Το Upskilling είναι η διαδικασία απόκτησης νέων δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Η αναβάθμιση λαμβάνει χώρα σε όλους τους κλάδους και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε επίκαιροι σε μια θέση εργασίας. Για να συμβαδίζετε με τα ταχέως μεταβαλλόμενα παγκόσμια σενάρια, πρέπει να αναβαθμίζετε τις δεξιότητες και τις γνώσεις σας. Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε τη σημασία της αναβάθμισης, ποια είναι τα οφέλη της, την προσαρμογή στις νέες παγκόσμιες αλλαγές και πώς να αναβαθμίσετε την ικανότητά σας στον τρέχοντα ρόλο σας.

Σημασία της αναβάθμισης των δεξιοτήτων

Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων σας είναι σημαντική για να είναι οι δεξιότητές σας σχετικές με την εποχή. Τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση για θέσεις εργασίας έχει αυξηθεί σημαντικά και έχει καταστεί ζωτικής σημασίας να επενδύσετε στην πορεία της καριέρας σας μέσω της αναβάθμισης των δεξιοτήτων σας. Είτε εργάζεστε, είτε βρίσκεστε σε άδεια είτε είστε άνεργοι, η αύξηση της συλλογής των δεξιοτήτων σας και η προσθήκη νέων ικανοτήτων σας βοηθά να παραμείνετε ανταγωνιστικοί καθώς οι θέσεις εργασίας και οι ρόλοι συνεχίζουν να εξελίσσονται.

Η αναβάθμιση των εργαζομένων έχει γίνει προτεραιότητα και για πολλούς οργανισμούς. Η πρόσληψη κορυφαίων ταλέντων για την κάλυψη του ελλείμματος δεξιοτήτων έχει γίνει πρόκληση. Οι εταιρείες χρησιμοποιούν την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους για να αυξήσουν τα σύνολα δεξιοτήτων των υφιστάμενων υπαλλήλων τους, ώστε να μειώσουν την ανάγκη πρόσληψης προσωπικού εκτός του οργανισμού.

Για να διαπιστώσετε αν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναβαθμίσετε τις δεξιότητές σας, πρέπει να κατανοήσετε τα εξής:

  • αν έχετε το χρόνο να παρακολουθήσετε αποτελεσματικά ένα μάθημα
  • πόσο ακριβό είναι το μάθημα και αν έχετε τον προϋπολογισμό για να το πραγματοποιήσετε
  • ποιες είναι οι δεξιότητες που ζητούνται και αν υπάρχει ζήτηση για την καριέρα ή τον κλάδο σας
  • αλλάζετε καριέρα και αν ναι, υπάρχει έλλειψη επαγγελματικών δεξιοτήτων;
  • ποιες δεξιότητες θα ήταν ωφέλιμο να αναβαθμίσετε για την εξέλιξη της καριέρας σας;

Ποια είναι τα οφέλη από την αναβάθμιση των δεξιοτήτων σας;

Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων σας βοηθά να παραμείνετε επίκαιροι στο επάγγελμά σας. Σας βοηθά να παραμείνετε ανταγωνιστικοί αποκτώντας δεξιότητες που έχουν ζήτηση. Οι τάσεις ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης στους χώρους εργασίας έχουν διευρύνει το χάσμα δεξιοτήτων μεταξύ των κενών θέσεων που απαιτούν νέες δεξιότητες και των ικανών υποψηφίων για την πλήρωσή τους. Η αναβάθμιση της κατάρτισης μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτό το κενό δεξιοτήτων. Μπορεί επίσης να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητάς σας, καθώς όσο πιο εξειδικευμένοι είστε, τόσο λιγότερο χρόνο θα ξοδεύετε στην έρευνα του τρόπου εκτέλεσης μιας συγκεκριμένης εργασίας.

Ορισμένες από τις δεξιότητες που έχουν ζήτηση από τους οργανισμούς είναι οι εξής:

  • Ιατρική, μηχανική ή θετικές επιστήμες
  • Ανάλυση δεδομένων
  • Εμπορικές δεξιότητες
  • Επικοινωνία
  • Ικανότητα αντιμετώπισης πολύπλοκων ζητημάτων
  • Επίλυση προβλημάτων, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα και καινοτομία

Προσαρμογή στις αλλαγές μέσω της αναβάθμισης των δεξιοτήτων

Οι εταιρείες απαιτούν όλο και περισσότερο εξειδικευμένους και ικανούς υπαλλήλους για να τις βοηθήσουν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και να αυξήσουν την παραγωγικότητα. Οι εργοδότες αναζητούν εργαζόμενους που μπορούν να τους βοηθήσουν να προστατεύσουν τον οργανισμό από μελλοντικές αβεβαιότητες, καθώς και να ανακάμψουν, να σταθεροποιήσουν και να αναπτύξουν τις τρέχουσες δραστηριότητες.

Η παγκόσμια οικονομία έχει υποστεί έναν ψηφιακό μετασχηματισμό που έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις αλληλεπιδρούν με τους καταναλωτές και τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι συναλλαγές. Οι εργοδότες συνήθως αναζητούν έναν συνδυασμό τόσο hard όσο και soft δεξιοτήτων σε έναν υποψήφιο.

Τι είναι τα Hard Skills;

Τα Hard Skills είναι τεχνικές δεξιότητες που αποκτώνται μέσω της κατάρτισης και της εκπαίδευσης. Λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά σας Hard Skills, μπορείτε να καταλάβετε σε ποιον κλάδο οι δεξιότητές σας θα μπορούσαν να είναι πιο κατάλληλες και να αναβαθμίσετε τις δεξιότητές σας αναλόγως.

Ορισμένα από τα hard skills που αναζητούν οι εργοδότες είναι:

Δεξιότητες εξυπηρέτησης πελατών: Αυτό περιλαμβάνει την εργασία με λογισμικό διαχείρισης πελατειακών σχέσεων (CRM) και άλλες συναφείς τεχνολογίες. Οι δεξιότητες εξυπηρέτησης πελατών περιλαμβάνουν επίσης στρατηγικές διατήρησης πελατών, μάρκετινγκ από στόμα σε στόμα και συστάσεις πελατών.

Γλώσσες προγραμματισμού: Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων για την εκμάθηση κωδικοποίησης και νέων γλωσσών προγραμματισμού, όπως η Python, η Java, η ανάπτυξη ιστοσελίδων και άλλες, βοηθούν τις εταιρείες να δημιουργήσουν τις δικές τους πλατφόρμες και προϊόντα και να επιλύσουν τεχνικά ζητήματα.

Τηλεφωνικό κέντρο και πωλήσεις: και τα δύο απαιτούν τεχνικές δεξιότητες και σχετικές γνώσεις εργασίας σε πλατφόρμες τηλεφωνικού κέντρου και λογισμικό CRM, όπως το Salesforce. Ορισμένες από τις δεξιότητες πωλήσεων που είναι πάντα περιζήτητες είναι οι τακτικές πωλήσεων, οι ψυχρές κλήσεις και οι τεχνικές γνώσεις που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση πελατών.

Λογιστική: η επάρκεια σε λογιστικές δεξιότητες και οι γνώσεις σχετικά με τον τρόπο προετοιμασίας, εξέτασης και ανάλυσης των οικονομικών καταστάσεων είναι σημαντικές σε κάθε επιχείρηση. Η δημιουργία και η διατήρηση διαδικασιών χρηματοοικονομικής αναφοράς είναι μια άλλη κρίσιμη λογιστική δεξιότητα που έχει ζήτηση.

Συντήρηση και κατασκευές: οι εργαζόμενοι στους τομείς των κατασκευών και της συντήρησης χρειάζονται συχνά πιστοποίηση ανάλογα με την ειδικότητά τους. Πρέπει επίσης να έχουν γνώσεις προϊόντων, θετικά αρχεία και πρακτικές γνώσεις στους αντίστοιχους τομείς.

Τι είναι οι ήπιες δεξιότητες (soft skills);

Οι ήπιες δεξιότητες είναι μη τεχνικές, μεταβιβάσιμες δεξιότητες. Είναι δεξιότητες που σας επιτρέπουν να ενταχθείτε σε έναν εργασιακό χώρο και αποτελούν συνδυασμό των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, της συμπεριφοράς και των κοινωνικών στάσεων σας.

Ορισμένες από τις ήπιες δεξιότητες που εκτιμούν οι εργοδότες περιλαμβάνουν:

Επικοινωνία: Πρόκειται για μία από τις βασικές κοινωνικές δεξιότητες που πρέπει να διαθέτουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι. Οι επικοινωνιακές δεξιότητες βοηθούν στην ανάπτυξη άλλων συναφών δεξιοτήτων, όπως η ενσυναίσθηση, η ενεργητική ακρόαση, η φιλικότητα, ο σεβασμός, η αυτοπεποίθηση και η ανταπόκριση.

Ευελιξία και προσαρμοστικότητα: Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο πλαίσιο του αντίκτυπου των παγκόσμιων αλλαγών στις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Οι εργαζόμενοι πρέπει συνεχώς να προσαρμόζονται και να είναι ευέλικτοι σε αυτές τις αλλαγές.

Επίλυση προβλημάτων και δημιουργικότητα: Οι εργαζόμενοι που μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυση προβλημάτων μπορούν να προσαρμόζονται σε συνεχώς μεταβαλλόμενες εργασιακές καταστάσεις, βρίσκοντας λύσεις σε κάθε νέα πρόκληση. Για να γίνει αυτό πρέπει να είναι δημιουργικοί και ευέλικτοι και να βγάζουν μοναδικές λύσεις σε κάθε νέο πρόβλημα.

Ικανότητα για μάθηση: Οι εταιρείες αναζητούν εργαζόμενους που μπορούν να προσαρμόζονται γρήγορα στις αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συμβαδίζουν με τις αλλαγές στις επιχειρηματικές και βιομηχανικές διαδικασίες και να μαθαίνουν νέες διαδικασίες για την υποστήριξη του οργανισμού τους

Συναισθηματική νοημοσύνη: η συναισθηματική νοημοσύνη επιτρέπει στους εργαζόμενους να αλληλεπιδρούν αποτελεσματικά μεταξύ τους και με τους πελάτες. Θα πρέπει να έχουν ενσυναίσθηση για τις ανάγκες του άλλου, καθώς και να αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες των πελατών και της εταιρείας και να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Πώς αναβαθμίζετε τις δεξιότητές σας στον τρέχοντα ρόλο σας;

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να αναβαθμίσετε την ικανότητά σας στον τρέχοντα ρόλο σας:

Λάβετε υπόψη τις δεξιότητες που διαθέτετε

Καταγράψτε όλα τα Hard και Soft Skills σας και καθορίστε ποιες είναι οι πιο περιζήτητες δεξιότητες στον κλάδο σας. Αναλύστε τις τάσεις του κλάδου. Αξιολογήστε ποιες δεξιότητες πρέπει να κατέχετε για να βοηθήσετε την εταιρεία σας να επιτύχει τους στόχους της. Επίσης, προσδιορίστε τα δυνατά σας σημεία και τις δεξιότητες που πρέπει να δουλέψετε ή ακόμη και να αποκτήσετε.

Ενημερωθείτε για την επαγγελματική κατάρτιση

Επικοινωνήστε με το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας και ενημερωθείτε για τυχόν εσωτερική κατάρτιση ή μαθήματα επαγγελματικής ανάπτυξης που προσφέρονται από την εταιρεία. Πολλοί εργοδότες αντιλαμβάνονται ότι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα, οπότε μπορεί να προσφέρουν ευκαιρίες βελτίωσης και εκμάθησης νέων δεξιοτήτων.

Παρατηρήστε τυχόν κενά εντός του οργανισμού

Εξετάστε τα κενά και αντιμετωπίστε τις ανησυχίες που μπορεί να έχει ο οργανισμός. Εάν παρατηρήσετε ότι οι συνάδελφοί σας δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες για ένα εγχείρημα ή ότι οι διαδικασίες είναι αναποτελεσματικές, μπορείτε να αναπτύξετε τις δικές σας δεξιότητες για να καλύψετε το κενό. Για παράδειγμα, αν η ομάδα σας δεν έχει εμπειρία στη διαχείριση έργων, μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα μάθημα στη διαχείριση έργων για να βελτιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητα της ομάδας.

Ερευνήστε διαπιστευμένα μαθήματα και κάντε ρεαλιστικά σχέδια

Ζητήστε την καθοδήγηση του προϊσταμένου σας και δικτυωθείτε με συναδέλφους και φίλους στον κλάδο για συστάσεις αναγνωρισμένων μαθημάτων και προγραμμάτων κατάρτισης. Αναλύστε τις απαιτούμενες δεξιότητες. Ελέγξτε αν διαθέτετε τις απαιτούμενες δεξιότητες, καθώς αυξάνει την εμπορευσιμότητά σας και σας βοηθά επίσης να αναπτύξετε τις δυνατότητές σας για μελλοντικούς ρόλους. Καταγράψτε όλα τα προγράμματα που θεωρείτε ότι είναι σχετικά με την επαγγελματική σας εξέλιξη.

Να είστε ρεαλιστές όσον αφορά τον προϋπολογισμό και τον χρόνο σας

Αποφασίστε για ένα πρόγραμμα για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων σας αφού λάβετε υπόψη την οικονομική σας υλικοτεχνική υποδομή και πόσο χρόνο μπορείτε να συνεισφέρετε στην επιδίωξή του ανάλογα με τις υποχρεώσεις σας. Εάν ο προϋπολογισμός αποτελεί κάτι περιοριστικό, υπάρχουν προγράμματα υποτροφιών για εργαζόμενους ενήλικες τα οποία μπορείτε να διερευνήσετε. Υπάρχουν επίσης πολλά δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα που μπορείτε να εξετάσετε.

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou