Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας σας είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε κάποια αλλαγή που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο εργάζεστε, τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε την καριέρα ή τον εργοδότη σας ή σας αναγκάζει να προσαρμοστείτε σε νέες καταστάσεις και ανθρώπους. Η αλλαγή μπορεί να είναι αναπόφευκτη, αλλά δεν παύει να είναι κάτι που μπορείτε να μάθετε να χειρίζεστε πιο εύκολα και αποτελεσματικά. Η κατανόηση του πώς μπορεί να μοιάζει η αλλαγή και πώς να ανταποκρίνεστε αποτελεσματικά σε αυτήν μπορεί να επηρεάσει την άποψή σας για την αλλαγή και να σας βοηθήσει να υιοθετήσετε μια πιο θετική αντίδραση στις αλλαγές.

Δείτε πιο κάτω πώς να αντιμετωπίσετε την αλλαγή στην εργασία και γιατί σημαντικό να χειρίζεστε την αλλαγή θετικά. 

1. Μάθετε ό,τι μπορείτε για τις επερχόμενες αλλαγές

Ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε να χειρίζεστε τις αλλαγές είναι να συγκεντρώσετε πρώτα όσες περισσότερες γνώσεις μπορείτε σχετικά με τις επερχόμενες αλλαγές. Η πληροφόρηση είναι συχνά το κλειδί για την επιτυχή προσαρμογή, οπότε μιλήστε με τους διευθυντές σας, τους συναδέλφους σας και οποιονδήποτε άλλο άτομο έχει πληροφορίες για τις επερχόμενες αλλαγές για να μάθετε:

  • Πώς αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν τον τρόπο εργασίας σας
  • Ποια τμήματα της εταιρείας επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα οι αλλαγές
  • Πότε και αν οι αλλαγές καθίστανται οριστικές
  • Αν το μέγεθος της ομάδας σας μπορεί να μειωθεί ή να αυξηθεί
  • Ποιους πόρους έχετε στη διάθεσή σας για να ανταποκριθείτε στις αλλαγές

Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να ζητήσετε από τον άμεσο προϊστάμενό σας μια συνάντηση με όλους όσους επηρεάζουν οι αλλαγές. Αυτό μπορεί να επιτρέψει σε όλους να μιλήσουν για τις ανησυχίες και τις απορίες τους σε ένα ανοιχτό περιβάλλον, με γρήγορες και ακριβείς απαντήσεις από τους ανθρώπους που ηγούνται των αλλαγών.

2. Καθορίστε τη θέση σας στην εταιρεία

Όταν συμβαίνουν αλλαγές, μπορεί να επηρεάσουν τη θέση σας στην εταιρεία. Μπορεί να αλλάξετε θέση, ομάδα ή τμήμα ή να έχετε εντελώς διαφορετικά καθήκοντα. Εάν οι αλλαγές δεν ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της καριέρας σας, ίσως να εξετάσετε το ενδεχόμενο να υποβάλετε αίτηση για μια διαφορετική εσωτερική θέση ή να ρωτήσετε τη διοίκηση για το πώς μπορείτε να διατηρήσετε τα καθήκοντά σας παρόμοια. Μπορείτε επίσης να αγκαλιάσετε τις εισερχόμενες αλλαγές και να δεχτείτε τα νέα καθήκοντα ως μια ευκαιρία όχι μόνο να μάθετε κάποιες νέες δεξιότητες και τεχνικές αλλά και ως μια ευκαιρία να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο συνεισφέρετε στην εταιρεία.

3. Παραμείνετε ευέλικτοι και προσαρμόσιμοι

Το να παραμένετε ευέλικτοι και προσαρμόσιμοι στις επερχόμενες αλλαγές μπορεί να σας βοηθήσει όχι μόνο να αποδεχτείτε τις αλλαγές αυτές αλλά και να αποδώσετε καλά αν αλλάξουν τα καθήκοντά σας. Για παράδειγμα, αν η δουλειά σας αλλάξει και απαιτεί διαφορετικό πρόγραμμα, το να παραμείνετε ευέλικτοι μπορεί να σας βοηθήσει να αγκαλιάσετε το νέο πρόγραμμα και να διατηρήσετε την ποιότητα της εργασίας σας. Μπορείτε να εξασκηθείτε στην προσαρμοστικότητα μαθαίνοντας όσα περισσότερα μπορείτε για τις νέες διαδικασίες ή καθήκοντα και καλύπτοντας τυχόν κενά δεξιοτήτων που μπορεί να σας εμποδίζουν να προσαρμοστείτε αποτελεσματικά. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε ανατροφοδότηση ή συμβουλές από τους διευθυντές και τους συναδέλφους σας για να αποκτήσετε μια διαφορετική οπτική γωνία.

4. Βοηθήστε τους συναδέλφους σας 

Το να βοηθήσετε άλλους συναδέλφους με τις επερχόμενες αλλαγές μπορεί να σας ωφελήσει δημιουργώντας μια πιο συνεκτική αντιμετώπιση αυτών των αλλαγών. Αν όλοι στον εργασιακό χώρο βοηθούν ο ένας τον άλλον να προσαρμοστεί, μπορείτε επίσης να ενισχύσετε τις σχέσεις με τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεστε, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση μελλοντικών αλλαγών. Μια συνεκτική ομάδα μπορεί να υποστηρίζει η μία την άλλη, να μοιράζεται ιδέες και πληροφορίες και να προσφέρει ανατροφοδότηση σχετικά με τις διαδικασίες σας, ώστε να σας βοηθήσει να βελτιωθείτε.

5. Δουλέψτε πάνω στις δεξιότητές σας

Όταν συμβαίνουν αλλαγές, μπορούν να προκαλέσουν τις βασικές σας δεξιότητες και να απαιτήσουν από εσάς να εξελιχθείτε. Για να παραμείνετε ένας ανταγωνιστικός υποψήφιος για εργασία ή ένας παραγωγικός εργαζόμενος, είναι σημαντικό να εργάζεστε συνεχώς πάνω στις δεξιότητές σας και να δείχνετε προσαρμοστικότητα καλύπτοντας τυχόν εκκρεμή κενά δεξιοτήτων. Για παράδειγμα, αν μια αλλαγή στη δουλειά σας απαιτεί να μάθετε νέες δεξιότητες επεξεργασίας βίντεο, μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο τα Σαββατοκύριακα για να βεβαιωθείτε ότι κατέχετε αυτές τις δεξιότητες πριν οι αλλαγές τεθούν επίσημα σε ισχύ. Αυτό μπορεί επίσης να δείξει στον εργοδότη ότι είστε αφοσιωμένοι στη θέση σας και στις δεξιότητες που απαιτεί.

Γιατί είναι σημαντικό να διαχειρίζεστε τις αλλαγές στην εργασία;

Είναι σημαντικό να χειρίζεστε τις αλλαγές στην εργασία σας, ώστε να μπορείτε τόσο να σταθεροποιήσετε τη θέση σας στον εργοδότη σας όσο και να επιτύχετε τους στόχους της καριέρας σας και να προσαρμοστείτε αποτελεσματικά σε αυτή την αλλαγή. Όταν μαθαίνετε να προσαρμόζεστε στις αλλαγές, μπορεί να γίνετε πιο ανθεκτικοί στις αλλαγές και να τις χειρίζεστε καλύτερα, γεγονός που επηρεάζει τα πάντα, από το ηθικό και την αυτοπεποίθησή σας μέχρι τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με τους συναδέλφους σας. Δεδομένου ότι η αλλαγή είναι συχνά αναπόφευκτη, ο σχεδιασμός των αλλαγών μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε μόνιμες, καθολικές δεξιότητες και τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε σε κάθε κατάσταση.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αλλαγής και μετάβασης;

Η αλλαγή είναι κυρίως μια εξωτερική διαδικασία και είναι κάτι που σας συμβαίνει. Η μετάβαση είναι μια εσωτερική ψυχολογική διαδικασία και είναι κάτι που μπορείτε να καθοδηγήσετε και να ελέγξετε. Από πολλές απόψεις, η μετάβαση είναι συχνά μια αντίδραση στην αλλαγή ή ένας τρόπος για να ποσοτικοποιήσετε την αντίδρασή σας σε αυτές τις αλλαγές.

Για παράδειγμα, μπορεί να βρίσκεστε στη μέση μιας αναδιάρθρωσης στην εταιρεία σας και να μην είστε σίγουροι για το πώς αισθάνεστε γι′ αυτές τις αλλαγές. Καθώς η αναδιάρθρωση προχωράει, αρχίζετε να κατανοείτε τη νέα δομή της εταιρείας σας και πώς αυτή μπορεί να είναι επωφελής για την εργασία και την καριέρα σας. Αρχίζετε να αποδέχεστε εσωτερικά τις αλλαγές που συνέβησαν στον εργασιακό σας χώρο και τα συναισθήματά σας σχετικά με όσα συνέβησαν και αυτά που έχουν αλλάξει. Η εταιρεία σας αλλάζει και εσείς μεταβαίνετε σε έναν νέο ρόλο με νέες ευθύνες.

Ποιος είναι ένας καλός τρόπος για να προγραμματίσετε την αλλαγή;

Αν και η αλλαγή είναι μια σταθερά στη ζωή, δεν είναι πάντα εύκολο να προβλέψουμε πότε θα συμβεί. Αν σχεδιάζετε την αλλαγή, η προετοιμασία σας μπορεί να σας επιτρέψει να προσαρμοστείτε πιο γρήγορα, ακόμη και αν δεν ξέρετε πότε πρέπει να διαχειριστείτε μια αλλαγή. Ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να δημιουργήσετε ένα σχέδιο αλλαγής για τον εαυτό σας, ώστε να μπορείτε να επανεξετάζετε τα πράγματα που σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα όταν αντιμετωπίζετε την αλλαγή.

Ένα σχέδιο αλλαγής μπορεί να περιλαμβάνει έναν κατάλογο με έμπιστους ανθρώπους με τους οποίους μπορείτε να επικοινωνήσετε για τα πάντα, από προσωπική υποστήριξη μέχρι βοήθεια δικτύωσης, ιδέες για μορφές αυτοφροντίδας που σας ανακουφίζουν ιδιαίτερα από το άγχος, σκέψεις σχετικά με τους επαγγελματικούς σας στόχους και δεξιότητες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διαχειριστείτε την αλλαγή και να προωθήσετε την καριέρα σας. Η ύπαρξη ενός σχεδίου καθιστά λιγότερο αγχωτικό το γεγονός ότι υπάρχουν αλλαγές στη δουλειά, καθώς δεν θα χρειάζεται να αποφασίζετε για όλα αυτά τα πράγματα ενώ χειρίζεστε την αλλαγή.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager