Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρωτοποριακή συζήτηση εφ όλων
των θεμάτων που αφορούν την διαχείριση Κινδύνου
, με τον Paul Shotton και την Ελένη Νεοκλέους, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης Κινδύνου της KPMG.

Την συζήτηση “Διαχείριση Κινδύνου εν μέσω κρίσης και μετασχηματισμού (disruption)” που έγινε διαδικτυακά στις 18 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του Life Changing Ideas, παρακολούθησαν 300 στελέχη από τον κόσμο των επιχειρήσεων.

Χορηγός της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν η KPMG. Χορηγοί οι Ελληνική
Τράπεζα, ΟΠΑΠ Κύπρου και η CYTA. Υποστηρικτές το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας. Διοργανωτές είναι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, και Globaltraining. Χορηγός Επικοινωνίας η Digital Tree.

Κύρια συμπεράσματα από τη συζήτηση:

● Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 θεσμοθέτησε πολλές πτυχές της εργασίας του/της επαγγελματία Διαχείρισης Κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας της καθιέρωσης μιας σαφούς οριοθέτησης των τεσσάρων ξεχωριστών γραμμών άμυνας, της σημασίας της διακυβέρνησης κινδύνων και της σημασίας της διαχείρισης του μοντέλου κινδύνου ως τύπο κινδύνου από μόνο του.
● Η τρέχουσα κρίση του κορονοϊού έφερε στο φως 4 διαφορετικές δυνάμεις, όλες πολύ σημαντικές για να τις λάβουν υπόψη οι υπεύθυνοι/ες Διαχείρισης Κινδύνου:

  1. Η κρίση της Υγείας και οι συνέπειες της
  2. Η οικονομική κρίση- με υπερχρεωμένες κυβερνήσεις που διοχετεύουν τεράστια ποσά ρευστότητας στο σύστημα.
  3. Η υπονόμευση των πολιτικών συστημάτων και της νομιμότητας που επικρατεί σε όλο τον κόσμο και η οποία πηγάζει άμεσα από την κοινωνική κρίση – οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Η δημοκρατία θεωρείται ότι λειτουργεί κυρίως προς το συμφέρον της πολιτικής ελίτ και εκείνων που έχουν τις πολιτικές διασυνδέσεις και όχι των μεσαίων τάξεων
  4. Η Παγκόσμια κρίση στην Αλλαγή του Κλίματος
    ● Η τρέχουσα κρίση θα έχει μόνιμο αντίκτυπο στην οικονομία, δεδομένου ότι δεν πλησιάζουμε ακόμη στο τέλος της πανδημίας.
    ● Ο Paul ανησυχεί για την αργή ανάπτυξη του ΑΕΠ, τη χαμηλή νομισματική ταχύτητα (που αφορά στη χαμηλή κυκλοφορία του χρήματος) και τον αυξανόμενο πληθωρισμό
    ● Η πανδημία θα αφήσει τα σημάδια της στη σημερινή γενιά. Οι επενδυτές και οι άνθρωποι αναμένεται να γίνουν πιο συντηρητικοί με τυχόν μελλοντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Βλέπουμε ήδη αύξηση των τραπεζικών αποταμιεύσεων ως αποτέλεσμα του φόβου και της αβεβαιότητας. Υπάρχει επίσης μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τη βιωσιμότητα των θέσεων εργασίας.

Πώς μπορούν οι Διαχειριστές/στριες Κινδύνου να αντιμετωπίσουν τις
προκλήσεις;

● Χρειάζεται να αναγνωρίσουν πολύ προσεκτικά τους κινδύνους, να τους μετρήσουν και να τους ελέγξουν
● Κάνοντάς το πρέπει να έχουν υπόψη ότι η ρευστότητα είναι εύθραυστη και μπορεί να εξαφανιστεί πολύ γρήγορα. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή, διατήρηση στενών ορίων και
παρακολούθηση
● Επί του παρόντος, τα παραδοσιακά μοντέλα Διαχείρισης Κινδύνου είναι πολύ ευάλωτα επειδή δεν μπορεί κανείς να βασιστεί στις τρέχουσες οικονομικές εκτιμήσεις και ιστορικά δεδομένα.
● Η ανάλυση των σεναρίων stress είναι ίσως η καλύτερη μέχρι τώρα τεχνική.

Οι Διαχειριστές/στριες Κινδύνου του μέλλοντος χρειάζονται ένα ευρύτερο πεδίο γνώσεων, πρέπει να είναι ταπεινοί/ες και να αμφισβητούν την παραδοσιακή μοντελοποίηση Κινδύνου. Δεν πρέπει να παίρνουν τα πράγματα στην ονομαστική τους αξία και να είναι έτοιμοι/ες να αμφισβητήσουν τη μοντελοποίηση κινδύνων. Θα πρέπει να αναγνωρίζουν ότι αυτό που αντιμετωπίζουν, συχνά δεν είναι κίνδυνος( αλλά αβεβαιότητα που πηγάζει από παράγοντες που είναι εν πολλοίς άγνωστοι).

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση εδώ.

Για τις μελλοντικές διοργανώσεις του Life Changing Ideas και την αγορά εισιτηρίων μπορείτε να επισκεφτείτε την σχετική ιστοσελίδα εδώ.

Λίγα λόγια για τον Paul Shotton

Ο Paul Shotton είναι ο ιδρυτής της White Diamond Risk Advisory, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Κατέχει διδακτορικό στη Φυσική Υψηλής Ενέργειας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ακολουθούμενο από ερευνητική υποτροφία στο CERN. O Paul εγκατέλειψε τον ακαδημαϊκό χώρο και ξεκίνησε την καριέρα του στον επιχειρηματικό κόσμο, εντασσόμενος στο δυναμικό της Goldman Sachs ως Proprietary Trader για εννέα χρόνια. Στη συνέχεια μετακινήθηκε ως Επικεφαλής Κινδύνου και εργάστηκε σε πολλά από τα κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των JP Morgan Chase, Lehman Brothers και UBS.

Ο Paul έχει ένα μακροχρόνιο ενδιαφέρον για τη ρύθμιση των τραπεζών και τον συστημικό κίνδυνο και είναι γνωστός στις κοινότητες διαχείρισης κινδύνου και τραπεζικών ρυθμίσεων. Ως εκ τούτου, έχει κληθεί να μιλήσει σε πολλά βιομηχανικά φόρουμ, συμπεριλαμβανομένων εκδηλώσεων που διοργανώνονται από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS-Basel), την
Τράπεζα της Αγγλίας και την Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, το Yale School of Management, το London School of Economics , το ETH-Ζυρίχη, την Ένωση Διαχειριστών Κινδύνου, τη Διεθνή Ένωση Επαγγελματιών Κινδύνου, την Παγκόσμια Ένωση Επαγγελματιών Κινδύνου και το Περιοδικό Κινδύνου, καθώς και σε πολλά συνέδρια του τομέα.

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Head of Ergodotisi, ergodotisi.com