Ο Ισπανός Amancio Ortega είναι ίσως ο πλουσιότερος άνθρωπος για τον οποίο δεν έχεις ακούσει ποτέ. Είναι πολύ-δισεκατομμυριούχος (€46 δις για την ακρίβεια), είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης και μέσα στην τριάδα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Και εν αντιθέσει με τους περισσότερους πλούσιους Ευρωπαίους, ο Amancio Ortega δεν κληρονόμησε την περιουσία του. Την έφτιαξε μόνος του.

Σύμφωνα με την� Covadonga O’Shea, τη γυναίκα που έφτιαξε την αυτοβιογραφία του Ortega, ο Amancio ήταν φτωχός. Ο πατέρας του δεν κέρδιζε πολλά, είχε ένα μισθό περίπου 300 pesetas. Αυτό σημαίνει ότι για να αγόραζε μια δωδεκάδα αυγά, θα έπρεπε να ξοδέψει το 1/10 του μισθού του. Σε συνέντευξη του, η O’Shea είχε πει ότι ο Amancio Ortega, όταν ήταν μικρός, είχε ακούσει τον άνθρωπο που πουλούσε λαχανικά στη μητέρα του να της λέει ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να της δίνει φαγητό χωρίς να πληρώνεται.

Ως αποτέλεσμα της φτώχειας, ο Ortega εγκατέλειψε το σχολείο στα 14 του και πήγε να εργαστεί ως messenger σε ένα κατάστημα. Τότε ήταν που, σύμφωνα με την O’Shea, ο Ortega συνειδητοποίησε τη φτώχεια της οικογένειας του και αποφάσισε ότι δεν θα άφηνε αυτή τη φτώχεια να συνεχίσει για πολύ ακόμη.

‘Η συνέπεια αυτής της οικονομικής σφαλιάρας είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παγκοσμίως’, είχε δηλώσει η O’Shea.

Ωστόσο τα χρόνια πέρασαν και δεν ήταν μέχρι το 1975, όταν ο Ortega ήταν 40 ετών, που ίδρυσε το πρώτο κατάστημα ZARA στη Λα Κορούνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη επιλογή ονόματος για το κατάστημα δεν ήταν ZARA αλλά… ZORBA! Κι αυτό επειδή ο αγαπημένος ηθοποιός του Ortega, ο Anthony Quinn, είχε υποδυθεί τον Ζορμπά (Zorba the Greek)! Δεν μπορούσε να πάρει άδεια για αυτό το όνομα όμως κι έτσι ξεκίνησε να παίζει με το όνομα, όταν και κατέληξε στο ZARA!

 

Κι έτσι ξεκίνησε η επιτυχία. Τι ήταν αυτό που έκανε το ZARA τόσο μεγάλη επιτυχία όμως; Ο Mark Tungate (συγγραφέας του βιβλίου Fashion Brands: Branding Style From Armani to Zara) εξήγησε το γιατί.

‘Το μυστικό του ZARA είναι ότι, αν και το ψώνισμα εκεί είναι φτηνό, δεν νιώθει φτηνό. Τα καταστήματα είναι μεγάλα και σε κεντρικές πλατείες. Τα ρούχα έχουν χώρο να αναπνεύσουν και το ίδιο και οι πελάτες. Επίσης, είναι και τα ίδια τα ρούχα. Ένα ρούχο κάποιου σχεδιαστή που θα φωτογραφηθεί για μια επίδειξη μόδας, θα χρειαστεί μερικούς μήνες για να φτάσει στα καταστήματα. Τα ZARA όμως, θα σου έχουν κάτι παρόμοιο σε 2 εβδομάδες.’

Την τεράστια επιτυχία του ωστόσο, ο Ortega τη συνάντησε την περασμένη δεκαετία, αν και είναι στο χώρο εδώ και 40 χρόνια, με τη μετοχή της Inditex (μητρική εταιρεία της ZARA) να βλέπει 570% αύξηση.

Παρά την επιτυχία του, ο Ortega διατηρεί χαμηλό προφίλ. Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν φωτογραφίες του στο ίντερνετ και είχε απορρίψει αμέτρητες προτάσεις για να εμφανιστεί στην τηλεόραση. Η O’Shea, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός αυτό, είπε: ‘Πιστεύω ότι ο Ortega είναι μετριόφρων άνθρωπος. Δεν θεωρεί ότι όλη αυτή η επιτυχία είναι αποκλειστικά δική του, αλλά όλης της εταιρείας και υπαλλήλων.’

Ο οικονομικός ιστορικός Carlos Rodriguez Braun συνόψισε τα επιτεύγματα του Amancio Ortega:

‘Χωρίς ευνοϊκές συνθήκες, σε ένα χώρο που βασίζεται στη δημιουργία αλλά περιορίζει την δημιουργικότητα, αποφάσισε να παλέψει με όπλο τη δημιουργικότητα του. Βρήκε την τέλεια ισορροπία μεταξύ ποιότητας και τιμής, μείωσε τη ζωή των ρούχων στα ράφια με το να επιταχύνει τη διαδικασία του σχεδιασμού, επέλεξε καίριες τοποθεσίες για τα καταστήματα του, και όλα αυτά με τον στόχο να προσελκύσει τον συνηθισμένο άνθρωπο. Κατάφερε τα πάντα.’

Δημοσιεύθηκε από Antonis Papadopoulos

Head of Ergodotisi, ergodotisi.com

Άφησε απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *