Κάθε φορά που ο Τζον Γκλεν βρισκόταν σε ένα σταυροδρόμι της ζωής του, όπως για παράδειγμα όταν αποφάσιζε αν θα ξαναμπεί στη NASA ή αν θα ακολουθούσε πολιτική καριέρα, έκανε στον εαυτό του μια ερώτηση: “Ποια είναι η καλύτερη αξιοποίησή μου;” Για να βρει τα επόμενα βήματά του, ο Γκλεν χρησιμοποίησε αυτόν τον προβληματισμό για να εντοπίσει τον βέλτιστο τρόπο να εφαρμόσει τις δεξιότητές του και να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπό του.

Επιπλέον, πίστευε ότι ο καθένας από εμάς “τοποθετείται εδώ με συγκεκριμένα ταλέντα και ικανότητες” και ότι εναπόκειται στον καθένα [μας] να χρησιμοποιήσει αυτά τα ταλέντα όσο καλύτερα μπορεί”. Γι′ αυτόν, ήταν από συνειδητή προσπάθεια και όχι από απλή τύχη που θα παρουσιάζονταν στη συνέχεια οι σωστές ευκαιρίες. Αυτή είναι μια προσέγγιση από την οποία μπορούμε όλοι να διδαχθούμε.

Ανεξάρτητα από το αν ακολουθείτε μια παράλληλη δραστηριότητα ή ένα πάθος, αν είστε αβέβαιοι για το αν θα αφήσετε την τρέχουσα εργασία σας για μια νέα ευκαιρία ή αν απλώς αναζητάτε μια αλλαγή, να ξέρετε ότι η λήψη μιας τέτοιας απόφασης δεν είναι μια ξεκάθαρη διαδικασία. Απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και σκόπιμο προβληματισμό. 

Χρησιμοποιήστε ένα πλαίσιο αλλαγής σταδιοδρομίας

Για όσους επιθυμούν να αλλάξουν καριέρα, παραθέτω ένα πλαίσιο τεσσάρων βημάτων που συνέταξα με βάση τα δικά μου μαθήματα για να βοηθήσω άλλους να μεταβούν με επιτυχία σε έναν νέο ρόλο.

1. Προσδιορίστε γιατί επιδιώκετε μια αλλαγή και ποια είναι τα κίνητρά σας

Αν σκέφτεστε εδώ και καιρό να παραιτηθείτε από τη δουλειά σας, ξεκινήστε με κάποια αυτοκριτική. Φταίει η φύση της δουλειάς σας, το είδος του οργανισμού ή υπάρχει κάτι άλλο που σας λείπει;

Επέλεξα να πραγματοποιήσω ένα πείραμα για να βοηθήσω στη μετάβαση στη σταδιοδρομία μου και να αποκαλύψω τα γνήσια κίνητρά μου. Για σχεδόν δύο χρόνια, δούλευα για την οικοδόμηση της εταιρείας μου για την προπόνηση σταδιοδρομίας τις νύχτες και τα Σαββατοκύριακα. Ανακάλυψα ότι το πάθος μου έγκειται στο να καθοδηγώ επαγγελματίες που έχουν ως στόχο την αποστολή τους να ακολουθήσουν ικανοποιητικές καριέρες, ώστε να μπορούν κάποια στιγμή να αναπολούν τη ζωή τους με ικανοποίηση.

Pro tip: Κάντε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις για να καταλάβετε καλά το “γιατί” σας.

– Τι επιδιώκω να αφήσω πίσω μου σε αυτή την επαγγελματική συγκυρία;

– Σε τι θέλω να δώσω χώρο στην καριέρα και τη ζωή μου;

– Τι επιθυμώ περισσότερο αυτή τη στιγμή; Χρήματα, νόημα ή ατομική έκφραση;

– Πώς θέλω να μοιάζει η ζωή μου αφού κάνω αυτή την αλλαγή;

2. Καθορίστε τις τρέχουσες δεξιότητές σας και τις δεξιότητες που θα χρειαστείτε για να αναπτυχθείτε

Αξιολογήστε πού βρίσκεστε και πού θέλετε να πάτε και, στη συνέχεια, βρείτε πώς να γεφυρώσετε το χάσμα. Ενώ κάποιοι γνωρίζουν ότι θέλουν να επιστρέψουν στη σχολή ή να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, πολλοί δεν ξέρουν πώς πρέπει να μοιάζει το επόμενο βήμα τους.

Δοκιμάστε να κάνετε στον εαυτό σας αυτές τις ερωτήσεις για να σας βοηθήσουν να γεφυρώσετε αυτό το χάσμα:

– Ποιες πτυχές του σημερινού μου ρόλου με εξαντλούν περισσότερο;

– Ποιες πτυχές του σημερινού μου ρόλου βρίσκω πιο ενεργητικές;

– Σε έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν η ζωή μου;

3. Ανακαλύψτε πότε θα ήταν η καλύτερη στιγμή για να κάνετε μια κίνηση

Ένα σημαντικό μέρος της μετάβασης στη σταδιοδρομία είναι να προσδιορίσετε τη βέλτιστη στιγμή για να κάνετε μια αλλαγή. Εξετάστε τη ροή της τρέχουσας εργασίας σας. Πλησιάζει η ολοκλήρωση ενός μεγάλου έργου που θα ήταν χρήσιμο να έχετε ως επίτευγμα στο βιογραφικό σας; Υπάρχει μια εποχή του έτους που θα επέτρεπε μια ομαλή μετάβαση τόσο για εσάς όσο και για τον οργανισμό σας;

Για μένα, ένα ζήτημα που αποτελούσε υψηλή προτεραιότητα ήταν η προβλεψιμότητα του εισοδήματος. Θα έβγαζα αρκετά χρήματα για να συντηρήσω τον τρόπο ζωής μου μόλις έκανα αυτή την αλλαγή καριέρας; Πριν παραιτηθώ από τη δουλειά μου για να ξεκινήσω την εταιρεία μου, έθεσα στον εαυτό μου τον στόχο να κερδίζω το ισοδύναμο του προηγούμενου μισθού μου για τρεις συνεχόμενους μήνες. Με την πάροδο του χρόνου οικοδόμησα την αυτοπεποίθησή μου, έδωσα στους στόχους μου μια πραγματική δομή και μπόρεσα να επεκτείνω την πελατειακή μου βάση με την πάροδο του χρόνου.

Pro tip: Μιλήστε με άλλους που έχουν κάνει μια παρόμοια αλλαγή και το έχουν κάνει με επιτυχία. Ρωτήστε τους πώς προετοιμάστηκαν για την αλλαγή και τι θα ήθελαν να γνώριζαν πριν κάνουν το άλμα.

4. Βρείτε πώς να μοιραστείτε τα νέα σας ενδιαφέροντα και την ιστορία σας με όσους μπορούν να σας βοηθήσουν

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να μάθετε αν μια αλλαγή καριέρας είναι κατάλληλη για εσάς είναι να μιλήσετε με κάποιον που είτε κάνει αυτό που σκέφτεστε είτε έχει πραγματική εμπειρία στον τομέα για τον οποίο έχετε απορίες. Ρωτώντας τους ανθρώπους για τη δουλειά τους, μπορείτε να καταλάβετε πώς έφτασαν εκεί αλλά και τα εργαλεία που χρησιμοποίησαν για να κάνουν αυτή την αλλαγή.

Pro tip: Προσεγγίστε αυτή τη διαδικασία με δέσμευση, περιέργεια και πεποίθηση. Μην μπαίνετε στη συζήτηση ψάχνοντας για δουλειά, αλλά αντίθετα κυνηγήστε την ιστορία. Ζητήστε τη συμβουλή τους – τι αγαπούν και τι μισούν στη δουλειά τους και τι θα ήθελαν να ήξεραν πριν κάνουν αυτή τη στροφή.

Τώρα μπορείτε να πάρετε την απόφασή σας

Ο μέσος άνθρωπος θα αλλάξει δουλειά 10 έως 15 φορές κατά τη διάρκεια των εργασιακών του χρόνων, σύμφωνα με τις στατιστικές για την αλλαγή καριέρας.

Σκεπτόμενοι τη δική σας επαγγελματική μετάβαση, λάβετε υπόψη σας τη συμβουλή του Μαρκ Τουέιν: “Σε είκοσι χρόνια από τώρα θα απογοητεύεστε περισσότερο από τα πράγματα που δεν κάνατε παρά από αυτά που κάνατε. Γι′ αυτό, πετάξτε τα δεσμά του μπούλινγκ. Απομακρυνθείτε από το ασφαλές λιμάνι. Πιάστε τους εμπορικούς ανέμους. Εξερευνήστε. Ονειρευτείτε. Ανακαλύψτε.” Ο Τζον Γκλεν θα μπορούσε να πει, “στοχεύστε τα αστέρια”.

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou