Η υπέροχη μυρωδιά του φρεσκοψημένου σπιτικού φαγητού που απέδρασε από το σπίτι του γείτονα και εισέβαλε στο δικό του, ήταν η αφορμή που οδήγησε στην ιδέα του, σύμφωνα με τον Tang Wanli.

Ποια ήταν αυτή; Το “Airkitchen”, το οποία αξιολογείται μέχρι στιγμής στα €260,000,000, ενώ αναζητά περεταίρω χρηματοδότηση για να επεκταθεί πέραν των 20,000 ενεργών… κουζινών, σε 6 πόλεις της Κίνας!

Στην Κίνα υπάρχουν εκατομμύρια σπιτικά του ενός ατόμου, το οποίο συχνά ζει και μακριά από την οικογένειά του και το οποίο δεν έχει αρκετή ελεύθερη ώρα στη διάθεσή του. Ένας εξ’ αυτών και ο κ. Wanli.

“Η Κίνα γίνεται ολοένα και μοναχικότερη”, είπε ο ιδρυτής του AirKitchen.

Συνειδητοποίησα ότι οι άνθρωποι περνάνε τον περισσότερο χρόνο τους στα τρένα και στη δουλειά, έτσι αναρωτήθηκα εάν θα μπορούσαμε να βάλουμε τους γείτονες μας να μαγειρεύουν για μας.

dipsmaller

Έτσι κι έγινε. Το AirKitchen “προσλαμβάνει” γονείς που μένουν στο σπίτι, νοικοκυρές, συνταξιούχους, μάγειρες και οποιονδήποτε άλλο έχει την ώρα και μπορεί να μαγειρέψει. Οι “πεινασμένοι” με τη σειρά τους μπαίνουν στην εφαρμογή, βλέπουν εικόνες από το φαγητό, επιλέγουν αυτό που επιθυμούν και έχουν την επιλογή να το φάνε εκεί, να περάσουν να το μαζέψουν ή να τους παραδοθεί στο σπίτι. Για όποιον ενδιαφέρουν οι αριθμοί, περίπου 100,000 χρήστες μπαίνουν καθημερινά στην εφαρμογή και πραγματοποιούν περίπου 50,000 με 60,000 αγορές γευμάτων την ημέρα.

Εάν λάβει κανείς υπόψη και τις προβλέψεις των ερευνητών ότι μέχρι το 2050 η Κίνα θα διαθέτει 150 εκατομμύρια σπιτικά του ενός ατόμου, τότε μπορεί κανείς να φανταστεί και το πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει το AirKitchen.

Φυσικά, δεν είναι όλα ρόδινα, καθώς δεν υπάρχουν νόμοι που καλύπτουν την εμπορική χρήση των σπιτικών κουζινών. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν ελέγχει και δεν πιστοποιεί τις εν λόγω κουζίνες ως ασφαλείς, θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει το AirKitchen. Και φυσικά, η επιχείρηση του κ. Wanli θα πρέπει να βρει τρόπο να παραμείνει ζωντανή μελλοντικά, καθώς ο ανταγωνισμός περιλαμβάνει τεράστιου βεληνεκούς τεχνολογικούς γίγαντες όπως οι εταιρείες Alibaba και Baidu.

Ένα είναι το σίγουρο. Το AirKitchen κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη γι’ αυτούς που χρειάζονται ένα έξτρα εισόδημα και εύκολη γι’ αυτούς που χρειάζονται ένα καλό και γρήγορο γεύμα. Κι αυτές είναι πάντα στέρεες βάσεις για να πετύχει μια start-up.

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Head of Ergodotisi, ergodotisi.com

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *