Το 2023 είναι εδώ, και πολλοί από εμάς σκεφτόμαστε τους στόχους μας για την επόμενη χρονιά. Αλλά σε μια εποχή αστάθειας και ανασφάλειας, μπορεί να φαίνεται ότι ο καθορισμός στόχων είναι απλώς προετοιμασία για αποτυχία. Μερικοί από εμάς μπορεί να κοιτάξουμε πίσω στο 2020 και να σκεφτούμε όλους τους στόχους και τα σχέδια που πήγαν στραβά εκείνη τη χρονιά και να αναρωτηθούμε γιατί να βάζουμε στόχους όταν το μέλλον είναι τόσο αβέβαιο;

Αν και είναι αλήθεια ότι έχουμε ελάχιστο έως καθόλου έλεγχο σε σαρωτικές παγκόσμιες εξελίξεις, εξακολουθεί να έχει αξία να θέτεις στόχους και να εργάζεται για την επίτευξή τους. Σε ένα πρόσφατο άρθρο στο Harvard Business Review, η κοινωνική ψυχολόγος Heidi Grant λέει, «για να δεσμεύσουμε τα κίνητρά μας και να κατευθύνουμε την ενέργεια του εγκεφάλου μας στις σωστές ενέργειες (τόσο συνειδητά όσο και ασυνείδητα), πρέπει να έχουμε μια ξεκάθαρη αίσθηση του πού βρισκόμαστε, πού πάμε και αν κλείνουμε το χάσμα μεταξύ των δύο με τον σωστό ρυθμό. Χωρίς στόχους, κάνουμε κακές επιλογές και χάνουμε ευκαιρίες για δράση».

Ακολουθούν έξι συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να σκεφτείτε να θέσετε στόχους σταδιοδρομίας για το 2023: 

1. Επικεντρωθείτε στα αποτελέσματα

Ενώ μπορεί να μην μπορείτε να ελέγξετε ποιες θέσεις ανοίγονται στον οργανισμό σας ή αν μπορείτε να φέρετε νέους πελάτες κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής ύφεσης, μπορείτε να διαχειριστείτε την ανάπτυξή σας και τον αριθμό των τηλεφωνικών κλήσεων ή των επαφών που πραγματοποιείτε. Αν βάλεις τα σωστά συστατικά στους στόχους, κάτι θα συμβεί, ακόμα κι αν δεν είναι αυτό που αρχικά είχες σκοπό να πετύχεις.

2. Υιοθετήστε μια αισιόδοξη και αναπτυξιακή σκέψη 

Μια νοοτροπία ανάπτυξης δεν είναι να είσαι καλός αυτή τη στιγμή. Έχει να κάνει με τη σκέψη και με τον τρόπο που αναγνωρίζει το άτομο ότι η ανάπτυξη πρέπει να συμβεί. Χρησιμοποιήστε λέξεις όπως «βελτίωση», «γίνομαι» και «αναπτύσσομαι» καθώς θέτετε τους στόχους σας.

3. Αφήστε χώρο για τα προσωπικά σας

Μεγάλο μέρος της υπερέντασής σας μπορεί να προέρχεται από την προσπάθεια επίτευξης ενός μη ρεαλιστικού οράματος για την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Εάν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να φροντίσετε οι μελλοντικοί επαγγελματικοί σας στόχοι να προσαρμοστούν ώστε να ανταποκρίνονται στις προσωπικές απαιτήσεις.  Ή μπορείτε να κάνετε προσωπικές αλλαγές που δημιουργούν περισσότερο χώρο για τους επαγγελματικούς σας στόχους. 

4. Να είστε διατεθειμένοι να κάνετε παρακάμψεις 

Μερικές φορές οι καλύτερες αποφάσεις σταδιοδρομίας προέρχονται από απροσδόκητες κατευθύνσεις. Καθώς εργάζεστε προς την επίτευξη των τελικών στόχων σταδιοδρομίας σας, να είστε ανοιχτοί στο να πείτε «ναι» σε απρόβλεπτες ευκαιρίες, εάν θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις σχέσεις σας με άλλους επαγγελματίες ή να ενισχύσουν τις δεξιότητές σας σε έναν συγκεκριμένο τομέα.

5. Θέστε μικρούς και μεγάλους στόχους ταυτόχρονα 

Όταν οι μεγάλοι στόχοι σταδιοδρομίας φαίνονται υπερβολικoί και πιεστικοί, σκεφτείτε τους μικρούς στόχους που μπορείτε να πετύχετε ανάμεσα στο πού βρίσκεστε και στο πού θέλετε να πάτε. Υπάρχει κάποια τάξη ή πιστοποιητικό που μπορείτε να ολοκληρώσετε; Υπάρχει κάποιο βιβλίο που θα θέλατε να διαβάσετε; Τα μικρά βήματα οδηγούν σε σημαντικά επιτεύγματα.

6. Μείνετε πιστοί στις αξίες σας 

Όταν αισθάνεστε συγκλονισμένοι, μπορεί να είναι δελεαστικό να δικαιολογήσετε αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις βασικές σας αξίες. Για παράδειγμα, εάν μία από τις αξίες σας είναι να περιορίσετε τα ταξίδια στο ελάχιστο λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, μια προσφορά εργασίας που υπόσχεται μεγάλη αύξηση στις αποδοχές μπορεί να είναι δελεαστική παρά την ανάγκη να ταξιδεύετε περισσότερο. 

Σε αυτό το σενάριο, μην αφήσετε την οικονομική επιβάρυνση να υπερισχύσει των βασικών σας αξιών ή τουλάχιστον δείτε ξανά τις βασικές σας αξίες και αναλύστε προσεκτικά εάν η ανάγκη για αύξηση μισθού είναι πιο σημαντική από το να μένετε περισσότερο στο σπίτι και την οικογένεια σας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν σίγουρα ταράξει τον κόσμο με πολλούς τρόπους, αλλά μπορείτε ακόμα να είστε υπεύθυνος για την καριέρα σας. Θέτοντας στόχους και δουλεύοντας για να τους πετύχετε, θα προετοιμαστείτε για την επιτυχία τα επόμενα χρόνια  ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στην παγκόσμια σκηνή.

Self-Check:

  • Ποιος είναι ένας μικρός στόχος που μπορώ να πετύχω το 2023 για να με βοηθήσει να πετύχω τους μεγαλύτερους επαγγελματικούς μου στόχους;
  • Γνωρίζω τις βασικές μου αξίες; Μπορώ να αναφέρω τα πράγματα που είναι πιο σημαντικά για μένα στην καριέρα μου;
  • Υπάρχει μια μικρή αλλαγή που μπορώ να κάνω για να έχω περισσότερο έλεγχο στην επαγγελματική μου πορεία;

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager