουκρανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό που προμηθεύεται έκτακτης ανάγκης προμήθειες  και ιατρικό εξοπλισμό, όπως αναβιωτές μιας χρήσης για τη θεραπεία των τραυματιών.

Η περιουσία του ξεπερνά τα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager