Το να γνωρίζετε εάν μια δουλειά είναι κατάλληλη για εσάς ή όχι μπορεί να αποτελέσει πραγματική πρόκληση. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στο επίπεδο επαγγελματικής ικανοποίησης. Μπορείτε να αξιολογήσετε αυτές τις παραμέτρους όταν αξιολογήσετε εάν η δουλειά σας είναι κατάλληλη για εσάς.

1. Δεν έχεις σημειώσει πρόοδο

Ως επαγγελματίας, είναι σημαντικό να έχετε τις δεξιότητες και τα εργαλεία που απαιτούνται για να πετύχετε στον ρόλο σας. Επομένως, εάν τα καθήκοντά σας στην εργασία σας είναι δύσκολα και καταβάλλετε συνεχή προσπάθεια, αλλά δεν έχετε προχωρήσει στους στόχους σας, η δουλειά σας μπορεί να μην είναι κατάλληλη για εσάς. Τότε ίσως πρέπει να σκεφτείτε μια στροφή προς μια καριέρα όπου μπορείτε να επιτύχετε στόχους υψηλού επιπέδου και να ανταποκριθείτε αποτελεσματικά στις προσδοκίες.

2. Νιώθεις ότι δεν εκμεταλλεύεσαι τις δυνάμεις σου

Κάθε επαγγελματίας έχει ορισμένα δυνατά σημεία. Μπορεί να είναι ικανοποιητικό να χρησιμοποιείτε αυτές τις δυνάμεις για να παράγετε ποιοτική εργασία και να προχωρήσετε στην καριέρα σας. Εάν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις ισχυρότερες δεξιότητές σας στον ρόλο σας λόγω της φύσης των ευθυνών σας, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ακολουθήσετε μια δουλειά που σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε σωστά τις καλύτερες ικανότητές σας.

3. Δεν έχεις πλέον εργασιακό πάθος για αυτό που κάνεις

Το να είστε παθιασμένοι με τη δουλειά σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε περισσότερη πληρότητα και ενθουσιασμό στην καριέρα σας. Εάν ξεκινήσατε τον ρόλο σας με ενθουσιασμό και χάνετε σταθερά το πάθος σας για τη δουλειά που κάνετε, μπορεί να ακολουθείτε λάθος δρόμο. Μπορεί να επιλέξετε να αναθεωρήσετε την καριέρα σας και να βρείτε μια δουλειά που είναι πιο ευχάριστη για εσάς.

4. Δεν μπορείς να αναπτυχθείς στον ρόλο σου

Για να προχωρήσετε στην καριέρα σας, είναι σημαντικό ο εργοδότης σας να σας δώσει χώρο για να αναπτυχθείτε. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας, η επίτευξη ανάπτυξης μπορεί να είναι πρόκληση για εσάς. Εάν αντιμετωπίζετε μια τέτοια κατάσταση στην δουλειά σας, σκεφτείτε να μεταβείτε σε μια άλλη που ίσως μπορείτε να αναπτύξετε καλύτερα τις ικανότητές σας.

5. Οι αξίες σου δεν συγκλίνουν με αυτές της εταιρείας

Είναι σημαντικό να ευθυγραμμιστείτε με την κουλτούρα του οργανισμού σας, ώστε να μπορείτε να αισθάνεστε ότι ανήκετε εκεί. Αξιολογήστε εάν οι αξίες, οι πεποιθήσεις και τα ήθη σας ευθυγραμμίζονται με αυτά του εταιρικού οργανισμού και τι είδους σχέσεις έχετε με τους συναδέλφους σας. Εάν αισθάνεστε ότι δεν ταιριάζετε “πολιτιστικά” στη δουλειά σας, ίσως να είστε σε θέση να επιδιώξετε έναν παρόμοιο ρόλο σε διαφορετικό οργανισμό.

6. Έχεις άγχος όταν πηγαίνεις στη δουλειά κάθε εβδομάδα

Ενώ η επιστροφή στη δουλειά μετά από ένα Σαββατοκύριακο χαλάρωσης μπορεί να είναι πρόκληση για οποιονδήποτε επαγγελματία, εάν αισθάνεστε τακτικά άγχος για την δουλειά σας, μπορεί να μην είναι υγιές. Είναι σημαντικό να αισθάνεστε άνετα με τη δουλειά σας και να έχετε συναισθηματική σταθερότητα, ώστε να μπορείτε να αισθάνεστε ικανοί και παραγωγικοί. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, εξετάστε το ενδεχόμενο να βρείτε έναν ρόλο για τον οποίο είστε πιο ενθουσιώδεις και που μπορεί να σας προσφέρει επαρκή συναισθηματική υποστήριξη.

7. Οι σχέσεις με τους συναδέλφους σου είναι ρηχές

Το να έχετε σχετικά στενές σχέσεις με τους συναδέλφους σας μπορεί να κάνει την δουλειά σας πιο ικανοποιητική. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε θέσεις που απαιτούν τακτική συνεργασία και ομαδική εργασία. Εάν οι σχέσεις σας με τους συναδέλφους σας δεν έχουν βάθος και θεωρείτε ότι είναι δύσκολο να συνδεθείτε μαζί τους, ο ρόλος σας μπορεί να μην είναι ο καλύτερος για εσάς.

8. Δεν βλέπεις μέλλον στον οργανισμό σου

Πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο να ονειρεύεστε ότι μπορείτε να προχωρήσετε στην καριέρα σας με την πάροδο του χρόνου. Εάν δεν μπορείτε να φανταστείτε ένα μέλλον στον οργανισμό σας, είτε αυτό οφείλεται σε έλλειψη ευκαιριών εξέλιξης είτε σε άλλους παράγοντες πιθανότατα τότε να θέλετε να αναθεωρήσετε τον ρόλο εργασίας σας. Ίσως σε κάποιο άλλο οργανισμό ή θέση να είστε σε θέση να εκπληρώσετε τους μακροπρόθεσμους επαγγελματικούς σας στόχους.

9. Δεν νιώθεις ότι σε εκτιμούν

Το να νιώθετε αξία από τους συναδέλφους και τον προϊστάμενό σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποδώσετε καλύτερα στη δουλειά σας και να βρείτε μεγαλύτερη ικανοποίηση επαγγελματικά. Εάν δεν αισθάνεστε ότι σας εκτιμούν, μπορεί να αντιμετωπίσετε προκλήσεις όσον αφορά την παραγωγή υψηλής ποιότητας εργασίας και τη δέσμευση για το όραμα της ομάδας σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν αντιμετωπίζετε έλλειψη θετικών σχολίων ή ανεπαρκή μισθοδοσία για την εργασία σας.

10. Το να είσαι ο εαυτός σου δεν είναι δυνατό

Όλοι οι επαγγελματίες φέρνουν μαζί τους μοναδικές προσωπικότητες και προοπτικές στη δουλειά καθημερινά. Έτσι, είναι σημαντικό να αισθάνεστε άνετα, να είστε ο εαυτός σας, να υποστηρίζετε τις ανάγκες σας και να εκφράζετε τις σκέψεις σας στη δουλειά. Εάν δεν αισθάνεστε την ασφάλεια να το κάνετε αυτό, ίσως είναι καλύτερα να σκεφτείτε μια αλλαγή καριέρας.

11. Νιώθεις ότι δεν προσαρμόζεσαι στον ρόλο σου

Το να έχετε ευκαιρίες να προσαρμόσετε τον εαυτό σας στη δουλειά μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτυχθείτε και να επιτύχετε τους επαγγελματικούς σας στόχους. Εάν δεν έχετε τέτοιες ευκαιρίες και αισθάνεστε ότι δεν σας ταιριάζει ο ρόλος σας, δεν αισθάνεστε ενθουσιασμένοι με τη δουλειά σας ή δεν είστε σε θέση να επιτύχετε επαγγελματική ανάπτυξη. Τότε μάλλον πρέπει εξετάσετε το ενδεχόμενο να βρείτε μια εργασία που προωθεί καλύτερα την εξέλιξή σας.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager