Η ισορροπία εργασίας και ζωής αποτελεί το ισοζύγιο μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Πρόκειται για όρο του οποίου η φιλοσοφική βάση αναπτύχθηκε από την καθηγήτρια Lillian Moller Gilbreth το 1912. Είναι γενικότερα γνωστό ότι το νήμα μεταξύ επαγγελματικής και  προσωπικής ζωής είναι ιδιαίτερα λεπτό. Ωστόσο όπως αναφέρουν οι ειδικοί, είναι σημαντικό να μην συγχέονται εργασία και προσωπική ζωή.

Δείτε πιο κάτω τις 10 συμβουλές για την εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής:

  1. Ορίστε Προτεραιότητες 

Δεδομένου ότι υπάρχουν μόνο 24 ώρες την ημέρα, ίσως χρειαστεί να ορίσετε τι είναι σημαντικό για εσάς. Χωρίστε τις προτεραιότητες σας σε τέσσερις κατηγορίες:

  • Επείγουσες και σημαντικές 
  • Σημαντικές αλλά όχι επείγουσες
  • Επείγουσες αλλά όχι σημαντικές
  • Ούτε επείγουσες ούτε σημαντικές
  1. Προγραμματίστε και διεκπεραιώστε τις υποχρεώσεις σας

Σύμφωνα με αρκετές έρευνες, ορισμένο από το άγχος των εργαζομένων οφείλεται στις μελλοντικές τους υποχρεώσεις. Κάθε Κυριακή ρίξτε μια ματιά στις υποχρεώσεις που έχετε την επερχόμενη εβδομάδα και σχεδιάστε πως θα τις διαχειριστείτε. Επίσης, προετοιμάστε κάποια γεύματα και βάλτε τα στο ψυγείο έτσι ώστε να μην χρειάζεται να μαγειρεύετε όλη την εβδομάδα. Έχει αποδειχθεί ότι οι εργαζόμενοι και ειδικότερα οι εργαζόμενοι γονείς νιώθουν άγχος μετά την δουλειά σχετικά με το τι θα ετοιμάσουν για βραδινό. 

  1. Μοιραστείτε το άγχος με φίλους και οικογένεια

Γενικότερα όταν μοιραζόμαστε αυτά που μας προβληματίζουν καταφέρνουμε να νιώθουμε λιγότερο αγχωμένοι. Οι φίλοι και η οικογένεια μας μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε αρκετά από τα προβλήματα που μας βασανίζουν προσφέροντας λύσεις από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

 Το πιο σημαντικό προτέρημα αυτής της πρακτικής ωστόσο, είναι ότι όταν επικοινωνούμε τις ανησυχίες μας, τις αποβάλλουμε με αποτέλεσμα να αποφεύγεται ο κίνδυνος να ξεσπάσουμε στο εργασιακό περιβάλλον για προσωπικά μας ζητήματα. 

  1. Αφιερώστε χρόνο για την οικογένεια και τους φίλους σας

Βεβαιωθείτε ότι θα υπάρχει οικογενειακός χρόνος. Δημιουργήστε μια οικογενειακή βραδιά για ταινίες ή ομαδικά παιχνίδια. Κάντε την ώρα του γεύματος ιερή οικογενειακή στιγμή. Το ίδιο και με τους φίλους σας, προσπαθήστε να αφιερώνετε χρόνο για να επισκέπτεστε τους φίλους σας ή να προγραμματίζετε εξόδους για καφέ ή ποτό. 

  1. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας

Το να αφιερώσετε χρόνο για τον εαυτό σας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Είναι κάτι που πρέπει να κάνετε ανεξάρτητα από το πόσο κουρασμένοι είστε. Αναγκάστε τον εαυτό σας να βγει έξω από το σπίτι, κάντε ένα μάθημα γυμναστικής ή πηγαίνετε μια βόλτα. Οι δραστηριότητες που αφαιρούν το στρες και προσφέρουν ευεξία πρόκειται να σας κάνουν πιο χαρούμενους.

Ακόμα, μπορείτε να βρείτε μια αγαπημένη εκπομπή την οποία θα παρακολουθείτε κάθε εβδομάδα. Βγείτε από το γραφείο για μεσημεριανό γεύμα, κάντε μια βόλτα και νιώστε τον ήλιο στο πρόσωπό σας. Εάν φροντίζετε τον εαυτό σας, θα είστε και σε θέση να φροντίζετε αυτούς που αγαπάτε και να αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά το άγχος που φέρνει ένα γεμάτο πρόγραμμα.

  1. Βρείτε χρόνο για διασκέδαση 

Λάβετε υπόψη ότι η εργασία είναι μόνο ένα μέρος της ζωής σας. Ζούμε μόνο μία φορά, οπότε είναι σημαντικό να απολαύσετε τη ζωή σας και να αφιερώσετε χρόνο για διασκέδαση. Αναζητήστε ευκαιρίες για να απολαύσετε τη ζωή τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά. Βρείτε το χιούμορ και την διασκέδαση στην καθημερινότητα σας.

  1. Να είστε παρόν σε στιγμές

Θα υπάρξουν ιδιαίτερες στιγμές στην ζωή σας ή στις ζωές των αγαπημένων σας ανθρώπων που πρόκειται να συμβούν πριν την ώρα που σχολάτε. Ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι, μια συναυλία, μια ομιλία ή μια σχολική παράσταση.

 Οι περισσότεροι εργοδότες, διευθυντές, πελάτες έχουν οικογένειες και κατανοούν αυτές τις οικογενειακές καταστάσεις. Μιλήστε με το αφεντικό σας, εξηγήστε την ανάγκη σας να είστε παρόν σε αυτές τις στιγμές, σκεφτείτε ένα τρόπο για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν την απουσία σας ή μπορείτε να κάνετε τη δουλειά με άλλο τρόπο ή σε άλλη στιγμή.

  1. Γυμναστείτε 

Είναι εύκολο να ακυρώσετε το γυμναστήριο, το βραδινό τρέξιμο ή το μάθημα γιόγκα, επειδή ένας πελάτης θέλει κάτι να γίνει άμεσα. Ωστόσο η άσκηση έχει τόσο μεγάλη προτεραιότητα για εσάς και την προσωπική σας υγεία, όσο η επαγγελματική σας επιτυχία. Ένα υγιές σώμα σημαίνει ένα φρέσκο μυαλό, που σημαίνει ότι θα λειτουργεί καλύτερα και θα ολοκληρώνετε τις εργασίες σας συντομότερα και πιο αποτελεσματικά. 

  1. Να είσαι ρεαλιστικός 

Στο τέλος κάθε εργάσιμης ημέρας, πραγματοποιήστε μια μικρή αυτο-ανάλυση. Αναρωτηθείτε τι λειτούργησε καλά σήμερα, τι δεν λειτούργησε όπως θα θέλατε και πώς μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα. Μην ξεχνάτε να αξιοποιείτε τους πολύτιμους πόρους σας. Ζητήστε βοήθεια από τους συνομήλικους ή τους συνεργάτες σας για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα σας έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι σας. Με το να είστε ρεαλιστές, θα αποφύγετε το υπέρογκο στρες και δεν θα μεταφέρετε το άγχος της δουλειάς στην προσωπική σας ζωή. 

  1. Κάνετε κάτι που αγαπάτε 

Βρείτε χρόνο για κάτι που αγαπάτε εκτός δουλειάς  και δώστε του το χρόνο που του αξίζει. Θα σας αναζωογονήσει και θα σας επιτρέψει να καλλιεργήσετε τη δημιουργική σκέψη που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε επιτυχημένο επαγγελματία. 

Μην ξεχνάτε να αφιερώνετε χρόνο για δραστηριότητες εκτός εργασίας με τα άτομα που αγαπάτε αλλά και για τον εαυτό σας ξεχωριστά!

Η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής  ζωής είναι ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα, ιδιαίτερα σήμερα που μια πολύ μεγάλη μερίδα εργαζομένων είναι αναγκασμένοι να εργάζονται από το σπίτι .

 Ωστόσο η διατήρηση της ισορροπίας αυτής είναι πολύ σημαντική, καθώς το άγχος που μπορεί να δημιουργηθεί όταν αυτή η ισορροπία χάνεται μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην επαγγελματική αποδοτικότητα του ατόμου όσο και στην προσωπική του ζωή, ακόμα και στις διαπροσωπικές του σχέσεις. 

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager