Τι είναι ο εργασιακός εκφοβισμός;

Ο εκφοβισμός στο χώρο εργασίας είναι μια επιβλαβής, στοχευμένη συμπεριφορά που συμβαίνει στο εργασιακό περιβάλλον. Μπορεί να είναι κακόβουλος, προσβλητικός, ή χλευαστικός. Σχηματίζει ένα μοτίβο και τείνει να απευθύνεται σε ένα άτομο ή σε μια ομάδα ατόμων.

Μερικά παραδείγματα εκφοβισμού περιλαμβάνουν:

  • Στοχευμένα αστεία
  • Παραπλάνηση σκόπιμα σχετικά με τα εργασιακά καθήκοντα, όπως εσφαλμένες προθεσμίες ή ασαφείς οδηγίες
  • Συνεχιζόμενη απόρριψη αιτημάτων για άδεια χωρίς κατάλληλο ή βάσιμο λόγο
  • Απειλές, ταπείνωση και άλλη λεκτική κακοποίηση
  • Υπερβολική παρακολούθηση απόδοσης
  • Υπερβολικά σκληρή ή άδικη κριτική

Η κριτική ή η παρακολούθηση δεν είναι πάντα εκφοβισμός. Για παράδειγμα, η αντικειμενική και εποικοδομητική κριτική και τα πειθαρχικά μέτρα που σχετίζονται άμεσα με τη συμπεριφορά στο χώρο εργασίας ή την εργασιακή απόδοση δεν θεωρούνται εκφοβισμός.

Αλλά η κριτική που έχει σκοπό να εκφοβίσει, να ταπεινώσει ή να ξεχωρίσει κάποιον χωρίς λόγο θεωρείται εκφοβισμός. Δεδομένου ότι ο εκφοβισμός είναι συχνά λεκτικής ή ψυχολογικής φύσης, μπορεί να μην είναι πάντα ορατός στους άλλους.

Εντοπισμός του εκφοβισμού στο χώρο εργασίας

Ο εκφοβισμός μπορεί να είναι διακριτικός. Ένας χρήσιμος τρόπος για να εντοπίσετε τον εκφοβισμό είναι να εξετάσετε πώς μπορεί να βλέπουν οι άλλοι αυτό που συμβαίνει. Αυτό μπορεί να εξαρτάται, τουλάχιστον εν μέρει, από τις περιστάσεις. Αλλά αν οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν μια συγκεκριμένη συμπεριφορά ως παράλογη, πρόκειται συνήθως για εκφοβισμό.

Είδη εργασιακού εκφοβισμού

Προφορικός: Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κοροϊδία, εξευτελισμό, αστεία, κουτσομπολιά ή άλλη προφορική κακοποίηση.

Εκφοβιστικός: Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει απειλές, κοινωνικό αποκλεισμό στο χώρο εργασίας, και  παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής.

Εκφοβισμός Απόδοσης εργασίας: Παραδείγματα περιλαμβάνουν άδικη επίρριψη ευθυνών, δολιοφθορά ή παρέμβαση στην εργασία με κλοπή και ανάληψη ιδεών.

Αντίποινα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συζήτηση για τον εκφοβισμό μπορεί να οδηγήσει σε κατηγορίες για ψέματα, περαιτέρω αποκλεισμό, απόρριψη προαγωγών ή άλλες μορφές αντίποινας.

Θεσμικός: Ο θεσμικός εκφοβισμός συμβαίνει όταν ένας εργασιακός χώρος αποδέχεται, επιτρέπει, ακόμη και ενθαρρύνει τον εκφοβισμό να λάβει χώρα. Αυτός ο εκφοβισμός μπορεί να περιλαμβάνει μη ρεαλιστικούς στόχους παραγωγής, αναγκαστική υπερωρία ή να ξεχωρίζει αυτούς που δεν μπορούν να συμβαδίσουν.

Πώς μπορεί ο εκφοβισμός να επηρεάσει την υγεία σας;

Ο εκφοβισμός μπορεί να έχει σημαντικές, σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία, ενώ ο αντίκτυπος του εκφοβισμού μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μετά τη διακοπή του.

Οι επιπτώσεις του εκφοβισμού στη σωματική υγεία

Εάν δέχεστε εκφοβισμό, μπορεί να:

  • Αισθάνεστε άρρωστοι ή ανήσυχοι πριν από τη δουλειά ή όταν σκέφτεστε τη δουλειά
  • Έχετε σωματικά συμπτώματα, όπως πεπτικά προβλήματα ή υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Έχετε υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2
  • Δυσκολεύεστε να ξυπνήσετε ή να έχετε ποιοτικό ύπνο
  • Σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους και μειωμένη όρεξη

Οι επιπτώσεις του εκφοβισμού στην ψυχική υγεία

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του εκφοβισμού μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Σκέψη και να ανησυχείς για τη δουλειά συνεχώς, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου
  • Φόβο για τη δουλειά και προτίμηση για εργασία από το σπίτι
  • Έλλειψη ενδιαφέροντος για πράγματα που συνήθως σας αρέσει να κάνετε
  • Αυξημένο κίνδυνος για κατάθλιψη και άγχος
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Τι να κάνετε αν σας εκφοβίζουν στη δουλειά

Όταν αντιμετωπίζετε εκφοβισμό, είναι σύνηθες να αισθάνεστε ανίσχυροι και ανίκανοι να κάνετε οτιδήποτε για να τον σταματήσετε. Εάν προσπαθήσετε να αντισταθείτε στον “εκφοβιστή”, μπορεί να απειληθείτε ή να σας πουν ότι κανείς δεν θα σας πιστέψει. Εάν είναι ο διευθυντής σας που σας εκφοβίζει, μπορεί να αναρωτιέστε σε ποιον να αποταθείτε.

Αρχικά, αφιερώστε λίγο χρόνο για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι ο εκφοβισμός δεν είναι ποτέ δικό σας λάθος, ανεξάρτητα από το τι τον πυροδότησε. Ακόμα κι αν κάποιος σας εκφοβίζει κάνοντάς να φαίνεται ότι δεν μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας, ο εκφοβισμός αφορά περισσότερο τη δύναμη και τον έλεγχο, όχι την εργασιακή σας ικανότητα.

Ξεκινήστε να αναλαμβάνετε δράση κατά του εκφοβισμού ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

Τεκμηριώστε τον εκφοβισμό: Παρακολουθήστε γραπτώς όλες τις ενέργειες εκφοβισμού. Σημειώστε την ημερομηνία, την ώρα, όπου έλαβε χώρα ο εκφοβισμός και άλλα άτομα που βρίσκονταν στον χώρο.

Αποθηκεύστε στοιχεία: Κρατήστε τυχόν απειλητικές σημειώσεις, σχόλια ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λαμβάνετε, ακόμα κι αν είναι ανυπόγραφα. Εάν υπάρχουν έγγραφα που μπορούν να βοηθήσουν στην απόδειξη του εκφοβισμού, όπως απόρριψη αιτημάτων, υπερβολικά σκληρός σχολιασμός για εργασία που έχει ανατεθεί και ούτω καθεξής.

Αναφέρετε τον εκφοβισμό: Ο χώρος εργασίας σας μπορεί να έχει ένα καθορισμένο άτομο με το οποίο μπορείτε να μιλήσετε εάν δεν αισθάνεστε ασφαλείς να μιλήσετε με τον άμεσο προϊστάμενό σας. Το ανθρώπινο δυναμικό είναι μια καλή αρχή. Είναι επίσης δυνατό να μιλήσετε για τον εκφοβισμό με κάποιον υψηλότερο, εάν ο προϊστάμενός σας δεν σας βοηθάει ή είναι το άτομο που κάνει τον εκφοβισμό.

Αντιμετωπίστε τον εκφοβιστή: Εάν γνωρίζετε ποιος σας εκφοβίζει, φέρτε μαζί σας έναν έμπιστο μάρτυρα, όπως έναν συνάδελφο ή έναν προϊστάμενο, και ζητήστε του να σταματήσουν  εάν αισθάνεστε άνετα να το κάνετε. Να είστε ήρεμοι, άμεσοι και ευγενικοί.

Ελέγξτε τις πολιτικές εργασίας: Το εγχειρίδιο των υπαλλήλων σας μπορεί να περιγράφει βήματα δράσης ή πολιτικές κατά του εκφοβισμού. 

Ζητήστε νομική καθοδήγηση: Εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν δικηγόρο, ανάλογα με τις συνθήκες του εκφοβισμού. Η νομική ενέργεια μπορεί να μην είναι πάντα δυνατή, αλλά ένας δικηγόρος μπορεί να προσφέρει συγκεκριμένες συμβουλές.

Προσεγγίστε άλλους. Οι συνάδελφοι σας μπορεί να είναι σε θέση να προσφέρουν υποστήριξη. Η συζήτηση με τους αγαπημένους σας για τον εκφοβισμό μπορεί επίσης να βοηθήσει. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο. Μπορεί να παρέχει επαγγελματική υποστήριξη και να σας βοηθήσει να εξερευνήσετε τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων του εκφοβισμού.

Πώς επηρεάζει ο εκφοβισμός τον εργασιακό χώρο;

Οι χώροι εργασίας με υψηλά ποσοστά εκφοβισμού μπορεί επίσης να έχουν αρνητικές συνέπειες, όπως:

  • Οικονομική ζημία που προκύπτει από δικαστικά έξοδα ή έρευνες για εκφοβισμό
  • Μειωμένη παραγωγικότητα και ηθικό
  • Αυξημένες απουσίες εργαζομένων
  • Υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης προσωπικού
  • Κακή δυναμική της ομάδας
  • Μειωμένη εμπιστοσύνη, προσπάθεια και αφοσίωση από τους εργαζομένους

Πώς να βοηθήσετε όταν είστε μάρτυρες εκφοβισμού

Εάν είστε μάρτυρες εκφοβισμού, μπορείτε να βοηθήσετε:

Προσφέροντας υποστήριξη: Η υποστήριξη θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη λειτουργία σας ως μάρτυρας εάν το άτομο που στοχεύεται θέλει να ζητήσει από τον εκφοβιστή να σταματήσει. Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε πηγαίνοντας στο HR με τον συνάδελφό σας.

Ακούγοντας: Εάν ο συνάδελφός σας δεν αισθάνεται ασφαλής πηγαίνοντας στο HR, μπορεί να αισθάνεται καλύτερα να έχει κάποιον να μιλήσει για την κατάσταση.

Αναφορά του περιστατικού: Η μαρτηρία σας για το τι συνέβη θα μπορούσε να βοηθήσει την ομάδα διαχείρισης να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει πρόβλημα.

Μείνετε κοντά στον συνάδελφό σας, όσον είναι δυνατόν: Η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού συναδέλφου θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των περιπτώσεων εκφοβισμού.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager