Η viral πλέον φράση “ήσυχη παραίτηση” είναι ενοχλητικά ανακριβής και παραπλανητική.

Κάποιοι λένε ότι σημαίνει να κάνεις το ελάχιστο στη δουλειά ή απλά να μην κάνεις κάτι παραπάνω. Άλλοι λένε ότι πρόκειται για τον καθορισμό υγιών ορίων, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που λένε ότι πρόκειται για ανάκτηση του ελέγχου του χρόνου μας και αντίσταση στους εργοδότες που περιμένουν από το προσωπικό να κάνει περισσότερα χωρίς να πληρώνεται για περισσότερα. Ωστόσο, το quiet quitting δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση την πραγματική παραίτηση του προσωπικού, τουλάχιστον όχι ακόμα.

Έτσι, οι διευθυντές και οι ηγέτες, ειδικά εκείνοι που αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού, μπορεί να θεωρήσουν την ιδέα λιγότερο ως απειλή παρά ως ευκαιρία να προσελκύσουν εκ νέου τους εργαζόμενους τους ρωτώντας τι τους ενδιαφέρει πραγματικά στη δουλειά τους και αφήνοντάς τους να δώσουν προτεραιότητα στις προσπάθειές τους ανάλογα. Και ταυτόχρονα να  ιεραρχηθεί καλύτερα το τι είναι απαραίτητο να κάνουν οι ομάδες εργασίας και τι όχι.

“Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πραγματικά και αυθεντικά ποιό είναι το σκεπτικό των ανθρώπων”, δήλωσε η Simone Ahuja, στρατηγικός σύμβουλος του Fortune 500 που εστιάζει στην προώθηση της καινοτομίας. “Ένα από τα πράγματα που υποστηρίζει την καινοτομία είναι η ριζική ιεράρχηση των προτεραιοτήτων στην εργασία από προσωπικό και διευθυντές”. 

Εξετάστε πιθανές προελεύσεις του προβλήματος

Δεν υπάρχει ένας καθολικός λόγος για τον οποίο κάποιος μπορεί να “παραιτηθεί ήσυχα”.

Ίσως το προσωπικό βιώνει εξουθένωση, η οποία έπληξε πολλούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το να λες στο αφεντικό σου ότι έχεις καεί μπορεί να είναι τρομακτικό και μάταιο γιατί οι διευθυντές συχνά λένε ότι θα δουν τι μπορούν να κάνουν, αλλά μετά δεν συμβαίνει τίποτα, είπε η Ashley Herd, ιδρύτρια του ManagerMethod.com και πρώην δικηγόρος απασχόλησης και στέλεχος ανθρώπινου δυναμικού.

Έτσι, το quiet quitting μπορεί να είναι ο τρόπος ενός εργαζομένου να «αναλαμβάνει τον έλεγχο και να έχει όρια», είπε ο Χερντ. “Τα διευθυντικά στελέχη θα πρέπει να ανησυχούν αν προσδοκούν οι άνθρωποι να υπερβαίνουν συνεχώς. Ή ίσως κάποιος επιλέγει να δώσει λίγο περισσότερη προτεραιότητα στη ζωή του εκτός δουλειάς από ό,τι συνήθιζε ή από ό,τι ανέχεται ο/η ίδιος/α. 

Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι δεν πιστεύουν ότι η δουλειά είναι σημαντική ή ότι δεν θα κάνουν καλή δουλειά.

Αλλά την ίδια στιγμή, σημείωσε ο Ahuja, ένας εργαζόμενος μπορεί να μην θέλει να ορίζεται εξ ολοκλήρου από τη δουλειά του. Εξάλλου, η πανδημία και μια σειρά από άλλες συνεχιζόμενες κρίσεις στον κόσμο υπενθύμισαν σε όλους πόσο εύθραυστη είναι η ζωή και τους ανάγκασαν να αναθεωρήσουν σοβαρά τι θέλουν από αυτήν.

Και φυσικά, θα υπάρχει πάντα το άτομο που “παραιτείται σιωπηλά” επειδή μισεί τη δουλειά του, ή είναι ακατάλληλο για αυτήν και θα πρέπει να ψάξει για κάτι άλλο ή να επανατοποθετηθεί σε άλλη θέση εργασίας. Αλλά οι εργαζόμενοι δεν θέλουν και ούτε στοχεύουν στο να χάσουν τον μισθό τους. Σε κάθε περίπτωση, μην υποθέτετε τίποτα για κανέναν μέχρι να μάθετε περισσότερα. «Οι υποθέσεις πάντα μας παραπλανούν», είπε ο Ahuja.

Μιλήστε στην ομάδα σας ως ομάδα και ένας προς έναν

Η αποδοχή από το προσωπικό είναι σημαντική για τον καλύτερο τρόπο επίτευξης των στόχων της ομάδας και των προσωπικών τους στόχων, δίνοντας παράλληλα σε όλους χώρο για τη ζωή τους εκτός εργασίας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της διατήρησης μιας καλής κουλτούρας. 

Αλλά το να καταλάβουμε πώς να τα κάνουμε όλα να λειτουργήσουν για όλους απαιτεί πολλή ανοιχτή επικοινωνία. Για παράδειγμα, μην ρωτάτε αν ή μην ισχυρίζεστε ότι όταν κάποιος είναι σιωπηλός και ήρεμος τα παρατάει. «Έχει μια αρνητική χροιά για πολύ έγκυρα συναισθήματα», είπε ο Χερντ. Αντίθετα, προτείνετε και μάθετε πώς τα πηγαίνουν, πώς νιώθουν για τον φόρτο εργασίας τους και αν είναι σε θέση να τον εξισορροπήσουν με οτιδήποτε άλλο συμβαίνει στην ζωή τους.

Είναι επίσης πάντα καλή ιδέα να αναγνωρίζετε ανοιχτά μια δουλειά που έγινε καλά. Απλώς μην περιορίζετε τον έπαινο στους εργαζόμενους που αφιερώνουν πολλές ώρες για να ολοκληρώσουν ένα πρότζεκτ. Κάντε το ίδιο για τους εργαζόμενους των οποίων η εργασία είναι σταθερά καλή και ολοκληρώνεται εντός των κανονικών ωρών εργασίας. Κρατήστε επίσης τα επιτυχημένα πρότζεκτ ως καλό παράδειγμα για να τα ακολουθήσουν και άλλοι.

Δημοσιεύθηκε από admin