Σε έναν ιδανικό κόσμο όλοι θα είχαμε φανταστικούς διευθυντές και αφεντικά που θα μας βοηθούσαν να πετύχουμε και θα μας έκαναν να νιώθουμε πολύτιμοι. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει πάντα.  Όμως, αν το άτομο για το οποίο εργάζεστε έχει προβλήματα διαχείρισης θυμού, δείχνει ευνοϊκή μεταχείριση σε συγκεκριμένα άτομα, είναι ο εκφοβιστής στο χώρο εργασίας ή απλά δεν είναι πολύ ικανός, πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση και να φέρετε εις πέρας τη δουλειά σας. 

Για να βοηθήσουμε, έχουμε συγκεντρώσει τις καλύτερες συμβουλές από το διαδίκτυο για την αντιμετώπιση ενός κακού αφεντικού. Δοκιμάστε μία ή περισσότερες από αυτές τις συμβουλές για να βρείτε κάποιο κοινό έδαφος με το αφεντικό σας ή τουλάχιστον να παραμείνετε υγιείς μέχρι να βρείτε μια νέα δουλειά. 

  1.  Βεβαιωθείτε ότι αντιμετωπίζετε ένα “κακό αφεντικό”

Πριν προσπαθήσετε να διορθώσετε την κατάσταση, βεβαιωθείτε ότι πραγματικά υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για τη συμπεριφορά αυτή; Ή είστε ίσως λίγο σκληροί με αυτόν ή αυτήν;

Παρατηρήστε το αφεντικό σας για λίγες μέρες και προσπαθήστε να σημειώσετε πόσα πράγματα κάνει καλά αντί κακά. Όταν κάνει κάτι «κακό», προσπαθήστε να φανταστείτε τον λόγο για τον οποίο θα μπορούσε να αντιδρά με αυτό τον τρόπο. Φταίει πράγματι; Ή πρόκειται για κάτι που δεν εμπίπτει στον έλεγχο του ατόμου αυτού;

  1.  Προσδιορίστε τα κίνητρα του αφεντικού σας

Η κατανόηση, του γιατί το αφεντικό σας κάνει ή νοιάζεται για ορισμένα πράγματα μπορεί να σας δώσει πληροφορίες σχετικά με το στυλ διαχείρισης του.

Αν η κατάσταση στο περιβάλλον εργασίας είναι εντελώς εκτός ελέγχου, προσπαθήστε να καταλάβετε το κίνητρο του αφεντικού σας. Ίσως δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για το αν αργείτε στο μεσημεριανό σας διάλειμμα, αλλά ίσως νοιάζεται για το πώς φαίνεται αυτό σε άλλους υπαλλήλους και τους προϊσταμένους. 

  1.  Μην το αφήσετε να επηρεάσει την εργασία σας

Ανεξάρτητα από το πόσο κακή είναι η συμπεριφορά του αφεντικού σας, προσπαθήστε να μην επιτρέπετε να επηρεάζει αυτό τη δουλειά σας. Διατηρήστε καλές σχέσεις με τους άλλους διευθυντές της εταιρείας.

Μην προσπαθήσετε να εκδικηθείτε δουλεύοντας με πιο αργό ρυθμό ή παίρνοντας άδειες ασθενείας ή να αργείτε στα διαλύμματα. Αυτό απλά θα σας προσθέσει φόρτο εργασίας και θα σας δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα με το αφεντικό σας ή και με συναδέλφους σας.    

  1.  Μείνετε ένα βήμα μπροστά

Ειδικά όταν έχετε να κάνετε με έναν κακοδιαχειριστή, προσπαθήστε να ολοκληρώσετε την δουλειά σας αλλά και τα αιτήματα του αφεντικού σας πριν σας τα αναθέσει, προβλέποντας τα. 

Μια πολύ καλή αρχή για να σταματήσει η γκρίνια του αφεντικού σας θα ήταν η πρόβλεψη των εργασιών που αναμένετε ότι θα σας αναθέσει και να τις ολοκληρώσετε πολύ νωρίτερα. Μια απάντηση του τύπου “Έχω ήδη αφήσει ένα πρόχειρο πρόγραμμα στο γραφείο σας”, ίσως να ελαχιστοποιήσει την ανάγκη για υπενθυμίσεις. Θα συνειδητοποιήσει ότι γνωρίζετε καλά τις ευθύνες σας και ότι δεν χρειάζεστε διαρκή επίβλεψη.

  1. Θέστε όρια

Η συνεργασία με κάποιον που φαίνεται να μην έχει όρια καταδεικνύει ένα άκρως ανθυγιεινό ή ακόμα και τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Ένα πρόβλημα με τους αρνητικούς ανθρώπους είναι ότι έχουν επίσης αρνητική και κακή συμπεριφορά. Είναι σημαντικό να μάθετε πως να απομακρύνεστε από αυτού του τύπου τις συμπεριφορές. 

  1.  Σταματήστε να υποθέτετε ότι γνωρίζουν τα πάντα

Ακριβώς επειδή κάποιος έχει διευθυντικό τίτλο δεν σημαίνει πάντα ότι έχει όλες τις σωστές απαντήσεις και γνωρίζει κάθε λειτουργία της εταιρείας. Πολλές φορές άτομα με ρόλο εξουσίας εντός εταιρικών οργανισμών έχουν σοβαρές ελλείψεις γνώσεων σχετικά με το αντικείμενο της εργασίας τους ή δεν αξίζουν τον διευθυντικό ρόλο που έχουν λάβει. Θα πρέπει να μάθετε που μπορείτε να αποταθείτε για συγκεκριμένες απαντήσεις αντί στους ίδιους αφού είναι πιθανόν να νιώθουν ότι τους υποτιμάτε και η συμπεριφορά τους απέναντι σας να γίνει χειρότερη. 

  1. Ενεργήστε ως ηγέτης

Όταν έχετε να κάνετε με ένα αφεντικό που δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις για να λάβει τις σωστές αποφάσεις, μερικές φορές είναι καλύτερο να τις παίρνετε μόνοι σας. Αν γνωρίζετε το αντικείμενο της εργασίας σας καλά, δεν υπάρχει λόγος να παραμένετε στάσιμοι. Δημιουργήστε και ακολουθήστε μια κατεύθυνση που θεωρείτε ότι θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην εταιρεία σας. Η διοίκηση πέραν του αφεντικού σας θα παρατηρήσει την πρωτοβουλία σας. 

Φυσικά, αποφύγετε να κάνετε κάτι που υπονομεύει το αφεντικό σας. 

  1.  Προσδιορίστε τους λόγους που πυροδοτούν καταστάσεις

Εάν το αφεντικό σας αντιμετωπίζει προβλήματα διαχείρισης θυμού, εντοπίστε τι τον προκαλεί και να είστε λίγο πιο προσεκτικοί στο να αποφεύγετε να δίνετε αυτές τις αφορμές. Για παράδειγμα, αν το αφεντικό σας θυμώνει όταν αργείτε έστω και  δέκα λεπτά να φτάσετε στην δουλειά σας, προσπαθήστε να είστε εκεί στην ώρα σας ή και λίγο νωρίτερα ή αν το πρόβλημα είναι λόγο εμφάνισης μικρών λαθών σε έγγραφα, κάνετε διπλό και τριπλό έλεγχο πριν τα παραδώσετε.

  1. Χρησιμοποιήστε συμβουλές από τη θεραπεία ζευγαριών

Όσο και αν σας φένεται περίεργο ή αστείο, όταν αντιμετωπίζετε διαφωνίες με ένα άτομο το οποίο βλέπετε και περνάτε αρκετές ώρες της ημέρας μαζί, ένας σύμβουλος ζευγαριών μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το αφεντικό σας. Μπορείτε να επαναλάβετε σε αυτόν ότι είπε και ρώτησε προσθέτοντας ένα απλό “Αυτό εννοούσατε;”(ένα τυπικό κόλπο που έχει αντιγραφεί από τη θεραπεία ζευγαριών).

Εάν συμφωνεί με την ανακεφαλαίωση σας, ζητήστε του να σας πει περισσότερα. Όταν επαναλαμβάνετε την σκέψη κάποιου, του δίνετε την ευκαιρία να προβεί σε διορθώσεις και  κυρίως, να αισθανθεί ότι ακούγεται.

  1. Αποφύγετε κακά αφεντικά στο μέλλον 

Κατά τη συνέντευξη σας με μια νέα εταιρεία, κάντε την έρευνά σας εκ των προτέρων για να βεβαιωθείτε ότι δεν μπαίνετε σε άλλη κατάσταση με άλλο ένα κακό αφεντικό. Αν γνωρίζετε κάποιο υφιστάμενο υπάλληλο της εταιρείας, προσπαθήστε να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εταιρική κουλτούρα και το περιβάλλον εργασίας.  

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager