Το άγχος στον εργασιακό χώρο αποτελεί πλέον ένα συχνό χαρακτηριστικό των εργαζομένων σε όλους τους τομείς. Η εργασία αποτελεί σημαντικό μέρος στην καθημερινότητα του κάθε ατόμου. Δυσκολίες που αφορούν στο εργασιακό περιβάλλον επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής, τόσο της επαγγελματικής όσο και της προσωπικής. 

Το εργασιακό άγχος μπορεί να οριστεί ως μία συνεχής πίεση στο άτομο να ρυθμίσει την συμπεριφορά του, να αντιμετωπίσει καταστάσεις, και να προσαρμοστεί σε ένα συνεχές πιεστικό περιβάλλον στον χώρο εργασίας του. 

Ποια τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα του άγχους χωρίζονται σε νοητικά, σωματικά και συμπεριφορικά. Αρχικά τα νοητικά αποτελούνται από την αδυναμία συγκέντρωσης, την αίσθηση του άδειου μυαλού και τη δυσκολία λήψης αποφάσεων. Τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να αφορούν πόνους στο στήθος και στην κοιλιά, ημικρανίες, αδυναμία και κόπωση αλλά και ταχυπαλμίες. Τέλος, τα συμπεριφορικά συμπτώματα απαρτίζονται από την ανάπτυξη φοβιών, την κατανάλωση αλκοόλ,  την ονυχοφαγία ακόμα και συμπεριφορές αποφυγής.

Πως μπορεί να προκύψει το εργασιακό άγχος; 

Οι πηγές τους άγχους στην εργασία ποικίλουν και μπορεί να είναι ψυχοκοινωνικές ή οικονομικές. Κάποιες από αυτές τις πηγές είναι η ανάγκη του εργαζομένου να αισθάνεται ικανοποιημένος με την προσφορά του στην εργασία του, ο μη ξεκάθαρος εργασιακός ρόλος του στην εταιρεία, η έλλειψη υποστήριξης τόσο από τη διοίκηση όσο και από τους συναδέλφους και άλλα.

Τι μπορείτε να κάνετε για την αντιμετώπιση του;

Οι τρόποι που μπορεί να αντιμετωπιστεί το εργασιακό άγχος είναι αρχικά ο καθορισμός στόχων όπως η βελτίωση της ευχαρίστησης και της άνεσης στις σχέσεις με τους συναδέλφους, 

βελτίωση της αυτοπεποίθησης, η ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας και η αποδοχή της επίβλεψης στο εργασιακό πλαίσιο. 

Παράλληλα η εκπαίδευση των εργαζομένων από ειδικούς σχετικά με τη διαχείριση του άγχους και o σωστός περιβαλλοντικός σχεδιασμός μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του εργασιακού άγχους. Τέλος, πρέπει από τους αρμόδιους της εταιρείας να υπάρχει κατανόηση των παραγόντων που μπορεί να προκαλούν άγχος στους εργαζόμενους και εκτός του χώρου εργασίας 

Έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία

Σύμφωνα με έρευνα, που διενήργησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, σχεδόν το ήμισυ των εργαζομένων του δείγματος πιστεύει ότι το εργασιακό άγχος αποτελεί συνηθισμένη κατάσταση στον χώρο εργασίας τους. Μεταξύ των συχνότερα αναφερόμενων αιτιών εργασιακού άγχους περιλαμβάνονται η εργασιακή αναδιοργάνωση ή η εργασιακή ανασφάλεια, η υπερωριακή απασχόληση ή ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, καθώς και η παρενόχληση και η βία στην εργασία.

Βάσει των αποτελεσμάτων από την έρευνα, κάποιοι από τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες κινδύνου για τους εργαζόμενους σχετίζονται με την αλληλεπίδραση με δύσκολους ασθενείς/μαθητές/πελάτες (61%) και την πίεση του χρόνου (44%). 

Παράλληλα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία έχει δημιουργήσει ηλεκτρονικό οδηγό σχετικά με τη διαχείριση του άγχους και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων όπου αναφέρει απλές επεξηγήσεις του άγχους και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων που συνδέονται με την εργασία, τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους, αλλά και πρακτικά παραδείγματα πρόληψης και αντιμετώπισης ψυχοκοινωνικών κινδύνων.

Δείτε επίσης την συνέντευξη της κ. Ιουλίας Λούτα (Occupational Therapist) για την Ψυχική Υγεία των εργαζομένων από την σκοπιά της εργοθεραπείας εδώ.

Δημοσιεύθηκε από admin