Η αγορά εργασίας παραμένει ανταγωνιστική σήμερα και η λήψη μιας προσφοράς εργασίας αξίζει να γιορτάζεται. Ακόμα πιο συναρπαστικό είναι να λάβετε μια αντιπροσφορά από μια άλλη εξίσου καλή εταιρεία. Εάν βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση αυτή τη στιγμή, συγχαρητήρια για τις πολλαπλές προσφορές!

Αν και μια έρευνα έδειξε ότι το 73% των ανθρώπων που λαμβάνουν αντιπροσφορά την αποδέχονται, δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε αυτή την τάση. Η απόφασή σας θα πρέπει να βασίζεται σε παράγοντες που είναι σημαντικοί για εσάς. Μπορεί να είναι τρομακτικό να μην ξέρετε τι να κάνετε όταν σας παρουσιάζεται μια αντιπροσφορά, αλλά μην ανησυχείτε. Ακολουθούν τέσσερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε αυτές τις προσφορές:

Αποφασίστε πού θέλετε να πάτε

Η στάθμιση των προσφορών εργασίας σας μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά καταλήγει στο να εντοπίσετε τις πτυχές που είναι σημαντικές για εσάς και να τις ιεραρχήσετε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εξέλιξη της καριέρας, την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, την τοποθεσία του γραφείου και το εργασιακό περιβάλλον, καθώς και την εταιρική κουλτούρα και τις αξίες της εταιρείας.

Μπορείτε να ξεκινήσετε δημιουργώντας έναν κατάλογο με τα υπέρ και τα κατά για κάθε προσφορά και συγκεντρώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για κάθε εταιρεία. Η συζήτηση με έναν μέντορα και έμπιστους συναδέλφους μπορεί επίσης να προσθέσει νέες προοπτικές.

Τώρα, πρέπει να κάνετε την επιλογή με βάση τις προτεραιότητές σας και τις πληροφορίες που έχετε συγκεντρώσει. Επιλέξτε την προσφορά που ευθυγραμμίζεται καλύτερα με τους επαγγελματικούς και προσωπικούς σας στόχους.

Συνυπολογίστε τα χρήματα

Ας είμαστε ειλικρινείς: ένας τεράστιος παράγοντας για την επιλογή μιας θέσης εργασίας είναι η αμοιβή που προσφέρει μια εταιρεία. Μην κοιτάτε μόνο τον βασικό μισθό- μπορεί να υπάρχουν περισσότερα προνόμια πίσω από αυτόν, όπως παροχές υγείας και συνταξιοδότησης, μπόνους και κίνητρα.

Οι Economics Times ανέφεραν ότι σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων στην έρευνα της CBRE δήλωσαν ότι ο μισθός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιλογή εργασίας, καθώς ένας επαρκής μισθός εξασφαλίζει την κάλυψη των βασικών σας αναγκών και την οικονομική σας ασφάλεια.

Οι υψηλότερες αποζημιώσεις και τα καλύτερα επιδόματα μπορούν επίσης να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και να σας επιτρέψουν να διαθέτετε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και δραστηριότητες αναψυχής. Αν και τα χρήματα δεν πρέπει να είναι ο μοναδικός παράγοντας για την απόφασή σας, είναι ένα κρίσιμο στοιχείο που επηρεάζει διάφορες πτυχές της ζωής σας, γι′ αυτό να το έχετε κατά νου.

Ενημερώστε τη νικήτρια εταιρεία για την απόφασή σας

Μόλις πάρετε την απόφαση, ήρθε η ώρα να επικοινωνήσετε με την προσφορά που επιλέξατε να αποδεχτείτε. Μπορείτε να τους στείλετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο οποίο να δηλώνετε σαφώς ότι αποδέχεστε τη θέση εργασίας και μπορείτε επίσης να αναφέρετε τον τίτλο εργασίας, την προτιμώμενη ή συμφωνηθείσα ημερομηνία έναρξης και άλλες σχετικές πληροφορίες ή λεπτομέρειες που έχετε συζητήσει προηγουμένως.

Όταν υπογράψετε αυτή την προσφορά και τη σύμβαση, βεβαιωθείτε ότι έχετε υποβάλει και οριστικοποιήσει όλες τις απαιτήσεις τεκμηρίωσης και ότι είστε ευθυγραμμισμένοι σε κάθε πτυχή της προσφοράς. Εκφράστε ενθουσιασμό στο μήνυμά σας σχετικά με την ένταξή σας στην ομάδα και τη συμβολή σας στην εταιρεία.

Ενημερώστε την άλλη εταιρεία

Τώρα, το δύσκολο μέρος είναι να ενημερώσετε την άλλη εταιρεία ότι δεν αποδέχεστε την προσφορά της. Κατ’ αρχάς, μπορείτε να τους ευχαριστήσετε για την προσφορά και την ευκαιρία. Ωστόσο, έχετε αποφασίσει να αρνηθείτε. Μπορείτε να δώσετε μια σύντομη αιτιολογία, αν αισθάνεστε άνετα, αλλά δεν είναι απαραίτητο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, διατηρήστε τον επαγγελματισμό σας για να κρατήσετε τις πόρτες ανοιχτές για μελλοντικές ευκαιρίες. Ωστόσο, προετοιμαστείτε ότι καίτε και αυτή τη γέφυρα αφού επιβεβαιώσουν την παραλαβή της απόφασής σας να αρνηθείτε.

Αν και είναι φυσικό να νιώθετε κάποιες ενοχές για την απόρριψη μιας προσφοράς, να ξέρετε ότι ενεργείτε προς το συμφέρον σας. Να θυμάστε ότι πρόκειται για την καριέρα σας και ότι δεν πρέπει να αισθάνεστε άσχημα που επιλέξατε τον εαυτό σας και το μέλλον σας.

Τελικά, η καλύτερη επιλογή είναι αυτή που ευθυγραμμίζεται με τις φιλοδοξίες σας και εξασφαλίζει μια ικανοποιητική και επιτυχημένη επαγγελματική πορεία!

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou