Η περίοδος των εορτών είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος για τις εταιρείες που, τουλάχιστον, επιδιώκουν να διατηρήσουν τα συνηθισμένα επίπεδα παραγωγικότητας τους. Όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι επιπλέον υποχρεώσεις στο τέλος του έτους, από αξιολογήσεις μέχρι οικονομικές δραστηριότητες και εορταστικές εκδηλώσεις μπορεί να επιφέρουν κάποια κούραση στους εργαζομένους. 

Η HBR πραγματοποίησε μια έρευνα με 2.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης στην εταιρεία West Monroe στις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι ώστε να προσδιοριστεί η επίδραση της περιόδου των εορτών στην παραγωγικότητα. Τα αποτελέσματά αποκαλύπτουν ότι δεν είναι μόνο τα χρήματα που κρατούν τους εργαζόμενους παρακινημένους και παραγωγικούς κατά τη διάρκεια των εορτών, αλλά και οι δυνατότητες απομακρυσμένης εργασίας και η ευελιξία παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο. Εάν οι διευθυντικές ομάδες αποκτήσουν βαθύτερη κατανόηση αυτού του γεγονότος, μπορούν να δημιουργήσουν τα κατάλληλα περιβάλλοντα για να κάνουν αυτή την περίοδο του έτους πιο επιτυχημένη.

Αποτελέσματα έρευνας

Δεν είναι πάντα εύκολο για τους διευθυντές να παραχορούν άδειες την περίοδο των εορτών. 

Πάνω από τους μισούς εργαζόμενους (51%), δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται άνετα να ζητήσουν από τον/την προϊστάμενό/η τους άδεια κατά τη διάρκεια των διακοπών. Ο κυριότερος λόγος, όπως αναφέρουν, είναι ότι ο/η προϊστάμενός/η τους περιμένει να είναι διαθέσιμοι κατά τη διάρκεια του ρεπό τους. Ένας πιθανός λόγος για αυτή την προσδοκία είναι ότι οι γιορτές είναι η πιο πολυάσχολη περίοδος του έτους για το 25% των ερωτηθέντων.

Η δυσφορία είναι ιδιαίτερα υψηλή στον τραπεζικό τομέα, όπου σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν ότι δεν αισθάνονται άνετα να ζητήσουν άδεια. Αντίθετα, μόνο οι μισοί εργαζόμενοι που εργάζονται στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης δήλωσαν ότι αισθάνονται άβολα. 

Η απομακρυσμένη εργασία και το κλείσιμο των γραφείων αποφέρουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα στις διακοπές.

Οι μισοί από τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι οι εταιρείες τους επιτρέπουν να εργάζονται εξ αποστάσεως. Μεταξύ αυτής της ομάδας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την αποτελεσματικότητα της εξ αποστάσεως εργασίας. Η συντριπτική πλειοψηφία (91%), ανέφερε ότι είναι εξίσου ή περισσότερο παραγωγικοί όταν το κάνουν. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι όταν πρόκειται για το τι χρειάζονται οι εργαζόμενοι για να είναι πιο παραγωγικοί κατά τη διάρκεια των διακοπών, η δυνατότητα απομακρυσμένης εργασίας ήρθε πολύ κοντά στη δεύτερη θέση μετά την αναμενόμενη πρώτη: “ένα μεγαλύτερο γιορτινό μπόνους”.

Εκτός από την απομακρυσμένη εργασία, διαπιστώθηκε ότι το κλείσιμο του γραφείου για περισσότερες ημέρες κατά τη διάρκεια των διακοπών έχει άμεσο και θετικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα εντός του γραφείου. Οι εργαζόμενοι στα γραφεία που κλείνουν επιπλέον ημέρες είναι σημαντικά πιο πιθανό να αναφέρουν υψηλότερη παραγωγικότητα κατά τη διάρκεια του χρόνου που βρίσκονται στο γραφείο (42% σε σύγκριση με 17% στα γραφεία που δεν κλείνουν εκτός δημόσιων αργιών).

Καθώς οι επιχειρήσεις διανύουν την περίοδο των εορτών, είναι σημαντικό για την ηγεσία να εξετάσει πώς μπορεί να προσαρμοστεί η εταιρεία τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την επιτυχία του νέου έτους με έμφαση στην παραγωγικότητα και τη δέσμευση των εργαζομένων. Υπάρχουν αρκετές συστάσεις, με βάση τα δεδομένα της έρευνας:

Κλείστε το γραφείο για επιπλέον ημέρες πέραν των δημόσιων αργιών, όταν αυτό είναι εφικτό: Το 45% των εργαζομένων δηλώνουν ότι ο χώρος εργασίας τους δεν κλείνει εκτός των δημόσιων αργιών. Οι εταιρείες μπορεί να εξετάσουν το κόστος αυτής της ενέργειας και να αποφασίσουν ότι ίσως είναι πολύ κοστοβόρο ωστόσο θα πρέπει να συνυπολογίσετε την απόδοση αυτής της επένδυσης. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν αυξημένη ικανοποίηση και παραγωγικότητα ενόψει του νέου έτους. 

Σκεφτείτε τον ευέλικτο προγραμματισμό και την αναγνώριση: Κατά τη διάρκεια των εορτών, το 38% των εργαζομένων επιθυμεί λιγότερους περισπασμούς στο γραφείο, ώστε να μην αισθάνονται ότι πρέπει να κάνουν υπερωρίες για να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους. Άλλοι θέλουν να έρχονται και να φεύγουν νωρίτερα για να έχουν περισσότερο χρόνο για την οικογένειά τους. Για αυτούς τους εργαζόμενους, οι επιλογές ευέλικτου προγραμματισμού κατά τη διάρκεια των διακοπών μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγικότητα και το ηθικό.

Παρέχετε καλύτερη εκπαίδευση που να εξοπλίζει τους διευθυντές για να χειριστούν την περίοδο των διακοπών: Τα αποτελέσματά της έρευνας αναδεικνύουν μια ευκαιρία για βελτιωμένη εκπαίδευση των διευθυντών, εκπαίδευση που μπορεί να εξοπλίσει τους διευθυντές να ηγούνται καλύτερα των ομάδων, να διαχειρίζονται ανεπιθύμητους περισπασμούς (όπως πάρα πολλές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και αιτήσεις για άδειες). 

Η περίοδος των εορτών δεν χρειάζεται να προκαλεί χάος στην παραγωγικότητα των εργαζομένων. Αν δημιουργήσετε το κατάλληλο περιβάλλον ακούγοντας τις ανάγκες των εργαζομένων και εξοπλίζοντας τους διευθυντές σας ώστε να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις, θα βοηθήσετε τελικά τους εργαζομένους σας και την επιχείρηση να περάσουν με επιτυχία αυτή την πολυάσχολη περίοδο του έτους.

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou