Ο κόσμος βρίσκεται πλέον σε μία νέα πραγματικότητα όσον αφορά την εργασία και ειδικότερα την εργασία από το σπίτι. Η μετάβαση στο υβριδικό (συνδυαστικό) μοντέλο εργασίας, όπου μερικοί υπάλληλοι επιστρέφουν στον χώρο εργασίας ενώ άλλοι συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι έχει επιφέρει μια γενικότερη αναστάτωση τόσο στους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και στους εργοδότες. 

Οι επιλογές που θα γίνουν σήμερα αναμένεται να επηρεάσουν τους εταιρικούς οργανισμούς για τα επόμενα χρόνια καθώς πρόκειται να δημιουργηθεί και να εδραιωθεί ένα νέο προηγούμενο. Οι αποφάσεις αυτές αναμένεται να επηρεάσουν την καθολική λειτουργία των οργανισμών από τον τρόπο προσελκύσης και διατήρησης των νέων ταλέντων μέχρι και το πως μπορούμε να προωθήσουμε πλέον την ομαδική συνεργασία και την εργασιακή καινοτομία.

Ας δούμε πιο κάτω τις 7 διαπιστώσεις και νέες τάσεις σχετικά με το υβριδικό μοντέλο εργασίας που προκύπτει από την έρευνα της Microsoft 2021! 

Σχετικά με την έρευνα: Ο δείκτης τάσεων εργασίας 2021 συγκεντρώνει ευρήματα από μια μελέτη που απευθύνθηκε σε περισσότερους από 30.000 ανθρώπους σε 31 χώρες και αναλύει τρισεκατομμύρια συνολικά δείκτες παραγωγικότητας και εργασίας στο Microsoft 365 και το LinkedIn.

  1. Το υβριδικό μοντέλο εργασίας είναι εδώ για να μείνει: 

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα (73%) των εργαζομένων που ερωτήθηκαν θέλουν να συνεχιστούν οι ευέλικτες επιλογές τηλεργασίας, ενώ τα δύο τρίτα (67%) θέλουν να περνούν περισσότερο χρόνο με τις ομάδες τους.

  1. Οι μάνατζερ δεν έχουν επαφή με τους υπαλλήλους:

Οι έρευνες δείχνουν ότι το 61% των μάνατζερ δηλώνουν ότι αυτή την στιγμή εργάζονται καλύτερα εν μέσω της εφαρμογής του υβριδικού μοντέλου εργασίας, σε αντίθεση με το 38% των εργαζομένων χωρίς εξουσία αποφάσεων που δηλώνει ότι το υβριδικό μοντέλο δυσχεραίνει την θέση τους στην δουλειά. 

  1. Η υψηλή παραγωγικότητα οδηγεί σε ένα εξαντλημένο εργατικό δυναμικό:

 Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (54%) αισθάνονται κουρασμένοι και το 39% αισθάνονται πλήρως εξαντλημένοι. Η Αυστραλία και η Κίνα ήταν οι μόνες δύο χώρες όπου ο εβδομαδιαίος χρόνος συνάντησης των ομάδων εργασίας των εργαζομένων δεν τριπλασιάστηκε σε ετήσια βάση.

  1. Η γενιά Z κινδυνεύει:

Συνολικά το 60% αυτής της γενιάς όσοι δηλαδή είναι μεταξύ 18 και 25 ετών λένε ότι απλώς επιβιώνουν ή αγωνίζονται να βρουν δουλειά. 

  1. Τα συρρικνωμένα ανθρώπινα δίκτυα θέτουν σε κίνδυνο την καινοτομία:

Υπάρχει πλέον μια καθολική τάση δισεκατομμυρίων αλληλεπιδράσεων ανά το παγκόσμιο που φαίνεται να συρρικνώνεται. Πιο απλά, με την απομακρυσμένη εργασία οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν αλληλεπιδρούν, δεν ανταλλάσσουν ιδέες και έτσι είναι αρκετά δύσκολο να καινοτομήσουν.

  1. Η αυθεντικότητα θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και την ευημερία:

Συνάδελφοι ανά το παγκόσμιο φαίνεται να στηρίζουν ο ένας τον άλλον με νέους τρόπους για να περάσουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τα τελευταία δύο χρόνια. Ένας στους έξι (17%) έκλαψε με έναν συνάδελφό του, ειδικά οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής / ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, του ταξιδιοτικού τομέα, του τουρισμού και της εκπαίδευσης. Αυτό το γεγονός καταδεικνύει ενδυνάμωση των προσωπικών και ανθρωπίνων σχέσεων στον εργασιακό χώρο.

  1. Τα ταλέντα βρίσκονται παντού σε έναν υβριδικό κόσμο εργασίας:

Σχεδόν το ήμισυ (46%) των ερωτηθέντων σχεδιάζουν να μετακομίσουν σε μια νέα τοποθεσία φέτος – υποδηλώνοντας ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται πλέον να εγκαταλείπουν το γραφείο, το σπίτι ή την κοινότητά τους για να διευρύνουν τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας τους.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager