Ελεύθερες, παντρεμένες, νέες μητέρες, γυναίκες που απέτυχαν και δοκίμασαν ξανά, ο κατάλογος των επιτυχημένων γυναικών που μπήκαν στον κόσμο των επιχειρήσεων είναι μακρύς και ποικιλόμορφος. Ήρθαν με φόρα και απέδειξαν πως ο κόσμος των επιχειρήσεων δεν είναι αποκλειστικά ανδρική υπόθεση. Αναμφίβολα, οι συνθήκες ήταν διαφορετικές εάν πάμε αρκετά πίσω στο χρόνο, κάποια στιγμή όμως αυτό έμελλε να αλλάξει. Ποια ήταν λοιπόν η γυναίκα που άνοιξε το χορό για τις υπόλοιπες;

Rebecca Lukens

Στις αρχές του 1825, η Rebecca Lukens μετέτρεψε την οικογενειακή της επιχείρηση με σιδηροκατασκευές σε εταιρεία με επωνυμία Lukens Steel Company. Το περιοδικό Fortune την αποκάλεσε ‘η πρώτη γυναίκα CEO βιομηχανικής εταιρείας στην Αμερική’. Το 1994 η επιχείρηση της ανακηρύχθηκε επισήμως ως η αρχαιότερη στον κλάδο της. Σήμερα, η επιχείρηση ανήκει στην πολυεθνική ArcelorMittal.
Sarah Breedlove
‘Είμαι μια γυναίκα η οποία προέρχεται από τα χωράφια. Από εκεί πήρα προαγωγή για το πλυσταριό. Από εκεί πήρα προαγωγή για την κουζίνα. Και από εκεί έδωσα προαγωγή στον εαυτό μου στην επιχείρηση των μαλλιών. Έκτισα το δικό μου εργοστάσιο με τα δικά μου χέρια.’

Τάδε έφη Sarah Breedlove, η οποία αργότερα θα γινόταν γνωστή ως Madam C. J. Walker. Γεννημένη στις 23 Δεκεμβρίου του 1867, κόρη σκλάβων, ορφανή από την ηλικία των 7 ετών, η Sarah έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη έγχρωμη γυναίκα εκατομμυριούχος στην Αμερική με τη σειρά προϊόντων περιποίησης μαλλιών που λάνσαρε στην αγορά. Πιθανότατα αποτελεί και την πρώτη επιτυχημένη γυναίκα επιχειρηματία στον κόσμο.

Από το 1910 και μετέπειτα, ο προοδευτισμός, ο φεμινισμός, ο καταναλωτισμός και η μετανάστευση, γέννησαν ένα νέο κύμα γυναικείας επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα με γκάλοπ της εποχής, η γνώμη των ανδρών τότε ήταν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να μείνουν σπίτι αντί να αναζητούν εργοδότηση. Η άποψη αυτή φαίνεται να ήταν επηρεασμένη από την μεγάλη ύφεση στην Αμερική, στην οποία κάθε τι μοντέρνο απορρίφθηκε με μια στροφή προς τον συντηρητισμό. Οι γυναίκες αντέδρασαν και  οδηγήθηκαν στο να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις αντί να αναζητήσουν εργοδότηση.

Coco Chanel
‘Εύχομαι ο θρύλος μου να ζήσει και να θριαμβεύσει. Του εύχομαι μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή.’

Μια από τις πιο γνωστές ατάκες της Coco Chanel, ο θρύλος της οποίας σίγουρα συνεχίζεται μετά το 1971, χρονιά θανάτου της. Τη χρονιά εκείνη, η εταιρεία της είχε εισόδημα πάνω από 160 εκατομμύρια δολάρια. Το 1910 η Coco Chanel είχε ανοίξει το πρώτο της κατάστημα, εμπορευόμενη αποκλειστικά γυναικεία καπέλα. Το 1921, η εταιρεία λάνσαρε το πρώτο της άρωμα, το Chanel no.5, το οποίο ήταν το πρώτο άρωμα με παγκόσμιες πωλήσεις.
Margaret Rudkin

Η Margaret, εκείνη την δύσκολη οικονομικά περίοδο, πώλησε τα 12 άλογα και τα 5 αυτοκίνητα που διέθετε η οικογένεια της και ξεκίνησε να διαβάζει κυβερνητικά φυλλάδια σχετικά με το πώς να δημιουργήσει εισόδημα. Αυτό το ρίσκο την οδήγησε σε μια συνταγή ψωμιού που αργότερα εξελίχθηκε στην εταιρεία Pepperidge Farm, Inc.
Elizabeth Arden

Η γυναίκα που κατέβασε το make up από τη σκηνή και το σύστησε στην καθημερινότητα, κτίζοντας μια περιουσία δισεκατομμυρίων. Στα 30 της χρόνια μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και ξεκίνησε συνεργασία με έναν χημικό, με στόχο να δημιουργήσει μια κρέμα ομορφιάς. Μετά από ένα της ταξίδι στο Παρίσι το 1912, η Elizabeth σύστησε στο Αμερικάνικο κοινό το eye make up και πρόσφερε μαθήματα στο σαλόνι ομορφιάς της. Η εταιρεία της, το 2007, ανακοίνωσε 1.1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πωλήσεις.
Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος άνοιξε την πόρτα στις γυναίκες να αναλάβουν θέσεις εργασίας, καθώς ο ανδρικός πληθυσμός έπρεπε να παρευρεθεί στα πεδία της μάχης. Ο πατριωτισμός που επικράτησε τότε στην Αμερική οδήγησε πολλές γυναίκες να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Μια από αυτές ήταν και η Γαλλίδα μετανάστης Pauline Trigere, η οποία ξεκίνησε μια εταιρεία ραπτικής η οποία θα εξελισσόταν σε έναν από τους πιο διάσημους οίκους μόδας και θα κυριαρχούσε για πάνω από 50 χρόνια.


Estee Lauder

Ήταν εκείνη την περίοδο που η Estee Lauder ξεκινούσε να φαντασιώνεται την εταιρεία που αργότερα θα εξελισσόταν σε μια αυτοκρατορία. Ξεκίνησε να μαθαίνει τη δουλειά στην εταιρεία του θείου της, όπου ανάλαβε ενεργό ρόλο παράγοντας προϊόντα, δίνοντας τους ονομασίες και πουλώντας τα στις φίλες της αρχικά. Στη συνέχεια ξεκίνησε συνεργασίες με καταστήματα ομορφιάς, παραλιακά κλαμπ και θέρετρα. Το 1953 δημιούργησε το πρώτο της άρωμα, το Youth Dew. Τον πρώτο χρόνο το Youth Dew πούλησε 50,000 κομμάτια. Μέχρι το 1984, πούλησε συνολικά 150 εκατομμύρια. Σε ντοκιμαντέρ για τη ζωή της, η Estee Lauder δήλωσε: ‘δεν δούλεψα ούτε μια μέρα στη ζωή μου χωρίς να πουλήσω. Όταν πιστεύω σε κάτι το πουλώ, και το πουλώ άγρια.’ Η Estee Lauder ήταν η μοναδική γυναίκα στη λίστα του περιοδικού Times το 1998 με τους 20 πιο χαρισματικούς επιχειρηματίες του κόσμου.

Ruth Handler

To 1959, μετά από μια ιδέα που γεννήθηκε παρακολουθώντας την κόρη της να παίζει, η Ruth έμελλε να αφήσει μια για πάντα το στίγμα της στην παγκόσμια αγορά, συστήνοντας στην αγορά την κούκλα Barbie. Μέσα σε 5 χρόνια, η εταιρεία της συγκαταλεγόταν ανάμεσα στις 500 πιο επιτυχημένες εταιρείες στον κόσμο. Σήμερα, η Barbie φέρνει κάθε χρόνο 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην εταιρεία.

Oprah Winfrey

Έχοντας κοινό που σε αριθμό μετρά 49 εκατομμύρια τηλεθεατές την εβδομάδα, πλέον θεωρείται η βασίλισσα των media. Μετά την επιτυχία της σειράς της, η Oprah ξεκίνησε το επιχειρηματικό της ταξίδι πρώτα με το περιοδικό ‘Ο’, μετά με την ιστοσελίδα για γυναικεία θέματα Oprah.com και στη συνέχεια με ένα Business Angels δίκτυο που συγκέντρωσε 70 εκατομμύρια μέχρι στιγμής. Δημιούργησε επίσης την Oxygen Media η οποία παρέχει συνδρομητικό κανάλι για γυναίκες. Και σίγουρα δεν θα σταματήσει εδώ.


Γυναίκες ως CEO

Η Indra Nooyi, CEO της PepsiCo επέστρεψε 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους της εταιρείας και καθαρό κέρδος στην εταιρεία 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Virginia Rometty, CEO της IBM, πληρώθηκε 3,6 εκατομμύρια σε μπόνους για την απόδοση της τον περασμένο χρόνο. Η Margarett Whitman, CEO της Hewlett – Packard, απολαμβάνει βασικό μισθό 1,5 εκατομμυρίων χρονιαία. Η Marissa Mayer, CEO της Yahoo, κατάφερε να ανεβάσει το stock price της εταιρείας της κατά 177%. Η Mary T. Barra, CEO της General Motors, ‘συγύρισε’ τα οικονομικά της εταιρείας, πήρε τις δύσκολες αποφάσεις για απόσυρση από συγκεκριμένες αγορές και σχεδιάζει να μετατρέψει την Cadillac σε παγκόσμιο αυτοκίνητο πολυτελείας. Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα γυναικών που πλέων κατέχουν διευθυντικές θέσεις σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο.


Πλέον, δεν τίθεται θέμα εάν μια γυναίκα μπορεί να ανταπεξέλθει στον κόσμο των επιχειρήσεων. Όχι μόνο μπορεί, αλλά υπάρχει και ένα νέο κύμα γυναικών οι οποίες πλέον βρίσκονται σε υψίστης σημασίας και παγκόσμιου βεληνεκούς θέσεις. Το περιοδικό Forbes δημοσιοποίησε το 2015 τη λίστα με τις γυναίκες με την περισσότερη δύναμη στον κόσμο.

Στην πρώτη θέση, η Καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, η οποία βρίσκεται και στη δεύτερη θέση στη λίστα με τους πιο δυνατούς ανθρώπους στον κόσμο. Σύμφωνα με το Forbes, η Angela Merkel αντιμετώπισε επιτυχώς την οικονομική κρίση στη χώρα της, χρησιμοποίησε τη δύναμη της εναντίων του ISIS και τη διπλωματία της εμπλεκόμενη στη Ρώσσο-Ουκρανική κρίση, ενώ είναι η μακροβιότερη εκλεγμένη αρχηγός κράτους στην Ευρώπη.


Στη δεύτερη θέση, η Hilary Clinton. Υποψήφια πρόεδρος (η πρώτη στην ιστορία της Αμερικής), η πρώτη γυναίκα γερουσιαστής και συγγραφέας του best-selling βιβλίου ‘Hard Choices’  το οποίο της απέφερε επταψήφιο αριθμό εσόδων, η Hilary Clinton δικαίως συγκαταλέγεται σε αυτή τη θέση.

Στην Τρίτη θέση βρίσκεται η Melinda Gates, η βασίλισσα της φιλανθρωπίας. Το 2014 δώρισε 3.9 δισεκατομμύρια δολάρια και περισσότερα από 33 δισεκατομμύρια συνολικά από τότε που ιδρύθηκε το φιλανθρωπικό ίδρυμα Bill & Melinda Gates Foundation το 2000. Η Melinda ενέπνευσε πολλούς μεγάλους δωρητές και άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται πλέον η φιλανθρωπία.
Από την πρώτη αφροαμερικανίδα σκλάβα που κατάφερε να γίνει εκατομμυριούχος, μέχρι την Γερμανίδα καγκελάριο που η πολιτική της δύναμη φαίνεται να μην έχει όρια, η διαδρομή των γυναικών από την ανεξαρτοποίηση μέχρι τις επιχειρήσεις εκατομμυρίων και την πολιτική δύναμη, σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί  αξιοθαύμαστη. Σήμερα, το 15% των νέων επιχειρήσεων ανήκουν σε γυναίκες και το ποσοστό συνεχώς αυξάνεται. Το ‘The Hundert’ παρουσίασε τις 100 πιο επιτυχημένες γυναίκες επιχειρηματίες στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να εμπνεύσει κι άλλες γυναίκες να ακολουθήσουν τον δρόμο αυτό. Μπορείτε να δείτε τη λίστα εδώ.

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *