Στο χώρο εργασίας του αύριο, πολλές εργασίες ρουτίνας που εκτελούνται τώρα από τους εργαζόμενους θα εκτελούνται όλο και περισσότερο από μηχανές, αφήνοντας πιο περίπλοκες εργασίες στους ανθρώπους.
Η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται προόδους στην υγεία, την ασφάλεια και την παραγωγικότητα. Δυστυχώς όμως οι μεγάλης κλίμακας οικονομικές διαταραχές είναι αναπόφευκτες.
Πώς η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης θα επηρεάσει συγκεκριμένους τομείς εργασίας στο μέλλον;
Η τεχνητή νοημοσύνη σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογίες όπως η ρομποτική και η τρισδιάστατη εκτύπωση θα οδηγήσουν σε ένα πιο αποτελεσματικό τρόπο παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών. Οι μηχανές πλέον μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να εκτελούν ένα ευρύ φάσμα βασικών εργασιών και η ρομποτική μπορεί να εκτελεί όλο και περισσότερες χειρωνακτικές εργασίες.
Η κοινωνία στο σύνολό της, θα επωφεληθεί από την αυξημένη παραγωγικότητα και τα χαμηλότερα κόστα. Ταυτόχρονα όμως κάποιοι εργαζόμενοι θα επηρεαστούν αρνητικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μηχανήματα θα αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους. Άλλοι τομείς όπως η εκπαίδευση και η ιατρική θα αλλάξουν δραστικά, με τις μηχανές να αναλαμβάνουν ορισμένα καθήκοντα σε στενό συντονισμό με τους ειδικευόμενους οι οποίοι θα εκτελούν άλλες πιό σημαντικές εργασίες.
Θα χαθεί άραγε η πνευματική εργασια η οποία είναι και καλύτερα αμειβόμενη λόγο της φύσης της;
Πολλές καλά αμειβόμενες πνευματικές θέσεις εργασίας είναι ευάλωτες. Ένα ευρύ φάσμα ευάλωτων επαγγελμάτων που παραδοσιακά καλύπτονται από καλά μορφωμένους και καλά αμειβόμενους εργαζόμενους περιλαμβάνει φοροτεχνικούς, ακτινολόγους, δικηγόρους, ασφαλιστές και άλλες παρόμοιες θέσεις εργασίας.
Πώς μπορούν άνθρωποι και μηχανές να συνεργαστούν για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα;
Ένα παράδειγμα είναι η ιατρική διάγνωση. Η διάγνωση είναι ο προσδιορισμός του τρόπου με τον οποίο οι πληροφορίες για έναν ασθενή ταιριάζουν με κάποια βασικά χαρακτηριστικά μιας ασθένειας. Αυτό είναι κάτι που τα μηχανήματα μπορούν να κάνουν καλά. Μηχανήματα που έχουν εκπαιδευτεί με τα ψηφιακά αρχεία και τα αποτελέσματα εκατομμυρίων προηγούμενων ασθενών μπορούν να δημιουργήσουν μια διάγνωση, μαζί με συστάσεις για θεραπεία και ίσως περαιτέρω εξετάσεις.
Ένα μηχάνημα μπορεί να επεξεργαστεί πολύ περισσότερα δεδομένα, ίσως και καλύτερα από ένα γιατρό. Μετέπειτα ο γιατρός θα πρέπει να μεταφέρει το αποτέλεσμα στον ασθενή και να βοηθήσει στην κατανόηση και την αποδοχή, έτσι ώστε ο ασθενής να μπορέσει να ακολουθεί το σχέδιο θεραπείας.
Πώς μπορεί η κοινωνία να προστατεύσει τους εργαζόμενους και να τους προετοιμάσει για τα νέα δεδομένα του μέλλοντος;
Νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν ακόμη και όταν οι παραδοσιακές θέσεις εργασίας ξεκινούν να εξαφανίζονται. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου υπάρχουν περισσότερες από 6 εκατομμύρια καινές θέσεις εργασίας.
Οι εργοδότες δεν μπορούν να βρουν κατάλληλους υποψήφιους για πολλές καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν πιθανές ευκαιρίες για εκτοπισμένους εργαζομένους με κατάλληλη κατάρτιση.
Αυτές οι νέες θέσεις εργασίας δεν θα είναι απαραίτητα σε κοντινές τοποθεσίες, ούτε είναι πιθανό να πληρώνουν επιθυμητά, οι νέες θέσεις εργασίας θα απαιτούν νέες δεξιότητες. Κάποιες θα προσφέρουν το βασικό εισόδημα.