Ορισμένες λέξεις-κλειδιά μπορούν να σας βοηθήσουν να παρουσιάσετε τον εαυτό σας με θετικό τρόπο σε έναν υποψήφιο εργοδότη. Μπορούν να καθοδηγήσουν και να πλαισιώσουν μια συζήτηση γύρω από το λεξιλόγιο που είναι οικείο σε έναν υποψήφιο για εργασία και έναν συνεντευκτή.
Οι καλύτερες λέξεις-κλειδιά είναι θετικές, ελπιδοφόρες λέξεις εντός του λόγου και παρέχουν έναν τρόπο να περιγράψετε την εκπαίδευση, τις δεξιότητες και την εμπειρία σας. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ισχυρές λέξεις και φράσεις σε μια συνέντευξη:
1. Μπορώ
Φράσεις όπως «Μπορώ να συνεισφέρω» και «Θα προσφέρω με αυτόν τον τρόπο» δείχνουν ότι είστε θετικοί και σίγουροι για τα ταλέντα που φέρνετε σε μια εταιρεία. Η λέξη αυτή υποδηλώνει πεποίθηση και ικανότητα. Δείχνει ότι έχετε σκεφτεί το θέμα και ότι έχετε έρθει με πρόθεση να συνεισφέρετε στην εταιρεία χρησιμοποιώντας τα ταλέντα σας.
2. Ανυπομονώ
Όταν σας δοθεί μια ευκαιρία για συνέντευξη, μπορείτε να απαντήσετε με κάτι σαν: «Ανυπομονώ να έχω την ευκαιρία να συζητήσουμε τι μπορώ να φέρω στην εταιρεία σας». Είναι θετική και ελπιδοφόρα γλώσσα που δείχνει ότι έχετε εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής σας, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να εξηγήσετε πτυχές της δουλειάς που θα σας άρεσε ή να εξηγήσετε τον τρόπο εργασίας σας.
3. Σεβασμός
Αφού εξοικειωθείτε με την εταιρεία, μπορείτε να περιγράψετε στον συνεντευκτή συγκεκριμένες πτυχές σχετικά με τα προϊόντα, τις πρακτικές, την ποικιλομορφία ή τα έργα της εταιρείας που σέβεστε. Το να εκφράσετε τον σεβασμό σας δείχνει ότι έχετε ερευνήσει την εταιρεία και σας βοηθά να μιλήσετε για λεπτομέρειες που μπορούν να οδηγήσουν σε μια βαθύτερη συζήτηση για αυτά τα θέματα.
4. Ευκαιρία
Η “ευκαιρία” είναι μια λέξη που περιγράφει και τις ευκαιρίες που σας δόθηκαν στο παρελθόν να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας και δείχνει δυνατότητα και ευγνωμοσύνη. Συχνά συνδέεται με μια προσφορά εργασίας σε ένα περιβάλλον συνέντευξης. Μπορείτε να μιλήσετε για προηγούμενες ευκαιρίες και για το ότι είστε ενθουσιασμένοι για τις προοπτικές μελλοντικών ευκαιριών που θα σας δοθούν.
5. Εμπειρία
Αν και το βιογραφικό σας πρέπει να μιλάει για την εργασιακή σας εμπειρία, είναι συχνά μια συνοπτική περίληψη των πολλών εργασιών που έχετε επιτύχει κατά τη διάρκεια της καριέρας σας. Όταν είναι δυνατόν, είναι καλό να περιγράφετε τα καθήκοντά σας, ή τα πρότζεκτ σας σε σχέση με την εργασιακή σας εμπειρία κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης και μπορείτε να δώσετε έμφαση στο χρονικό διάστημα για να βοηθήσετε να γίνει κατανοητό το αντικείμενο της προηγούμενης εργασίας σας. Το να αναφέρετε την λέξη «εμπειρία» μπορεί να σας κάνει να ακούγεστε γνώστες και καταρτισμένοι.
6. Δεξιότητες
Ομοίως με την περιγραφή της εμπειρίας σας, η επισήμανση ορισμένων από τις σχετικές δεξιότητές σας μπορεί να βοηθήσει έναν συνεντευκτή να σας γνωρίσει καλύτερα. Αντί να αναφέρετε πολλές δεξιότητες, επιλέξτε μία ή μερικές που σας βοηθούν για τη συγκεκριμένη θέση. Για παράδειγμα, αντί να πείτε ότι έχετε δεξιότητες υπολογιστή, θα μπορούσατε να εξηγήσετε πώς είστε ειδικευμένοι σε ορισμένα προγράμματα λογισμικού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη δουλειά.
7. Στόχοι
Μπορεί να είναι χρήσιμο να δείξετε πώς η μελλοντική εργασία, βοηθά να πετύχετε τους επαγγελματικούς σας στόχους. Περιγράψτε τους στόχους σας και πώς η εργασία μπορεί να σας δώσει δεξιότητες ή εμπειρία. Για παράδειγμα, εάν εργάζεστε σε μια βασική θέση εργασίας στον κλάδο της φιλοξενίας και αναζητάτε μια θέση ηγεσίας, μιλήστε για το πώς η εμπειρία σας, σας βοήθησε να διαμορφώσετε τον στόχο σας και γιατί πιστεύετε ότι η συγκεκριμένη θέση σας βοηθά να επιτύχετε αυτόν τον στόχο.
8. Ευελιξία
Εάν μπορείτε να αποδείξετε ότι είστε ικανοί να εργαστείτε με διαφορετικούς ανθρώπους σε πολλά περιβάλλοντα και να προσαρμοστείτε στις αλλαγές, τις προθεσμίες και το πεδίο εφαρμογής, θα δείξετε πώς μπορείτε να γίνετε ευέλικτη και θετική προσθήκη σε μια ομάδα. Θα μπορούσατε να εξηγήσετε πώς προσαρμοστήκατε σε μια αλλαγή των συνθηκών στο παρελθόν και τι σας έχει διδάξει η ευελιξία για τον εαυτό σας.
9. Εταιρική αποστολή
Αφού διαβάσετε τη δήλωση αποστολής της εταιρείας, μπορείτε να αναφέρετε μέρη της που έχουν απήχηση στην προσωπική σας φιλοσοφία εργασίας. Περιγράψτε οποιαδήποτε λεπτομέρεια από αυτό που σας εμπνέει ή που θα σας βοηθούσε να θέσετε στόχους. Βεβαιωθείτε ότι είστε ειλικρινείς και κάντε αυτή τη συζήτηση. Μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με την εξέλιξη της δήλωσης αποστολής για να δείξετε ότι ενδιαφέρεστε για την κατανόηση των βασικών αξιών της εταιρείας.
10. Αξιοπιστία
Οι περισσότερες εταιρείες εκτιμούν τους υπαλλήλους που φτάνουν στην ώρα τους, χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τον χρόνο της εταιρείας για να παράγουν ποιοτική εργασία και τηρούν τις προθεσμίες. Δείξτε την αξιοπιστία σας με συγκεκριμένα παραδείγματα από προηγούμενες θέσεις εργασίας ή άλλες ευκαιρίες.
Μπορείτε να περιγράψετε το εύρος των ευθυνών που σας έχουν ανατεθεί σε ένα πρότζεκτ ή μια στιγμή που η ομαδική εργασία, σας βοήθησε να δημιουργήσετε κάτι για το οποίο είστε περήφανοι. Θα μπορούσατε επίσης να περιγράψετε πρακτικές λογοδοσίας σε προηγούμενη εργασία και πώς τις εφαρμόζατε με συνέπεια.
11. Ηγεσία
Ακόμα κι αν δεν έχετε συνέντευξη για μια θέση διοίκησης, η ηγεσία σε οποιοδήποτε ρόλο είναι πολύτιμη. Περιγράψτε μια στιγμή που σας δόθηκε μια ηγετική θέση ή εμπειρίες που σας βοήθησαν να αναπτύξετε ηγετικές ιδιότητες. Σκεφτείτε τι σημαίνει για εσάς να είστε ηγέτης και, στη συνέχεια, αναπτύξτε την απάντηση σας.
12. Παράδειγμα
Αυτή η λέξη σας βοηθά να αλλάξετε μια γενική απάντηση σε μια συγκεκριμένη απάντηση. Αντί να λέτε «Ήμουν υπεύθυνος για τη συγκρότηση ομάδας», θα μπορούσατε να προσθέσετε κάτι σαν «Μπορώ να μοιραστώ ένα παράδειγμα για το πώς μια άσκηση οικοδόμησης ομάδας αύξησε την ενότητα του γραφείου μας» Στη συνέχεια, μπορείτε να εξηγήσετε εν συντομία τη δραστηριότητα και ορισμένα αποτελέσματα που παρατηρήσατε. Οι ιστορίες και τα παραδείγματα μπορούν να βοηθήσουν έναν συνεντευκτή να σας γνωρίσει καλύτερα και θα τονίσει τις ιδιότητες ή τις ικανότητές σας όταν εστιάσει σε μερικές σχετικές λεπτομέρειες