Η πανδημία Covid-19 είχε τεράστιες και σοβαρές επιπτώσεις στην εταιρική κουλτούρα πολλών οργανισμών. Η παγκόσμιες απαγορεύσεις από τις εθνικές κυβερνήσεις έχουν προκαλέσει αρκετά προβλήματα με πολλές διαβουλεύσεις και υποθέσεις να εξελίσσονται σχετικά με τη φύση των εταιρικών αλληλεπιδράσεων. Οι άνθρωποι ανακάλυψαν ότι δεν χρειάζεται να βρίσκονται στο γραφείο, ότι μπορούν να κάνουν τα περισσότερα πράγματα από απόσταση.
Καθώς οι εταιρείες προσαρμόζουν τη λειτουργία τους σύμφωνα με τα επιδημιολογικά γεγονότα και προετοιμάζονται για την ανάκαμψη, οι ηγέτες και υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού, πρέπει να εξετάσουν ποιες αλλαγές κουλτούρας θέλουν να διατηρήσουν και ποιες πρέπει να αφήσουν.
Η εταιρική κουλτούρα ορίζεται από τους συλλογικούς κανόνες συμπεριφοράς που επιδεικνύουν τα άτομα μέσα σε έναν οργανισμό. Γενικά, η κουλτούρα στο χώρο εργασίας δεν αλλάζει σε μεγάλο βαθμό ή πολύ γρήγορα. Φέτος, ωστόσο, οι οργανισμοί παγκοσμίως έχουν εγκαταλείψει τη θεμελιώδη εργασιακή τους κουλτούρα, δηλαδή το “πώς γίνονται τα πράγματα εδώ”.
Σύμφωνα με άρθρο της Forbes οι πιο κάτω αξίες, έχουν επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από την αρχή της πανδημίας.
Ευκαμψία (Flexibility)
Oι εταιρείες έπρεπε να υιοθετήσουν ευέλικτα μοντέλα εργασίας κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα, προσαρμόζοντας τους στόχους και τους πόρους τους ώστε να λάβουν υπόψη τους συνεχώς μεταβαλλόμενους περιορισμούς, ευκαιρίες και απρόβλεπτες εξελίξεις.
Με τους περιορισμούς ταξιδιού που έχουν επιβληθεί, οι αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να μειώσουν ορισμένα δρομολόγια τους έως και 90%. Καθώς υπάρχει η αβεβαιότητα για τον ταξιδιωτικό κλάδο, έπρεπε να βρουν μια λύση για να παραμείνουν εντός ανταγωνισμού, κάτι που αλλοίωσε αρκετά την κουλτούρα των εταιρικών αυτών οργανισμών.
Καινοτομία
Με την ευελιξία συνήθως ακολουθεί και η καινοτομία. Μερικές φορές είναι απαραίτητο να βρούμε καλύτερους τρόπους να διεκπεραιώνουμε ορισμένες διαδικασίες για να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις των πελατών και να εφεύρουμε νέα τεχνολογία που να βελτιώνει τις συνθήκες στο χώρο εργασίας.
Σεβασμός
Όπως είπε ο Gever Tulley, «Η επιμονή και η ανθεκτικότητα προέρχονται από την ευκαιρία που έχει κάποιος να ξεπερνά δυσκολίες και προβλήματα». Η πανδημία έχει μεταβάλει τον κόσμο μας όπως τον γνωρίζαμε και έχει εξελιχθεί σε μια συλλογική εμπειρία.
Αυτή η ανθεκτικότητα και ο σεβασμός που έχει αναπτυχθεί μεταξύ συναδέλφων λόγω αυτής της συλλογικής εμπειρίας της πανδημίας, έχουν φέρει μια θετική πολιτιστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο. Ωστόσο, το συναισθηματικό τραύμα σε συνδυασμό με το στρες θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις. Τα στοιχεία του Οκτωβρίου από την Total Brain κατέδειξαν ότι “τα επίπεδα άγχους και ανησυχίας των εργαζομένων είναι αυξημένα κατά 19% και 28% αντίστοιχα σε σχέση με τα επίπεδα πριν από το Covid.
Πελάτες
Καθώς οι ανησυχίες των πελατών για την διασπορά της πανδημίας αυξάνονταν σημαντικά, οι εταιρείες λιανικής πώλησης έπρεπε να επαναξιολογήσουν τις διαδικασίες και τον τρόπο λειτουργίας τους έτσι ώστε να καλύψουν την αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση.
Έτσι, στις Η.Π.Α οι διαδικτυακές πωλήσεις και ειδικότερα αυτές των υπεραγορών είχαν αυξηθεί στην έναρξη της πανδημίας, σπάζοντας το ρεκόρ διαδικτυακών πωλήσεων με 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η θετική αλλαγή απαιτεί τολμηρή, σταθερή ηγεσία
Το εργατικό δυναμικό αυτή τη στιγμή απαιτεί κάποιες πολύ ισχυρές ηγετικές δεξιότητες και εξαρτάται από τους διευθυντές να επανεξετάσουν το στυλ διαχείρισης τους και πώς να εμπλακούν καλύτερα στις ομάδες τους έτσι ώστε να κρατήσουν μια θετική για το προσωπικό εταιρική κουλτούρα.
Οι ηγέτες επιχειρήσεων θα πρέπει να δημιουργήσουν διόδους μέσω των οποίων οι εργαζόμενοι να μπορούν να καινοτομούν και να αναπτύσσονται. Επίσης θα πρέπει να ενταχθεί στην ατζέντα των μάνατζερ ένα πλάνο από συχνά check-in με τα μέλη των ομάδων τους έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πλάνο εργασίας που θα χαρακτηρίζεται από πολυγνωμία.
“Δεν θα είναι εύκολο εγχείρημα η διατήρηση εταιρικής κουλτούρας, ωστόσο γινόμαστε συνεχώς εξυπνότεροι και καταγράφουμε όλα όσα μαθαίνουμε σε κάθε φάση”
― Tracy Keogh