Η εύρεση μιας καριέρας που πραγματικά αγαπάτε και απολαμβάνετε μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική εργασιακή ικανοποίηση στη ζωή σας. Εάν σκέφτεστε μια νέα καριέρα, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε μερικούς συνήθεις λόγους για τους οποίους μπορεί να θέλετε να βρείτε μια νέα καριέρα και τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας όταν σκέφτεστε μια αλλαγή καριέρας.

Γιατί οι άνθρωποι κάνουν την αλλαγή σε μια νέα καριέρα;

Οι άνθρωποι αλλάζουν καριέρα για διάφορους λόγους, όπως:

Έλλειψη ικανοποίησης από την καριέρα: Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που ένα άτομο κάνει μια αλλαγή σταδιοδρομίας είναι ότι δεν είναι πλέον ικανοποιημένο με την τρέχουσα δουλειά του. Είτε οι ευθύνες σας δεν σας προκαλούν πλέον, είτε έχετε φτάσει στο όριο της επαγγελματικής ανέλιξης είτε δεν απολαμβάνετε πλέον τον χώρο εργασίας σας, όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην επιθυμία να βρείτε μια νέα καριέρα.

Νέα ενδιαφέροντα: Μερικοί άνθρωποι ξεκινούν μια επαγγελματική πορεία για να συνειδητοποιήσουν αργότερα ότι ενδιαφέρονται για κάτι άλλο. Για παράδειγμα, ίσως ξεκινήσατε ως ειδικός τεχνικής υποστήριξης αλλά τώρα ενδιαφέρεστε για τον προγραμματισμό. Αφού αποκτήσετε την απαραίτητη εμπειρία και εξειδίκευση, μπορείτε να επιλέξετε να ακολουθήσετε μια καριέρα στον τομέα του προγραμματισμού.

Επιθυμία για περισσότερη ευελιξία: Η εργασιακή ευελιξία γίνεται πιο κοινή στο σημερινό ανθρώπινο δυναμικό. Εάν ενδιαφέρεστε για περισσότερη ευελιξία στη δουλειά σας και ο εργοδότης σας δεν σας προσφέρει, ίσως θέλετε να αλλάξετε καριέρα.

Μισθολογικοί περιορισμοί: Ένας άλλος συνηθισμένος λόγος για μια αλλαγή σταδιοδρομίας είναι να φτάσετε στο μισθολογικό σας όριο. Εάν η τρέχουσα επαγγελματική σας πορεία έχει περιορισμένες ευκαιρίες για αυξήσεις μισθών, ίσως θελήσετε να βρείτε μια που να ικανοποιεί τις προσδοκίες σας.

Δυσαρεστημένοι με την τρέχουσα διοίκηση: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να σκεφτούν μια νέα καριέρα εάν είναι δυσαρεστημένοι με τη διοίκηση στην τρέχουσα δουλειά τους. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι είστε δυσαρεστημένοι με τον άμεσο διευθυντή ή με τη διοίκηση της εταιρείας στο σύνολό της.

Ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να βρείτε μια νέα καριέρα

Η αλλαγή σταδιοδρομίας είναι ένα μεγάλο βήμα και μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής σας. Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας για να σας βοηθήσουν να βρείτε μια καλύτερη νέα καριέρα για εσάς:

1. Ποιες είναι οι τρέχουσες δεξιότητές μου;

Όταν ψάχνετε για μια νέα καριέρα, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε πρώτα τις δεξιότητες που κατέχετε αυτήν τη στιγμή. Είστε καλοί στα καλλιτεχνικά; Έχετε διαφημιστική εμπειρία; Γράφετε εξαιρετικό περιεχόμενο; Σκέψου τις καλύτερες δεξιότητές σου και φτιάξε μια λίστα για αναφορά. Αυτές οι δεξιότητες μπορεί να είναι δεξιότητες που χρησιμοποιείτε σε επαγγελματική ιδιότητα (όπως το μάρκετινγκ) ή δεξιότητες που δεν χρησιμοποιείτε απαραίτητα στην εργασία (όπως δεξιότητες design).

2. Τι με ενδιαφέρει πραγματικά;

Ένας κύριος λόγος που πολλοί άνθρωποι αλλάζουν καριέρα είναι για να επιδιώξουν ένα νέο ενδιαφέρον. Τι ενδιαφέροντα έχετε, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο; Τι σας ενθουσιάζει; Τι απολαμβάνεις να περνάς τον χρόνο σου κάνοντας; Κάντε μια λίστα με τα ενδιαφέροντά σας και δείτε αν μπορείτε να βρείτε μια σχετική καριέρα. Για παράδειγμα, αν σας αρέσει να ανακαλύπτετε πώς λειτουργούν τα εξαρτήματα και τα μηχανήματα, θα μπορούσατε να ακολουθήσετε μια καριέρα ως μηχανικός.

3. Τι είδους προσωπικότητα έχω;

Η προσωπικότητά σας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τύπο της δουλειάς που σας αρέσει και στην οποία είστε καλοί. Αφιερώνοντας χρόνο για να κατανοήσετε καλύτερα την προσωπικότητά σας μπορεί να σας βοηθήσει όταν προσδιορίζετε μια νέα επαγγελματική πορεία που πρέπει να ακολουθήσετε. Κάντε ένα διαδικτυακό τεστ προσωπικότητας, όπως το Myers-Briggs Type Indicator, για να μάθετε περισσότερα για εσάς. Πολλά από αυτά τα τεστ παρέχουν επίσης προτάσεις σχετικά με τη δουλειά στην οποία θα διαπρέψατε. Για παράδειγμα, αν είστε εξωστρεφής, θα μπορούσατε να απολαύσετε μια δουλειά στις πωλήσεις ή και το μάρκετινγκ.

4. Ποιοι είναι οι μισθολογικοί μου στόχοι;

Ένα άλλο σημαντικό ερώτημα που πρέπει να εξετάσετε είναι τι στόχους έχετε όσον αφορά τον μισθό. Διαφορετικές σταδιοδρομίες έχουν διαφορετικά εύρη μισθών και ανώτατα όρια αποδοχών. Αν και το πόσα χρήματα κερδίζετε μπορεί να μην είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την καριέρα που ακολουθείτε, εξακολουθεί να είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη για να διασφαλίσετε ότι είστε σε θέση να συνεχίσετε να αντεπεξέρχεστε οικονομικά στον τρόπο ζωής σας.

5. Απαιτεί η ιδανική καριέρα μου πρόσθετη εκπαίδευση ή κατάρτιση;

Ορισμένες καριέρας απαιτούν την απόκτηση πρόσθετης εκπαίδευσης ή κατάρτισης προτού τις ακολουθήσετε. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να κάνετε μια αλλαγή σταδιοδρομίας στη νοσηλευτική αλλά δεν έχετε κανένα υπόβαθρο ή εκπαίδευση σε αυτόν τον τομέα, πρέπει πρώτα να πάρετε πτυχίο νοσηλευτικής. Η κατανόηση των απαιτήσεων μιας νέας επαγγελματικής πορείας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν η δουλειά που θέλετε αξίζει τον κόπο και το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να λάβετε υπόψιν. 

6. Ποια είναι τα δυνατά μου σημεία;

Θα πρέπει να αξιολογήσετε τα τρέχοντα δυνατά σας σημεία και πώς μπορούν να βοηθήσουν στην αλλαγή της καριέρας σας. Τα δυνατά σας σημεία δεν πρέπει απαραίτητα να είναι επαγγελματικά. Εάν δεν είστε σίγουροι για τα δυνατά σας σημεία, σκεφτείτε να ρωτήσετε φίλους, μέλη της οικογένειας ή συναδέλφους. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες όταν περιορίζετε πιθανές νέες σταδιοδρομίες.

7. Τι είδους πρόγραμμα και περιβάλλον εργασίας επιθυμώ;

Μια άλλη σημαντική ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας όταν προσπαθείτε να βρείτε μια νέα καριέρα είναι το είδος του εργασιακού περιβάλλοντος και του προγράμματος που θέλετε. Θέλετε να εργαστείτε σε γραφείο ή θα προτιμούσατε να εργάζεστε από το σπίτι; Τι ωράριο και ημέρες εργασίας προτιμάτε; Επιθυμείτε έναν ήσυχο χώρο για δουλειά ή ένα ανοιχτό περιβάλλον εργασίας; Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στη συνολική εργασιακή σας ικανοποίηση, επομένως εξετάστε τον καθένα προσεκτικά.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager