Είτε εργάζεστε στο γραφείο, είτε εξ αποστάσεως είτε με υβριδικό πρόγραμμα, η οικοδόμηση αυθεντικών σχέσεων με τους εργαζομένους είναι το κλειδί για να τους βοηθήσετε να αναπτύξουν την αίσθηση ότι ανήκουν στον εργασιακό χώρο. Ως ηγέτες, μπορεί να είναι δύσκολο να δημιουργήσετε σχέσεις χωρίς να φαίνεται ότι δεν είστε αυθεντικοί ή ότι εισχωρείτε αδιάκριτα στην ιδιωτική ζωή των εργαζομένων σας. Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι ηγέτες για να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν αυθεντικές σχέσεις πέρα από φυλετικές, έμφυλες και άλλες διαφορές; 

Για να σας βοηθήσω να βρείτε τους καλύτερους τρόπους για να οικοδομήσετε αυθεντικές σχέσεις, έθεσα αυτή την ερώτηση σε διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού και προσωπικού, καθώς και σε διευθυντές επιχειρήσεων για τις παρατηρήσεις τους. Από το να ηγείστε με ορατότητα και διαφάνεια έως το να επικεντρωθείτε στη δημιουργία μιας κουλτούρας του ανήκειν, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο ρόλο σας ως ηγέτης για να καλλιεργήσετε αυθεντικές σχέσεις που διαπερνούν όλες τις διαφορές στο χώρο εργασίας.

Ακολουθούν 14 τρόποι με τους οποίους αυτοί οι ηγέτες χτίζουν και καλλιεργούν αυθεντικές σχέσεις πέρα από τις διαφορές στους χώρους εργασίας τους:

  1. Ηγηθείτε με ορατότητα και διαφάνεια

Η ορατότητα, η παρουσία και το άνοιγμα είναι ζωτικής σημασίας για την ουσιαστική ένταξη και σύνδεση. Είναι σημαντικό να είναι παρόντες διαφορετικοί άνθρωποι σε όλα τα επίπεδα μιας επιχείρησης, ώστε οι άλλοι να μπορούν να δουν τις δυνατότητες της δικής τους πορείας μέσα σε έναν οργανισμό. Και φυσικά, δεν είναι όλες οι διαφορές ορατές, γι′ αυτό και η διαφάνεια και το άνοιγμα από τους ηγέτες όσον αφορά το δικό τους υπόβαθρο και τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά μπορεί να έχουν τόσο θετική επιρροή. 

Ένας άλλος τρόπος για να καλλιεργήσετε αυθεντικές σχέσεις είναι να συμμετέχετε σε συζητήσεις γύρω από την ένταξη. Η κυκλική ανατροφοδότηση και οι πρωτοβουλίες όπως η αντίστροφη καθοδήγηση είναι εξαιρετικοί τρόποι για να δείξετε πραγματική επένδυση στην ποικιλομορφία. Επειδή αυτές οι συζητήσεις πρέπει να επικεντρώνονται σε όσους έχουν βιωματική εμπειρία, είναι ζωτικής σημασίας οι ηγέτες να δείχνουν ταπεινότητα και προθυμία να μάθουν. Η επιτυχημένη πολιτική και πρακτική ισότητας πρέπει να ενημερώνεται από τις προοπτικές των περιθωριοποιημένων ατόμων.

  1. Να είστε δραστήριοι και περίεργοι

Χτίστε σχέσεις εκτός των συναδέλφων και των συνεργατών που σας ενδιαφέρουν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους βρίσκονται σε ηγετική θέση. Είναι βασικό να προσπαθούν ενεργά και ειλικρινά να γνωρίσουν τους ανθρώπους: το ιστορικό τους, την εμπειρία τους, το αντικείμενο εργασίας τους και τις φιλοδοξίες τους. Όχι συστηματικά, αλλά περιστασιακά. 

