Τι είναι τα Soft Skills;

Οι soft ή “μαλακές” δεξιότητες, που συχνά ονομάζονται δεξιότητες ανθρώπων ή συναισθηματική νοημοσύνη, ορίζονται ως η ικανότητα να αλληλεπιδράτε φιλικά με τους άλλους. Είναι προσωπικά χαρακτηριστικά που μπορούν να επηρεάσουν τις σχέσεις, την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση με τους άλλους.

Tα Soft Skills ίσως να είναι αναγκαία για μια επιχειρηματική επιτυχία, αλλά γιατί είναι τόσο σημαντικά; Ενώ οι ήπιες δεξιότητες μπορεί μερικές φορές να είναι πιο δύσκολο να αναπτυχθούν από τις σκληρές δεξιότητες που ορίζονται ως τα πιο μετρήσιμα χαρακτηριστικά όπως ο σχεδιασμός ιστοσελίδων, η λογιστική ή η εμπειρία επεξεργασίας κλπ, είναι αναμφισβήτητα εξίσου σημαντικές για τη λειτουργία μιας επιτυχημένης επιχείρησης. Η κατανόηση του τι είναι θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τα δικά σας soft skills ή αυτά που πρέπει να αναπτύξετε στο μέλλον.

Τα 9 κορυφαία Soft Skills

  1. Διαπραγμάτευση
  2. Εξυπηρέτηση πελατών
  3. Δικτύωση
  4. Παρουσίαση
  5. Επίλυση συγκρούσεων
  6. Αποτελεσματική επικοινωνία
  7. Ομαδική εργασία
  8. Επίλυση προβλημάτων
  9. Εργασία υπό πίεση

Ωστόσο, γιατί τα Soft Skills είναι τόσο σημαντικά στον χώρο εργασίας;

Οι “μαλακές δεξιότητες” αποτελούν ουσιαστικό μέρος της βελτίωσης της ικανότητας κάποιου να συνεργάζεται με άλλους και μπορεί να έχει θετική επίδραση στην προώθηση της καριέρας σας. Εάν είστε ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης ή αυτοαπασχολούμενος, τα soft skills μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε, να προσελκύσετε και να διατηρήσετε πελάτες.

Οι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες δεξιότητες παρουσίασης, οι ικανότητες δικτύωσης και η ευγενική συμπεριφορά μπορούν να σας βοηθήσουν να κερδίσετε νέους πελάτες όπως και να κερδίσετε περισσότερη δουλειά από υπάρχοντες πελάτες. Η βελτίωση των ικανοτήτων σας για επίλυση συγκρούσεων, επίλυση προβλημάτων και παροχή άριστης εξυπηρέτησης πελατών μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρότερες σχέσεις με συναδέλφους, πωλητές και άλλες επαγγελματικές επαφές. Εν τέλη η ύπαρξη ισχυρών soft skills, μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση, ένα ανεκτίμητο χαρακτηριστικό στον επιχειρηματικό κόσμο.

Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη “μαλακών δεξιοτήτων” μπορεί να περιορίσει τις δυνατότητές σας ή ακόμα και να οδηγήσει σε πτώση των εργασιακών δραστηριοτήτων σας. Αναπτύσσοντας ισχυρές ικανότητες ηγεσίας, ομαδικής εργασίας και επικοινωνίας, μπορείτε να εκτελείτε εργασίες πιο ομαλά, να προσφέρετε αποτελέσματα που ευχαριστούν τους πάντες και ακόμη να επηρεάσετε θετικά την προσωπική σας ζωή βελτιώνοντας τον τρόπο που αλληλεπιδράτε με τους άλλους.

Χρειάζεται να βελτιώσετε τα Soft Skills σας;

Οι “μαλακές δεξιότητες” δεν είναι γενικά “όλα ή τίποτα”. Πολλοί άνθρωποι είναι επαρκείς ή ακόμη και υποδειγματικοί με κάποιες δεξιότητες, αλλά παλεύουν με άλλες. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε εξαιρετικές ικανότητες επικοινωνίας και ομαδικής εργασίας, αλλά να δυσκολεύεστε με τη διαχείριση του χρόνου ή να έχετε δυσκολία στο να εργάζεστε υπό πίεση. Ακολουθούν μερικά κοινά σενάρια που μπορούν να βελτιωθούν με ισχυρότερα soft skills:

  • Έχετε χαμηλό ποσοστό διατήρησης πελατών σε σύγκριση με ανταγωνιστές σας
  • Συχνά αργείτε στις συναντήσεις ή δυσκολεύεστε να τηρήσετε τις προθεσμίες
  • Αποτυγχάνετε να αναπτύξετε το επαγγελματικό σας δίκτυο ή αποφεύγετε εντελώς τις ευκαιρίες δικτύωσης
  • Καταφέρνετε να πραγματοποιείτε συναντήσεις με υποψήφιους πελάτες, αλλά σπάνια προχωράτε στο επόμενο στάδιο ή κλείνετε συμφωνίες

4 τρόποι για να αναπτύξετε Soft Skills

Ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα στην προσωπική ανάπτυξη είναι να εντοπίσετε τους τομείς στους οποίους πρέπει να βελτιωθείτε. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω προσωπικού προβληματισμού και ενδοσκόπησης, αξιολόγησης των ελλείψεων απόδοσης σας ή μέσω σχολίων από έμπιστους συναδέλφους ή φίλους. 

Αφού αποκτήσετε επίγνωση των δυνατών σημείων και των αδυναμιών σας, δημιουργήστε ένα σχέδιο δράσης για βελτίωση που να ευθυγραμμίζεται και να υποστηρίζει το επαγγελματικό σας πλάνο. Επειδή οι “μαλακές δεξιότητες” αποτελούν μια σχετικά μεγάλη κατηγορία, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αναπτύξετε ή να ενισχύσετε αυτές τις δεξιότητες:

  • Σκεφτείτε να συνεργαστείτε με έναν μέντορα που μπορεί να παρέχει ανατροφοδότηση και να διαμορφώσει τις κατάλληλες δεξιότητες.
  • Εάν η εστίασή σας είναι στη βελτίωση της επικοινωνίας, τα μαθήματα σε θέματα όπως η δημόσια ομιλία ή η συμμετοχή σε μια ομάδα μπορεί να είναι χρήσιμα.
  • Αποκτήστε έναν μέντορα-trainer που μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε γρήγορα δεξιότητες υψηλής προτεραιότητας.
  • Αν και μπορεί να φαίνεται απλό, μην υποτιμάτε την επίδραση της θετικότητας και της αισιοδοξίας. Εξάλλου, η πλειονότητα αυτών των δεξιοτήτων ενισχύονται από την αυτοπεποίθηση και τον ενθουσιασμό και υπονομεύονται από το άγχος, την ανασφάλεια και την αρνητικότητα. Η αλλαγή της νοοτροπίας σας ώστε να μπορείτε να βλέπετε τα θετικά σε καταστάσεις μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο που αλληλεπιδράτε με τους άλλους.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager