Με πολύ απλά λόγια, το LinkedIn είναι το μεγαλύτερο επαγγελματικό δίκτυο στον κόσμο, με 400 εκατομμύρια χρήστες που το χρησιμοποιούν για επαγγελματικούς σκοπούς. Οπόταν, εάν ψάχνεις εργασία, επιβάλλεται να δημιουργήσεις ένα προσωπικό προφίλ στο LinkedIn, που να παρουσιάζει τον εαυτό σου όσο καλύτερα και πιο επαγγελματικά γίνεται.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι δεν είναι αναγκαίο, καθώς οι συνεργάτες τους, οι συνάδελφοι τους και οι φίλοι τους, έχουν ήδη τα στοιχεία επικοινωνίας τους. Σκεφτείτε όμως αυτό: Σύμφωνα με το κέντρο ερευνών Pew, το LinkedIn χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερη συχνότητα από άτομα με εκπαίδευση, άτομα με υψηλούς μισθούς και περισσότερο από άτομα ηλικίας 50-64 παρά από νέους 18-29. Αυτό σημαίνει ότι εάν ψάχνεις να βρεις άτομα που πιθανόν να είναι σε υψηλές θέσεις και να έχουν τη δύναμη να προσλάβουν, τότε το LinkedIn είναι το κατάλληλο μέρος.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι μια διαδικτυακή επαγγελματική παρουσία με τις πληροφορίες που βρίσκονται και στο βιογραφικό, είναι αναγκαία αυτή την εποχή. Σύμφωνα με τη Viveka Von Rosen, συγγραφέα του βιβλίου LinkedIn Marketing, ένα σωστά δομημένο προφίλ με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σε δημόσια προβολή, μπορεί να αποφέρει επαγγελματικές ευκαιρίες, καθώς 98% των recruiters και 85% των Υπευθύνων Προσλήψεων χρησιμοποιούν το LinkedIn, όχι μόνο για προσωπική χρήση, αλλά και για να εντοπίσουν υποψήφιους.

Πως στήνουμε ένα επαγγελματικό προφίλ στο LinkedIn λοιπόν και πως το χρησιμοποιούμε;

linkedin-1007071_1920

#1 Τα βασικά

Το πρώτο πράγμα που βλέπει ο επισκέπτης του προφίλ σου, είναι το όνομά σου, τη φωτογραφία σου και την περιγραφή σου. Ξεκινώντας λοιπόν από τη φωτογραφία, χρησιμοποίησε μια όσο πιο επαγγελματική γίνεται φωτογραφία. Συνέχισε φτιάχνοντας μια ελκυστική περιγραφή, κάτι σαν elevator pitch. Μην πεις τι είσαι, αλλά τι μπορείς να κάνεις. Ποια αξία μπορείς να προσφέρεις στον αναγνώστη και πιθανό εργοδότη σου; Γράψ’ το κάτω.

Παράδειγμα:

Αντρέας Ιωάννου
Digital Marketing
Μεγάλη επισκεψιμότητα για μικρό προϋπολογισμό – Είμαι η λύση σου.

Επίσης, σε περίπτωση που ψάχνεις δουλειά, μην διστάσεις να το πεις:

Αντρέας Ιωάννου
Αναζητώ δουλειά
Πωλητής αναζητά Αφεντικό για να του αυξήσει τις πωλήσεις.

#2 Ακολούθησε τις εταιρείες για τις οποίες θέλεις να δουλέψεις

Εάν έχεις κάποιες εταιρείες υπόψη σου που θέλεις να εργαστείς γι’ αυτές –και αν δεν έχεις καλό είναι να κάνεις μια λίστα- τότε ακολούθησε τις στο LinkedIn. Έτσι θα είσαι σίγουρος ότι δεν θα χάσεις ανακοίνωση από την εταιρεία, είτε για ένα νέο προϊόν που λανσάρουν είτε για ένα νέο κατάστημα που ανοίγουν, και φυσικά… αναζητούν προσωπικό.

woman-1594711_1920

#3 Μεγάλωσε το δίκτυο επαφών σου

Όσο μεγαλύτερο είναι το δίκτυο των πρώτων επαφών σου, τόσο πιο μεγάλο θα είναι ολόκληρο το δίκτυο σου, καθώς μια νέα επαφή με 100 δικές της επαφές μπορεί να σου μεγεθύνει το δίκτυο πρώτων, δεύτερων και τρίτων επαφών κατά χιλιάδες. Εάν λοιπόν προσέξεις ότι ένας πρώην συνάδελφος, ή ένας φίλος σου είναι συνδεδεμένος με τον Υπεύθυνο Προσλήψεων σε μια εταιρεία που θα ήθελες να εργαστείς, τότε είναι καλή ευκαιρία να του ζητήσεις να σας συστήσει, σε περίπτωση που η εταιρεία αναζητά προσωπικό.

#4 Βρες εσύ τον Υπεύθυνο Προσλήψεων

Με την επιλογή Advance People Search και το όνομα της εταιρείας, μπορείς να βρεις τον Υπεύθυνο Προσλήψεων της εταιρείας ή τον Υπεύθυνο του κάθε τμήματος, εάν αυτός αποφασίζει για τις ανάλογες προσλήψεις του τμήματός του και να του στείλεις αίτημα σύνδεσης και ακολούθως ένα προσωπικό μήνυμα, με κάθε επαγγελματισμό φυσικά. Μια επίσκεψη του στο προφίλ σου, όπου μπορεί να δει το βιογραφικό σου, ίσως κάνει τη δουλειά.

#5 Απέφυγε τη βαρεμάρα

Εάν απλά αναγράφεις τη λίστα με τις προηγούμενες θέσεις σου, τότε χάνεις τη δύναμη του branding που μπορεί να σου δώσει το LinkedIn. Όσον αφορά την ποσότητα, να θυμάσαι ότι less is more. Δεν χρειάζεται να αναγράψεις και τις 15 δουλειές που έκανες ξεκινώντας από έφηβος. Αντιθέτως, δώσε έμφαση στις σχετικές, με αυτό που θέλεις να ακολουθήσεις, δουλειές. Στην περιγραφή των καθηκόντων σου, μην αρκεστείς απλά στις τυπικότητες και στην εργασιακή ρουτίνα σου. Μην γράψεις τι έκανες, αλλά ΓΙΑΤΙ το έκανες. Για παράδειγμα, εάν εργαζόσουν ως μπάρμαν σε ένα ξενοδοχείο, είναι πολύ προτιμότερο να πεις ότι βοηθούσες τους τουρίστες να περάσουν μοναδικές βραδιές μέσω ανεπανάληπτων κοκτέιλ, αντί ‘παρασκευή κοκτέιλ’. Δείξε ότι είσαι άνθρωπος με φαντασία, και που βλέπει τη μεγάλη εικόνα.

Επίσης, μην διστάζεις να μοιράζεσαι με τις συνδέσεις σου οτιδήποτε έχει να κάνει με την ειδικότητά σου, και πολύ πιθανόν και τη δική τους. Ένα σεμινάριο, ένα επαγγελματικό event, ένα ρητό σε μια φωτογραφία, οτιδήποτε μπορεί να τους δώσει αξία.

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *