Το storytelling είναι ένα ισχυρό επιχειρηματικό εργαλείο και μια δεξιότητα που κάθε επιχείρηση που χτίζει ένα ισχυρό και διαρκές brand πρέπει να βελτιστοποιεί.

Από την αρχή της ανθρωπότητας, το storytelling αποτελεί ένα ουσιαστικό μέρος των καθημερινών μας επικοινωνιών. Μία σωστή αφήγηση μπορεί να κάνει θαύματα για μία επιχείρηση, όπως να μετατρέψει το brand σε κάτι μοναδικό, να δημιουργήσει μια ισχυρή στρατηγική μάρκετινγκ, να δημιουργήσει κέρδος, αλλά και να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη του κοινού.

Εδώ είναι τέσσερις λόγοι για τους οποίους οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να αναπτυχθούν πρέπει να καλλιεργήσουν μια στρατηγική πρακτική storytelling. 

  1. Μια ξεκάθαρα επικοινωνημένη ιστορία είναι η ραχοκοκαλιά μιας ισχυρής στρατηγικής μάρκετινγκ

Ενώ κάθε επιχείρηση έχει μια ιστορία να πει, πάρα πολλές αποτυγχάνουν να το κάνουν με μια επικοινωνία μάρκετινγκ που να είναι σαφής, συναρπαστική και αποτελεσματική. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν στην ανάπτυξη μιας ξεκάθαρα επικοινωνούμενης ιστορίας για δύο λόγους: πρώτον, οι ιστορίες δημιουργούν ένα σχέδιο για την οργάνωση του περιεχομένου που διαφορετικά θα φαινόταν διάσπαρτο και τυχαίο. Όταν η στρατηγική μάρκετινγκ ενός brand δημιουργείται στο πλαίσιο μιας ιστορίας, κάθε κομμάτι περιεχομένου που παράγεται θα πρέπει ιδανικά να έχει μια πρόθεση, μια πρόταση αξίας που τροφοδοτεί και υποστηρίζει το γενικότερο όραμα της επιχείρησης.

Δεύτερον, η ιστορία ενός brand βοηθά στην απλοποίηση της πολυπλοκότητας ενός οράματος και μεταφέρει τον σκοπό μιας επιχείρησης στον έξω κόσμο. Όπως απέδειξαν ο John Kotter και ο James Heskett στο βιβλίο Corporate Culture & Performance, οι εταιρείες που μεταδίδουν σκοπό και αξία μπορούν να υπεραποδώσουν σε τιμές μετοχών κατά 12 φορές περισσότερο από τις αντίστοιχες εταιρείες και να έχουν 750 φορές υψηλότερη απόδοση κερδών σε σχέση με εταιρείες χωρίς κοινές αξίες.

Με άλλα λόγια: η ύπαρξη σκοπού και αξιών ως επιχείρηση πουλάει, αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να επικοινωνηθούν με μια ιστορία που να τραβάει την προσοχή των ανθρώπων.

  1. Η ειλικρινής αφήγηση ιστοριών είναι κερδοφόρα και ανθρώπινη.

Οι πιο επιτυχημένες εταιρείες στον κόσμο έχουν μεγάλες ιστορίες πίσω τους (συχνά βαθιά συνδεδεμένες με τους ιδρυτές τους) που ενσταλάζουν μια αίσθηση μεγαλύτερου σκοπού και νοήματος σε αυτό που κάνουν. Για παράδειγμα, η Apple, η Tesla και η Google είναι κάτι πολύ περισσότερο από εταιρείες- είναι εμπορικά σήματα κληρονομιάς που δημιουργήθηκαν από οραματιστές που φιλοδοξούσαν να αλλάξουν τον κόσμο.

Ίσως μια επιχείρηση να μην φιλοδοξεί να γίνει η επόμενη Apple, αλλά αξίζει να αναρωτηθούμε: θα πρέπει η επιχείρηση να είναι απλώς ένας πάροχος προϊόντων ή υπηρεσιών ή ένα όραμα στο οποίο το κοινό πιστεύει και προσυπογράφει;

Δεν είναι τυχαίο ότι τα Brands που αναφέρθηκαν παραπάνω κατατάσσονται μεταξύ των 10 πιο ενσυναισθητικών εταιρειών στον Παγκόσμιο Δείκτη Ενσυναίσθησης και συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο κερδοφόρων και ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών στον κόσμο. Επιπλέον, οι 10 κορυφαίες εταιρείες του δείκτη δημιούργησαν 50% περισσότερα κέρδη και αύξησαν την αξία τους πάνω από δύο φορές σε σχέση με τις εταιρείες που βρίσκονταν στις 10 τελευταίες, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ της ενσυναίσθησης και της εμπορικής επιτυχίας.

Οι άνθρωποι προτιμούν να επενδύσουν σε έναν άνθρωπο παρά σε μια εταιρεία, και στην πραγματικότητα, μερικές από τις πιο θαυμαστές και οικονομικά επιτυχημένες εταιρείες είναι γνωστές για την επίτευξη οικονομικών αποδόσεων και την οικοδόμηση των ανθρώπων και της κοινωνίας. Είναι τόσο ηθική όσο και στρατηγική κίνηση για τις επιχειρήσεις να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να εξανθρωπιστούν μέσω των μηνυμάτων τους προς την αγορά. 

  1. Το storytelling αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Καθημερινά δημιουργούνται δεκάδες εκατομμύρια κομμάτια περιεχομένου και ακόμη περισσότερα κοινοποιούνται. Οι καταναλωτές είναι υπερκορεσμένοι με πληροφορίες. 

Μια επιχείρηση μπορεί πραγματικά να έχει καλύτερο προϊόν ή υπηρεσία από έναν ανταγωνιστή, αλλά στο τέλος της ημέρας, η λήψη αποφάσεων είναι πολύ περισσότερο συναισθηματική παρά λογική. Η ικανότητα να λέτε μια καλή ιστορία είναι ουσιαστική και μπορεί να κάνει ή να καταστρέψει το πόσο καλά μια επιχείρηση διαφοροποιείται στην αγορά, καθώς και να αποφέρει κέρδη.

Ακριβώς όπως τα άτομα μπορούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή και να επιταχύνουν την επαγγελματική τους πορεία έχοντας ένα ισχυρό προσωπικό εμπορικό σήμα, μια επιχείρηση με μια αξιόλογη ιστορία μπορεί να κερδίσει το κοινό της και να αυξήσει την αντιληπτή αξία του εμπορικού της σήματος.

Πριν από μερικά χρόνια, οι ερευνητές Rob Walker και Joshua Glenn ανέδειξαν την αξία της αφήγησης ιστοριών, καταχωρώντας ασήμαντα αντικείμενα στο eBay με μια ειλικρινή, καλογραμμένη και σκόπιμη σύντομη ιστορία για το αντικείμενο στην ενότητα της περιγραφής. Τα αντικείμενα, τα οποία είχαν αρχικά αγοραστεί σε ένα παζάρι γκαράζ για όχι περισσότερο από 1,50 δολάριο το καθένα, μεταπωλήθηκαν για σχεδόν 8.000 δολάρια αναδεικνύοντας πώς μια έξυπνη στρατηγική αφήγησης μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της αντιλαμβανόμενης αξίας ενός αντικειμένου και στη δημιουργία τεράστιων αποδόσεων της επένδυσης.

  1. Οι ιστορίες συνδέουν συναισθηματικά τους ανθρώπους και δημιουργούν αφοσίωση στο brand 

Οι αφηγήσεις μάς συνδέουν, μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον κόσμο και επικοινωνούν τις αξίες και τα πιστεύω μας. Μια καλή ιστορία μας κάνει να σκεφτόμαστε και να αισθανόμαστε, και μας μιλάει με τρόπους που οι αριθμοί, τα δεδομένα και οι παρουσιάσεις απλά δεν μπορούν.

Οι ισχυρότερες ιστορίες αγγίζουν τα συναισθήματα των ανθρώπων, συνδέονται πραγματικά μαζί τους και τους βοηθούν να πιστέψουν σε μια επιχείρηση και σε αυτό που αυτή αντιπροσωπεύει. Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να φοβούνται να διηγηθούν ολόκληρη την ιστορία, τους αγώνες, τις συγκρούσεις, τις αναποδιές, τις επιτυχίες κ.λπ. για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταλάβουν το πάθος και τον κόπο που πέρασαν στη δημιουργία και την οικοδόμηση του brand.

Μακροπρόθεσμη πίστη στο εμπορικό σήμα δημιουργείται από τις επιχειρήσεις που κατανοούν αυτή την εγγενή ανθρώπινη επιθυμία για σύνδεση, μπορούν να ξετυλίξουν το όραμά τους σε μια όμορφη και συναρπαστική ιστορία και να επικοινωνήσουν με σαφήνεια αυτή την ιστορία στο κοινό τους χρησιμοποιώντας μια αποτελεσματική και ειλικρινή στρατηγική μάρκετινγκ.

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou