Η εργασιακή δυσαρέσκεια έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοση του οργανισμού σας. Λοιπόν, πώς εντοπίζετε τα σημάδια και πώς ξεπερνάτε τις αιτίες της δυσαρέσκειας από την εργασία στο χώρο εργασίας σας;
Τι είναι η εργασιακή δυσαρέσκεια;
Η εργασιακή δυσαρέσκεια είναι όταν οι προσδοκίες των εργαζομένων για τη δουλειά τους δεν ικανοποιούνται. Αυτό τους αφήνει με αρνητική αντίληψη και έλλειψη κινήτρων και αφοσίωσης στη δουλειά τους και στον οργανισμό. Αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει την απόδοση του οργανισμού και, τελικά, το τελικό αποτέλεσμα. Η δυσαρέσκεια μπορεί να προκύψει από πολλούς παράγοντες, όπως το αρνητικό εργασιακό περιβάλλον, η κακή διαχείριση, η έλλειψη αναγνώρισης και οι χαμηλοί μισθοί.
Σημάδια εργασιακής δυσαρέσκειας στον εργασιακό χώρο
Υπάρχουν πολλές συμπεριφορές που μπορούν να επιδείξουν οι εργαζόμενοι όταν είναι δυσαρεστημένοι με τη δουλειά τους. Ακολουθούν ορισμένοι από τους τυπικούς δείκτες:
- Έλλειψη ενδιαφέροντος και ενθουσιασμού
- Αναβλητικότητα
- Καθυστέρηση και απουσία
- Μειωμένη απόδοση
- Στρες και αρνητικότητα
8 κοινές αιτίες της εργασιακής δυσαρέσκειας και τρόποι αντιμετώπισής τους
Οι λόγοι της εργασιακής δυσαρέσκειας είναι πολλοί. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίσετε πιθανές πηγές με διορθωτικές ενέργειες, μπορείτε να εργαστείτε για να αποτρέψετε το πρόβλημα εντελώς. Το να είστε σε εγρήγορση και να αναζητάτε λύσεις για τους ακόλουθους παράγοντες δυσαρέσκειας από την εργασία θα βοηθήσετε τον οργανισμό σας να δημιουργήσει ένα ικανοποιητικό εργασιακό περιβάλλον:
1. Έλλειψη εκτίμησης
Όλα τα ανθρώπινα όντα έχουν μια εγγενή επιθυμία να νιώθουν ότι εκτιμώνται τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μας ζωή. Το να νιώθεις ότι εκτιμάς στη δουλειά ξεπερνά την απλή αναγνώριση της απόδοσης. Οι άνθρωποι θέλουν να πιστεύουν ότι έχουν αξία ως εργαζόμενοι και συνάδελφοι επειδή τους εκτιμούν για αυτό που είναι ως άτομο.
Χωρίς να γνωρίζουν ότι η παρουσία τους έχει σημασία, μπορεί να χάσουν την αίσθηση του σκοπού τους μέσα στον οργανισμό και να δυσαρεστηθούν με τη δουλειά τους. Μια έρευνα της Glassdoor έδειξε ότι το 53% των εργαζομένων πιστεύει ότι η λήψη μεγαλύτερης εκτίμησης από το αφεντικό τους θα τους έκανε να μείνουν περισσότερο με τον εργοδότη τους.
2. Το να είσαι ή να νιώθεις κακοπληρωμένος
Ενώ το ποσοστό αμοιβής από μόνο του δεν εγγυάται ικανοποίηση, το να πιστεύεις ότι αμείβεσαι ανεπαρκώς μπορεί να συμβάλει στη δυσαρέσκεια από την εργασία. Εάν ένας εργαζόμενος πιστεύει ότι ο μισθός του δεν ταιριάζει με την απόδοση της εργασίας του, θα αισθανθεί υποτιμημένος. Μπορεί επίσης να κατηγορήσουν τη δουλειά τους για τυχόν οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Μια νέα ευκαιρία με υψηλότερη αμοιβή μπορεί εύκολα να δελεάσει κάποιον να εγκαταλείψει την τρέχουσα εργασία του.
Προσφέρει ο οργανισμός σας ανταγωνιστικούς μισθούς που είναι τουλάχιστον στο επίπεδο της αγοράς; Εάν όχι, ήρθε η ώρα να προτείνετε μια νέα δομή αμοιβών και να εξετάσετε τις αυξήσεις μισθών. Σχεδιάστε μια στρατηγική μισθοδοσίας και αποδοχών που προσφέρει μπόνους απόδοσης και προαγωγές για να υποστηρίξετε την πορεία σταδιοδρομίας των εργαζομένων.
Εάν ο οργανισμός σας δεν είναι σε θέση να αυξήσει τους μισθούς, θα μπορούσατε να αναζητήσετε δημιουργικούς τρόπους επιβράβευσης των εργαζομένων, όπως:
- Μπόνους που συνδέονται με στόχους και κερδοφορία
- Εκπτώσεις εργαζομένων για το προϊόν ή την υπηρεσία σας
- Ευέλικτες ημέρες/ώρες εργασίας
- Επιπλέον άδειες
3. Ανεπαρκής διαχείριση
Η σχέση που έχουν οι εργαζόμενοι με τη διοίκηση συμβάλλει σημαντικά στο πώς αισθάνονται για τη δουλειά τους. Όταν στους εργαζόμενους δεν αρέσει ο τρόπος με τον οποίο εποπτεύονται ή δεν εμπιστεύονται τους διευθυντές τους, η αφοσίωσή τους αρχίζει να χάνεται. Τότε είναι λιγότερο πιθανό να είναι ικανοποιημένοι με τους ρόλους τους και μπορεί ακόμη και να γίνουν αντιφρονούντες.
Οι διευθυντές που έχουν κακές ηγετικές ικανότητες μπορούν να βλάψουν την επιτυχία της επιχείρησής σας. Οι άνθρωποι θέλουν να οδηγούνται με απλές οδηγίες. Η αβεβαιότητα και η έλλειψη κατεύθυνσης είναι συχνά πηγές απογοήτευσης στο χώρο εργασίας. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι που εμπνέονται από τους ηγέτες τους θα επενδύσουν περισσότερο στη δουλειά τους. Ωστόσο αυτό μπορεί να ανατραπεί με τα πιο κάτω:
- Θέτοντας σαφείς βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους με οδηγίες για την ικανοποίηση των προσδοκιών.
- Εξάσκηση και προώθηση της ανοιχτής, χωρίς αποκλεισμούς επικοινωνίας και της διαφάνειας στην πληροφόρηση.
- Παροχή συνεπούς, ατομικής ανατροφοδότησης που δίνει έμφαση στα θετικά χαρακτηριστικά και καθοδηγεί ελλειπής τομείς
- Προσφέροντας αυτονομία και εμπιστοσύνη στους εργαζομένους με παράλληλη αποχή από micromanagement.
4. Περιορισμένες προοπτικές επαγγελματικής ανάπτυξης
Η ελπίδα για επαγγελματική ανέλιξη βρίσκεται στις εργασιακές φιλοδοξίες των περισσότερων ανθρώπων. Το ενδιαφέρον για μια τρέχουσα δουλειά θα αυξηθεί όταν προσφέρει η εταιρεία κάποιες δυνατότητες να προσβλέπουμε. Από την άλλη πλευρά, όταν οι εργαζόμενοι βλέπουν ότι οι ευκαιρίες ανάπτυξής τους σταματούν ή εξαφανίζονται, μπορεί να προάγει τη δυσαρέσκεια από την εργασία.
Οι εργαζόμενοι αισθάνονται ενδυναμωμένοι όταν ο εργοδότης τους επιδεικνύει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για επαγγελματική ανάπτυξη και επιτυχία. Οι διευθυντές θα πρέπει να αφιερώνουν χρόνο με το προσωπικό τους ειδικά για να μάθουν τι οραματίζεται κάθε άτομο για την καριέρα του.
Μέσα στον οργανισμό σας, μπορείτε να ενισχύσετε την εξέλιξη της σταδιοδρομίας παρέχοντας τους ακόλουθους τύπους ευκαιριών:
- Εσωτερική κινητικότητα
- Προσφορές εκπαίδευσης και ανάπτυξης
- Προγράμματα καθοδήγησης
5. Έλλειψη επιλογών εκπαίδευσης και ανάπτυξης
Πολλοί άνθρωποι σκόπιμα αναζητούν εργασία σε μια εταιρεία που είναι πρόθυμη να επενδύσει στη μάθηση και την ανάπτυξη των εργαζομένων της. Το να βοηθήσουμε το προσωπικό να αναπτυχθεί μπορεί να τους παρακινήσει να τα καταφέρουν καλύτερα στη δουλειά τους και να αφοσιωθούν περισσότερο στον οργανισμό. Επιπλέον, το να νιώθουν ενθάρρυνση και την προετοιμασία για επαγγελματική ανέλιξη μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι με τον τρέχοντα ρόλο τους.
Οι επιτυχημένες εταιρείες κατανοούν την αξία ενός σχεδίου εκπαίδευσης και ανάπτυξης, επομένως διαθέτουν τους απαιτούμενους πόρους. Για παράδειγμα, μπορεί να δείτε την ανάγκη για περισσότερη εκπαίδευση στον οργανισμό σας, αλλά ένας γενναιόδωρος προϋπολογισμός δεν είναι εφικτός. Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν μέθοδοι για την ανάπτυξη εργαζομένων που δεν απαιτούν σημαντικά κεφάλαια, όπως:
- Διαδικτυακή μάθηση
- Εκμάθηση από ομοτίμους
- Cross-training
- Job shadowing
6. Σχέσεις στο χώρο εργασίας
Η συσχέτιση μεταξύ των εργασιακών σχέσεων και της ικανοποίησης των εργαζομένων δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Ακόμα κι αν η ίδια η δουλειά δεν είναι ιδανική, μια δεμένη ομάδα μπορεί να κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους να έρθουν στη δουλειά. Από την άλλη πλευρά, ένας τοξικός χώρος εργασίας μπορεί να καταστρέψει μια κατά τα άλλα ικανοποιητική δουλειά. Οι συνάδελφοι δεν χρειάζεται να είναι καλύτεροι φίλοι, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον να είναι χαλαροί και άνετοι μεταξύ τους.
Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στην κουλτούρα του χώρου εργασίας σας για να εντοπίσετε πιθανές βελτιώσεις, ειδικά εάν οι εργαζόμενοι κάνουν παράπονα. Για παράδειγμα, αντιμετωπίζουν οι διευθυντές τις εντάσεις μεταξύ των μελών του προσωπικού; Πρέπει να αντιμετωπιστεί η αγενής ή εκφοβιστική συμπεριφορά ενός εργαζόμενου προς τους άλλους;
Οι δραστηριότητες δημιουργίας ομάδας ή ο προγραμματισμός του χρόνου για να παίξετε παιχνίδια και απλώς να κάνετε παρέα μπορεί να ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να δεθούν, να βρουν κοινά σημεία και να δημιουργήσουν αξιόπιστες, θετικές σχέσεις. Η εύρεση τρόπων για να συνδεθούν οι εργαζόμενοι ως άνθρωποι θα ζωντανέψει το περιβάλλον, θα προωθήσει την ομαδική εργασία και θα συμβάλει στη συνολική εργασιακή ικανοποίηση των εργαζομένων σας.
7. Ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
Οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους στη δουλειά, αλλά όλοι χρειάζονται χρόνο για να επικεντρωθούν στην οικογένεια, τους φίλους, τα χόμπι τους και άλλες ευθύνες. Οι εργαζόμενοι μπορεί να αισθάνονται συγκλονισμένοι εάν δεν υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής. Εάν ο οργανισμός σας δεν αναγνωρίζει πόσο σημαντικό είναι για τους εργαζόμενους να διατηρούν μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, θα αντιμετωπίσετε εξουθένωση και χαμηλή εργασιακή δυσαρέσκεια.
Το να δείξετε στους ανθρώπους ότι η επιχείρηση νοιάζεται αρκετά ώστε να δώσει προτεραιότητα στην ευημερία τους συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη της δυσαρέσκειας των εργαζομένων. Δοκιμάστε αυτές τις ιδέες που μπορούν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τη ζωή του προσωπικού σας εκτός εργασίας:
- Περιορίστε τις προσδοκίες για υπερωρίες
- Ζητήστε εθελοντές πριν αναθέσετε ταξίδια, εργασίες διακοπών και ειδικές εργασίες
- Παροχή συνέπειας με σταθερό χρονοδιάγραμμα για ωρομίσθιους εργαζόμενους
- Προσφέρετε στους ανθρώπους επιλογές με ευέλικτο ωράριο και επιλογές εξ αποστάσεως εργασίας
8. Η δουλειά δεν είναι ενδιαφέρουσα ή ουσιαστική
Οι άνθρωποι αναζητούν εργασία που να είναι εμπνευσμένη και ικανοποιητική. Μπορούν εύκολα να χάσουν το ενδιαφέρον τους για μια δουλειά που πιστεύουν ότι δεν είναι αρκετά απαιτητική ή ότι δεν συνεισφέρει σημαντικά.
Οι κουραστικές εργασίες είναι συχνά παράγοντες δυσαρέσκειας από την εργασία. Όταν η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στον εξορθολογισμό ή τον εκσυγχρονισμό της τήρησης αρχείων και άλλων διαδικασιών, μειώνει τον χρόνο που πρέπει να αφιερώσουν οι εργαζόμενοι σε βαρετά καθήκοντα εργασίας. Αυτό αφήνει περισσότερο χώρο για την εργασία που οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι αξίζει τον κόπο.
Η ανανέωση ορισμένων θέσεων είναι μια άλλη λύση. Όταν εφαρμόζετε στρατηγικές σχεδιασμού θέσεων εργασίας, όπως ο εμπλουτισμός και η εναλλαγή θέσεων εργασίας και χρησιμοποιείτε το μοντέλο χαρακτηριστικών της θέσης εργασίας, είναι δυνατό να δημιουργήσετε καινοτόμους ρόλους που υποστηρίζουν επιχειρηματικούς στόχους και ικανοποιούν τους εργαζόμενους.
Ένα αίσθημα υπερηφάνειας ενσταλάσσεται όταν οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι είναι προσωπικά υπεύθυνοι να συνεισφέρουν στον οργανισμό με ουσιαστικό τρόπο.
Δείτε επίσης: 8 τρόποι για να διατηρήσετε το κίνητρο για εργασία καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας σας.