Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης μιας πιθανής αύξησης μισθού, είναι κρίσιμο να μην προσεγγίσετε τον εργοδότη σας απροετοίμαστοι. Η έλλειψη γνώσης και έρευνας θα μειώσει την εμπιστοσύνη του εργοδότη σας προς εσάς και πιθανότατα θα οδηγήσει σε αρνητικό αποτέλεσμα. 

Η γνώση της αγοραίας αξίας του ρόλου σας, η ποσοτικοποίηση της συμβολής σας στην εταιρεία και η σαφής ιδέα για το τι θέλετε, είναι απαραίτητη για μια επιτυχημένη διαπραγμάτευση. Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποιες απο τις συμβουλές μας έτσι ώστε να σας βοηθήσουμε να διαπραγματευτείτε σωστά και να λάβετε την αύξηση μισθού που σας αξίζει.

Πώς να ζητήσετε από το αφεντικό σας αύξηση

Δώστε στον εαυτό σας χρόνο για να προετοιμαστείτε για τη συζήτηση που θα έχετε με το αφεντικό σας και μετέπειτα, δώστε του λίγο χρόνο για να εξετάσει το αίτημά σας.

Προγραμματίστε μια συνάντηση με το αφεντικό σας εκ των προτέρων. Ο καλύτερος τρόπος για να ζητήσετε αύξηση είναι να κάνετε την έρευνά σας και να γνωρίζετε την αξία σας και, στη συνέχεια, να προσεγγίσετε το αφεντικό σας με επαγγελματικό τρόπο.

Λάβετε υπόψη ότι το αφεντικό σας δεν ενδιαφέρεται για τις προσωπικές σας δεσμεύσεις ή τις διακοπές που θέλετε να κάνετε. Το αφεντικό σας νοιάζεται μόνο για το τι περισσότερο μπορείτε να προσφέρετε, και πως θα επωφεληθεί η εταιρεία. Θα πρέπει να αναφέρετε τι έχετε κάνει για την εταιρεία, αλλά πρέπει επίσης να εξηγήσετε το σχέδιό σας για το μέλλον. Παρουσιάστε τους στόχους σας, πώς αυτοί οι στόχοι επωφελούν την εταιρεία και πώς θα τους επιτύχετε.

Γι’αυτό είναι σημαντικό κατά την προετοιμασία για την υποβολή του αιτήματός σας, να βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει ό, τι σας ζητήθηκε: ολοκληρώσατε όλες τις εργασίες, εκπληρώσατε όλους τους στόχους και είστε έτοιμοι να πετύχετε ή να υπερβείτε τους τρέχοντες στόχους σας.

Κάντε την απαραίτητη έρευνα αγοράς

Το πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία είναι να οπλιστείτε με γνώση.  Ξεκινήστε με μια αρχική έρευνα έτσι ώστε να μάθετε τι πληρώνει σε γενικότερο επίπεδο η βιομηχανία για την θέση εργασίας σας, και επιπλέον, λάβετε κάποιες πληροφορίες από τους συναδέλφους σας, καθώς επίσης μπορείτε να συνδεθείτε στο διαδίκτυο και να κάνετε κάποια έρευνα. Μπορείτε ακόμη και να πάρετε μια καλή αίσθηση για το που κυμαίνεται ο μισθός της θέσης εργασίας σας απο κάποια ιστοσελίδα που αναρτά θέσεις εργασίας.

Εξετάστε τη βιομηχανία στην οποία εργάζεστε, το μέγεθος της εταιρείας για την οποία εργάζεστε και τα οφέλη σας. Ορισμένες εταιρείες απλά δεν πληρώνουν καλά, γι ‘ αυτό είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε κάποιους ειδικούς,  όταν αυτό είναι δυνατόν. Εάν έχετε οποιεσδήποτε συνδέσεις με υπεύθυνους και διευθυντές προσλήψεων, ρωτήστε τους αν μπορούν να εξετάσουν το βιογραφικό σας για να σας δώσουν έναν ρεαλιστικό μισθό για τη θέση και την εμπειρία σας.

Όταν ζητήσετε αύξηση μισθού, ο χρόνος που θα το κάνετε είναι το παν

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι δεν υπάρχει ποτέ η τέλεια στιγμή για να ζητήσετε αύξηση, αλλά χρησιμοποιήστε την κοινή λογική. Μην ζητάτε αύξηση σε μια ευαίσθητη φάση, όπως όταν η εταιρεία σας έχει απολύσει άτομα, το τμήμα σας είχε χαμηλούς αριθμούς για το τρίμηνο ή το αφεντικό σας αντιμετωπίζει μια δύσκολη προσωπική κατάσταση.

Εξετάστε τις τρέχουσες πρακτικές αύξησης των αμοιβών της εταιρείας σας. Εάν συνήθως δίνουν αυξήσεις στις αρχές του νέου έτους, προσεγγίστε το αφεντικό σας τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Με αυτόν τον τρόπο, θα τους δώσετε την ευκαιρία να εξετάσουν το αίτημά σας και να το συζητήσουν με τους προϊσταμένους τους.

Εάν δεν υπάρχει συνήθης πρακτική για αυξήσεις, προσπαθήστε να υποβάλετε το αίτημά σας κατά τη διάρκεια μιας “καλής” περιόδου, όπως όταν γνωρίζετε ότι το αφεντικό σας είναι ευχαριστημένο με τη δουλειά σας, η και κατά τη διάρκεια ενός επιτυχημένου τριμήνου.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager