Ο Henri Nestlé γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου του 1814 στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Οι γονείς του ήταν η Anna Maria Catharina Ehemann και ο Johann Ulrich Mathias Nestle. Η οικογένεια του αποτελείτο από δεκατέσσερα παιδιά και ο Henri ήταν το ενδέκατο παιδί. Ο πατέρας του, Johan, ήταν υπεύθυνος για την οικογενειακή επιχείρηση που κληρονόμησε από τον παππού του Nestlé. Ήταν κατασκευαστής τζαμιών, αλλά και υπεύθυνος για την αφαίρεση, την εγκατάσταση και την κοπή του γυαλιού, όπου αυτή η επιχείρηση αποδείχθηκε ότι αποτελούσε για την οικογένεια μια καλή πηγή εισοδήματος.

Αφού τελείωσε την τετράχρονη εκπαίδευση του ως φαρμακοποιός, ο Henri μετακόμισε στο Vevey το 1839, όπου έδωσε εξετάσεις για να εργαστεί σε ένα φαρμακείο. Άρχισε να εργάζεται ως βοηθός σε έναν φαρμακοποιό, τον Marc Nicollier. Εκεί πραγματοποιούσε χημικά πειράματα, συνταγογραφούσε συνταγές στους ασθενείς και πουλούσε φάρμακα. Ο ίδιος εξέφραζε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του για τα προβλήματα υγείας και το υψηλό ποσοστό βρεφικών θανάτων λόγω της περιορισμένης ποικιλίας που αφορούσε την παιδική διατροφή. 

Το 1843, ο Nestlé αγόρασε σπόρους ελαιοκράμβης και ασχολήθηκε επίσης με την παραγωγή λαδιών από ξηρούς καρπούς, λικέρ, ρούμι και ξύδι. Εδώ έρχεται το πρώτο του βήμα και η περιπέτεια του ως επιχειρηματίας. Στη συνέχεια, αρχισε επίσης να κατασκευάζει και να πουλά ανθρακούχο μεταλλικό νερό και λεμονάδα, αν και κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης τη δεκαετία του 1840, ο Nestlé εγκατέλειψε την παραγωγή μεταλλικού νερού. Το 1857 άρχισε να επικεντρώνεται στον φωτισμό αερίου και στα λιπάσματα.

Ο Henri Nestlé στις 23 του Μάη του 1860 παντρεύτηκε την Anna Clementine Therese Ehemant, η οποία ήταν γεννημένη το 1833. Επίσης, αυτή την εποχή, ήταν ήδη πολύ γνωστός ως χημικός. Η Clementine είχε πολλά προβλήματα υγείας. Επίσης η ίδια δεν είχε παιδιά και αυτός είναι πιθανώς ο λόγος που ανησυχούσε πάντα για τα μωρά των φίλων ή των συναδέλφων της. 

Κάπου εκεί στηρίζεται και η δημιουργία των δημητριακών της Nestlé αφού τότε, ήταν ο τρόπος της Anna να χρησιμοποιήσει τα μητρικά της ένστικτα αλλά και να λύσει το πρόβλημα ότι ένα στα τρία παιδιά πέθαινε λόγω έλλειψης υποκατάστατων βρεφικής τροφής και της ποιότητας τους. Η ίδια ήταν πολύ αφοσιωμένη στο έργο των βρεφικών δημητριακών και έκανε πολύ περισσότερα από το να βοηθά απλώς τον σύζυγο της.

Στη συνέχεια ο Nestlé άρχισε να χρησιμοποιεί τη συμπύκνωση γάλακτος για τα προϊόντα του. Η διαδικασία αυτή έδωσε τη δυνατότητα στον σοκολατοποιό Daniel Peter, του Vevey, να τελειοποιήσει τη σύνθεση της σοκολάτας γάλακτος το 1875, μετά από επτά χρόνια προσπάθειας. 

Οι δύο άνδρες στη συνέχεια σχημάτισαν μια συνεργασία που κατέληξε, τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1879, στον οργανισμό της Nestlé, η οποία τελικά έγινε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ζαχαροπλαστικής στην Ευρώπη.

Ο Nestlé πούλησε την εταιρεία του το 1875 στους επιχειρηματικούς του συνεργάτες όπου το όνομα της εταιρείας, υπό τη νέα ιδιοκτησία, ήταν «Societe Farine Lactee Henri Nestle». Στη συνέχεια έζησε με την οικογένεια του εναλλάξ στο Montreux και στο Glion, όπου βοηθούσαν ανθρώπους με μικρά δάνεια και συνεισέφεραν δημόσια στη βελτίωση της τοπικής υποδομής. 

Ο Henri Nestlé πέθανε τον Ιούλιο του 1890, μετά από καρδιακό επεισόδιο, σε ηλικία εβδομήντα έξι ετών. Η σύζυγος του, Clementine, πέθανε δέκα χρόνια μετά το θάνατο του συζύγου της, το 1900, σε ηλικία εξήντα επτά ετών.

Σήμερα, η Nestlé απασχολεί γύρω στα 280.000 άτομα παγκοσμίως και έχει εργοστάσια και επιχειρήσεις σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η αποστολή της Nestlé, του “Good Food, Good Life”, είναι να παρέχει στους καταναλωτές τις καλύτερες γευστικές και πιο θρεπτικές επιλογές σε ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών τροφίμων και ποτών, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Έχει ξεκάθαρο στόχο να είναι ο ηγέτης στην υγεία και την ευεξία. Έτσι με αυτό τον τρόπο, η εταιρεία δεν περιορίστηκε στη διατροφή, αλλά πλέον πέρασε και στις κατηγορίες ομορφιάς και υγείας για να έχει εν τέλει μια πραγματικά ποικιλόμορφη εταιρεία.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager