Οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις διαδικασίες διεκπεραίωσης των καθημερινών εργασιών λόγω της πανδημίας, δεν θα μπορούσαν να είχαν αφήσει τον ακαδημαϊκό τομέα ανέπαφο. Η Ergodotisi, σε μια προσπάθεια κατανόησης των σημαντικότερων ζητημάτων που απασχολούν άμεσα την φοιτητική κοινότητα με σκοπό την συμβολή της στην επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων όπου αυτό καθίσταται δυνατό, προσκάλεσε σε συνέντευξη την πρόεδρο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων, Μαρία Τζιαμαλή.
Δείτε την συνέντευξη πιο κάτω.
- Με δυο λόγια τι είναι η ΠΟΦΕΝ και ποιά η δράση της;
Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων, αποτελεί το δευτεροβάθμιο όργανο των κυπρίων φοιτητών και έχει ως μέλη της όλες τις φοιτητικές ενώσεις κυπρίων που βρίσκονται σε Κύπρο, Ελλάδα και γενικότερα στο εξωτερικό (Αγγλία, Ρωσία, Βουλγαρία, Τσεχία) και σιγά σιγά προσπαθούμε να δούμε αν υπάρχουν και άλλες φοιτητικές ενώσεις στο εξωτερικό που χρειάζονται εκπροσώπηση. Ουσιαστικά η ΠΟΦΕΝ είναι το όργανο που εκπροσωπεί επίσημα τους κύπριους φοιτητές σε διάφορους φορείς, κρατικούς και μή όπως ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, τα υπουργεία παιδείας, υγείας, μεταφορών και η βουλή των αντιπροσώπων.
Η δική μου φιλοσοφία ως Πρόεδρος των φοιτητών τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, είναι να συζητάμε όχι μόνο για τα τέσσερα χρόνια φοίτησης των φοιτητών αλλά και πώς μετά την αποφοίτηση τους θα έχουν καλύτερες ευκαιρίες εργοδότησης στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της αγοράς εργασίας.
- Υπήρξαν ενέργειες τόσο σε κρατικό επίπεδο όσο και από εσάς σαν ΠΟΦΕΝ για την διασφάλιση προσφοράς εργασίας στους φοιτητές μετά το πέρας των σπουδών τους;
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι μπορεί φαινομενικά να εκπροσωπούμε τους φοιτητές για τα τέσσερα χρόνια φοίτησης τους σε ένα πανεπιστήμιο είτε έξι αν μιλούμε για ιατρικές σχολές, ωστόσο, δικό μας μέλημα και φιλοσοφία είναι να μεριμνησουμε και για την περιοδο μετα την αποφοίτηση των φοιτητών. Ουσιαστικά πως σε συνεργασία με τους κρατικούς και όχι μόνο φορείς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια βάση στην οποία οι φοιτητές να αποκτούν τις απαραίτητες δεξιότητες και πιο συγκεκριμένα την πρακτική εμπειρία που χρειάζεται ένας απόφοιτος για να εργοδοτηθεί άμεσα μετά το πέρας των σπουδών του.
- Στην ίδια βάση ως Εργοδότηση, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι αρκετοί εργοδότες ζητούν εργασιακή εμπειρία από τους υποψηφίους. Προβληματίζει αυτό την φοιτητική κοινότητα;
Φυσικά, είναι ένα θέμα που προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό την φοιτητική κοινότητα. Η πρακτική άσκηση και η εργασιακή εμπειρία είναι δύο παράλληλες έννοιες και είναι κάτι που απασχολεί και την ΠΟΦΕΝ αλλά και άλλους οργανισμούς και φορείς. Εμείς προσπαθούμε και μέσα από συζητήσεις με πανεπιστήμια αλλά και εκπροσώπους του υπουργείου παιδείας, να εντάξουμε την πρακτική άσκηση στους οδηγούς σπουδών των κυπριακών πανεπιστημίων έτσι ώστε οι απόφοιτοι να έχουν έστω ένα μικρό μέρος εργασιακής εμπειρίας. Αυτό γίνεται και σε επίπεδο κρατικών πανεπιστημίων αλλά και των ιδιωτικών.
Σίγουρα η παρέμβαση μας μπορεί να είναι πιο άμεση στα κρατικά πανεπιστήμια λόγω της σύνδεσης και με το υπουργείο παιδείας, ωστόσο η δράση μας δεν σταματά εκεί. Επίσης θεωρώ σημαντικό να αναφερθεί ότι πολλά από τα τμήματα, ειδικότερα στα δημόσια πανεπιστήμια έχουν ήδη υιοθετήσει τις προτάσεις σε σχέση με την πρακτική άσκηση. Τμήματα όπως αυτό της νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ, της Λογιστικής, των μαθηματικών και της Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου. Οπότε η πρακτική άσκηση αποτελεί πλέον σκοπό να εδραιωθεί ως θεσμός και να βρίσκεται στους οδηγούς σπουδών όλων των πανεπιστημίων.
- Ως πρόεδρος των φοιτητών και βάση της εμπειρίας σου τα τελευταία χρόνια, ποιές θεωρείς ότι είναι οι βασικότερες ανησυχίες των φοιτητών δεδομένης και της αναστάτωσης που έχει επιφέρει η έλευση της πανδημίας;
Σίγουρα η εμφάνιση του κορονοϊού είναι κάτι που έχει προκαλέσει πολλές ανησυχίες και τεράστιες αλλαγές όχι μόνο στον τρόπο με τον οποίο διεκπεραιώνονται οι καθημερινές μας εργασίες αλλά και γενικότερα στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Έχει αλλάξει τον τελευταίο ένα χρόνο ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί όλο σχεδόν το σύστημα. Από πλευράς διδασκαλίας τώρα, έχει υιοθετηθεί η διαδικτυακή εκπαίδευση η οποία έχει πλέον αντικαταστήσει την δια ζώσης εκπαίδευση κάτι το οποίο αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα σε σχέση με την ποιότητα των πτυχίων μας αλλά και σε σχέση με την ποιότητα διδασκαλίας.
Ουσιαστικά είναι ένα θέμα που μας προβλημάτισε αρκετά, λόγο του ότι αφορά όχι μόνο τα κυπριακά πανεπιστήμια ή τα Ευρωπαικά αλλά αποτελεί σημαντική πρόκληση και σε παγκόσμιο επίπεδο. Για τον λόγο αυτό προγραμματίστηκαν αρκετές συναντήσεις με αρμόδιους φορείς όπως ο ΔΙΠΑΕ και το ΚΥΣΑΤΣ.
Βέβαια ένα ακόμα πολύ σοβαρό ζήτημα, αφορά την αγορά εργασίας, όπως έχουμε αναφέρει προηγουμένως δηλαδή το πως οι απόφοιτοι πανεπιστημίων θα βρίσκουν άμεσα εργασία. Πλέον και λόγο της συρρίκνωσης των εργασιών πολλών επιχειρήσεων αλλά και της στενότητας των οικονομικών τους δυνατοτήτων, καθίσταται αρκετά δύσκολο να προσφέρουν θέσεις εργασίας και ειδικά σε αποφοίτους χωρίς εργασιακή πείρα.
- Ως Εργοδότηση, συνεργαζόμαστε με ένα αρκετά μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που γνωρίζουμε ότι ενδιαφέρονται για νέους ταλαντούχους απόφοιτους. Πως αυτό μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων;
Πιστεύω είναι αρκετά σημαντικό να υιοθετηθεί ως στρατηγικός στόχος των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, η διασύνδεση των πανεπιστημίων με τον κόσμο των επιχειρήσεων. Στόχος η δημιουργία ίσως κάποιου φόρουμ εντός των ίδιων των πανεπιστημίων, κάτι που ήδη εφαρμόζεται μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας βέβαια, αλλά ίσως να δημιουργηθεί κάποιος θεσμός από τα ίδια τα πανεπιστήμια όπου θα συνεργάζονται βάση ενός ειδικού πλαισίου με διάφορες εταιρείες όπως ήδη γίνεται σε αρκετά πανεπιστήμια της Ευρώπης, έτσι ώστε οι απόφοιτοι αλλά και οι εν ενεργεία φοιτητές να μπορούν να έχουν την ευκαιρία πρακτικής άσκησης αλλά και άμεσης εργοδότησης μετά την αποφοίτηση τους.
Είσαι φοιτητής ή απόφοιτος που αναζητά εργασία; Δές όλες τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας Junior level εδώ.