  1. Δημιουργήστε χώρο για τα άτομα έτσι ώστε να είναι ολοκληρωτικά ο εαυτός τους

Οι αυθεντικές σχέσεις οικοδομούνται και καλλιεργούνται όταν οι ηγέτες στρώνουν το τραπέζι και προσφέρουν ένα μέρος για τα μέλη της ομάδας να έρθουν σε αυτό το τραπέζι. Οι άνθρωποι περνούν περίπου το 80% της ζωής τους σε ένα εργασιακό περιβάλλον – αν μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε ταλαντούχα, ποικίλα άτομα, η προτεραιότητα στην ενσωμάτωση είναι κρίσιμη. Στο DEI, μιλάμε για την “κάλυψη ταυτότητας”, ένα φαινόμενο που εμφανίζεται συχνά για τους διαφορετικούς υποψηφίους που αισθάνονται ότι δεν μπορούν να εμφανιστούν πλήρως επειδή ένα μέρος της ταυτότητάς τους δεν είναι ευπρόσδεκτο. Αυτός είναι ένας από τους συνηθέστερους λόγους για τους οποίους οι διαφορετικοί υποψήφιοι μπορεί να αισθάνονται ευάλωτοι στο να εγκαταλείψουν μια θέση. Για να αποφύγετε την απώλεια εξαιρετικών υποψηφίων, η εστίαση στο άνοιγμα γνήσιων χώρων για κοινές εμπειρίες στον οργανισμό σας είναι το κλειδί.

  1. Δείξτε την υποστήριξη σας για τις ομάδες πόρων των εργαζομένων

Οι αυθεντικές σχέσεις ξεκινούν με ανοιχτές συζητήσεις, οι οποίες συμβαίνουν μόνο όταν οι άνθρωποι συναντιούνται – εικονικά ή φυσικά. Τα τελευταία χρόνια, οι Ομάδες Πόρων Εργαζομένων (ERGs) έχουν γίνει ο de facto τρόπος με τον οποίο οι οργανισμοί διευκολύνουν αυτές τις συζητήσεις. Σε ορισμένες εταιρείες οι ομάδες αυτές οργανώνονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους, ενώ σε άλλες από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού ή τις εσωτερικές επικοινωνίες. Όπως και να έχει, όλες αυτές οι ομάδες μπορούν να επωφεληθούν από την ορατή υποστήριξη των ηγετών. Μέσω των Townhalls, των εσωτερικών ιστολογίων, των κοινωνικών αναρτήσεων που γιορτάζουν τα επιτεύγματά τους και πολλά άλλα, οι ηγέτες μπορούν να αυξάνουν συνεχώς το προφίλ των ERGs. Μπορούν να τονίσουν τι έχει ήδη γίνει και να ρωτήσουν το προσωπικό τι περισσότερο περιμένει. Ακούγοντας και υποστηρίζοντας, οι ηγέτες μπορούν να αυξήσουν την εσωτερική ευαισθητοποίηση για να κάνουν θετική διαφορά.

  1. Μείνετε επικεντρωμένοι στις πρωτοβουλίες για τη διαφορετικότητα και την ένταξη

Μείνετε επικεντρωμένοι στις πρωτοβουλίες για τη διαφορετικότητα και την ένταξη. Ενθαρρύνετε τους εργαζόμενους από όλες τις καταβολές να μοιραστούν τις ιστορίες τους με τους συναδέλφους τους, συμπεριλαμβανομένων τυχόν εμποδίων που ξεπέρασαν για να φτάσουν εκεί που βρίσκονται σήμερα και πώς αυτό τους διαμόρφωσε. Αυτό δημιουργεί μια ατμόσφαιρα όπου οι άνθρωποι αισθάνονται άνετα να είναι ο εαυτός τους, καλλιεργεί μια αίσθηση ψυχολογικής ασφάλειας και διευκολύνει τον εντοπισμό κοινών ενδιαφερόντων – και στόχων – με τους συναδέλφους τους. Καλλιεργώντας μια κουλτούρα όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται ελεύθεροι να εκφραστούν, καταρρίπτετε τα τμηματικά σιλό που μπορεί να καταπνίξουν τη συνεργασία και διασφαλίζετε ότι όλες οι φωνές ακούγονται και αναδεικνύονται.

  1. Κατανοήστε τον τρόπο σκέψης και δράσης της ομάδας σας

Είναι γεγονός ότι σε έναν οργανισμό, οι άνθρωποι αναπτύσσουν φυσιολογικά μια ορισμένη ομαδική ταυτότητα που συνήθως ξεπερνά το άτομο. Τα ομαδικά ζητήματα επηρεάζουν τη συμπεριφορά του ατόμου, δημιουργώντας κώδικες πρακτικής που συνδέονται με τον εργασιακό χώρο. Σε μια ομάδα, κάθε εργαζόμενος συμβάλλει άμεσα στην επιτυχή εξέλιξη της εργασίας. Η συμπεριφορά του εργαζομένου και η στάση του ηγέτη επηρεάζουν την πρόοδο και την ανάπτυξη του οργανισμού. Δημιουργεί επίσης καλύτερη αφομοίωση της οργανωσιακής κουλτούρας και διευκολύνει τη διαδικασία κατανόησης των διαφορών. Έτσι, η ανάπτυξη και η παροχή ομαδικής δυναμικής και εκπαίδευσης που εστιάζει στην κατανόηση του τρόπου σκέψης και δράσης του καθενός επηρεάζει την καλλιέργεια αυθεντικών σχέσεων πέρα από φυλετικές, έμφυλες και άλλες διαφορές.

  1. Έχετε ανοιχτό μυαλό για μάθηση

Ένα σημαντικό μέρος του να είσαι ένας ηγέτης με αντίκτυπο είναι να αναπτύξεις την ικανότητα να έχεις μια νοοτροπία “ανοικτή στη μάθηση”. Για να οικοδομήσουν αυθεντικές και ουσιαστικές σχέσεις πέρα από φυλετικές, έμφυλες και προσωπικές διαφορές, οι ηγέτες πρέπει να είναι πρόθυμοι να ακούνε περισσότερο απ’ ό,τι μιλούν, να ζητούν ανατροφοδότηση σχετικά με τις προτιμήσεις διαχείρισης και επικοινωνίας και να αναζητούν σκόπιμα ευκαιρίες να μάθουν για διαφορετικά υπόβαθρα και κουλτούρες. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ατομικών δραστηριοτήτων οικοδόμησης σχέσεων, ασκήσεων οικοδόμησης ομάδων και σεμιναρίων και συνεδρίων επαγγελματικής ανάπτυξης που αναδεικνύουν τις διαφορές φύλου και πολιτισμού.

  1. Εμπνεύστε τους ανθρώπους προς έναν κοινό σκοπό

Οι διαφορές είναι ακόμα πιο έντονες όταν εστιάζονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να αγνοήσετε τις διαφορές, αλλά ο καθορισμός σαφών στόχων πέρα από αυτές και η εστίαση στη δημιουργία ομάδων γύρω από τις δεξιότητες που απαιτούνται για να φτάσετε εκεί είναι η καλύτερη προσέγγιση για να ξεπεράσετε το αδιέξοδο των διαφορών. Ιστορικά, μόνο αξιόλογοι στόχοι έχουν φέρει τους ανθρώπους κοντά πέρα από ανταγωνιστικά σύνορα και διαφορές. Αλλά όταν σχηματίζονταν τέτοιες “ομάδες”, αυτό συχνά κατέληγε στις πιο σημαντικές επιτυχίες.

  1. Προσφέρετε υποστήριξη σταδιοδρομίας σε υποεκπροσωπούμενες ομάδες

Όταν οι ηγέτες προσφέρουν σκόπιμα υποστήριξη καριέρας σε μέλη ομάδων που ανήκουν σε υποεκπροσωπούμενες ομάδες, συμβάλλουν στην επαγγελματική τους ανέλιξη και δημιουργούν τα θεμέλια για μια αυθεντική σχέση. Η υποστήριξη καριέρας μπορεί να συμβεί με διάφορους τρόπους, όπως η εισαγωγή των ατόμων στα δίκτυα επιρροής σας, η προσφορά ευκαιριών και έργων υψηλού προφίλ και η καθοδήγηση.

  1. Εορτάστε τις διαφορές

Οι εργαζόμενοι αναζητούν εργασιακά περιβάλλοντα όπου μπορούν να εμφανιστούν ως ο αυθεντικός τους εαυτός. Οι ηγέτες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της ψυχολογικής ασφάλειας και στην οικοδόμηση γνήσιων σχέσεων σε όλες τις δημογραφικές ομάδες. Για να οικοδομήσουν αυτές τις επιθυμητές σχέσεις, οι ηγέτες θα πρέπει να νιώθουν άνετα με το να είναι άβολα μαθαίνοντας περισσότερα για τις μοναδικές πτυχές της διαφορετικότητας που φέρνει κάθε μέλος της ομάδας στην ομάδα.  Η υποβολή ερωτήσεων και η εκμάθηση διαφορετικών πολιτισμών, θρησκειών και διαφορετικών εμπειριών είναι ένας τρόπος για να καλλιεργηθούν και να οικοδομηθούν αυτές οι σχέσεις στο χώρο εργασίας.

  1. Συνδεθείτε με τις ομάδες σας μοιραζόμενοι τις ιστορίες σας

Όλοι μας έχουμε κάνει μεγάλες κινήσεις και έχουμε χάσει εντελώς την μπάλα. Όλοι έχουμε αμφισβητήσει τους εαυτούς μας. Όλοι μας είχαμε στιγμές τύχης. Όλοι είχαμε συναισθηματικούς πόνους ανάπτυξης. Πείτε την αλήθεια σας. Οι αυθεντικές σχέσεις χτίζονται από ανθρώπους που μοιράζονται τις πραγματικές εμπειρίες της ζωής τους. Έτσι γεφυρώνεις τις διαφορές που συχνά μας χωρίζουν.

  1. Ακούστε για να μάθετε

Ως επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού για πάνω από μια δεκαετία, η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω σε άλλους ηγέτες είναι να ακούνε για να μαθαίνουν.  Στη συνέχεια, αναλάβετε δράση. Ακούγοντας για να μάθετε, θα καταλάβετε πού έχει εισχωρήσει η προκατάληψη στις πολιτικές και τις πρακτικές σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να γίνετε η φωνή της αλλαγής μέσα στον οργανισμό σας, και με αυτή την απόδειξη της δέσμευσης για αλλαγή, θα οικοδομήσετε εμπιστοσύνη μεταξύ των διαφορετικών δημογραφικών ομάδων της ομάδας σας.

  1. Αγκαλιάστε τη μοναδικότητα των άλλων χωρίς κριτική

Οι καλύτεροι ηγέτες είναι αυτοί που θέλουν να κατανοήσουν πράγματα που είναι διαφορετικά ή έξω από τις ζώνες άνεσής τους. Ένας εργαζόμενος θα επιτρέψει στον εαυτό του να ανοιχτεί αν πιστεύει ότι είναι ψυχολογικά ασφαλής και ότι ο ηγέτης του είναι πρόθυμος να καταλάβει ποιος είναι, όχι μόνο ως εργαζόμενος αλλά και ως άτομο.

  1. Επικεντρωθείτε στη δημιουργία μιας κουλτούρας του ανήκειν

Το σημερινό πολιτικό κλίμα κάνει πολλούς ηγέτες να εστιάζουν στο να είναι πιο φιλόξενοι και χωρίς αποκλεισμούς στον εργασιακό χώρο. Ένας τρόπος για να οικοδομήσετε πιο αυθεντικές σχέσεις είναι να εστιάσετε τις προσπάθειές σας στο ανήκειν. Ως ηγέτης, αναλογιστείτε πώς καλλιεργείτε σκόπιμα μια κουλτούρα όπου όλοι οι εργαζόμενοι αισθάνονται ευπρόσδεκτοι και συμπεριλαμβάνονται. Αν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, ξεκινήστε με την ανασκόπηση εκείνων των στιγμών που νιώσατε ότι σας συμπεριλάμβαναν περισσότερο στη δουλειά. Παρατηρήστε τα κοινά σημεία που διαφαίνονται και αρχίστε να εφαρμόζετε μερικά στο χώρο εργασίας σας.

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou