Ο Mark Cuban κάποτε είπε ‘Ο χρόνος είναι το πιο πολύτιμο αγαθό σου, που δεν σου ανήκει. Μπορεί να το έχεις καταλάβει μέχρι στιγμής, μπορεί και όχι, αλλά το πώς χρησιμοποιείς το χρόνο σου είναι η καλύτερη ένδειξη για το που οδηγείς το μέλλον σου.’

Είναι εποχή αποφοιτήσεων. Είναι εποχή ονείρων. Είναι εποχή νέων ξεκινημάτων. Στο γενικό, τουλάχιστον. Γιατί στο ειδικό, υπάρχουν τόσοι πολλοί που δεν γνωρίζουν τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους. Και ξέρετε κάτι; Είναι απολύτως φυσιολογικό. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν.

Εάν όμως αποφοιτάς σύντομα, ή έχεις πρόσφατα αποφοιτήσει, πρέπει να έχεις υπόψιν σου κάποια πολύ σημαντικά πράγματα.

Πρώτον, ότι πρόκειται να εισέλθεις στα καλύτερα χρόνια της ζωής σου.
Δεύτερον, ότι αυτά τα χρόνια, δεν είναι τα χρόνια για να κυνηγήσεις την ασφάλεια.
Τρίτον, ότι πρέπει να μάθεις να παρατάς. Να παρατάς συχνά και να παρατάς γρήγορα.
 

Τι εννοώ; Σκέψου τι κάνεις τώρα στη ζωή σου. Σκέψου τη δουλειά που θα έχεις το καλοκαίρι. Σκέψου τη δουλειά που σε προορίζουν –ίσως- οι γονείς σου. Είναι αυτό που πραγματικά θέλεις; Εάν η απάντηση είναι όχι, τότε παράτα τα. Και κάνε το γρήγορα. Εξοικονόμησε στον εαυτό σου πολύτιμο χρόνο.

Μη ψάξεις μια ασφαλή δουλειά ή ένα εγγυημένο εισόδημα για τα επόμενα χρόνια. Οι προτεραιότητες σου δεν θα πρέπει να είναι να κερδίσεις όσα περισσότερα λεφτά μπορείς, όσο πιο γρήγορα γίνεται, για να ικανοποιήσεις τις καταναλωτικές σου ανάγκες. Αυτό δεν θα σε κάνει ευτυχισμένο. Μπορεί την πρώτη εβδομάδα. Ίσως και τη δεύτερη. Μέχρι εκεί. Αυτό που θα σε κάνει ευτυχισμένο, είναι να ζήσεις τη ζωή που θέλεις. Έχεις λοιπόν μπροστά σου ένα χρονικό περιθώριο απόλυτης ελευθερίας –ίσως μέχρι τα 30 σου- για να τα καταφέρεις.
 

Εννοείται, δεν θα είναι εύκολο. Μέχρι στιγμής, όλα ήταν εύκολα. Ίσως να μην το καταλαβαίνεις μέχρι τώρα, αλλά όλα ήταν. Ο λόγος είναι απλός – όλα ήταν οργανωμένα. Πας στο σχολείο, κάνεις αυτά που πρέπει να κάνεις, επιτυχία. Πας στο πανεπιστήμιο, κάνεις αυτά που πρέπει να κάνεις, επιτυχία. Η ζωή δεν είναι οργανωμένη, δεν ακολουθεί μια συγκεκριμένη πορεία. Η ζωή είναι δύσκολη. Τα καλά νέα, είναι ότι τα χρόνια που ακολουθούν, είναι εύκολα. Κι αυτό επειδή δεν έχεις να κουβαλήσεις τις ‘αποσκευές’, όπως τις αποκαλεί ο Gary Vaynerchuk. Τις υποχρεώσεις, το γάμο, την οικογένεια. Είσαι ευέλικτος, μπορείς να αλλάξεις πορεία εύκολα και η αποτυχία κοστίζει λιγότερο σε αυτή τη χρονική περίοδο της ζωής σου.

 

Μπορείς να βγεις εκεί έξω, να αλλάζεις τη μια δουλειά μετά την άλλη, να επιστρέφεις σε ένα μικρό διαμέρισμα με άλλους 2 φίλους, να τρως fast food, να ξαναβγαίνεις εκεί έξω, να δοκιμάζεις πράγματα, να τα παρατάς, να ξαναδοκιμάζεις, μέχρι να κατασταλάξεις στο τι πραγματικά θες να κάνεις και να κτίσεις πάνω σε αυτό. Η όλη διαδικασία όμως, απαιτεί το πιο πολύτιμο asset που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος. Χρόνο. Μετά από μερικά χρόνια και μερικές αλλαγές στη ζωή σου, αυτό θα φαντάζει αδύνατον.

 

Σημαντικές διευκρινίσεις:
  • Μην παρατάς κάτι, επειδή είναι δύσκολο. Παράτα το, επειδή αυτό δεν είσαι εσύ.
  • Το να τα παρατάς δεν είναι αδυναμία. Είναι δύναμη.  Μόνο οι δυνατοί ξέρουν να λένε όχι. Να λένε ευχαριστώ αλλά αυτό δεν είναι για μένα και οφείλω στον εαυτό μου να βρω αυτό που πραγματικά θέλω.
  • Θα το ξέρεις όταν βρεις αυτό που πραγματικά θέλεις. Θα προσφέρεις. Θα δημιουργείς αξία. Θα το απολαμβάνεις. Δεν θα το άλλαζες για τίποτα.
Τώρα είναι η ώρα για ρίσκο. Τώρα έχεις τα όνειρα. Τώρα έχεις την ενέργεια. Ξεκίνα εκείνη την επιχείρηση που πάντα ονειρευόσουν. Άλλαξε κλάδο εάν αυτός δεν σε γεμίζει. Μην σκεφτείς δεύτερη φορά να κτυπήσεις τις κατάλληλες πόρτες. Κάνε αυτό που πρέπει να κάνεις. Μην αφήσεις τον εαυτό σου να εγκλωβιστεί σε θέσεις που δεν σε γεμίζουν. Μην αφήσεις το φόβο για το άγνωστο να σε κρατήσει στο ασφαλές αλλά αδιάφορο. Αναζήτησε, δοκίμασε, παράτα τα. Προσπάθησε τώρα, ενώ έχεις ακόμα το χρόνο, να βρεις αυτό που θα σε κάνει ευτυχισμένο για τα επόμενα 60 χρόνια της ζωής σου.

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *