Αφού χάσετε τη δουλειά σας, μπορεί να μην ξέρετε ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματά σας, αλλά υπάρχουν ορισμένες βέλτιστες πρακτικές για να επιστρέψετε στην αγορά εργασίας. Ακολουθούν εννέα βήματα για να ξεπεράσετε μια απώλεια εργασίας:

1. Κάντε έναν απολογισμό του πώς νιώθετε

Η απώλεια εργασίας μπορεί να σας κάνει να νιώσετε μια σειρά από συναισθήματα. Μπορεί να αισθάνεστε λυπημένοι, απογοητευμένοι ή μπερδεμένοι, όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς αισθάνεστε για την απώλεια, ώστε να μπορέσετε να προχωρήσετε σωστά αργότερα. Περισσότερο από το να ξέρετε απλώς πώς αισθάνεστε, προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί αισθάνεστε έτσι. 

Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν βιώνετε άλλα συναισθήματα, όπως ανακούφιση. Εάν αισθάνεστε κάποια ανακούφιση μαζί με τη λύπη σας, ίσως οφείλεται στο ότι οι επαγγελματικές σας υποχρεώσεις δεν σας επέτρεψαν να επιτύχετε την ισορροπία εργασίας/ζωής. Η απώλεια εργασίας δεν χρειάζεται να είναι μια κατεξοχήν κακή εμπειρία. Αντίθετα, μπορεί να είναι μια στιγμή για να επεξεργαστείτε αυτό που συνέβη και να αναζητήσετε μια ευκαιρία που σας ταιριάζει καλύτερα.

2. Απευθυνθείτε στα αγαπημένα σας πρόσωπα για υποστήριξη

Καθώς επεξεργάζεστε τα συναισθήματά σας, μπορεί να βρείτε άνεση και συναισθηματική υποστήριξη μέσω των φίλων και της οικογένειας σας. Μπορεί να νιώσετε την ανάγκη να μιλήσετε για αυτό που συνέβη και τα αγαπημένα σας πρόσωπα είναι συνήθως τα πιο ικανά στο να σας ακούν και να είναι εκεί για εσάς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εάν υποστηρίζετε οικονομικά την οικογένειά σας, σκεφτείτε να μιλήσετε μαζί τους για την απώλεια της δουλειάς σας και πώς μπορεί να επηρεάσει τη ζωή τους, είτε αυτό είναι η τήρηση του οικογενειακού προϋπολογισμού είτε η ανάγκη περικοπής περιττών εξόδων.

3. Υπολογίστε τα οικονομικά σας

Ένα από τα πρώτα πράγματα για τα οποία μπορεί να ανησυχείτε μετά την απώλεια εργασίας είναι τα οικονομικά σας. Με οποιαδήποτε απώλεια εργασίας, μπορείτε συνήθως να περιμένετε το εισόδημα του νοικοκυριού σας να μειωθεί, αλλά υπάρχουν τρόποι να μην αισθάνεστε τόσο βαθιά τις επιπτώσεις. Το συντομότερο δυνατό, ελέγξτε πώς θα λάβετε επιδόματα ανεργίας. Οι λεπτομέρειες και τα προσόντα διαφέρουν συνήθως. Μπορεί επίσης να θέλετε να αναλάβετε θέσεις εργασίας ημιαπασχόλησης ή κάποια freelance εργασία καθώς προσπαθείτε να βρείτε την επόμενη ευκαιρία πλήρους απασχόλησης.

4. Διευρύνετε την κοινωνικότητα σας

Εάν εργαζόσουν σε ένα γραφείο με αρκετό κόσμο, το πιθανότερο είναι ότι ο κύκλος των φίλων σου περιλαμβάνει και τους συναδέλφους σου. Όταν εργάζεσαι με τα ίδια άτομα σε τακτική βάση, είναι χαρακτηριστικό να δημιουργείς δεσμούς όταν συντονίζεστε σε έργα και μοιράζεστε τις ανησυχίες σας όταν βιώνετε μια δύσκολη μέρα. Όταν δεν έχετε πλέον τη δουλειά σας, μπορεί επίσης να καταλήξετε να χάσετε και αυτές τις σχέσεις. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να δημιουργήσετε πολύτιμες διασυνδέσεις με άλλους που δεν βασίζονται στην εργασία στον ίδιο χώρο.

5. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας

Μετά από την απώλεια εργασίας, σκεφτείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να εξερευνήσετε νέα ενδιαφέροντα και να επιστρέψετε στα παλιά σας χόμπι. Μπορεί να υπάρχει κάτι που κάποτε σας άρεσε να κάνετε, αλλά δεν είχατε τον χρόνο να επιδοθείτε πρόσφατα. Ανανεώνοντας τα χόμπι σας, δίνετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να απολαύσει μια δραστηριότητα που δεν σχετίζεται με εργασία.

Αυτή μπορεί να είναι η ιδανική στιγμή για να διαβάσετε, να κάνετε πεζοπορίες, να δημιουργήσετε μια πιο χαλαρή ρουτίνα ή να παρακολουθήσετε μαθήματα σε θέματα που σας εμπλουτίζουν και σας ενδιαφέρουν, όπως φωτογραφία, ζωγραφική ή εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Τελικά, το να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας είναι ένας τρόπος να φροντίζετε τον εαυτό σας, γι′ αυτό προσπαθήστε να τρώτε σωστά, να πίνετε άφθονο νερό και να κοιμάστε επαρκώς. Η εξάσκηση υγιεινών συνηθειών μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε δραστήριοι και στο σωστό πλαίσιο για να βρείτε μια νέα δουλειά.

6. Αποφασίστε τι είδους δουλειά θα θέλατε στη συνέχεια

Τώρα είναι η τέλεια στιγμή για να αποφασίσετε τι είδους δουλειά θα θέλατε να ακολουθήσετε στη συνέχεια. Εάν η απώλεια εργασίας, σας έκανε να συνειδητοποιήσετε ότι η προηγούμενη δουλειά σας δεν ήταν κατάλληλη για εσάς επειδή εργαζόσασταν πολλές ώρες, ήσασταν πολύ αγχωμένοι ή έπρεπε να εργαστείτε ατομικά όταν είστε περισσότερο ομαδικός τύπος, τότε μπορείτε να αφιερώσετε αυτό τον χρόνο για να ανακαλύψετε το ιδανικό περιβάλλον εργασίας σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει την εύρεση ενός νέου τόπου απασχόλησης του οποίου η κουλτούρα ταιριάζει λίγο καλύτερα με τις αξίες σας ή θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα ακολουθήσετε μια νέα επαγγελματική πορεία.

7. Απευθυνθείτε στον κύκλο σας

Μόλις έχετε μια ιδέα για το επόμενο βήμα σας, απευθυνθείτε στις διασυνδέσεις σας και δείτε εάν ο δικός τους τόπος εργασίας προσλαμβάνει για έναν ρόλο που θα ήταν τέλειος για εσάς. Αυτή η ίδια επαφή μπορεί επίσης να γράψει μια συστατική επιστολή και να σας παραπέμψει επίσημα στον ρόλο. Επισκεφθείτε επαγγελματικά μέσα κοινονικής δικτύωσης και ιστοσελίδες εργασίας

8. Επικαιροποιήστε το βιογραφικό σας 

Με την επικαιροποίηση του βιογραφικού σας θα μπορείτε να παρουσιάσετε σε έναν υπεύθυνο προσλήψεων για να παρουσιάσετε τη δουλειά σας από προηγούμενους ρόλους. Μπορείτε να τοποθετήσετε στο βιογραφικό σας σε έναν ιστότοπο, να ετοιμάσετε μια παρουσίαση ή ακόμα και να εκτυπώσετε την αξιοσημείωτη δουλειά σας και να συμπεριλάβετε αντίγραφά της. Μπορείτε επίσης να δημιουργίσετε ένα πορτφόλιο, αυτά αποτελούν ένα πολύ καλό τρόπο για να δείξετε τα πραγματικά σας επιτεύγματα στους εργοδότες πέρα από το να τα αναφέρετε απλώς ως κουκκίδες στο βιογραφικό σας. 

9. Αρχίστε να κάνετε αίτηση για νέες ευκαιρίες

Μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την απώλεια μιας δουλειάς είναι να επιδιώξετε μια νέα. Εάν έχετε αφιερώσει λίγο χρόνο για να σκεφτείτε το είδος της θέσης που θέλετε, θα πρέπει για αρχή να περιορίσετε τις επιλογές σας σε ένα πιο συγκεκριμένο τομέα εργασάις. Ωστόσο, η υποβολή αίτησης για θέσεις εργασίας μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο. Δοκιμάστε να κάνετε ένα σχέδιο αναζήτησης και υποβολής αίτησης για θέσεις, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει πόσες θέσεις εργασίας θα κάνετε αίτηση σε μια εβδομάδα ή δέσμευση να αφιερώνετε μόνο ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα την ημέρα αναζητώντας κάτι νέο.

Η διαδικασία υποβολής αίτησης μπορεί επίσης να είναι δύσκολη, αλλά χωρίζοντας τη διαδικασία σε διαχειρίσιμα βήματα, μπορεί να είναι πιο εύκολο να την αντιμετωπίσετε. Εάν η αναζήτηση εργασίας δεν σας αποφέρει τα αποτελέσματα που θέλετε, σκεφτείτε να επαναξιολογήσετε τους στόχους σας και ενδεχομένως να αλλάξετε την προσέγγισή σας.

Δείτε περισσότερες από 2,500 θέσεις εργασίας στην ιστοσελίδα μας

Δημοσιεύθηκε από admin