Ο κόσμος της εργασίας αλλάζει συνεχώς. Έννοιες με τις οποίες μεγάλωσαν οι γονείς και οι παππούδες μας, όπως το ωράριο από τις 9 έως τις 5 και η δουλειά για όλη τη ζωή, ανήκουν στο παρελθόν.

Η τεχνολογία είναι σαφώς η κινητήρια δύναμη πίσω από πολλά από αυτά. Ωστόσο, κοινωνικές αλλαγές όπως η γήρανση του πληθυσμού σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες και η αυξανόμενη κατανόηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των εργασιακών πρακτικών αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες.

Το 2024, μπορούμε να περιμένουμε να δούμε την περαιτέρω ανάπτυξη πολλών από τις τάσεις που έχουν αναδιαμορφώσει την εργασιακή μας ζωή τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, ο αντίκτυπος των πρωτοποριακών τεχνολογιών (ιδίως της τεχνητής νοημοσύνης) θα γίνει πιο έντονα αισθητός από ποτέ, καθώς ο ρυθμός υιοθέτησης επιταχύνεται. Αυτό το κύμα ψηφιοποίησης και μετασχηματισμού θα επηρεάσει τους πάντες, ακόμη και εκείνους που δεν ανήκουν στις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και στους ρόλους με επίκεντρο την τεχνολογία, όπου είναι ήδη ο κανόνας.

Αυτή η σειρά τάσεων επικεντρώνεται σε αλλαγές που θα επηρεάσουν την εργασιακή μας ζωή σε καθημερινή βάση. Δείτε το ως μια προειδοποίηση για όσους θέλουν να προοδεύσουν. Ή για τα αφεντικά ή τους διευθυντές, μπορεί να θεωρηθεί ως δείκτης για το πού πρέπει να εστιάσετε τις προσπάθειές σας ώστε να διασφαλίσετε ότι το εργατικό δυναμικό σας είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 2024.

Generative AI

Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο. Υπάρχει μια δημοφιλής γραμμή σκέψης σήμερα ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει τις θέσεις εργασίας – αλλά οι άνθρωποι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους που δεν μπορούν. Τα εργαλεία δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσονται γρήγορα σε σημείο που προσφέρουν λύσεις που μπορούν να αυξήσουν την αποδοτικότητα σχεδόν σε κάθε εργασία ή κλάδο εργασίας. Αλλά να θυμάστε – ένα μεγάλο μέρος του να γίνετε ένας ικανός εργαζόμενος με τεχνητή νοημοσύνη είναι η κατανόηση των περιορισμών της και η γνώση των σημείων στα οποία χρειάζεται ακόμα να εφαρμόσετε την ανθρώπινη δημιουργικότητα, συμπόνια και καινοτομία!

Βιώσιμες πρακτικές εργασίας

Ίσως ο πιο σημαντικός τομέας στον οποίο πρέπει να κάνουμε συνειδητές αλλαγές στη συμπεριφορά μας. Η κατανόηση και η μείωση του αντίκτυπου των ενεργειών μας στο περιβάλλον και τον πλανήτη μας απαιτεί επανεξέταση πολλών πτυχών της εργασιακής μας ζωής, από τον τόπο εργασίας μέχρι τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούμε και εφαρμόζουμε κυκλικές διαδικασίες που μειώνουν τη σπατάλη και ενθαρρύνουν την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των πόρων.

Μελλοντικές δεξιότητες

Καθώς η τεχνολογία μεταμορφώνει όλο και περισσότερους τομείς της εργασίας και των επιχειρήσεων, η εξασφάλιση ότι είμαστε εξοπλισμένοι για να τη χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας, από την κατανόηση της σημασίας της λήψης αποφάσεων βάσει δεδομένων έως την ανάπτυξη της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις απειλές στον κυβερνοχώρο, την ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης και ενσυναίσθησης για να αντισταθμίσουμε την έλλειψη της τεχνολογίας και την υιοθέτηση της αλλαγής νοοτροπίας που απαιτείται για να εργαστείτε ή να ηγηθείτε αποτελεσματικά όταν η ομάδα σας είναι διασκορπισμένη σε όλο τον κόσμο. Ίσως κανείς δεν μπορεί να περιμένει ότι θα επηρεάσει όλες αυτές τις αλλαγές, αλλά το κλειδί είναι να κατανοήσετε ποιες είναι σχετικές με τον ρόλο και τις αρμοδιότητές σας.

Εμπειρία εργαζομένων

Οι οργανισμοί κατανοούν ότι σήμερα, η εμπειρία των πελατών είναι το κλειδί για την ανάπτυξη δια βίου σχέσεων και τη δημιουργία επαναλαμβανόμενων επιχειρήσεων. Εξίσου, αρχίζουν να κατανοούν τη σημασία της διασφάλισης ότι οι εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι σε όλους τους τομείς και όχι μόνο επαρκώς αμειβόμενοι. Αυτό περιλαμβάνει την ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής, την ευεξία, την πνευματική πρόκληση και την προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη. 

Μεταβαλλόμενα δημογραφικά στοιχεία στο χώρο εργασίας

Οι πληθυσμοί γερνούν, η διεθνής μετανάστευση αυξάνεται, οι δεξιότητες των εργαζομένων ενισχύονται στην ιεραρχία και οι οργανισμοί συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο την αξία που προσδίδουν η πολυμορφία και η ένταξη σε κάθε εργατικό δυναμικό. Όλες αυτές οι αλλαγές σημαίνουν ότι οι παραδοσιακές ιεραρχίες κλονίζονται και οι παραδοσιακές ιδέες για το ποιοι μπορεί να είναι οι συνάδελφοί μας θα φύγουν από το 2024 και μετά. Η ανοχή σε αναχρονισμούς όπως το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων θα μειωθεί και παράγοντες όπως η ηλικία, η φυλή ή ακόμη και το επίπεδο του παραδοσιακού μορφωτικού επιπέδου θα αποτελούν λιγότερο εμπόδιο για την εξέλιξη. Όσοι είναι ευέλικτοι απέναντι σε αυτή την αλλαγή δεν θα στερηθούν ευκαιριών.

Ψηφιοποίηση και Datafication της εργασίας

Το 2024, τα δεδομένα επηρεάζουν κάθε πτυχή της εργασιακής μας ζωής – από τις μετρήσεις που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της παραγωγικότητας μέχρι τις πληροφορίες που αξιοποιούμε για να λαμβάνουμε καλύτερες αποφάσεις και να εφαρμόζουμε πιο αποτελεσματικές διαδικασίες. Για όσους θέλουν να αφήσουν το στίγμα τους, η βασική ικανότητα να φτιάχνουν ένα λογιστικό φύλλο στο Excel δεν θα αρκεί το 2024. Η κατανόηση του τρόπου χρήσης των δεδομένων για την υποβοήθηση των καθημερινών μας καθηκόντων δεν σημαίνει σπουδές για ένα πτυχίο στην επιστήμη των δεδομένων, αλλά σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε μια επισκόπηση των εργαλείων και των πλατφορμών που καθίστανται διαθέσιμα και να μάθουμε πώς να εντοπίζουμε τις ευκαιρίες χρήσης τους.

Δια βίου μάθηση

Με τους σημερινούς ρυθμούς αλλαγής, η εκπαίδευση δεν μπορεί πλέον να θεωρείται ως μια διαδικασία που περνάμε στη νεότητα και η οποία θα μας εφοδιάσει με δεξιότητες για τη ζωή. Οι επιχειρήσεις θα απαιτήσουν από το εργατικό δυναμικό να συμμετέχει σε συνεχή κατάρτιση προκειμένου να διατηρούν τις δεξιότητές τους ενημερωμένες ή να επανεκπαιδεύονται στις αναδυόμενες τεχνολογίες, ιδίως σε αυτές που αφορούν τα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη. Ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών που εστιάζεται κυρίως στην ηλεκτρονική μάθηση, θα είναι διαθέσιμο για όσους θέλουν να αναλάβουν την πρωτοβουλία και να διασφαλίσουν ότι είναι προσωπικά εξοπλισμένοι για το μέλλον.

Ο αποκεντρωμένος χώρος εργασίας

Η απομακρυσμένη εργασία αποτελούσε αναγκαιότητα για πολλούς από εμάς κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Σήμερα, μπορεί να την επιλέγουμε επειδή προτιμάμε τα οφέλη που προσφέρει στην ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής ή επειδή είμαστε πιο παραγωγικοί χωρίς να χάνουμε χρόνο (και χρήμα) για μετακινήσεις. Ή επειδή θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα δημιουργίας ενός πραγματικά παγκοσμιοποιημένου και αποκεντρωμένου εργατικού δυναμικού. Το 2024, περισσότεροι από εμάς θα επιλέγουμε υβριδικές μορφές εργασίας, συνδυάζοντας τα συνεργατικά και πολιτιστικά οφέλη της συνεργασίας πρόσωπο με πρόσωπο με την ευελιξία της εξ αποστάσεως εργασίας.

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou