Η Amy Johnson ήταν μια από τις πιο εμπνευσμένες γυναίκες του 20ου αιώνα. Ήταν η πρώτη γυναίκα που πέταξε σόλο από την Αγγλία στην Αυστραλία το 1930 και σημείωσε μια σειρά από άλλα ρεκόρ σε όλη της την καριέρα.

Η Amy Johnson γεννήθηκε την 1η Ιουλίου του 1903 στο Hull του Yorkshire και έζησε εκεί μέχρι που πήγε στο Sheffield University το 1923. Μετά την αποφοίτηση της, μετακόμισε και εργάστηκε ως γραμματέας σε ένα δικηγορικό γραφείο στο Λονδίνο, όπου άρχισε επίσης να εκφράζει το ενδιαφέρον της για τις πτήσεις. 

Η Amy άρχισε να μαθαίνει να πετάει στο London Airplane Club τον χειμώνα του 1928-29 και το χόμπι της έγινε σύντομα μια ολοζώντανη εκπλήρωση του ονείρου της, όχι απλώς να κάνει καριέρα στην αεροπορία, αλλά να επιτύχει σε κάποιο έργο που θα έδειχνε στον κόσμο ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να είναι εξίσου ικανές με τους άνδρες σε έναν μέχρι τότε ανδροκρατούμενο τομέα.

Το πρώτο της σημαντικό επίτευγμα, μετά το πέταγμα σόλο, ήταν να χαρακτηριστεί η πρώτη γυναίκα μηχανικός εδάφους που εκπαιδεύτηκε στη Βρετανία. Για ένα διάστημα ήταν η μόνη γυναίκα G.E. (ground engineer) στον κόσμο.

Στις αρχές του 1930, επέλεξε να πετάξει σόλο στην Αυστραλία και να ξεπεράσει το ρεκόρ των 16 ημερών του Bert Hinkler, αφού αυτός ήταν και ένας από τους στόχους της. Στην αρχή, οι προσπάθειες της να συγκεντρώσει οικονομική υποστήριξη απέτυχαν, αλλά τελικά ο Λόρδος Wakefield συμφώνησε να την βοηθήσει με την εταιρεία πετρελαίου του. Ο πατέρας της Amy και ο Wakefield μοιράστηκαν την τιμή αγοράς ενός μεταχειρισμένου DH Gypsy Moth όπου και ονομάστηκε Jason από το εμπορικό σήμα της οικογενειακής επιχείρησης που είχαν.

Η Amy ξεκίνησε μόνη της με έναν κινητήρα Gypsy Moth από το Croydon στις 5 Μαΐου 1930 και προσγειώθηκε στο Darwin στις 24 Μαΐου, μια επική πτήση 11.000 μιλίων. Ήταν η πρώτη γυναίκα που πέταξε μόνη της στην Αυστραλία. Τον Ιούλιο του 1931, σημείωσε ρεκόρ από την Αγγλία προς την Ιαπωνία σε ένα Puss Moth με τον Jack Humphreys. Τον Ιούλιο του 1932, σημείωσε ρεκόρ από την Αγγλία στο Cape Town, σόλο, σε ένα Puss Moth. Τον Μάιο του 1936, σημείωσε ρεκόρ από την Αγγλία στο Cape Town, σόλο, μια πτήση για να ανακτήσει το ρεκόρ της, του 1932. 

Με τον σύζυγό της, Jim Mollison, πέταξε επίσης με ένα DH Dragon απευθείας από το Pendine Sands, στη Νότια Ουαλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1933. Οι Mollisons χώρισαν το 1938.

Αφού τελείωσε η πορεία της που είχε με τις εμπορικές πτήσεις με το ξέσπασμα του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου το 1939, η Amy εντάχθηκε στο Air Transport Auxiliary, μια ομάδα έμπειρων πιλότων που δεν ήταν επιλέξιμοι για υπηρεσία RAF (Royal Air Force). Τα πτητικά της καθήκοντα αποτελούνταν από μεταφορά αεροσκαφών από αεροδιαδρόμους εργοστασίων στις βάσεις της RAF.

Σε μια από αυτές τις συνηθισμένες πτήσεις στις 5 Ιανουαρίου 1941, η Amy συνετρίβη στις εκβολές του Τάμεση και πνίγηκε, ένα τραγικό και πρόωρο τέλος στη ζωή της πιο διάσημης γυναίκας πιλότου της Βρετανίας. Μυστήριο εξακολουθεί να περιβάλλει τον θάνατο της καθώς ο λόγος του ταξιδιού παραμένει κυβερνητικό μυστικό. 

Το 1999, αναφέρθηκε ότι ο Tom Mitchell από το Crowborough του Surrey, ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε το αεροπλάνο. Υποστήριξε ότι η Amy απέτυχε να πει τον σωστό κωδικό αναγνώρισης, ο οποίος άλλαζε κάθε μέρα για όλες τις βρετανικές δυνάμεις, ώστε τα στρατεύματα στο έδαφος να γνωρίζουν ότι ήταν Βρετανοί. Προφανώς, δεν κατάφερε να δώσει τον κωδικό δύο φορές και καταρρίφθηκε ως εχθρικό αεροσκάφος.

Μετά τον θάνατό της, έγιναν αρκετά αφιερώματα στο πρόσωπο της. Ένα από αυτά ήταν το Πανεπιστήμιο του Sheffield όπου ονόμασε το κτίριο που στεγάζει το τμήμα Αυτόματου Ελέγχου και Μηχανικής Συστημάτων προς τιμήν της. Επίσης η Amy μνημονεύεται με πολλούς τρόπους, ένας από τους οποίους είναι το βραβείο British Women Pilot’s Association – μια ετήσια υποτροφία Amy Johnson Memorial Trust για να βοηθήσει εξαιρετικές σε επίδοση γυναίκες πιλότους να συνεχίσουν την καριέρα τους.

Δημοσιεύθηκε από admin