Όταν συναντάτε κάποιον, μια από τις πρώτες ερωτήσεις που πιθανώς του κάνετε είναι: “Τι δουλειά κάνετε;”. Είναι ένα εύκολο μέσο για να σπάσει ο πάγος και οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να μιλήσουν για τη δουλειά τους. Η ταυτότητά μας τείνει να τυλίγεται σε αυτό που κάνουμε για να ζήσουμε. 

Είναι υπέροχο να έχετε κίνητρα και πάθος για αυτό που κάνετε, αλλά εσείς και η δουλειά σας είστε ξεχωριστές οντότητες. Αυτές οι γραμμές όμως μερικές φορές θολώνουν, ειδικά με τους ανθρώπους που εργάζονται περισσότερες ώρες και αισθάνονται υποχρεωμένοι να ελέγχουν τα email τους 24 ώρες το 24ωρο. Όταν η ταυτότητα της καριέρας σας και η προσωπική σας ταυτότητα είναι αλληλένδετες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επαγγελματική εξουθένωση, απώλεια παραγωγικότητας και γενική δυστυχία, τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι. 

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τι ακριβώς είναι η ταυτότητα καριέρας, γιατί είναι ζωτικής σημασίας να διαχωρίσετε την αυτοεκτίμησή σας και τη δουλειά σας και πώς να δώσετε προτεραιότητα στην καθημερινότητα για να αυξήσετε τα θετικά συναισθήματα για τη δουλειά σας.

Τι είναι η ταυτότητα καριέρας; 

Είτε είστε δάσκαλος, διευθυντής μάρκετινγκ ή οικονομικός διευθυντής, είναι σύνηθες να συνδέετε ολόκληρη την ταυτότητά σας με το επάγγελμά σας. Εξάλλου, επιλέξατε τη δουλειά σας για κάποιο λόγο. Ωστόσο, δεν λειτουργούσε πάντα έτσι. Ιστορικά, τα επαγγέλματα περνούσαν από γενιά σε γενιά για παράδειγμα, αν ο πατέρας σας ήταν αγρότης, θα έπρεπε να είστε κι εσείς. Τώρα που οι άνθρωποι έχουν περισσότερες επαγγελματικές επιλογές, συχνά καλωσορίζουν τις παραδοχές που συνοδεύουν αυτούς τους ρόλους. Για παράδειγμα, αν είστε γιατρός, μπορεί να απολαμβάνετε το γεγονός ότι οι άλλοι πιστεύουν ότι είστε πολύ μορφωμένος και πιθανώς κερδίζετε υψηλό εισόδημα. Σε αυτό το σημείο έρχεται η ταυτότητα καριέρας. 

“Η ταυτότητα καριέρας είναι μια δομή νοημάτων στην οποία το άτομο συνδέει τα δικά του κίνητρα, ενδιαφέροντα και ικανότητες με αποδεκτούς στόχους καριέρας”, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal for the Advancement of Counseling. Επειδή το να είσαι πολυάσχολος και να εργάζεσαι σκληρά έχουν γίνει ιδιότητες που ανταμείβονται σε μεγάλο βαθμό, η κοινωνική μάθηση μας έχει οδηγήσει στο να αγκαλιάσουμε την ταυτότητα καριέρας μας και, σε πολλές περιπτώσεις, να την κάνουμε τη μοναδική μας ταυτότητα.

Γιατί είναι σημαντικό να διαχωρίσετε την επαγγελματική σας ταυτότητα από την προσωπική σας ταυτότητα; 

Ενώ μπορεί να πιστεύουμε ότι ένας συγκεκριμένος τίτλος εργασίας ή ένα συγκεκριμένο επάγγελμα θα μας κάνει ευτυχισμένους, συνήθως χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο. Όπως το έθεσε ο Timothy O’Brien στο βιβλίο του Όταν η δουλειά σας είναι η ταυτότητά σας, η επαγγελματική αποτυχία πονάει περισσότερο”. 

Η εστίαση στην εύρεση μιας θέσης εργασίας όπου αισθάνεστε μια αίσθηση ομαδικότητας και ικανοποιείστε από τη δουλειά σας είναι πιθανό να σας φέρει μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας στον εργασιακό σας χώρο, καθώς και αυξημένα θετικά συναισθήματα για τη δουλειά σας. Αυτό είναι σημαντικό επειδή το 90% των εργαζομένων δηλώνουν ότι το πώς αισθάνονται στη δουλειά τους έχει σημασία και σχεδόν το 90% δηλώνουν ότι η ευτυχία τους στη δουλειά επηρεάζει τη διάθεσή τους στο σπίτι, σύμφωνα με την έκθεση Indeed Workplace Wellbeing Report. Η εργασιακή ευημερία επηρεάζει επίσης την αυτοεκτίμηση, τις σχέσεις και την ποιότητα ζωής. 

Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να μάθετε να διαχωρίζετε την επαγγελματική σας ταυτότητα από την προσωπική σας ταυτότητα. Κάτι τέτοιο μπορεί να σας προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία και την επαγγελματική σας ζωή, μεταξύ άλλων:

  • Αυξημένη παραγωγικότητα
  • Μια ισχυρή αίσθηση αυτοεκτίμησης
  • Πιο ουσιαστική εργασία
  • Καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής

Πώς να μετατοπίσετε την εστίασή σας στην καθημερινότητα

Το ξεκαθάρισμα της δουλειάς και της αυτοεκτίμησής σας είναι κάτι στο οποίο πρέπει να εστιάζετε διαρκώς. Η μετατόπιση της εστίασής σας στην καθημερινότητα συμβάλλει στην εξασφάλιση θετικής εργασιακής ευεξίας και σταθερής ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Θα καταλήξετε πιο ευτυχισμένοι στη δουλειά και στο σπίτι. 

Για να βρείτε ισορροπία και να μάθετε να διακρίνετε τις ταυτότητές σας, ξεκινήστε με το να μιλήσετε με το αφεντικό σας για τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προσαρμόσετε το πρόγραμμα εργασίας ή τα καθήκοντά σας. Στη συνέχεια, αν δεν αισθάνεστε ικανοποιημένοι, ίσως ήρθε η ώρα να βρείτε μια νέα δουλειά. Είτε πρόκειται για τον υπάρχοντα ρόλο σας είτε για έναν νέο, αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να καθορίσετε πώς πρέπει να μοιάζει η καθημερινότητά σας ώστε να διαχωρίσετε την επαγγελματική σας ταυτότητα από την προσωπική σας ταυτότητα: 

1. Καθορίστε τις αξίες σας στο χώρο εργασίας 

Δεδομένου ότι το πώς αισθάνεστε στη δουλειά σας επηρεάζει το πώς αισθάνεστε στο σπίτι σας, είναι ζωτικής σημασίας να ταιριάξετε τις προσωπικές σας αξίες με τις αξίες της εταιρείας σας. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείτε τα κίνητρά σας και αισθάνεστε ότι συμπεριλαμβάνεστε, ότι σας εκτιμούν και ότι είστε ευτυχισμένοι. Αν είστε δημιουργικός άνθρωπος, για παράδειγμα, βεβαιωθείτε ότι ο ρόλος σας ενθαρρύνει την ανταλλαγή νέων ιδεών διαφορετικά, θα νιώθετε ότι καταπιέζεστε αν δεν μπορείτε να εκφραστείτε

Ενώ η αμοιβή, οι παροχές και η ευελιξία έχουν σημασία για τους εργαζόμενους, η έκθεση μας για την ευημερία στο χώρο εργασίας αποκάλυψε ότι το αίσθημα ενέργειας από τα εργασιακά καθήκοντα, η αίσθηση του ανήκειν και η εμπιστοσύνη είναι οι κυριότεροι παράγοντες της ευημερίας στην εργασία. Το 67% των εργαζομένων θεωρεί την ευημερία στον χώρο εργασίας δικαίωμα και όχι προνόμιο. Μάθετε για την κουλτούρα μιας εταιρείας μιλώντας με τους υφιστάμενους εργαζόμενους και κάνοντας πολλές ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία εφαρμόζει τη συμμετοχικότητα κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων εργασίας.

2. Επαναπροσδιορίστε τι σημαίνει επιτυχία για εσάς 

Πώς ορίζετε την επιτυχία; Αν είναι να παίρνετε προαγωγή, να κερδίζετε υψηλό μισθό ή να ανεβαίνετε τη σκάλα της καριέρας, δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Αλλά, υπάρχουν και άλλοι δείκτες επιτυχίας, όπως το να ζεις μια ευτυχισμένη ζωή και να έχεις μια ισχυρή αίσθηση του ποιος είσαι. 

Καθώς αναζητάτε νέες θέσεις εργασίας, αναπροσαρμόστε τη σκέψη σας σχετικά με το τι σημαίνει επιτυχία για εσάς, ώστε να θέσετε την ευημερία ως προτεραιότητα. Η σύνδεση της επιτυχίας με πράγματα εκτός εργασίας σας βοηθά να αρχίσετε να διακρίνετε την ταυτότητα της καριέρας σας και την προσωπική σας ταυτότητα. 

3. Θέστε όρια 

Η Cleveland Clinic συνιστά να φτιάξετε έναν κατάλογο με πράγματα που θα έκαναν τη δουλειά σας ευκολότερη, λιγότερο αγχωτική και ξεχωριστή από την προσωπική σας ζωή, ως έναν τρόπο να αρχίσετε να θέτετε όρια. Να είστε συγκεκριμένοι σχετικά με αυτά που χρειάζεστε για να κάνετε καλά τη δουλειά σας και να αισθάνεστε ικανοποιημένοι στο σπίτι. Χρειάζεται να εργάζεστε από το σπίτι δύο ημέρες την εβδομάδα επειδή δεν έχετε φροντίδα για τα παιδιά σας; Θα προτιμούσατε να μην απαντάτε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα Σαββατοκύριακα; 

Στη συνέχεια, μιλήστε με το αφεντικό σας για τη θέσπιση αυτών των ορίων ή αναφέρετε το θέμα σε πιθανούς νέους εργοδότες. Ρωτήστε για τις πολιτικές εξ αποστάσεως εργασίας και για το πώς οι προϊστάμενοι διασφαλίζουν ότι η ψυχική υγεία και η ευημερία των εργαζομένων είναι στο επίκεντρο. 

4. Κάντε περισσότερα πράγματα που σας ευχαριστούν 

Αν ο χρόνος και οι σκέψεις σας καταναλώνονται από δουλειά, δουλειά, δουλειά, ήρθε η ώρα να το αλλάξετε αυτό. Βρείτε σκόπιμα χρόνο και χώρο για τον εαυτό σας για να χαλαρώσετε και να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν, είτε πρόκειται για πεζοπορία, είτε για χειροτεχνία, είτε για να παρακολουθείτε τις αγαπημένες σας σειρές. Κλείστε χρόνο στο ημερολόγιό σας για αυτές τις δραστηριότητες, αν δεν συμβαίνουν οργανικά. 

Το να κάνετε περισσότερα από αυτά που σας ευχαριστούν θα σας βοηθήσει να νιώσετε ξανά ο εαυτός σας, καθώς και ανανεωμένοι και έτοιμοι να αναλάβετε την ημέρα. Θα σας δώσει επίσης μια ώθηση στην αυτοεκτίμησή σας. 

5. Φροντίστε τον εαυτό σας 

Η φροντίδα του εαυτού σας δίνοντας προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα και θέτοντας όρια στην εργασία είναι ένα βήμα προς τον διαχωρισμό της αυτοεκτίμησής σας από την εργασία και την εστίαση στην ευημερία. Πάρτε άδεια όταν χρειάζεται να επαναφορτιστείτε και μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος. 

  • Ασκείστε τακτικά, γεγονός που σας αποσπά το μυαλό από τη δουλειά σας. Στοχεύστε σε περίπου 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα. 
  • Μάθετε να διαλογίζεστε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να απομακρυνθείτε και να πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές, να παρακολουθήσετε ένα μάθημα γιόγκα ή να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή διαλογισμού. 
  • Να κοιμάστε αρκετά. Ένας καλός βραδινός ύπνος, τουλάχιστον επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα, θα βελτιώσει τη διάθεσή σας και θα σας δώσει ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Μιλάτε πάντα στο αφεντικό σας αν έχετε προβλήματα και αισθάνεστε ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα για την προώθηση της ευημερίας στον χώρο εργασίας. Αν εξακολουθείτε να αισθάνεστε αγχωμένοι, ίσως είναι καλή ιδέα να μιλήσετε σε έναν ψυχολόγο. 

Πολλές εταιρείες προσφέρουν προγράμματα υποστήριξης εργαζομένων ή παροχές που σας συνδέουν με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Αυτό θα μπορούσε να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους να αντιμετωπίσετε το άγχος, να δημιουργήσετε μια ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και να αποσυνδέσετε την αυτοεκτίμηση και την προσωπική σας ταυτότητα από την εργασία σας.

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou