Οι τρέχουσες τάσεις στις επιχειρήσεις και την τεχνολογία δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο εργάζονται οι εργαζόμενοι πού, πότε, γιατί και με ποιον έχει αλλάξει και θα συνεχίσει να αλλάζει κατά την επόμενη δεκαετία, έχοντας μικρή ομοιότητα με την εργασία όπως συμβαίνει σήμερα. Τα παρακάτω είναι έξι ιδέες σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στον εργασιακό χώρο, αλλά και πως οι οργανισμοί μπορούν να προετοιμαστούν γι’ αυτό.
Το middle management θα έχει διαφορετικές ευθύνες
Οι διευθυντές σήμερα πρέπει να αντιμετωπίσουν την νέα πραγματικότητα. Οι κοινωνικές και πολιτικές αναταράξεις, η συγχώνευση εργασίας και ζωής, αλλά και η υβριδική εργασία έχουν προσθέσει ένα νέο στρώμα πολυπλοκότητας (και πίεσης) στους ρόλους τους. Πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν σε έναν υβριδικό κόσμο με περισσότερες επιλογές σχετικά με το πού, πότε και πόσο εργάζονται.
Επιπλέον, οι ευθύνες των διευθυντικών στελεχών και ο αριθμός των εργαζομένων που λογοδοτούν σε αυτούς έχουν εκτοξευθεί, καθιστώντας πιο δύσκολη την παροχή πρακτικής βοήθειας. Η παραδοσιακή διαχειριστική επιτυχία βασίστηκε στην ικανότητα διαχείρισης και αξιολόγησης της απόδοσης των εργαζομένων, κάτι που σήμερα έχει αλλάξει. Τα στελέχη ανθρώπινου δυναμικού θα προσλάβουν και θα αναπτύξουν διευθυντές που είναι έτοιμοι να γίνουν σοβαροί trainers και μέντορες και θα λειτουργούν με ενσυναίσθηση.
Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και η ψηφιακή επιδεξιότητα θα αντισταθμίσουν μεγάλο κομμάτι της εμπειρίας
Στο μέλλον, το πρότζεκτ με τη μεγαλύτερη αξία θα έχει γνωστικό χαρακτήρα. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εφαρμόσουν τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη και τη συνεχή ψηφιακή αναβάθμιση για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων. Η ψηφιακή οικονομία απαιτεί νέες ιδέες, πληροφορίες και επιχειρηματικά μοντέλα που συνεχώς επεκτείνονται, συνδυάζονται και μετατοπίζονται σε νέες επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ανανεώνουν με συνέπεια την ψηφιακή τους επιδεξιότητα για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.
Το ανθρώπινο δυναμικό θα πρέπει να δημιουργήσει και να προωθήσει ένα περιβάλλον συνεχούς μάθησης, που σημαίνει ότι η απόκτηση γνώσεων και η διαφάνεια σε ολόκληρο τον οργανισμό πρέπει να γίνουν μέρος των καθημερινών λειτουργιών.
Η συλλογή δεδομένων από τους εργαζομένους θα αυξηθεί
Η υβριδική εργασία έχει προωθήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την παρακολούθηση της παραγωγικότητας στο χώρο εργασίας και της ευεξίας των εργαζομένων. Η ανάλυση της Gartner δείχνει ότι το 16% των εργοδοτών χρησιμοποιούν συχνότερα τεχνολογίες για την παρακολούθηση των εργαζομένων τους μέσω μεθόδων όπως η εικονική χρονομέτρηση μέσα και έξω, η παρακολούθηση της χρήσης του υπολογιστή εργασίας και η παρακολούθηση των emails των εργαζομένων ή των εσωτερικών επικοινωνιών/συνομιλιών. Ενώ ορισμένες εταιρείες παρακολουθούν την παραγωγικότητα, άλλες επικεντρώνονται στην εμπλοκή και την ευημερία των εργαζομένων για να κατανοήσουν καλύτερα την εμπειρία των εργαζομένων.
Η τεχνολογία θα αξιολογήσει πότε οι άνθρωποι έχουν εργαστεί πάρα πολύ και πότε πρέπει να επαναφορτιστούν παρακολουθώντας τους βιορυθμούς τους, τις διατροφικές τους απαιτήσεις και τις ανάγκες άσκησης. Οι ηγέτες θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία και τις πληροφορίες για να προωθήσουν έναν υβριδικό χώρο εργασίας που αγκαλιάζει τον τρόπο εργασίας όλων των εργαζομένων, όχι μόνο εκείνων που απασχολούνται μόνιμα ή έχουν ισχυρές ψηφιακές δεξιότητες.
Οι έξυπνες μηχανές θα είναι ανάμεσα στους συναδέλφους μας
Οι έξυπνες μηχανές γίνονται όλο και πιο έξυπνες και πανταχού παρούσες, όχι μόνο ολοκληρώνοντας εργασίες που προορίζονταν προηγουμένως για τον άνθρωπο, αλλά και κάνοντας αυτό που στο παρελθόν θεωρήθηκε ως αδύνατο για τις μηχανές.
Οι εταιρείες θα αρχίσουν να αυξάνουν τις λειτουργίες των έξυπνων μηχανών, του λογισμικού, των εφαρμογών και των avatars. Οι εργαζόμενοι θα αναπτύξουν προσωπικές εργαλειοθήκες εικονικών doppelgangers (εικονικών ομολόγων, με τη βοήθεια λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης και συσκευών που είναι πιο προσιτές στις προσωπικές ή ομαδικές τους δραστηριότητες). Επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τους προσωπικούς τους χώρους εργασίας μαζί τους, χρησιμοποιώντας πλατφόρμες υπολογιστικού νέφους, ανοιχτές εφαρμογές και προσωπικούς εικονικούς βοηθούς.
Η ακραία ψηφιακή επιδεξιότητα θα είναι τελικά ο τρόπος λειτουργίας των εργαζομένων. Οι αυξανόμενες απαιτήσεις για έναν πιο αυτοματοποιημένο χώρο εργασίας έχουν προκαλέσει το συνδυασμό ανθρώπου και τεχνολογίας. Οι προληπτικοί ηγέτες πρέπει να διερευνήσουν πώς η τακτική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, του έξυπνου λογισμικού και των ρομπότ θα αναζωογονήσει τη στρατηγική εργασίας. Για να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, οι εργαζόμενοι υψηλής απόδοσης θα πρέπει να ενθαρρύνονται να δημιουργούν και να μοιράζονται εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης ή εξατομικευμένα χαρτοφυλάκια εφαρμογών, εργαλείων και έξυπνης τεχνολογίας για να ανεβάσουν τον πήχη για εξαιρετική ψηφιακή επιδεξιότητα.
Θα εργαζόμαστε για ένα σκοπό και πάθος, και όχι μόνο για τα χρήματα
Οι εργαζόμενοι θέλουν να έχουν ουσιαστικό κοινωνικό αντίκτυπο και θέλουν να το κάνουν νωρίτερα στη ζωή τους αντί να περιμένουν τη συνταξιοδότηση.
Οι άνθρωποι θα αναζητήσουν ενεργά ευκαιρίες για να συνδέσουν τον αντίκτυπο και την αξία του έργου τους με την αποστολή, τον σκοπό και τα πάθη τους. Η προβολή των αναρτήσεων απο άλλα άτομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα τους παρακινήσει να εμπλακούν περισσότερο και να συμβάλουν στην κοινωνική καινοτομία και την ισότητα.
Οι έξυπνες εταιρείες θα γίνουν πιο ελκυστικές όχι μόνο πληρώνοντας υψηλότερους μισθούς, αλλά και προσφέροντας στους υπαλλήλους την ευκαιρία να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο. Δημιουργήστε ένα μήνυμα που αντηχεί και οδηγεί την εμπλοκή δημιουργώντας πρωτοβουλίες για τους υπαλλήλους να παρουσιάσουν προσωπικές ιστορίες, εμπειρίες και επιτυχίες σε διάφορες κοινωνικές αιτίες.
Η ισορροπία μεταξύ απομακρυσμένης εργασίας και ζωής θα αποκαλύψει διάφορες προκλήσεις
Οι εργαζόμενοι που εργάζονται ανεξάρτητα ή σε απομακρυσμένες τοποθεσίες θα αντιμετωπίσουν ένα δίλημμα για να τροφοδοτήσουν την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και να διαχειριστούν καλύτερα έργα, θα αναλάβουν περισσότερες εργασίες, ενδεχομένως σε ένα σημείο όπου θα αισθάνονται σαν να εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο. Ωστόσο, η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής δεν θα είναι πλέον αρκετή: οι εργαζόμενοι θα προσπαθήσουν να δώσουν έμφαση στη ζωή έναντι της εργασίας.
Υπάρχουν όμως σκιώδεις πτυχές της μελλοντικής ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Καθώς η τεχνολογία κλείνει το χάσμα μεταξύ γεωγραφικά ξεχωριστών ανθρώπων, εισάγει ρωγμές στις σχέσεις και τους πολιτισμούς. Η απομακρυσμένη κατανομή της εργασίας σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι δεν θα οικοδομήσουν τις ίδιες κοινωνικές σχέσεις στο χώρο εργασίας, οδηγώντας σε ζητήματα απεμπλοκής και μοναξιάς.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι ηγέτες ανθρώπινου δυναμικού πρέπει να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αλλάζει μπρος-πίσω για κάθε εργαζόμενο καθώς η κατανομή της εργασίας, ο χρόνος και τα στάδια της ζωής τους αλλάζουν. Η ικανότητα να κοιτάξει κανείς στο μέλλον θα κάνει την εργασία απείρως ευκολότερη για τους ηγέτες του ανθρώπινου δυναμικού.