Η ευελιξία είναι ένα από τα πιο πολύτιμα προσόντα στον χώρο εργασίας τόσο από τους εργοδότες όσο και από τους εργαζόμενους. Ωφελεί και τις δύο πλευρές, συμβάλλοντας σε ένα πιο προσαρμόσιμο, ευχάριστο και φιλόξενο μέρος για εργασία.

Πώς εφαρμόζεται όμως στην πράξη η ευελιξία στον εργασιακό χώρο; Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της για τους σύγχρονους οργανισμούς; Θα κάνουμε μια βαθύτερη ανασκόπηση για την ευελιξία στο χώρο εργασίας και θα μοιραστούμε μερικά παραδείγματα για το πώς μπορείτε να την ενσωματώσετε στον τρόπο εργασίας σας.

Τι είναι η ευελιξία στο χώρο εργασίας;

Η ευελιξία αναφέρεται στην ικανότητα να αλλάζεις με ευκολία. Στο χώρο εργασίας, αυτό σημαίνει προσαρμογή για να ανταποκριθεί στις απροσδόκητες συνθήκες και να μπορεί να εφαρμοστεί σε καταστάσεις που δεν πάνε όπως είχε προγραμματιστεί. Μπορεί να δούμε την ευελιξία στο χώρο εργασίας να υφίσταται εσωτερικά, όπως με τα προγράμματα και τις αναθέσεις του προσωπικού, και εξωτερικά, με πράγματα όπως η ανάπτυξη νέων προϊόντων και οι εκστρατείες δημοσίων σχέσεων.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταστεί σαφές ένα πράγμα, ότι η ευελιξία στο χώρο εργασίας μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό ή να κάνει δύσκολο το έργο ενός οργανισμού σχετικά με την απόκτηση και διατήρηση ταλέντων. Η ικανότητα ανταπόκρισης και γρήγορης προσαρμογής σε απρόβλεπτα, πρωτόγνωρα γεγονότα μπορεί να είναι καθοριστικός παράγοντας για το εάν μια εταιρεία πετυχαίνει ή αναδιπλώνεται σε δύσκολες στιγμές. Όσον αφορά τους εργαζομένους, η ευελιξία στην εργασία έχει μετατραπεί από πολυτέλεια σε αναγκαιότητα για πολλά άτομα που αναζητούν εργασία.

Πλεονεκτήματα της ευελιξίας στο χώρο εργασίας για τους εργοδότες

  • Βοηθά στην απόκτηση νέων ταλέντων.
  • Επιδεικνύει εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους.
  • Τονώνει το ηθικό των εργαζομένων. 

Παραδείγματα ευελιξίας στο χώρο εργασίας για τους εργαζόμενους

  • Υπερωρίες για να ολοκληρωθεί μια σημαντική εργασία.
  • Αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για projects έξω από το κανονικό πεδίο ευθύνης τους. 
  • Μπορείτε να βοηθήσετε έναν συνάδελφο που έχει ανάγκη.
  • Το να είσαι ανοιχτός στο να δοκιμάσεις νέους τρόπους να κάνεις πράγματα.
  • Λαμβάνοντας την εποικοδομητική κριτική με ευγενικό και ήρεμο τρόπο. 
  • Αγκαλιάζετε την αλλαγή αντί να αντιστέκεστε. 

Πλεονεκτήματα της ευελιξίας στο χώρο εργασίας για τους εργαζόμενους

  1. Μειώνει το άγχος

Η λεγόμενη πρακτική του “ζογκλέρ στη δουλειά και τη ζωή στο σπίτι” είναι αγχωτικό, ειδικά όταν οι εργαζόμενοι νιώθουν ότι είναι αναγκασμένοι να επιλέξουν μεταξύ των δύο. Με περισσότερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, οι εργαζόμενοι αισθάνονται λιγότερη περιττή πίεση και μπορούν να επικεντρωθούν στο να κάνουν το καλύτερο που μπορούν στον χώρο εργασίας. 

  1. Αυξάνει την εργασιακή ικανοποίηση

Η ευελιξία στο χώρο εργασίας έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αίσθηση ευημερίας του εργαζομένου στην εργασία. Ο ευέλικτος προγραμματισμός, για παράδειγμα, μειώνει το άγχος που σχετίζεται με την εργασία κατά 20% και αυξάνει την ικανοποίηση κατά 62%. Όταν οι εργαζόμενοι αισθάνονται ικανοποιημένοι και ανταμείβονται από τη δουλειά τους, είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν εργασία αλλού.

  1. Οδηγεί σε περισσότερες ευκαιρίες

Το να είσαι ευέλικτος εργαζόμενος μπορεί να ανοίξει πόρτες. Η ανάληψη ενός νέου επιπέδου ευθύνης μπορεί να βελτιώσει τις ηγετικές ικανότητες ενός εργαζομένου, ενώ η κάλυψη για έναν συνάδελφο μπορεί να συμβάλει στη διεύρυνση του συνόλου των δεξιοτήτων του. Όταν υιοθετείτε τη νοοτροπία του «θα δώσω μια ευκαιρία» έναντι του «δεν είναι δικό μου πρόβλημα», κάνετε τον εαυτό σας πιο πολύτιμο για τον εργοδότη σας, κάτι που μπορεί να σας ωφελήσει επαγγελματικά.

  1. Βοηθά στην εύρεση εργασίας

Το να είσαι προσαρμόσιμος είναι επίσης ένα σημαντικό πλεονέκτημα όταν ψάχνεις για δουλειά. Η ευελιξία είναι σταθερά μεταξύ των κορυφαίων χαρακτηριστικών που περιλαμβάνουν οι διευθυντές προσλήψεων στις περιγραφές θέσεων εργασίας. Εάν βρεθείτε σε μια συνέντευξη οπλισμένοι με στοιχεία που αποδεικνύουν την ευελιξία σας, θα είστε ισχυρότεροι υποψήφιοι για τη θέση.

Key Takeaways  

  • Η ευελιξία στο χώρο εργασίας δεν αφορά αποκλειστικά τους εργοδότες ή τους εργαζόμενους. Αντίθετα, είναι αμφίδρομος. Οι οργανισμοί αποκομίζουν τα μεγαλύτερα οφέλη από την ευελιξία όταν είναι κάτι που εκτιμάται και δίνεται προτεραιότητα τόσο από την εταιρεία όσο και από τους εργαζομένους της.
  • Προσαρμόζοντας τις αλλαγές, ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα και ανοιχτοί σε νέες ιδέες, οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν ένα πιο θετικό, παραγωγικό περιβάλλον εργασίας όπου οι άνθρωποι αισθάνονται ότι εκτιμώνται και η εργασία έχει μεγαλύτερη σημασία.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager