Σε πρώτο επίπεδο, το team-building ή team-bonding επιτρέπει στους ανθρώπους να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον, τα ενδιαφέροντά τους, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους και τον τρόπο επικοινωνίας, μεταξύ άλλων. “Όπως κάθε αθλητική επαγγελματική ομάδα δουλεύει και εξασκείται μεταξύ τους για να είναι λειτουργικές στο μέγιστο δυνατό βαθμό, οι ομάδες στη δουλειά μπορούν και πρέπει να κάνουν το ίδιο”, λέει ο προπονητής καριέρας του Muse, Al Dea. Και όπως δεν μπορείτε να βρεθείτε στο γήπεδο με μια ομάδα που δεν έχει ιδέα ποιος παίζει σε ποια θέση, ποιος δίνει τη μπάλα σε ποιον και ποιος είναι ο καλύτερος στο χειρισμό της κατάστασης XYZ, δεν μπορείτε να πετύχετε τίποτα εάν τα μέλη της ομάδας σας δεν καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον.

Επίσης, οι ομαδικές δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν στο να υπενθυμίσουν στους ανθρώπους ότι η δουλειά δεν αφορά ποτέ μόνο τους ίδιους αλλά αφορά ολόκληρη την ομάδα. Όταν ενθαρρύνεστε να κάνετε κάτι μαζί, αντί να το κάνετε μόνοι σας, ζωντανεύει η ιδέα ότι η επιτυχία της ομάδας (και τελικά της εταιρείας) πρέπει να είναι προτεραιότητα. Αυτή μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα χρήσιμη μαθησιακή εμπειρία για ομάδες που λειτουργούν με την ομαδική εργασία, είναι υπερβολικά ανταγωνιστικές ή στερούνται ενότητας και αυτοπεποίθησης ως αποτέλεσμα ενός κακού διευθυντή ή των δύσκολων στιγμών.

Πώς μοιάζουν λοιπόν αυτές οι δραστηριότητες; Δείτε πιο κάτω 15 από τις πιο επιτυχιμένες δραστηριότητες Team-building: 

1. Puzzle

Αυτό μπορεί να είναι ένα κυριολεκτικό παζλ, όπως ένα σετ 500 τεμαχίων ή ένα εγκεφαλικό που απαιτεί σκέψη και καταιγισμό ιδεών. Εάν αισθάνεστε υπερβολικά φιλόδοξοι, δώστε ένα χρονικό όριο για να ολοκληρωθεί η εργασία. Το κλειδί είναι ότι όλοι πρέπει να συνεισφέρουν στην επιτυχία του “έργου”.

Μόλις τελειώσουν ή τελειώσει ο χρόνος, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε την εμπειρία. Ρωτήστε την ομάδα σας: Ποια ήταν η στρατηγική σας για να το λύσετε; Ποιος έκανε τι; Γιατί πήρε τις αποφάσεις που πήρε ο καθένας. Επιτρέποντας σε όλους να σκεφτούν τη διαδικασία μπορεί να αναδείξει μοναδικές προοπτικές ή δυνατά σημεία σε κάθε άτομο ή τουλάχιστον να οδηγήσει σε μια ανοιχτή συζήτηση.

2. Μετρήστε μέχρι το 20

Η συγκεκριμένη άσκηση είναι αρκετά απλή και χρειάζεται να αφιερώσετε μόνο μερικά λεπτά. 

Θα πρέπει να καθίσουν όλοι σε έναν κύκλο. Οποιοσδήποτε μπορεί να ξεκινήσει την καταμέτρηση ή να πει έναν αριθμό ανά πάσα στιγμή, με στόχο να μετρήσει από το ένα έως το 20. Ωστόσο, εάν δύο άτομα πουν ταυτόχρονα για έναν αριθμό, το μέτρημα ξεκινά από την αρχή. Αυτό το παιχνίδι απαιτεί από τα μέλη της ομάδας όχι μόνο να γνωρίζουν τη δυναμική της ομάδας, αλλά να συνεργάζονται με περιορισμένη επικοινωνία έτσι ώστε να φτάσουν στο τέλος. 

 3. Κύκλος Φιλοφρονήσεων

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές που μπορείτε να κάνετε σε αυτό το παιχνίδι για να ενθαρρύνετε την ομάδα σας να εκφράσει την εκτίμηση ο ένας για τον άλλον. Μια επιλογή είναι ότι μπορείτε απλά να αφιερώσετε πέντε λεπτά έχοντας τα άτομα να κάνουν κομπλιμέντα ο ένας στον άλλον, ό,τι τους περνάει στο μυαλό. Αυτό μπορεί να είναι τόσο εύκολο όσο να πεις: «Ήθελα να πω στην Τζίνα ότι μου άρεσε η πρότασή της αυτή την εβδομάδα» ή «Πολλά ευχαριστώ στον Σταύρο που έφερε ντόνατς την περασμένη εβδομάδα, όταν ήμασταν όλοι με το κεφάλι κάτω για να τηρήσουμε μια μεγάλη προθεσμία». Ή μπορείτε να πάτε γύρω και να ζητήσετε από κάθε άτομο να απευθυνθεί στον συνάδελφο στα δεξιά του, έτσι ώστε όλοι να έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν.

4. Κάντε ένα “Show and Tell”

Αυτό μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε την ομάδα σας να καυχιέται λίγο για τα επιτεύγματά της και να την ενθαρρύνετε να ενημερώνεται σχετικά με τον τομέα που εργάζονται όλοι οι άλλοι.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού στο The Muse είναι κάτι που ονομάζουμε “Sip it and Ship it”. Μια Παρασκευή του μήνα, η ομάδα μηχανικών της φιλοξενεί μια ανοιχτή συνάντηση όπου οποιοσδήποτε στην εταιρεία έχει την επιλογή να ρίξει μια ματιά και να δοκιμάσει τα πιο πρόσφατα «απεσταλμένα» ή ολοκληρωμένα προότζεκτ, ενώ «πίνει» αλκοολούχα ή μη αλκοολούχα ποτά.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό και σε μικρή κλίμακα. Εάν είστε ομάδα δύο ή τριών ατόμων, αφιερώστε λίγα λεπτά την εβδομάδα ή μία φορά το μήνα να μαζευτείτε και να τονίσετε κάτι στο οποίο εργάζεται κάθε μέλος και επιτρέψτε στους συναδέλφους να κάνουν ερωτήσεις, να κάνουν προτάσεις και να προσφέρουν θετικά σχόλια.

5. Μοιραστείτε την προσωπικότητά σας

Ζητήστε από όλους στην ομάδα σας να συμπληρώσουν ένα τεστ προσωπικότητας και μετά μαζευτείτε και συζητήστε. Το τι θα αποφασίσετε να κάνετε με αυτό εξαρτάται πραγματικά από εσάς, το κλειδί είναι να κατανοήσετε κάθε εργαζόμενο τα δυνατά σημεία, τις αδυναμίες και τα σημάδια των συναδέλφων σας. Ίσως ομαδοποιήσετε παρόμοιες προσωπικότητες μαζί και τότε πρέπει να συζητήσουν για το πώς χρησημοποιούνται τα χαρακτηριστικά τους στο χώρο εργασίας ή θα πρέπει να ολοκληρώσουν μια εργασία όπως να σχεδιάσουν το «ιδανικό» γραφείο τους με βάση τον τύπο της προσωπικότητάς τους και να το μοιραστούν με την ομάδα.

6. Παίξτε ομαδικά ή επιτραπέζια παιχνίδια

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι τα επιτραπέζια παιχνίδια φέρνουν τους ανθρώπους κοντά, υπάρχουν πολλές εξαιρετικές, φιλικές προς το γραφείο επιλογές εκεί έξω!

Υπάρχουν Apples to Apples (μια έκδοση SFW του Cards Against Humanity), Code Names, Pandemic και Jenga όλα τα παιχνίδια που απαιτούν ομαδική εργασία. Υπάρχουν επίσης μη επιτραπέζια παιχνίδια όπως το Celebrity ή το Heads Up (διαθέσιμα σε iOS και Android) που δεν απαιτούν τίποτα άλλο από ένα τηλέφωνο ή ένα στυλό και χαρτί.

Μπορεί να αισθάνεστε περίεργα να βγάλετε μερικά παιχνίδια στη μέση του γραφείου, αλλά μπορεί να εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε ότι χαλαρώνει την ομάδα σας και την αναγκάζει να συνεργαστεί με διαφορετικούς και δημιουργικούς τρόπους.

7. Δημιουργήστε ένα Scavenger Hunt

Το παιχνίδι αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικό για τους νέους εργαζόμενους έτσι ωστε να γνωρίσουν το τοπίο και την ομάδα τους “απαιτώντας” από αυτούς να εντοπίσουν πράγματα γύρω από το γραφείο και να κάνουν ερωτήσεις στους πιο έμπειρους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, όπως «Πότε ξεκίνησε η [Εταιρεία];» ή «Ποιος ήταν ο πρώτος μας πελάτης;» ή “Πόσα άτομα εργάζονται στην ομάδα μάρκετινγκ;”

Ίσως δημιουργήσετε ένα για το προσωπικό για να αποκαλύψουν X αριθμό γεγονότων ή τεχνουργημάτων μέχρι το τέλος της ημέρας μαζί. Ή χωρίστε την ομάδα σε πολλές ομάδες και δείτε ποιος τερματίζει πρώτος. Όπως κι αν επιλέξετε να το κάνετε και ό,τι κι αν επιλέξετε να βρουν, αυτό σίγουρα θα ενθαρρύνει τα μέλη της ομάδας να συνεργαστούν σε κάτι που απέχει πολύ από τη συνηθισμένη τους δουλειά.

8. Το “Human Knot”

Αυτός είναι ένας αγαπημένος τρόπος team-bonding που χρησημοποιείται και σε κατασκηνώσεις, αλλά και ένας διασκεδαστικός τρόπος να συγκεντρωθούν τα μέλη της ομάδας για να λύσουν ένα πρόβλημα. Ζητήστε από όλους να έρθουν μαζί σε έναν κύκλο και να πιάσουν τα χέρια με άτομα που δεν είναι ακριβώς δίπλα τους. Ο στόχος, από τη στιγμή που τα χέρια όλων συμπλέκονται, είναι να ξεμπερδέψετε χωρίς να σπάσετε την αλυσίδα. Μπορείτε να το κάνετε ακόμα πιο δύσκολο, μην επιτρέποντας στα μέλη της ομάδας να μιλήσουν ή θέτοντας ένα χρονικό όριο. Απαιτεί λίγο χώρο για τα πόδια για να κινήστε μεταξύ σας, ο ένας πάνω στον άλλον. Αν το “αντέξετε” μπορεί να δημιουργήσετε ένα διασκεδαστικό παζλ.

9. Βlind Directions

Συνδυάστε τα μέλη της ομάδας και βάλτε το ένα να δέσει τα μάτια, τότε είναι δουλειά του άλλου να κατευθύνει το άλλο άτομο ώστε να κάνουν κινήσεις όσο καλύτερα μπορούν, είτε αυτό είναι να τους πάει στην άλλη πλευρά του γραφείου είτε να τους κάνει να ολοκληρώσουν μια εργασία όπως η μετακίνηση ενός αντικειμένου ή σχεδιάζοντας μια εικόνα. Ζητήστε από άτομα που συνήθως δεν συνεργάζονται τόσο στενά να κάνουν αυτή την άσκηση και θα τους βοηθήσει να εξασκήσουν την επικοινωνία και να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη.

10. Silent Line-Up

Ρυθμίστε έναν χρονοδιακόπτη και προτρέψτε τα μέλη της ομάδας να παρατάσσονται με διάφορες σειρές, όπως το ύψος, τα γενέθλια ή τα χρόνια εμπειρίας στην εταιρεία χωρίς να πουν λέξη. Η ομάδα σας θα μάθει λίγα πράγματα ο ένας για τον άλλον ενώ θα ξεπεράσει μια ασυνήθιστη πρόκληση.

11. Hack Day

Οι μέρες του hack είναι γνωστές στον τομέα της τεχνολογίας και της μηχανικής, αλλά μπορούν να είναι επωφελείς για σχεδόν οποιαδήποτε ομάδα.

Η ιδέα είναι απλή: Ζητήστε από όλους να αφήσουν αυτό στο οποίο εργάζονται και να περάσουν την ημέρα ολοκληρώνοντας ένα ειδικό έργο που ωφελεί την ομάδα ή την εταιρεία. Εάν μπορείτε, έχετε πολλά τμήματα (αν όχι ολόκληρη την εταιρεία) να συμμετέχουν και απαιτήστε από τους εργαζόμενους να συνεργάζονται με άτομα σε διαφορετικές ομάδες. Το θέμα είναι μπορέσει το προσωπικό να σκεφτεί έξω από το κουτί δημιουργώντας κάτι που απαιτεί ένα νέο σύνολο δεξιοτήτων ή τρόπο σκέψης.

Ίσως ξοδεύετε την ημέρα αναθεωρώντας το έγγραφο ενσωμάτωσής σας για νέες προσλήψεις, ή κάνοντας καταιγισμό ιδεών για μια νέα προώθηση πωλήσεων ή δημιουργώντας ενα νέο προϊόν, όποιο κι αν είναι αυτό, θα πρέπει να κοστίζει 0 $ για να το δημιουργήσετε και να είναι κάτι που μπορείτε να φτιάξετε (ή να φανταστείτε) σε μια εργάσιμη ημέρα.

12. Ολοκληρώστε μια Πρόκληση Escape-the-Room

Όλοι το κάνουν αυτές τις μέρες και δεν αποτελεί έκλπληξη: Το να προσπαθείς να ξεφύγεις όταν είσαι «παγιδευμένος» σε ένα δωμάτιο με ανθρώπους (σε καθορισμένο χρονικό διάστημα) είναι μια ομαδική προσπάθεια. Εάν ζείτε σε μια πόλη που το προσφέρει, μπορείτε να βρείτε μια ποικιλία από προκλήσεις απόδρασης από ένα δωμάτιο, όπως ένα υποβρύχιο, ένα κελί φυλακής ή ακόμα και ένα γραφείο (τι ειρωνικό!). 

13. Εθελοντική εργασία 

Εάν η ομάδα σας είναι παθιασμένη με μια συγκεκριμένη αιτία ή πρωτοβουλία, σκεφτείτε να αφιερώσετε την ημέρα για να προσφέρετε κάποια κοινωνική υπηρεσία. Όχι μόνο θα δεσμευτείτε, αλλά θα νιώσετε υπέροχα και θα έχετε θετικό αντίκτυπο στην κοινότητά σας. Δείτε πώς μπορείτε να φέρετε ευκαιρίες εθελοντισμού στο γραφείο σας και μερικές συμβουλές για διάφορες εθελοντικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε, ανάλογα με το επίπεδο δέσμευσής σας.

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou