1. Επικοινωνία

Κάθε επιχειρηματίας πρέπει να είναι αποτελεσματικά επικοινωνιακός. Είτε ένα άτομο είναι ατομικός επιχειρηματίας είτε διευθύνει μια μεγάλη εταιρεία, πρέπει να κατανοήσει πώς να επικοινωνεί αποτελεσματικά με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους πιθανούς μετόχους που αγγίζουν την επιχείρηση. Είναι επιτακτική ανάγκη για έναν επιχειρηματία να μπορεί να επικοινωνεί με εργαζόμενους, επενδυτές, πελάτες, υποψήφιους πελάτες, πιστωτές και συναδέλφους. Εάν ένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να επικοινωνήσει την αξία της εταιρείας του, είναι απίθανο η εταιρεία να μπορεί να είναι επιτυχημένη.

Η επικοινωνία είναι μια θεμελιώδης δεξιότητα που εφαρμόζεται σε κάθε τομέα της επιχειρηματικότητας. Θα χρειαστεί να επικοινωνήσεις με επενδυτές και συνεργάτες για να διασφαλίσεις ότι η επιχείρηση βρίσκεται στο σωστό δρόμο, με πελάτες για να πουλήσεις την ιδέα σου και να δημιουργήσεις σχέσεις αλλά και με τους εργαζόμενους σου για να καθορίσεις τη πορεία της εταιρείας και να αναθέσεις ευθύνες. 

Χωρίς ένα σταθερό πλαίσιο επικοινωνίας, κάθε επιχείρηση είναι προορισμένη να αποτύχει. Δυστυχώς, είναι δύσκολο να «διδάξεις» δεξιότητες επικοινωνίας. Ο μόνος τρόπος για να γίνεις καλύτερος είναι να εξασκηθείς και ο μόνος τρόπος εξάσκησης είναι με άλλους ανθρώπους. Παρακολούθησε εκδηλώσεις δικτύωσης και βελτίωσε τις διαπροσωπικές σου δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργαζόμενος/η στενά σε ομαδικό περιβάλλον.

2. Δικτύωση

Η ανάπτυξη ενός δικτύου διευκολύνει επιχειρηματικές ευκαιρίες, συμφωνίες συνεργασίας, εύρεση συνεργατών ή μελλοντικών εργαζομένων. Το δίκτυο σου είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά που έχεις. Η δικτύωση μπορεί να σου επιτρέψει όχι μόνο να συναντήσεις επαγγελματίες με ίδιες ιδέες, αλλά να δημιουργήσεις την μελλοντική σου ομάδα και να διατηρήσεις τον παλμό του κλάδου σου.

Το επαγγελματικό σου δίκτυο μπορεί να αποτελείται από πρώην και νυν συναδέλφους, απόφοιτους από τα ίδια εκπαιδευτικά ιδρύματα με εσένα, πρώην καθηγητές και δασκάλους, ηγετικές προσωπικότητες του κλάδου σου, πρώην και νυν πελάτες, φίλους και μέλη της οικογένειας και άλλους στον κλάδο σου με παρόμοια ενδιαφέροντα, ευθύνες και στόχους.

Το LinkedIn, για παράδειγμα, είναι ένας πολύτιμος τρόπος για να δημιουργήσεις σύνδεση με άλλους ανθρώπους. Χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο προτάσεων της πλατφόρμας, μπορείς να βρεις επαγγελματίες με τους οποίους έχεις κοινές συνδέσεις, παρόμοια ενδιαφέροντα και τίτλους εργασίας. Η προσδοκία στο LinkedIn είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν και θα επικοινωνήσουν μεταξύ τους.

3. Εστίαση

Οι επιχειρηματίες πρέπει να επικεντρωθούν για να διασφαλίσουν ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται, οι πελάτες είναι ικανοποιημένοι και οι εργαζόμενοι έχουν κίνητρα. Για τους περισσότερους επιχειρηματίες, το να παραμείνουν συγκεντρωμένοι είναι πιο δύσκολο από όσο ακούγεται. Πρόσεξε να μην παρασυρθείς από την επόμενη συναρπαστική ευκαιρία χωρίς να εκτελέσεις τις προτεραιότητες που έχεις. 

Η ικανότητα εστίασης είναι τόσο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας όσο και δεξιότητα, αλλά αποτελεί περισσότερο δεξιότητα επειδή μπορεί να ξεκινήσει, να αναπτυχθεί και να τελειοποιηθεί με την πάροδο του χρόνου. Η εστίαση έρχεται φυσικά σε μερικούς ανθρώπους. Εάν είσαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους, έχεις περισσότερη δύναμη, αλλά για τους περισσότερους, η εστίαση είναι δύσκολο να επιτευχθεί. 

Ο δρόμος προς την επιτυχημένη επιχειρηματικότητα είναι γεμάτος σκαμπανεβάσματα. Υπάρχουν τα ύψη των επιτυχιών και οι απελπισίες των αποτυχιών. Ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας πρέπει να είναι σε θέση να επικεντρωθεί, ώστε να μπορεί να παραμείνει στην πορεία του και όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα.

4. Ικανότητα μάθησης

Η ικανότητα μάθησης είναι μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να έχεις στη ζωή, πόσο μάλλον στην επιχειρηματικότητα. Τα σκαμπανεβάσματα που περνά ένας επιχειρηματίας είναι αναπόφευκτα. Ένας επιχειρηματίας χρειάζεται υψηλή ικανότητα μάθησης και κυρίως επιθυμία για μάθηση. Εάν ένα άτομο είναι σε θέση να μάθει σε οποιαδήποτε κατάσταση, ακόμα και σε αποτυχία, έχει τις απαραίτητες δεξιότητες για να γίνει επιτυχημένος επιχειρηματίας. 

Οι μέντορες είναι μια σημαντική πηγή μάθησης για νέους επιχειρηματίες, αφού τα έχουν κάνει όλα στο παρελθόν. Επίσης μπορείς να παρακολουθήσεις εκδηλώσεις δικτύωσης και δημόσια σεμινάρια, διαδικτυακά σεμινάρια και δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα. Στόχευσε σε μια συνεχή και αδιάκοπη ροή μάθησης. Εάν μπορείς να μάθεις αποτελεσματικά και με συνέπεια, δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα να αναπτύξεις τις άλλες δεξιότητες που θα χρειαστείς ως επιχειρηματίας.

Δημοσιεύθηκε από admin