Με μια φιλοσοφία σκληρής δουλειάς, σωστής διαβίωσης και μερικές φορές επίμονης δέσμευσης για την τελειότητα, ο J. Willard Marriott μετέτρεψε μια μπυραρία με εννέα σκαμπό σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες, πιο διαφοροποιημένες και πιο κερδοφόρες εταιρείες στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό αμερικανικό φαγητό και επιχείρηση στέγασης.

Όπως πολλοί από τους πρώτους επιχειρηματίες του 20ου αιώνα, ο Marriott γεννήθηκε στη φτώχεια και ξεκίνησε να εργάζεται νωρίς στη ζωή του. Γιος ενός φτωχού Μορμόνου βοσκού, άρχισε να φροντίζει τα κοπάδια του πατέρα του σε ηλικία 8 ετών. Στα 14 του, μετέφερε πρόβατα στην αγορά σιδηροδρομικώς από το Όγκντεν της Γιούτα, σε πόλεις τόσο μακρινές όσο το Σαν Φρανσίσκο και η Ομάχα. Ο Marriott πιθανόν να μην κατάφερνε όσα κατάφερε εαν δεν αποτελούσε μέλος της εκκλησίας των Μορμόνων η οποία απαιτούσε από τα μέλη της να εκτελούν ιεραποστολικές υπηρεσίες.

Σε ηλικία 19 ετών, ο Marriott ταξίδεψε ανατολικά για να κηρύξει το Ευαγγέλιο. Για δύο χρόνια περιπλανήθηκε στη Νέα Αγγλία, καταλήγοντας τελικά στην Ουάσιγκτον, DC. Αφού έζησε το ζεστό, καλοκαίρι της Ουάσιγκτον, σκέφτηκε από μέσα του ότι αν έβρισκε ένα ωραίο κρύο ποτό για να πουλήσει εκεί, θα μπορούσε να βγάλει πολλά χρήματα. Αλλά η ιδέα θα έπρεπε να περιμένει. Όταν ο Marriott επέστρεψε στη Γιούτα, ανακάλυψε ότι ο πατέρας του, μαζί με τους περισσότερους βοσκούς, είχε χρεοκοπήσει εξαιτίας μιας οικονομικής ύφεσης που είχε προκαλέσει πτώση της τιμής των προβάτων.

Η αρχή της πορείας του

Έχοντας δει αρκετή φτώχεια και θέλοντας να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον, ο Marriott, που δεν τελείωσε ποτέ το γυμνάσιο, αποφάσισε να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του. Κατάφερε να μπεί στο Weber State College, ένα κοινοτικό κολέγιο που είχε ιδρυθεί πρόσφατα στο Ogden. Ο Marriott έκλεισε συμφωνία με τον πρόεδρο του σχολείου (ο οποίος έτυχε να είναι ο πρώην δάσκαλος της έβδομης τάξης του Marriott), βάσει της οποίας θα πλήρωνε τα δίδακτρα του διδάσκοντας μαθήματα θεολογίας. 

Μετά από δύο χρόνια στο Weber State College, ο Marriott ένιωσε ότι ήταν καιρός να μεταγραφεί στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα. Για να κερδίσει χρήματα για τα δίδακτρα, έπιασε δουλειά πουλώντας μάλλινα εσώρουχα σε ξυλοκόπους στα βορειοδυτικά του Ειρηνικού. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους του Marriott στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, άνοιξε ένα A&W root beer στο Salt Lake City. 

Το πρώτο επιχειρηματικό σχέδιο

Εντυπωσιασμένος από την επιτυχία του και θυμούμενος την εμπειρία του ως ιεραπόστολος, ο Marriott αγόρασε το franchise A&W στην περιοχή της Ουάσιγκτον με 1.500 δολάρια από τα δικά του χρήματα και ένα δάνειο 1.500 δολαρίων, ο Marriott άνοιξε ένα πάγκο μπύρας με εννέα σκαμπό στην 14th Street στην Ουάσιγκτον, DC, στις 20 Μαΐου 1927. Με τη βοήθεια της γυναίκας του, Allie, ο Marriott λειτουργούσε την μπυραρία όλο το καλοκαίρι με μεγάλη επιτυχία, αλλά καθώς πλησίαζε ο χειμώνας, οι πωλήσεις έπεσαν σταδιακά. Αναγνωρίζοντας τον εποχιακό χαρακτήρα της επιχείρησης αναψυκτικών, πήρε άδεια από την A&W να προσθέσει μια υπηρεσία φαγητού και άνοιξε το πρώτο του Hot Shoppe. Εκείνο τον χειμώνα, ενώ ο Marriott περίμενε πελάτες, η σύζυγός του μαγείρεψε τσίλι, tamales και σάντουιτς με μοσχάρι μπάρμπεκιου, φτιαγμένα σύμφωνα με συνταγές που δώρισε ο σεφ της κοντινής μεξικανικής πρεσβείας. Χρησιμοποιώντας έξυπνες τακτικές προώθησης όπως η παροχή δωρεάν κουπονιών μπύρας root στις γωνιές των δρόμων και εστιάζοντας στην προσφορά ποιοτικού φαγητού σε χαμηλές τιμές, ο Marriott επέκτεινε γρήγορα τις δραστηριότητές του προσθέτοντας δύο ακόμη τοποθεσίες στην επιχείρηση.

Δεν εφησυχαστικέ ποτέ..

Αναζητώντας πάντα νέους τρόπους για να βελτιώσει την εταιρεία του, αγόρασε το κενό οικόπεδο δίπλα σε ένα από τα Hot Shoppe του, αφαίρεσε το κράσπεδο και άρχισε να προσφέρει την πρώτη υπηρεσία drive-in στην Ανατολική Ακτή. Οι σερβιτόροι, που ονομάζονταν “curbers”, και σέρβιραν φαγητό στους πελάτες σε ένα δίσκο με ένα αναδιπλούμενο στήριγμα που κουμπωνόταν στην κορυφή μιας πόρτας αυτοκινήτου. Οι πελάτες το λάτρεψαν, και σύντομα και τα τρία Hot Shoppe πρόσφεραν υπηρεσία drive-in. Η πελατεία τροφοδότησε περαιτέρω επέκταση και μέχρι το 1932, ο Marriott είχε επτά Hot Shoppes στην περιοχή της Ουάσιγκτον και ήταν σχεδόν εκατομμυριούχος.

Η επόμενη καινοτομία της Marriott ήρθε το 1937. Στο Hot Shoppe Νο. 8, το οποίο βρισκόταν κοντά στο Εθνικό Αεροδρόμιο Hoover (την σημερινή τοποθεσία του Πενταγώνου), η Marriott παρατήρησε ότι οι επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών σταματούσαν στο Hot Shoppe για να πάρουν ένα γεύμα σε πακέτο για να φάνε στο αεροπλάνο. Έτσι ο Marriott αποφάσισε να προετοιμάσει τα γεύματα και να τα πουλήσει απευθείας στις αεροπορικές εταιρείες, δημιουργόντας έτσι μια βιομηχανία τροφοδοσίας εν πτήση. Μέσα σε ένα χρόνο, εξυπηρετούσε 20 καθημερινές πτήσεις από το Χούβερ.

Καθώς η Αμερική ετοιμαζόταν για πόλεμο το 1942, ο Marriott δημιούργησε 24 Hot Shoppes στην Ουάσιγκτον, DC, Φιλαδέλφεια και Βαλτιμόρη. Ενώ ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος προκάλεσε μείωση των εσόδων του Hot Shoppe, παρουσίασε επίσης μια νέα ευκαιρία. Ο Marriott άρχισε να διαχειρίζεται καφετέριες σε κυβερνητικά κτίρια γραφείων και εργοστάσια παραγωγής πολεμικού εξοπλισμού. Όταν τελείωσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η ευημερία επέστρεψε και οι πελάτες κατέκλυσαν τα Hot Shoppes. Μέχρι το 1953, το περίπτερο μπύρας με εννέα σκαμπό της Marriott είχε αυξηθεί σε 56 εστιατόρια, εξυπηρετώντας συνολικά 30 εκατομμύρια πελάτες ετησίως.

Προς την ίδρυση της Mariott International 

Μετά από 30 χρόνια στην επιχείρηση τροφίμων, ο Marriott πήρε το μεγαλύτερο ρίσκο της καριέρας του. Άνοιξε το πρώτο του ξενοδοχείο, το The Twin Bridges, κοντά στο Εθνικό Αεροδρόμιο της Ουάσιγκτον, σε απόσταση αναπνοής από το Hot Shoppe No. 8, σε οκτώ στρέμματα γης που αγόρασε τρία χρόνια νωρίτερα. Το 1953, τα ταξίδια ήταν σε άνοδο και οι ειδικοί των αεροπορικών εταιρειών προέβλεψαν με ακρίβεια ότι τα επιβατικά αεροσκάφη θα πετούσαν σύντομα μέσα και έξω από το Εθνικό Αεροδρόμιο. Με τιμή 7 εκατομμυρίων δολαρίων, το Twin Bridges 370 δοματίων ήταν το μεγαλύτερο μοτέλ στον κόσμο.

Μέχρι το 1963, περισσότερα από 35 χρόνια συνεχούς εργασίας ο Marriott ήταν έτοιμος για μια αλλαγή. Αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα για μια αλλαγή και αποφάσισε να δώσει την σκυτάλη στον μεγαλύτερο γιο του, Bill Jr. Ένα χρόνο αργότερα, η εταιρεία άλλαξε το όνομά της σε Marriott Hot Shoppes Inc. και ο Bill Jr. διορίστηκε πρόεδρος.

Η επέκταση της αυτοκρατορίας

Το 1967, το όνομα της εταιρείας άλλαξε ξανά, σε Marriott Corp., και το 1968, εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Την ίδια χρονιά, ο Marriott απέκτησε τα Big Boy Restaurants και ένα χρόνο αργότερα, ανέπτυξε την αλυσίδα Roy Rogers για να ανταγωνιστεί τα McDonald’s. Η εταιρεία διαφοροποιήθηκε περαιτέρω με την κυκλοφορία των κρουαζιερόπλοιων Sun Line και Marriott World Travel και στη συνέχεια δαπάνησε 250 εκατομμύρια δολάρια σε τρία θεματικά πάρκα, τα Great America theme parks.

Ο Bill Jr. διαδέχθηκε τον πατέρα του ως Διευθύνων Σύμβουλος το 1972. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και του ’80, η Marriott Corp. συνέχισε να επεκτείνει τις ξενοδοχειακές της δραστηριότητες, επικεντρώνοντας κυρίως στους επαγγελματίες ταξιδιώτες. Ο Marriott παρέμεινε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, αλλά άφησε τις καθημερινές λειτουργίες στον γιο του.

Στις 13 Αυγούστου 1985, ο J. Willard Marriott πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια. Άφησε πίσω του μια αλυσίδα ξενοδοχείων, αρκετές αλυσίδες εστιατορίων και υπηρεσίες τροφοδοσίας που εξυπηρετούσαν 150 αεροπορικές εταιρείες. Η αξία της αυτοκρατορίας του ξεπέρασε τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέχρι το 1999, η Marriott International είχε γίνει ο 13ος μεγαλύτερος εργοδότης στις Ηνωμένες Πολιτείες, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία καταλυμάτων στον κόσμο και λειτουργούσε ή διέθετε franchise περισσότερα από 1.900 ξενοδοχεία.

Σήμερα, η Mariott International είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα ξενοδοχείων στον κόσμο σε αριθμό διαθέσιμων δωματίων. Απασχολεί περισσότερα από 120,000 άτομα διεθνώς και διαθέτει 30 διαφορετικά brands με 8.000 καταλύματα που περιέχουν 1.423.044 δωμάτια σε 131 χώρες και περιοχές. Από αυτά τα 8.000 καταλύματα , τα 2.149 διαχειρίζεται η Marriott και τα 5.493 διαχειρίζονται από άλλες εταιρείες με συμφωνίες franchise. Η εταιρεία λειτουργεί επίσης 20 κέντρα ξενοδοχειακών κρατήσεων. Τα έσοδα του ομίλου ξεπέρασαν τα 13,86 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. 

Δημοσιεύθηκε από admin